fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פחד מלידה והריון

כותב:
תוכן עניינים

“בעלי ואני נשואים כבר כמה שנים, ולפני חודשיים גיליתי שנקלטתי ואני בהריון. מאוד התרגשתי ושמחתי עם קבלת הבשורה, וכמו כל אישה שזו הפעם הראשונה שלה, נכנסתי לאינטרנט לחפש מידע על מה קורה לגוף בהריון ואיך מרגישה חווית הלידה? התוצאות שעלו זעזעו אותי. ידעתי שמדובר בתהליך לא קל, אבל לא תיארתי לעצמי איזה שינויים הגוף שלי עומד לעבור. מאז אני מתמודדת עם פחדים כל לילה, מנסה להימנע מלדבר על ההיריון או לספר לאנשים. בעלי שם לב שאני מתרחקת ונמנעת מהנושא, ואני לא יודעת איך להסביר לו שבזמן שהוא כל כך מתרגש אני רוצה להקיא רק מלחשוב על לידה ואפילו היו לי מחשבות על הפלה. אני מפחדת לשתף אותו ברגשות האלה ומרגישה אבודה”

פחד מלידה והריון עשוי להיווצר בקרב נשים רבות וגברים רבים. מה עושים על מנת להתמודד עם הפחד? מה התסמינים של פחד מהריון ולידה? כל הפרטים במאמר.

מה זה פחד מהריון ולידה?

פחד מהריון ולידה, טוקופוביה באנגלית, זוהי סוג של פוביה ספציפית (כמו קלסטרופוביה, פוביה מג’וקים, סומניפוביה וכדומה). מדובר בפחד המלווה בעיקר נשים, אך גם חלק מהגברים מתמודדים עמו. טוקופוביה נחלקת לשני סוגים: כאלה שמתמודדים עם הפחד טרם התמודדות עם הריון ולידה, וכאלה שמתמודדים עם החששות דווקא לאחר חוויה של לידה.

גורמים לטוקופוביה

ישנם מספר גורמים העלולים להוות סיכון להתפתחות של טוקופוביה:

  • התמודדות עם טראומה מינית (בייחוד כזו שיצרה בושה סביב הריון)
  • חשיפה לאירועים טראומתיים של נשים אחרות וחשיפה לחוויות שליליות קשורות בהריון ולידה
  • חשש משינויים גדולים באורח החיים
  • פחד מחשיפת הגוף לרופאים ומטפלים
  • חשש מהסיכונים הכרוכים בלידה

תסמינים של פחד מהריון ולידה

כל אחת עשויה להתמודד אחרת עם הפחד והתסמינים שונים ומגוונים, ביניהם:

  • מניעה מקיום יחסי מין
  • לאחר גילוי על ההיריון: ניסיון להסתיר, תחושה של בושה, תחושת ניתוק מהפרטנר, רצון להפלה
  • עיסוק אובססיבי הקשור במניעת הריון
  • בחירה בניתוח קיסרי (על אף שיש אפשרות ללידה רגילה)

אז מה עושים?

במידה ואת מתמודדת עם טוקופוביה, קודם כל, דעו כי אתן לא לבד! מחקרים הראו כי 6-10% מתוך אוכלוסיית הנשים בהריון מתמודדות עם פחד מהריון ולידה.

השלב הבא, הוא להבין איזה טיפול עשוי להיטיב עמכן, איזה סוג של טיפול מרגיש לכן נכון ומדויק בהתאם לתוכן ולאופיו של הפחד:

טיפול CBT:

טיפול CBT מהגל השלישי הינו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. הטיפול הוא ממוקד ומתאים לטיפול בפחדים מסוג זה. הטיפול מאפשר הבנה וזיהוי של הטריגרים השונים שמעוררים את הפוביה, חקירה שלהם וזיהוי דפוסי החשיבה שגורמים לפחד להתעצם. כמו כן, הפחתת רמת החרדה על ידי קבלה של הפחד, ואפשור של שיח כנה בחדר הטיפול ללא שיפוט על מה חשוב לאישה, מאיזה מקום בחרה להביא ילד לעולם ומה הפחד מספר לה?

טיפול בהיפנוזה:

טיפול בהיפנוזה מאפשר הגעה למצב תודעתי המאפשר חשיפה לגורמי הפחד, בצורה מבוקרת שלא תעורר את התגובה הפיזית-רגשית. במהלך הטיפול, המטפל יציע למטופל מסרים ותכנים חדשים, שיתנו לו את הכלים לשנות את תפישת עולמו ולהקל על ההתמודדות. הטיפול מתבסס על אמון ותחושת ביטחון, כזו שתיתן את היכולת להתמסר למצב ההיפנוטי.

טיפול תרופתי:

פעמים רבות, החרדה שלנו עשויה להתבטא גם באופן כימי, פיזי, בגופנו. במקרים כאלה, ניתן להתייעץ עם פסיכיאטר מוסמך. במקרים בהם החרדה או הדיכאון הנלווים לפוביה, משבשים ומקשים על שגרת היום יום, ניתן ליטול תרופות נוגדות חרדה. התרופות הללו, תפקידן להקל על התסמינים ולאפשר לאישה להתמודד בצורה קצת פחות עוצמתית עם הקושי שהפחד מביא איתו.

הפחתת מתח:

ניתן לנסות להפחית את המתח גם באופן טבעי כמובן. אפשר לתרגל מיינדפולנס, יוגה, להקפיד על שגרת יום בריאה, שינה מספקת, תחביבים ועוד. כל טכניקה שתוכל להרגיע את הנפש, מבורכת.

לסיכום

הריון ולידה הם תהליכים טבעיים בחיינו, וכן, גם הפחד מהתמודדות עמם היא טבעית. בואם של ילדים לעולם כרוך בשינויים רבים מבחינה מנטלית ופיזית, שעלולים לייצר חששות בקרב רבים. במידה ואת או אתה, מתמודדים עם פחד מהריון ולידה, כזה המייצר התנהגות נמנעת ומהווה מורכבות רגשית עבורכם, ואתם מרגישים כי אינכם מעוניינים לעבד את הרגשות הללו לבד, צוות המטפלים שלנו במכון ישמח לעמוד לצידכם! המטפלים שלנו עברו הכשרות רבות ומגוונות על מנת להעניק לכם מגוון רב של טיפולים, כל שנותר לכם הוא לבחור בטיפול שמרגיש לכם הכי מחובר ולהתחיל בתהליך.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

מיינדפולנס

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8775519/#:~:text=Tokophobia%20occurs%20in%20approx.,fear%20of%20labor%20%5B4%5D.

 

 

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן