“בסופו של דבר הגעתי לנקודת האל חזור. הייתי מותש רגשית וידעתי שאני לא יכול להמשיך ככה”.
“אני מנמנמת בין פגישות”.
“אני הולכת לישון מוקדם מאד ועדיין קשה לי ‘לגרד’ את עצמי מהמיטה בבוקר. ”
“לא מתחשק לי לעשות כלום”.
אם גם אתם חיים במציאות כזאת כדאי להכיר את התופעה המוכרת של תשישות או עייפות נפשית שפוקדת רבים. בייחוד בימים האלה לאחר תקופת הקורונה.
מה עושים ואיך חוזרים לעצמנו?
כשאנחנו רצים ריצת מרתון בלי לעצור, כנראה שנהיה תשושים אחר כך. מרוץ החיים לא עוצר לעולם, והוא יכול להיות מתיש. ממש כמו ששרירי הגוף נשחקים במאמץ יתר כך גם המוח הופך לתשוש כאשר הוא חווה עומסים.
תשישות נפשית יכולה להתפתח כשהמוח נמצא בגירוי יתר באופן מתמשך. לכל אחד יש את סף היכולת שלו וזה אישי, לאחד זה יכול לקרות בגלל מעבר דירה שמציף אותו קוגניטיבית ורגשית ולאחר בגלל עבודה שוחקת של שנים.
כולם מרגישים מדי פעם תשושים פיזית ונפשית, זו הדרך של הגוף לאותת לנו שיש צורך במנוחה. יש מקרים בהם לאנשים קשה לעצור ולהקשיב לאותות. עייפות נפשית מתמשכת יכולה להשפיע על היכולת לחשיבה בהירה, פתרון של קשיים ובעיות או בתהליכי עיבוד וויסות עצמי ורגשי. לעייפות הנפשית יש השלכות על מערכות היחסים ושאר תחומי החיים.
אלו הם חלק מהסימנים הבולטים של מצבי עייפות נפשית:
תשישות נפשית עלולה לגרום למצבי רוח ירודים, והרגשת חוסר סבלנות. העצבים עלולים להיות רופפים וכל דבר עשוי להפעיל זעם או כעס. בנוסף, קשה יותר לשלוט ברגשות ובתגובות כאשר יש עייפות נפשית ולעיתים מתנפלים על האחר.
האפקטיביות יורדת ויחד איתה התפוקה. אותה תשישות נפשית פוגעת גם ביכולות הריכוז לאורך זמן, וברמת האנרגיה והמוטיבציה.
מה שנקרא באנגלית “זום אאוט” דעת שמוסחת בקלות והרגשה של ניתוק ממה שקורה.
המוח אמנם עייף אבל יש קושי להרפות מהמחשבות וישנם קשיי שינה (להרחבה בנושא נדודי שינה ואינסומניה).
כאשר יש עייפות נפשית יש נטייה לאימפולסיביות וחוסר אכפתיות לצד רצון לברוח מהמצב הנפשי המעיק. ישנו סיכון לשתיית אלכוהול מרובה או שימוש במשני תודעה. עייפות נפשית עלולה לפגוע קשה יותר באלה שכבר סובלים מהפרעת שימוש בחומרים. מומחים טוענים שהסיבה היא שהתמכרות לסמים פוגעת באזורים במוח שמסייעים בוויסות של מתח ושליטה בהתנהגות. [2]
חלק מהתסמינים שקשורים לדיכאון קשורים גם לעייפות נפשית, נרחיב בהמשך.
מערכת העצבים הסימפטית נמצאת בפעילות יתר כאשר יש עייפות נפשית או שיש עייפות נפשית כתוצאה מהפעלת היתר שלה. מצב זה גורם לדאגנות יתר וסטרס.
ההשערה היא שהיכולת יורדת כי גוף ונפש קשורים אחד בשני, הסבלנות לבצע פעילות גופנית יורדת והפניות הרגשית לכך כשיש עייפות נפשית.
חוסר אנרגיה, איטיות והרגשה שקשה “להתניע”, כובד או קהות רגשית, הם כולם תסמינים משותפים לדיכאון ולעייפות נפשית. זה יכול להקשות בסיום מטלות בעבודה או בביצוע פעילויות יומיומיות.
לפי נתונים משנת 2018, מעל 90% מהאנשים שמתמודדים עם דיכאון מפתחים תסמינים של עייפות נפשית.
ישנן סיבות כימיות בגללן דיכאון ועייפות נפשית מופיעים יחד. לדיכאון יש הפשעה על הנוירוטרנסמיטרים שאחראים על תחושת הערנות ולמנגנון התגמול (מוטיבציה) על כן ישנה השפעה ברמה פיזית על מפלס האנרגיה הזמינה. בנוסף, אחד התסמינים של דיכאון הוא פגיעה באיכות השינה שלנו מה שמתקשר מיד לתשישות כאשר ישנה עייפות מצטברת.
במקרים של דיכאון מתמשך, גם אם נראה שיש יכולת לתפקד, אנחנו ממליצים לפנות לעזרה בהקדם האפשרי לגורמים מקצועיים של בריאות הנפש.
עייפות נפשית עלולה להופיע אצל כל אחד, לאור נסיבות חיים מסוימות. ישנם מצבים בהם היא לא ניתנת למניעה למשל כאשר יש תינוק חדש. למרות זאת יש כמה צעדים שניתן לעשות כדי המנע או לפחות להפחית את הפגיעות לתשישות נפשית כרונית. הסעיפים הבאים יתאימו גם למצבים בהם כבר קיימת תשישות נפשית ואנו מבקשים לטפל בה.
לצאת לחופשים כשאפשר. בחופשים לעשות ניתוק מוחלט מעבודה לדמיין איך אתם משאירים מאחור את הכל דרך דמיון מודרך ועושים לעצמכם טוב ונעים. הורדת הילוך לפעמים מרגישה כמו חריקת בלמים מ100 ל-0, לאחר שמתרגלים לקצב החדש מבינים כמה זה היה דרוש.
לשים לב לתחושות והרגשות בצורה מתבוננת וסקרנית ולא מתוך חרדה. אפשר לעשות את זה כל יום על ידי טקס קטן בבוקר או בערב, או במעברים היום למשל שניה לפני שיוצאים מהרכב לעצור ולשים לב לגוף.
יציאה לטבע היא חשובה לתפקוד של המח [1]. יש לה יכולת להרגיע, ולהטעין את אותנו בכוחות.
לא תמיד קל לגייס מוטיבציה לאימון בייחוד עם ישנה עייפות או חוסר חשק. לצד זאת לפעילות גופנית קבועה עשוי להיות אפקט חיובי על מצב הרוח, תפקוד המוח ורמות האנרגיה.
להכניס לשגרה תרגול מרגיע ומטעין. למשל מדיטציה, נשימות או יוגה. תרגול כזה עשוי לעזור בהפעלת המערכת המרגיעה של הגוף שאחראית על היכולת של הגוף להתאושש נפשית ופיזית ועל הרגעה של מתח, היא נקראת מערכת פרא סימפטית. ישנן עדויות שמראות באופן עקבי על כך שמדיטציה, מדיטציית מיינדפולנס בעיקר, יכולה לעשות הרבה כדי להקל על מתח מתמשך וכרוני.[2]
הפסקות במהלך היום אפילו של 20 דק או פחות, יכולות לעזור מאד בשיפור התפקוד ותחזוקת הגוף והנפש.
כאשר עולה חוסר חשק ריקנות או מועקה, להתבונן בתחושות האלה כתופעות ולא כמכשולים או הפרעות. לתת להם תשומת לב ולקבל אותם תוך חמלה לעצמנו.
עייפות נפשית כרונית לא מופיעה סתם כך. ישנם מקרים בהם יש התמודדות ומאבקים פנימיים יום יומיים, שחיקה גדולה סביב עיסוק שמהווה עומס גדול מדי, שגרה שלא מזינה אותנו אלא רק שואבת את האנרגיה שלנו או מצבי דיכאון. לפעמים עייפות נפשית גורמת לקשיי שינה וקשיי שינה גורמים לעייפות הנפשית להתעצם, ונוצר יחס מעגלי.
טיפול רגשי בידי מטפל מוסמך יכול לעזור ביציאה מדפוסי המתח הבלתי מיטיבים שגורמים ליחס המעגלי הזה להתקיים. בטיפול רגשי ניתן להבין את שורש המצוקה הרגשית או ממה עשויה אותה משקולת כבדה איתה אנחנו מסתובבים. בטיפול מקבלים כלים חיוניים להתמודדות עם העומס ואפשר לחוות הקלה רגשית שתאפשר לראות יותר בצלילות את עצמנו ואת המטרות שלנו.
במכון חיבורים ישנם מטפלים המומחים לטיפול בחרדה ובהתמודדות עם מצבי נפשיים שונים. גישות המכון הן גישות מתקדמות וחדשניות מעולמות הטיפול של CBT. אנחנו מזמינים אתכם לקחת זמן לעצמכם לעצירה ומנוחה, להיתמך ולקבל כלים פרקטיים ושימושיים ליציאה ממצב העייפות הבלתי נגמרת.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
מצב כרוני ומתמשך של עייפות נפשית שיכולה להתבטא ברמת אנרגיה ירודה מאד, מתח נפשי, קשיי שינה. כאשר המוח לא מצליח לקבל מנוחה גם לא בלילה, יכולים להגיע למצבי קריסה נפשית או להמצא במצב תמידי של תשישות נפשית.
הסימנים שעלולים להעיד על עייפות נפשית הם עייפות אבל לצידה קושי להירדם או לישון בצורה מספקת, כשקמים בבוקר ישנה עייפות תמידית וחוסר מוטיבציה, מצבי רוח ירודים ותנודתיים, מערכת עצבים רופפת ונטייה לכעוס בקלות.
לוקחים הפסקה, בודקים מה המקור של העומס על המוח ועל הנפש, פונים לעזרה טיפולית אם יש קושי מורכב או קשה להתמודד עם זה לבד. לוקחים זמן איכות לעצמכם גם אם הוא קצר ומוגבל. משנים את סדר היום בצורה שתתאים יותר לקצב איטי, במקרים מסוימים כדאי לשקול לשנות לגמרי את אורח החיים, לסיים או להתחיל משהו חדש מתאים יותר.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים