נועה (שם בדוי) פנתה לטיפול לראשונה בגיל 32, בשל קושי לקיים מערכת יחסים זוגית יציבה. אמנם בעבר היא ניהלה מספר קשרים ארוכים, אך רובם היו מלווים בתחושה מתמשכת של חוסר אמון בבן הזוג, כאשר כל משבר ביחסים הצטייר בעיני רוחה כטראומה של ממש.
עד לפני זמן מה היא עוד הייתה נלהבת למצוא זוגיות חדשה ובכל פעם שפגשה בבחור חדש, קיוותה שהפעם זה יהיה אחרת. אך בזמן האחרון נדמה שאמרה נואש. היה ברור שמשהו עוצר בעדה ומונע ממנה להתמודד עם הקשיים השונים הכרוכים במערכת יחסים זוגית אינטימית, אך לא ברור מה.
בשלב מסוים, נועה החלה לספר על עברה ועל משפחתה. כשהיא תיארה את ילדותה היא התמקדה שוב ושוב בדמות מסוימת. לאחר מכן התברר כי נועה חוותה פגיעה מתמשכת על ידי אותה דמות, אם כי מעולם לא סיפרה על כך לאיש מקצוע, למעט מספר אנשים קרובים. כך שאותה פגיעה כואבת אשר הובילה לטראומה מורכבת, נצרבה בגופה ובנפשה והשפיעה בין השאר על הקשרים החברתיים והזוגיים שהיא ניהלה לאורך השנים.
אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה מורכבת, הנגרמת כתוצאה מפגיעה מתמשכת, מתקשים לתת אמון באחרים, כך שלעתים מצב זה פוגע ביכולת שלהם לנהל מערכות יחסים זוגיות הדורשות מידה לא מבוטלת של אמון והכלה. כמו כן, פעמים רבות אנשים הסובלים מטראומה מורכבת אינם מקשרים בין הקשיים הרבים עמם הם מתמודדים ביום יום לאותה פגיעה טראומתית, מה שמקשה עליהם לרדת לשורש העניין ולהבין מה מונע מהם לנהל אינטראקציות טובות ומפתחות עם סביבתם. מה גם שפעמים רבות בני זוגם אינם מודעים לעברם ולטראומה שחוו.
טראומה מורכבת נובעת כתוצאה מפגיעה טראומתית מתמשכת המתרחשת לאורך זמן, בין אם מדובר בהטרדה מינית על ידי קרוב משפחה או אדם אחר, שהיה ממושכת בשבי, התעללות פסיכולוגית במסגרת מערכת יחסים אלימה, השתעבדות לכת, או התעללות פיזית. בעוד שהפרעת דחק פוסט טראומתית מתפרצת בעקבות אירוע טראומתי יחיד אותו חווה הקורבן בעבר, במצב של פוסט טראומה מורכבת, הקורבן נתון תחת שליטה מתמשכת מצד המתעלל, כך שפעמים רבות הוא מרגיש ‘כלוא’ ואינו מסוגל להשתחרר מהמצב בשל גורמים פסיכולוגיים ופיזיים כאלו ואחרים. לרוב, מקרים קשים יותר של טראומה מורכבת מתרחשים כאשר המקרה אירע בגיל צעיר יותר והתבצע על ידי אדם הקרוב לקורבן.
המושג פוסט טראומה מורכבת נטבע לראשונה בשנת 1992 על ידי ג’ודית לואיס הרמן בספרה “טראומה והחלמה”, במטרה לייצר הפרדה בין מקרים של הפרעת דחק פוסט טראומתית אשר מתרחשים כתוצאה מחשיפה לאירוע יחיד, לבין מקרים מתמשכים של פגיעה. שכן, אנשים הנתונים במצב של פגיעה מתמשכת מתקשים יותר לתת אמון בסביבתם ונוטים לחוש חוסר בטחון בקרב אנשים, מה שעשוי להשפיע על היכולת שלהם לנהל קשרים חברתיים תקינים, לרבות מערכות יחסים זוגיות. כאשר פעמים רבות אותו חשש נובע מתוך פחד מפני הישנות של אותו אירוע, או התרחשות של אירוע דומה. כמו כן, אנשים המתמודדים עם טראומה מורכבת עשויים לסבול בבגרותם מהפרעות שונות נוספות כמו – חרדה, דיכאון, בעיות התמכרות וקשיי התפתחות אישית.
אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה מורכבת סובלים מסימפטומים מסוימים האופייניים גם ל-PTSD, כמו – פלאשבקים, הפרעות שינה ומחשבות חודרניות. זאת בנוסף לסימפטומים ספציפיים מתמשכים הבאים לידי ביטוי בעיצוב הזהות והאישיות של הקורבן ועשויים להשפיע על תחומים שונים בחייו.
אנשים רבים הסובלים מטראומה מורכבת מתקשים לווסת את רגשותיהם ולשלוט בדחפים מסוימים, מה שעשוי להוביל להפרעות קשות במצב הרוח, נטייה להתמכרויות ולשימוש בחומרים מסוכנים, פגיעה עצמית ונטייה לאובדנות.
פגיעה מתמשכת עשויה להשפיע על עיצוב הזהות של הקורבן ולהוביל לפגיעה קשה בדימוי העצמי שלו, המתבטאת בין היתר בתחושת אשמה קשה, בושה, חוסר ביטחון עצמי ותחושה מתמשכת של חוסר ערך.
כאמור, טראומה מורכבת, מתבטאת בין היתר בקושי לבסס מערכות יחסים תקינות, הן בפן החברתי משפחתי והן במישור הזוגי האינטימי. שכן, אותם אירועים טראומתיים המלווים את הקורבן מילדות מקשים עליו לתת אמון בסביבתו הקרובה וגורמים לו לסגל התנהגות חשדנית ומהוססת, מה שעשוי להוביל לא פעם למצבים של בדידות והסתגרות ולהימנעות מסיטואציות חברתיות מסוימות.
בנוסף לתסמינים המתוארים מעלה, פוסט טראומה מורכבת מתבטאת לא פעם בשינויי תודעה המתרחשים באופן תכוף ובסומטיזציה העשויה לבוא לידי ביטוי בכאבים פיזיים לא מוסברים ובתפקוד מיני לקוי.
כאמור, המושג פוסט טראומה מורכבת הוזכר כבר בשנת 1992, אולם רק בשנת 2018 היא הוגדרה כאבחנה כשלעצמה במסגרת ספר האבחנות הרפואי (ICD). הסיבה לעיכוב באבחנה הרשמית נעוצה בין היתר בוויכוח שניטש בין גורמים שונים בקהילה המחקרית בנוגע לדמיון בין פוסט טראומה מורכבת להפרעת אישיות גבולית, מאחר ששתיהן חולקות לא מעט סימפטומים דומים. ואכן, בדומה לפוסט טראומה מורכבת, גם אנשים הסובלים מהפרעת אישיות גבולית מתקשים לנהל מערכות יחסים בינאישיות, מפגינים חשדנות כלפי הסובבים אותם ומתקשים בוויסות עצמי.
עם זאת, אנשים רבים התומכים באבחנה של פוסט טראומה מורכבת כהפרעה בפני עצמה, טוענים כי פעמים רבות אנשים הלוקים בפוסט טראומה מאובחנים בשוגג עם הפרעת אישיות גבולית, כך שהם אינם מקבלים את הטיפול המתאים עבורם ולעתים קרובות מטופלים בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה שאינן מתמקדות במקור הבעיה. שכן, בעת טיפול בטראומה מורכבת, חשוב להביא בחשבון כי המקור לאותם סימפטומים נפשיים נעוץ באותן אינטראקציות טראומתיות שהקורבן חווה בעברו.
כאמור, פוסט טראומה מורכבת מתרחשת כתוצאה מאירוע מתמשך שהקורבן חווה בתקופת חיים מוקדמת, בשלב בו האדם לומד לרכוש אמון בסביבתו הקרובה. ברגע שיסודות אלו מתערערים, האדם חווה קושי לנהל מערכות יחסים תקינות ותחושת הביטחון שלו נפגעת באופן ניכר.
כחלק מתהליך ההחלמה, אנשים המתמודדים עם טראומה מורכבת לומדים לבסס מחדש אמון באנשים שמסביבם באמצעות תהליך של חוויה מתקנת, מה שעשוי להוביל לאינטראקציות בינאישיות טובות יותר. בנוסף, החלמה מפוסט טראומה מורכבת באה לידי ביטוי ביכולת לנהל שגרת חיים תקינה שאינה מנוהלת על ידי אותם זיכרונות טראומתיים, כאשר המטופל מסוגל לווסת את רגשותיו באופן מועיל וחיוני.
אמנם פוסט טראומה מורכבת ו-PTSD חולקות ביניהן מספר סימפטומים זהים, אולם כל אחת מההפרעות מצריכה טיפול שונה. שכן, במקרה של פוסט טראומה מורכבת נוצרת פגיעה בתפיסה העצמית והרגשית של המטופל כבר בגיל צעיר מאוד. כך שלרוב הטיפול ב פוסט טראומה מורכבת מצריך שימוש במספר גישות טיפוליות, במטרה לסייע למטופל להפחית את העוצמה של אותם אירועים טראומתיים ולנהל שגרת חיים מלאה, בכל המובנים.
DBT- טיפול דיאלקטי התנהגותי, נחשב יעיל במיוחד עבור מטופלים המתמודדים עם פוסט טראומה מורכבת, מאחר שהוא מסייע ביצירת וויסות רגשי ושליטה בדחפים. כאשר הטיפול עצמו מושתת על טיב הקשר בין המטפל למטופל, במטרה לייצר חוויה מתקנת עבור המטופל ולגרום לו להשתחרר בהדרגה מהמטען הרב שהוא נושא בתוכו בשל אותם זיכרונות טראומתיים.
גם טיפול בשיטת EMDR (Eye movement desensitization reprocessing), המאפשרת הקהיה של תגובות רגשיות על ידי תנועת עיניים מהירה, נחשב לשיטה טיפולית יעילה במיוחד במקרים של הפרעת דחק פוסט טראומטית ומסייע להפחית את ההשפעה המתמשכת של אותם זיכרונות טראומתיים. בנוסף, טיפול בטראומה מורכבת עשוי לשלב מספר שיטות טיפוליות נוספות בהתאם לתסמינים אותם מפגין המטופל, בין אם מדובר בטיפול תרופתי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או טיפול בקבוצות.
אנו במכון חיבורים מאמינים כי טיפול בפוסט טראומה מורכבת מצריך סביבה טיפולית מכילה וקשובה במיוחד, במטרה לספק למטופל חוויה מתקנת ולסייע לו לחוש יותר בטחון ואמון בעת אינטראקציות בין אישיות. נשמח לעמוד לרשותכם ולבסס עבורכם תכנית טיפול מותאמת אישית.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים