fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פוביה מכפתורים

כותב:
תוכן עניינים

השעה 7:00 בבוקר, ויונתן בן ה- 5, נראה מבוהל ומוטרד. הוא מסרב ללבוש את החולצה החדשה לחג. אימו מפצירה בו, ולא מבינה מה קרה לילד שלה, שבכל בוקר אחר קם חיוני ושמח ללכת לגן. לאחר דקות ארוכות של ויכוחים והתעקשות מצידו, היא מציעה לו חולצה אחרת, והוא נרגע ומתלבש ברצון. האם, מבולבלת מהסערה הלא מוסברת שעברה על הילד, משוחחת איתו כדי להבין את הסיבה. לתדהמתה היא מגלה, שהבעיה היא… הכפתורים על החולצה החדשה. התרחיש הזה נשמע משונה? הכירו את הקומפונופוביה, או במילים פשוטות- פוביה מכפתורים. וכן. מדובר בתופעה מוכרת בעולם של חקר הנפש. במאמר זה נכיר את התופעה על היבטיה השונים, ונציג גם כמה דרכי טיפול אפשריות.

מהי פוביה מכפתורים (קומפונופוביה)?

המילה קומפונופוביה מגיעה מיוונית. חלקה הראשון, “קומפונו” פירושו- פולי שעועית, שביוון העתיקה שימשו בתור כפתורים. המושג “פוביה”, שפירושו- “פחד מגורם ספציפי”, הפך לשגור יותר בשפת היומיום, היות שישנם סוגים רבים של פוביה (כגון: פחד מטיסות, פחד מעכבישים, פחד ממקומות סגורים ועוד), וסביר להניח שנתקלתם מתישהו באדם בסביבתכם הקרובה, שיש לו פוביה כלשהי.

כך שקומפונופוביה הוא למעשה פחד לא רציונאלי מכפתורים, שיכול לפגוע בתפקוד היומיומי התקין של האדם החווה אותו. ההערכה הסטטיסטית היא ששכיחות התופעה היא של 1 מכל 75,000 אנשים.

תסמינים של התופעה

  • תסמינים קוגניטיביים- אנשים עם קומפונופוביה יכולים לחוות מחשבות על כפתורים שלעיתים שיכולות להשתלט על החשיבה כולה, יציפו אותם בחששות ויכולות להפריע למהלך התקין של יומם הם יחוו קושי להתרכז כאשר יופיעו כפתורים בטווח הראיה שלהם.
  • תסמינים רגשיים- תגובות רגשיות יכולות לנוע מתחושה כללית של חוסר שקט או אי נוחות ועד

לתחושות של חרדה מוגברת, שיכולה להתעצם גם לכדי התקף פאניקה.

  • תסמינים פיזיים- תגובות גופניות יכולות להופיע כדפיקות לב מהירות, קוצר נשימה, רעד, בחילות והזעה מוגברת.

הפחד מכפתורים הוא מגוון

קומפונופוביה יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות אצל אנשים שונים. הנה כמה דוגמאות:

  •  רתיעה מהמרקם- חלק מהאנשים יחושו דחיה עזה מהתחושה של כפתורים על עורם, ויימנעו ממצבים שבהם מגע כזה יכול להתרחש.
  • פחד מחיידקים- בקרב הסובלים מקומפונופוביה, הפחד מכפתורים עלול להיות חלק מתופעה כוללת של חרדה מחיידקים. הם רואים בכפתורים עוד משטח אפשרי להצטברות חיידקים ובקטריות, שעלול לסכן אותם.
  • כפתורי לחיצה- ישנם אנשים שחוששים מכל כפתור שדורש לחיצה. חרדה זו יכולה לפגוע בתחומים רבים של התפקוד היומיומי, היות שכפתורים כאלה נמצאים בכל מקום (מעליות, מקלדת, מכונת קפה, כספומט ועוד). רובנו אפילו לא שמנו לב למספר הפעמים ביום שאנחנו משתמשים בכפתורי לחיצה, אבל עבור אנשים בקבוצה זו- כל מפגש כזה יכול להוות אתגר ממשי.
  • כפתורים מפלסטיק- בעוד שרוב האנשים לא יטרחו לשים לב מאיזה חומר עשויים הכפתורים בבגד, הרי שעבור חלק מהאנשים שחווים קומפונופוביה- כפתור מפלסטיק הוא ממש טריגר לדחייה קשה במיוחד, עד כדי בחילה וקושי להתרכז בכל דבר אחר, בזמן שגירוי כזה מופיע בקרבתם.

אורח חיים של אנשים עם פחד מכפתורים

עבור אנשים שחיים עם קומפונופוביה חיי היומיום עלולים להיראות כמו אוסף של מכשולים, שהם נדרשים לחצות אותם או להימנע ממפגש איתם. אפילו פעולה פשוטה כמו קניית בגד חדש, השתתפות באירוע חברתי רשמי או הפעלת מכשיר אלקטרוני יכולה להפוך לאירוע מלחיץ. בהקשר זה אולי יפתיע אתכם לדעת על דמות ידועה שהתמודדה עם הפחד הזה- סטיב ג’ובס, מייסד חברת “אפל”, שהלך לעולמו לפני מספר שנים, היה ידוע בכך שנמנע מללבוש חולצות כפתורים, ובחר לדבוק בצווארוני “גולף”, כדי לעקוף את חוסר הנוחות הכרוך במגע עם כפתורים.

פוביות קשורות

קומפונופוביה היא רק פן אחד של קשת רחבה של פחדים ספציפיים מגורם מסויים. לקבוצה זו שייכות פוביות נוספות, כגון: פטרונופוביה (פחד מנוצות) ואוטומטונופוביה  (פחד מדמויות ופסלים בעלי מראה ). המכנה המשותף לפוביות אלה הוא פחד חזק ולא רציונאלי, שמתעורר בעקבות מפגש עם גורם ספציפי, ושאותו גורם אינו מהווה שום טריגר לתגובה קיצונית עבור רוב האוכלוסייה, והוא יחלוף ליד האדם הממוצע  מבלי לעורר קושי או מתח.

טיפול בפוביה מכפתורים

טיפול יעיל בקומפונופוביה במקרים רבים ישלב שימוש במספר גישות, ביניהן אפשר למנות את הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT), שעוזר לזהות את תבניות החשיבה הלא מועילות ולשנות אותן, טיפול PE (טיפול בחרדה באמצעות חשיפה), המאפשר למטופל להיחשף לגורם המפחיד ולהתגבר על הפחד בהדרגה וטכניקת מיינדפולנס, שתורמת להעלאת המודעות.
בעזרת שילוב של שיטות אפקטיביות, אפשר במקרים רבים לקדם את האדם אל עבר הטבה משמעותית או פתרון מלא.

שילוב של מספר שיטות אפקטיביות יש בכוחו להביא את המטופל לכדי הטבה משמעותית או אף פתרון מלא, ולעיתים התהליך מסתכם בטיפול קצר מועד, ממוקד ויעיל שאינו מתמשך על פני תקופה ארוכה.

לסיכום

קומפונופוביה היא תופעה המשקפת את המורכבות של נפש האדם, ואת הדרכים הייחודיות שבהן אנשים שונים מגיבים לגירויים שונים. פחד מכפתורים יכול להיראות לרובנו כתופעה מוזרה ולא הגיונית, אך חשוב לזכור שעבור אנשים החווים אותה, היא אמיתית לגמרי, וכך גם ההשלכות שלה על חייהם האישיים. אם נוכל לפתח מודעות, הבנה ואמפתיה לאנשים עם קומפונופוביה, נוכל להרחיב את מנעד ההכלה והחמלה של החברה האנושית.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן