“לאחרונה שמנו לב שהוא מתנהג מעט מוזר. אם עד לפני זמן מה הוא נחשב לילד חברותי ומלא שמחת חיים, לפתע משהו בו השתנה – הוא נעשה מאוד חשדן וטוען שילדים מסוימים רוצים להתנכל לו ולא מוכן לשתף פעולה בפעילויות חברתיות. מעבר לכך, הוא משרה חוסר שקט וסובל לא פעם משינויים דחופים ובלתי מוסברים במצב הרוח”, מספרת מירה, אם לילד בן 11 שאובחן עם סכיזופרניה.
סכיזופרניה אצל ילדים נחשבת נדירה יחסית ועשויה לפגוע בהיבטים שונים בתפקוד הילד, כאשר לרוב היא מתאפיינת במספר סימפטומים אופייניים כמו – הזיות, מחשבות רדיפה, פגיעה בהנאה ושינויים במצב הרוח.
סכיזופרניה בילדים אינה תופעה חולפת, כך שתסמיני ההפרעה ממשיכים ללוות את הילד גם בבגרותו. עם זאת, באמצעות אבחון מוקדם, טיפול מתאים ותמיכה משפחתית, ניתן להפחית את עוצמת הסימפטומים ולמנוע פגיעה התפתחותית עתידית בקרב ילדים ומתבגרים.
סכיזופרניה בקרב ילדים מתפתחת בהדרגה, כך שלרוב, עוד בטרם האבחון, ניתן לשים לב למספר סימנים מקדימים אשר עשויים להעיד על קיומה של ההפרעה או על הפרעה נפשית אחרת. בין תסמינים אלו ניתן למנות – קשיים בבוחן המציאות וקושי להבחין בין דמיון למציאות, תחושת רדיפה, חרדה קיצונית, התבודדות, תוקפנות, או קשיים חברתיים. עם זאת, לעתים אותם תסמינים לא בהכרח מעידים על בעיה נפשית כלשהי, אלא מהווים חלק מתהליך ההתפתחות הרגשית בקרב ילדים ומתבגרים.
סכיזופרניה אצל ילדים באה לידי ביטוי בסימפטומים רבים המתפרשים על פני תחומים שונים, בין אם מדובר בפן הרגשי חברתי, במישור הנפשי, או בפן הקוגניטיבי. כאשר לרוב נהוג לבצע הפרדה בין ‘תסמינים חיוביים’ המתייחסים לליקויים בבוחן המציאות כמו – דלוזיות והלוצינציות, לתסמינים שליליים המבטאים בעיקר שינויים רגשיים נפשיים כמו – דיכאון ומוטיבציה ירודה.
ילדים רבים המתמודדים עם סכיזופרניה סובלים מדלוזיות המבטאות מחשבות שווא ומעידות על ליקויים בבוחן המציאות. כאשר לעתים אותן מחשבות שווא באות לידי ביטוי במחשבות רדיפה או במחשבות פרנואידיות. כך לדוגמא, ילדים רבים עשויים לחשוב כי חבריהם או בני משפחתם מנסים להתנכל אליהם. מה שעשוי להוביל בהמשך להתבודדות וחרדה חברתית.
הלוצינציות, כמו דלוזיות, משתייכות גם הן לקבוצת הסימפטומים החיוביים המאפיינים סכיזופרניה. אך בניגוד לדלוזיה, הלוצינציה אינה מבטאת מחשבות שווא בנוגע לסיטואציה כזו או אחרת, אלא באה לידי ביטוי בהזיות המתפרשות על פני גירויים חושיים שונים, בין אם מדובר בהזיות ראייה, הזיות טעם, או בהזיות שמיעה, הנחשבות נפוצות יותר בקרב אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה. כך לדוגמא, ילדים רבים הסובלים מסכיזופרניה עשויים לשמוע קולות מסוימים, בשעה שאין איש מסביבם.
ילדים רבים המתמודדים עם ההפרעה חווים סימפטומים שליליים כמו קשיים חברתיים, המתאפיינים בין השאר בנטייה להתבודדות והתרחקות, וקושי ביצירת תקשורת לא מילולית. אם כי חשוב לציין כי בחלק מהמקרים לא מדובר בקשיים חברתיים מולדים, אלא ברגרסיה המתרחשת לאורך הזמן. הקושי החברתי הנלווה לסכיזופרניה בילדים, מתרחש לא פעם כתוצאה מהפגיעה הרגשית הנלווית להפרעה המתבטאת לרוב באפטיות, דיכאון, שימוש לא מותאם ברגשות וחוסר עניין בפעילויות המסבות הנאה ועניין.
מלבד הפגיעה הרגשית והעיוות בבוחן המציאות, סכיזופרניה אצל ילדים עשויה לגרום לבעיות קוגניטיביות שונות כמו – בעיות קשב וריכוז והפרעות בזיכרון. כאשר פעמים רבות הפרעות אלו עשויות להחריף בזמן התקף פסיכוטי. לכן, על מנת למנוע פגיעה קוגניטיבית עתידית, חשוב לאבחן את הבעיה בזמן ולהתאים עבור הילד גישה טיפולית רלוונטית, בהתאם לסימפטומים עמם הוא מתמודד.
תהליך האבחון של סכיזופרניה בילדים עשוי להיות מורכב וארוך, לאור השינויים הרבים החלים אצל ילדים בגילאים הללו. כמו כן, התהליך מצריך בדיקה מעמיקה מצד הגורמים המאבחנים על מנת לייצר אבחנה מדויקת, לאור הדמיון הרב בין הסימפטומים הנלווים לסכיזופרניה לבין סימפטומים המאפיינים הפרעות נפשיות נוספות כמו – מאניה דפרסיה, או פוסט טראומה. כחלק מתהליך האבחון יש לעבור מספר בדיקות מרכזיות כמו – בדיקה פסיכיאטרית, בדיקות גופניות שונות ותשאול מקיף של הורי הילד. אבחון מלא של ההפרעה מתקבל כאשר מתגבשת תמונה לפיה הילד חווה בעבר התקף פסיכוטי ומתמודד עם מספר סימפטומים מרכזיים המעידים על סכיזופרניה ונמשכים לאורך חצי שנה לפחות.
בעוד שסכיזופרניה בקרב בוגרים בגילאי ה-20 נחשבת נפוצה יותר ועומדת על אדם אחד מתוך 100 אנשים, הרי שסכיזופרניה בילדות נחשבת להפרעה נדירה ביותר הפוקדת ילד אחד מתוך כ-40 אלף ילדים מתחת לגיל 13.
המחקר סביב הגורמים להתפרצות סכיזופרניה אצל ילדים עדיין בעיצומו, כך שנכון לעכשיו לא ניתן להצביע בוודאות על גורם מסוים העומד מאחורי ההפרעה. אם כי ההנחה היא כי מדובר בגורם גנטי, לצד גורמים סביבתיים מסוימים כמו – חוויה טראומתית בלידה, או טראומה בילדות.
סכיזופרניה אצל ילדים וסכיזופרניה אצל מבוגרים אינן נבדלות ביניהן מבחינת הסימפטומים הקליניים הנלווים להפרעה. אך בעוד שאצל מבוגרים ההפרעה עשויה להתפרץ באופן פתאומי ללא סימן מקדים, בקרב ילדים מדובר בהתפתחות הדרגתית של הסימפטומים, כך שלעתים חולף לא מעט זמן עד שניתן לאבחן את ההפרעה באופן סופי.
על פי הערכות ומחקרים שנערכו לאורך השנים, סכיזופרניה אצל ילדים עלולה להוביל לנזקים רבים יותר, בעיקר במישור הקוגניטיבי, מאחר שהיא מתרחשת בתקופה קריטית במהלכה הילד חווה תהליכים קוגניטיביים והתפתחותיים חשובים. לכן, חשוב לאבחן את ההפרעה בשלב מוקדם ולהתאים עבור הילד טיפול מתאים, בהתאם לצרכיו.
סכיזופרניה אצל ילדים נמשכת גם בבגרות ובאה לידי ביטוי בפגיעה במישורים שונים בחיים. עם זאת, כיום ישנם טיפולים שונים ומגוונים המותאמים עבור ילדים המתמודדים עם סכיזופרניה בהתאם לסימפטומים שהם מפגינים. כך שאבחון מוקדם ושיתוף פעולה עם הגורמים המטפלים, עשויים להקל על המטופל ולצמצם נזקים התפתחותיים עתידיים.
טיפול בסכיזופרניה בילדים ומבוגרים כאחד מתבצע בראש ובראשונה באמצעות נטילת תרופות אנטי פסיכוטיות המסייעות במיגור סימפטומים מסוימים המאפיינים את ההפרעה, כמו דלוזיות, אפטיה והלוצינציות. עם זאת, מאחר שמדובר בתרופות בעלות תופעות לוואי משמעותיות, חשוב לעקוב אחר התקדמות הטיפול ולשנות את מינון התרופות ואף להחליף אותן באחרות במידת הצורך. כמו כן, במקרים מסוימים, כאשר חלה החמרה במצב, לעתים אין ברירה אלא לפנות לאשפוז פסיכיאטרי לתקופה מסוימת, בין אם מדובר באשפוז יום או במחלקה סגורה.
בנוסף למעקב הפסיכיאטרי, טיפול בסכיזופרניה אצל ילדים משלב לא פעם שיטות טיפוליות נוספות כמו פסיכותרפיה, בין אם מדובר בטיפול פסיכודינמי או בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), המסייע למטופל לרכוש דפוסי התנהגות אדפטיביים יותר אשר יסייעו לו לייצר אינטראקציה טובה יותר עם סביבתו.
לצד זאת, לעתים ניתן לשלב גם טיפולים נוספים הכוללים תרפיה באמנות, או ריפוי בעיסוק. כמו כן, הורים רבים לילדים עם סכיזופרניה חווים לא מעט קשיים ומורכבויות, כך שלעתים הדרכת הורים או טיפול משולב יחד עם שאר בני המשפחה עשוי להעניק לאותן משפחות כלים יעילים ואפקטיביים שיסייעו להם להתמודד טוב יותר עם המורכבות המאפיינת את המצב.
סכיזופרניה אצל ילדים כמו גם בקרב מבוגרים, מתאפיינת בסימפטומים שונים הפוגעים באספקטים שונים של החיים. עם זאת, כיום, כאשר יש מודעות גדולה יותר לקיומן של הפרעות נפשיות שונות בקרב ילדים, ניתן לאבחן את ההפרעה כבר בשלב מוקדם יותר על בסיס מספר סימפטומים מרכזיים, מה שעשוי לסייע בתהליך השיקום של המטופל. כמו כן, טיפול פסיכולוגי בילדים המתמודדים עם סכיזופרניה, מצריך אמפתיה רבה והתבוננות רחבה ומעמיקה בצרכי המטופל ובקשיים עמם הוא מתמודד, על מנת להעניק לו את מלוא התמיכה לה הוא זקוק.
אנו במכון חיבורים נשמח לעמוד לרשותכם ולבנות עבורכם תכנית טיפולית אינדיבידואלית בהתאמה אישית.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
סכיזופרניה בילדים מתבטאת בסימפטומים שונים, בין אם מדובר בסימפטומים חיוביים המבטאים פגיעה בבוחן המציאות כמו דלוזיות והלוצינציות, או בסימפטומים שליליים כמו – אפטיה, דיכאון וקשיים חברתיים.
סכיזופרניה אצל ילדים לרוב מתפתחת בהדרגה, בעוד שאצל מבוגרים מדובר בהתפרצות פתאומית. כמו כן, אצל ילדים ההתפרצות מתרחשת עד גיל 13, ובקרב מבוגרים התסמינים מופיעים לרוב בין גיל 20 לשנות ה-20 המאוחרות.
אמנם סכיזופרניה אצל ילדים כרוכה בלא מעט קשיים ומורכבויות. עם זאת, כיום ישנן גישות טיפוליות שונות המאפשרות הקלה משמעותית על הסימפטומים הנלווים להפרעה, כמו – טיפול חברתי, טיפול פסיכודינמי, או טיפול קוגניטיבי התנהגותי.
סכיזופרניה אצל ילדים ניתן לאבחן כבר בגיל 7, אולם לרוב ההפרעה מתפרצת בשלב מאוחר יותר, בגילאים 11,12.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים