כולנו מכירים בכך שאנשים הם שונים מאד האחד מהשני, לכל אחד יש נטיות אישיותיות משלו. אנשים סבלניים או חמי מזג, פתוחים או מופנמים יותר, מובלים על ידי רגש ואחרים על ידי הרציונל. ההבדלים האלו מוכרים למדע הפסיכולוגיה ואף מוצגים בצורה מובחנת ומסודרת בשאלון.
מה טיפוס האישיות שלך? על פי אבחנה זו, תלמד לזהות מה הן התכונות העיקריות שלך, הנטיות ההתנהגותיות, הצרכים ודרכי התקשורת שלך…
על האישיות, המורכבות שלה ועל טיפוסיה השונים, הכל במאמר הזה.
אישיות מתארת את הדפוסים הייחודיים של המחשבות, הרגשות והתנהגויות המבדילים אדם מאחרים.
ניתן למצוא דוגמאות לאישיות באופן שבו אנו מתארים תכונות של אנשים אחרים. למשל, “היא נדיבה ואכפתית” או “הם נאמנים ומגוננים על החברים שלהם.”
קארל יונג (1875-1961), פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי, היה זה שחשף את מובחנות האישיות, כפי שפרסם בספרו “Psychological Types” משנת 1921.
לפי יונג, ישנן ארבע פונקציות פסיכולוגיות בסיסיות: תחושה, אינטואיציה, חשיבה ורגש.
עבור כל אדם, אחת מארבע הפונקציות היא דומיננטית רוב הזמן ומהווה את טיפוס האישיות המאפיין אותו. לדוגמה, כאשר מישהו הוא אימפולסיבי, על פי יונג, זה בגלל הדומיננטיות של הפונקציות “אינטואיציה” ו”רגש”, ולא אלה של תחושה וחשיבה.
מתוך ארבעת התפקידים הבסיסיים, יונג מניח כי שני טיפוסים ראשיים של אופי נוצרים: מופנם ומוחצן.
לכל אחד מהם יש תכונות ספציפיות, המבדילות אותו מהשני.
מתוך הפונקציות הפסיכולוגיות הבסיסיות ושני הטיפוסים, יונג גוזר הבחנה בין שמונה סוגי אישיות שתחתן ניתן לסווג את כלל האנשים.
על בסיס התאוריה של יונג, נבנה מבחן האישיות שנקרא אינדיקטור מאיירס-בריגס.
צמד הפסיכולוגים, קתרין קוק בריגס ובתה איזבל בריגס מאיירס, יצרו את המבחן בשנת 1921 כאשר עד היום מאפשר להבחין בין 16 סוגי אישיות.
זהו מבחן מורכב ומורכב ביותר שמשומש רבות בתחום הפדגוגיה, ניהול, מיון עובדים, התפתחות אישית, יחסים, פסיכולוגיה, אימון ועוד.
סוגי אישיות מייצגים את מובחנות האישיות בין אדם לאדם, כאשר לכל אדם יש נטייה לדפוס התנהגות מסויים ולכן ניתן לשייך אותו לאחד מ-16 הסוגים המוכרים.
סוגיה ותיקה שעולה, עוסקת בשאלה כיצד נוצר סוג האישיות שלנו, מהו חלק מהאישיות המולד שמקורו ביולוגי וגנטי, ואיזה חלק הוא נרכש, כלומר כזה שאדם מפתח אותו במהלך חייו.
נהוג להביט באישיות כנוצרת משני הדברים גם יחד: יש חלק באופיינו שכנראה אנו נולדים איתו, שנוטים לקרוא לו “מזג” (טמפרמנט) ומצד שני, ישנן תכונות שמפתחים במהלך החיים.
דעה פסיכואנליטית מקובלת גורסת כי האישיות/האופי, היא מכלול הפתרונות שאדם מגבש כדי להתמודד עם הבעיות שהוא נתקל במהלך התפתחותו. למשל: אם אדם צריך להתמודד עם נטישות חוזרות, הוא עשוי לפתח סגנון של הימנעות מיצירה של קשרים קרובים מדי שבבסיסו חרדת נטישה.
יונג הציג את הרעיון כי ישנם חלקי אישיות שהם אותנטיים ומייצגים את הטבע המולד שלנו, ולעומת חלקי אישיות שהם “פרסונה”, מסכה אישיות/דמות שאימצנו כדרך להתמודד עם הצורך להיות שייכים ומותאמים לחברה.
הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט קרא לשתי האישיויות “עצמי אמיתי” ו”עצמי כוזב”.
מערכות יחסים בין בני אדם מושפעות מסוג האישיות של כל אחד מהמשתתפים.
לכל טיפוס אישיות ישנם צרכים שונים, העדפות שונות, דרכי עיבוד מידע שונים, מגבלות שונות ודרכי תקשורת שונים לגמרי.
הדבר ניכר בכל סוג של מערכת יחסים, ובמערכות יחסים זוגיות ניתן לראות זאת בצורה ברורה.
למשל, במערכת יחסים זוגית טיפוס רגשי יותר יעדיף מחוות אהבה שונות מאשר טיפוס יותר רציונאלי, וסוג התקשורת, השפה והאינטונציה, עשויה גם היא להיות שונה למדיי.
אנו כבר יודעים שבניגוד לסרטי “דיסני”, עוצמת ההתאהבות לא מנבא בהכרח הצלחה של קשר.
ענקית ככל שתהיה האהבה, כשהצרכים הבסיסיים של אחד מבני הזוג אינם מסופקים מופיעה חוסר שביעות רצון מהיחסים, קונפליקטים מתעוררים והפערים גדלים.
מכיוון שהצורך הבסיסי הוא הישרדותי כל כך, אנו יכולים לצאת “למלחמת עולם” כשהוא לא מסופק. עלינו להכיר את הצורך הבסיסי של בן הזוג שלנו ולכבד אותו גם אם הוא שונה משלנו.
יותר מכך, בכל אחד מאיתנו קיימים חלקי “הצל”, פחדים או מצוקות. ביחסים קרובים ומשמעותיים, לפחדים שלנו ניתנת הזדמנות לצאת. כשהפחד הבסיסי עולה התגובות שלנו עלולות להיות קיצוניות.
הכרת הפחד הבסיסי שלנו ושל בן זוגנו הינה קריטית כדי שנוכל להבין את עוצמת התגובה ולגלות רגישות גבוהה יותר.
הכרת טיפוס האישיות שלנו ושל האדם עמו אנו נמצאים במערכת יחסים מסייעת לנו להבין את הצרכים, הרגישויות שלו, הפחדים, שפת התקשורת ותפיסתו של כל אחד, ובכך לייצר גשר בינו לביננו.
האישיות היא מונח המתאר את סך התכונות והנטיות של האדם והיא תוצאה של המפגש בין התכונות המולדות שלו לבין נסיון החיים.
הפסיכיאטר והפסיכואנליטיקאי קרל יונג זיהה שני סוגי אישיות, המופנם והמוחצן, ומתוכם פיתח 8 סוגי אישיות. בהמשך, הפסיכולוגים קתרין קוק בריגס ובתה איזבל בריגס מאיירס פיתחו על סמך התאוריה של יונג מבחן אישיות שמזהה 16 סוגי אישיות מובחנים.
כיום מבחני האישיות פופולאריים במיוחד ומשמשים השאלון משמש לעיתים קרובות בתחומי פדגוגיה, הכשרה למנהיגות, פיתוח צוותים ותקשורת בינאישית, הכוונה לקריירה, יחסים במשפחה ופיתוח אישי.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
בבסיס התאוריה קיימים 2 סוגים: מוחצן ומופנם, כאשר מתוכם נגזרים 16 סוגי אישיות שונים: ארכיטקט, לוגיקאי, מפקד, מתדיין, סנגור, מגשר, פרוטגוניסט, תומך, לוגיסטיקאי, מגן, מנהל, קונסול, וירטואוז, הרפתקן, יזם ובדרן.
הטיפוסים לוגיסטיקאי וקונסול הם הנפוצים ביותר, כאשר שניהם משתייכים לקבוצת אישיות “זקיפים” (שומרים).
סוגי האישיות מחולקים ל-2 סוגים עיקריים (מוחצן ומופנם) ובשילוב 4 הפונקציות המנטליות (חשיבה, רגש, תחושה, תפיסה) ניתן לזהות 16 טיפוסים שונים של אישיות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים