אתם נכנסים למיטה אחרי עוד יום ארוך, הילדים נרדמו והספקתם לראות פרק בסדרה אהובה. אתם נושמים את רגעי הנחת והולכים לישון עד שלפתע צרחה נשמעת מחדר הילדים ואז בכי היסטרי. אתם מתעוררים בבהלה ורצים אל הילד שטוף הזיעה.. “חלמתי חלום” הוא ממלמל. אתם עוטפים אותו בחיבוק חם ומרגיעים את עצמכם יחד איתו. זה רק חלום..
הורים רבים מכירים את צליל האימה מפלח את השקט של הלילה ועשויים להתמלא חששות בעקבות סיוטי ילדיהם. על מה הוא חולם? האם ראה משהו מפחיד ? או שמא עבר עליו משהו במהלך היום שהיה קשה לו ואינכם יודעים.
חלומות הם חלק טבעי וחשוב בשינה הכולל עיבוד רגשי של חוויות היום. חלק מהחלומות ייחשבו ‘חלומות רעים’ מאחר והם מכילים דימויים לא נעימים או שמסופר בהם סיפור עם תוצאה שלילית, אך לא יעוררו תגובה משמעותית מתוך השינה. סיוטים לעומת זאת עשויים לעורר תגובה רגשית של פחד ואימה ויכולים לגרום לעוררות גופנית ודריכות, העלאת קצב הלב והזעה. סיוטי לילה נפוצים בקרב ילדים וממשיכים ללוות אותנו בחיינו הבוגרים. מה גורם לסיוטי לילה אצל ילדים? על מה הם יכולים להעיד? מתי זה נחשב לתופעה מדאיגה ואיך נוכל לעזור להם ולעצמנו?
מחקרים מראים כי חרדה ומתח הם הגורמים העיקריים להופעת סיוטים בלילה וכן, חוויות טראומטיות. בדרך כלל, הופעת סיוטי לילה בקרב ילדים תתרחש בעקבות אירוע שלילי שהתרחש ביום כמו פרידה מהורה, מריבה ואפילו סצנה מעוררת רגשית או מפחידה בסרט שהילד ראה. אירועים אלו לרוב ישפיעו על הילד במידת מה במהלך היום, אך כשיגיע הלילה והילד ישן, המח יתחיל לעבד את החוויות הרגשיות של אותו היום ועשוי להציף את החוויות הקשות באמצעות סיוט.
על פי ה DSM-5, גורמים נוספים עשויים לכלול שינוי משמעותי בלוח הזמנים של השינה, חוסר בשינה, ג’ט לג, מחלות וחום. כמו כן, סיוטים עשויים להוות תופעת לוואי של תרופות מסוימות, שתיית אלכוהול או צריכת קפאין לפני השינה.
לא תמיד ילדים יודעים לומר על מה הם חלמו ולרוב יתעוררו עם חוויה של פחד והיסטריה ויזקקו לקרבתכם להחזרת התחושה כי הם בטוחים בחדרם. לרוב סיוטים של ילדים כוללים אירוע מלחיץ שקורה להם או להורים, דמויות מפחידות, נפילות או הליכה לאיבוד. ילדים גדולים יותר עשויים לחלום על אירוע בו הם נכשלים, נפגעים או מובכים מאוד.
ישנן מספר דרכים פשוטות בהן תוכלו להקטין את הסיכוי להופעת סיוטי לילה בקרב ילדכם
במידה וילדכם חולם ומתעורר באימה, כל מה שהוא זקוק ברגעים אלו זה לנוכחות המחבקת והמגינה שלכם. הילד לא תמיד מבחין בין חלום למציאות ולכן חשוב שתהיו לצידו ותסייעו לו לחוש שהחלום נגמר והוא בחדר בביתו המוגן והבטוח. בקרב ילדים קטנים, הדלקת מנורה קטנה, חיבוק של דובי או חפץ אהוב וישיבה שלכם לידו בזמן שהוא חוזר לישון עשויים להיות יעילים במיוחד. גם ילדים גדולים יותר יסתייעו בנוכחותם המחבקת, ואיתם יהיה ניתן לחשוב יחד מה עשוי להרגיע אותם ולסייע להם במידה הטובה ביותר במידה וחלום כזה חוזר על עצמו.
כפי שציינו, סיוטי לילה הינם דבר טבעי אשר מלווה אותנו מילדות ועד בגרות. לרוב, השיטות והדרכים להתמודדות שנכתבו פה עשויים לסייע בהרגעה ובהפחתה של התופעה. במידה וילדכם חווה סיוטי לילה תכופים כדאי לעשות בירור מעמיק לגבי הגורמים. סיוטי לילה עשויים להופיע בעקבות חוויות טראומטיות או רגשיות קשות שהילד מדחיק במהלך היום, שלא במתכוון. במקרה כזה מומלץ יהיה להיפגש עם איש מקצוע ולנסות לאתר בהקדם את גורם הבעיה על מנת להחזיר לילד ולכם את תחושת הבטחון והרוגע.
סיוטי לילה בקרב ילדים היא תופעה נפוצה וטבעית, אך גם עשויה להיות מורכבת להתמודדות עבור ההורים. לרוב, סיוטים מגיעים בעקבות גורמים מעוררים מתח וחרדה שהילדים חווים במהלך היום. הבשורה הטובה היא שדרך שמירה על כמה הרגלים בריאים נוכל למזער את הסיכוי להופעתם. שמירה על שגרת שינה בריאה, הרגלי שיח ושיתוך רגשי ומינון תכנים מעוררים רגשית בקרב ילדנו משפיעים באופן ישיר ועקיף על איכות השינה בקרב ילדנו. במקרים של סיוטי לילה חוזרים מומלץ לפנות לגורם מקצועי על מנת לאתר את הגורם ולטפל בו בהקדם על מנת להחזיר לילדכם שגרה בטוחה ונעימה.
מכון חיבורים מכיל מספר סניפים ברחבי המרכז ובהם אנשי טיפול שנבחרו בקפידה. אנחנו עובדים באמצעות גישות טיפול מתקדמות ויעילות עם הרבה רגישות תוך בניית תכנית טיפול מותאמת אישית הכוללת והדרכת הורים וכן טיפול רגשי לילדים.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
סיוטי לילה הם חלומות בעלי תוכן שלילי אשר מובילים לקימה מהשינה, תוך תגובה פיזיולוגית של לחץ ובהלה. סיוטים מתחילים להופיע סביב גיל שנתיים ומלווים אותנו לאורך חיינו, כאשר לרוב נגרמים כתוצאה ממתח וחרדה אך עשויים להופיע בעקבות גורמים נוספים המצריכים בירור.
השהות שלכם ההורים לצד ילדכם היא החשובה ביותר לאחר שהילד חווה סיוט בלילה. נוכחות מחבקת ומנחמת אשר מזכירה כי החלום נגמר והילד בטוח בחדרו לצד שיטות הרגעה נוספות בהתאם לצורכי הילד עשויים לאפשר לו לחזור לישון בבטחה.
במידה וסיוטים חוזרים על עצמם באופן תכוף, מומלץ לברר בצורה מעמיקה יותר את הגורם המעורר. יתכן שילדכם עובר חוויות רגשיות שאינכם מודעים אליהם, או לחליפין אינכם יודעים כי הם משפיעות בצורה כה עוצמתית. במקרים כאלו מומלץ לפנות לאיש מקצוע, לבירור וליווי רגשי במידת הצורך.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.psychologytoday.com/us/conditions/nightmares
DSM-V (2013) American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition. Washington DC: American Psychiatric Press
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים