עולם החלום והחלימה הם דבר מסקרן בעל מימד של מסתורין וקסם. לא בכדי, משחר ההיסטוריה חוקרים, אנשי מדע, פילוסופים, משוררים, אנשי דת ורוח ניסו להתחקות ותרו אחר פשר למהות החלימה. בחלומות עשויים להופיע אלמנטים רבים, לעיתים הגיוניים יותר ולעיתים רחוקים מאד מהמציאות המודעת כפי שאנו חווים אותה. קיימות הרבה וגישות המתייחסות לפירוש חלומות, מודרניות יותר או גישות מסורתיות שמקורן בזמנים עתיקים.
שינה וחלימה במהותן מאפשרות לנו, אם נרצה או לא, התכנסות והפניית המבט שלנו פנימה. באשר לתפקיד הרשמי של חלימה, המדע טרם מצא תשובות להכל אך קיימים מחקרים והשערות וקיימות מספר גישות לשאלה זו. נהוג לכנות את פעולת החלימה “עבודת חלום” בעולם הפסיכולוגיה. עבודת החלום ממלאת פונקציה של המוח במסגרתה הוא מעבד תכנים לא מודעים אותם האדם נושא. לעיתים מדובר בתכנים שלאדם יש קושי או חוסר פניות רגשית לעבד במהלך היום. לפי גישה אחרת פונקציית החלימה מאפשרת ל”דיסק הקשיח” שלנו “למיין” את המידע הרב שמצוי בו ובכך לשמור עלינו שלא נוצף מכמות המידע. ישנם אנשים שטוענים שאינם חולמים, ובכן זו אמירה לא מדוייקת, למעשה כולנו חולמים מדי לילה פשוט לא כולם זוכרים את החלומות בבוקר. קיים סיכוי טוב שמה שכן נזכור יהיו החלומות שלפני היקיצה או כאלו שהתעוררנו מתוכם. הסבר אפשרי לכך שאנו מתקשים לזכור חלומות הוא שינה לקויה. על מנת להגיע לחלימה עלינו להגיע לשלב של שינה עמוקה הנקראת REM, שלב תנועות העיניים המהירות. שינת הלילה שלנו מהווה מראה מדוייקת למתרחש בנפשנו, אם אנו מתקשים להגיע לשנת החלום רוב הלילה ייתכן ולא נזכור חלומות או שהם יהיו מעטים. אפשרות נוספת בגינה אנו לא זוכרים חלומות הקימה בה ממהרים להתחיל את היום, מתארגנים בזריזות ומשאירים מאחור את החלומות. אסכולות שונות רואות חשיבות שונה ופירשו חלומות באופנים והקשרים שונים. חלקם דרך פריזמה דתית – רוחנית נבואית וחלקם כפונקציה של הנפש. לאורך ההיסטוריה, דתות מסוימות ראו בחלומות ערוץ של מסרים מן האל וייחסו לחלומות משמעות נבואית. במזרח נהוג לראות בחלום דרך לתקשורת עם ישויות ונשמות גבוהות ועולם המתים. מה שבטוח הוא שכולם נתנו מקום וחשיבות לעולם החלימה.
גישה פסיכולוגית פסיכואנליטית- פרוידיאנית. לפי גישה זו, חלומות הם ביטוי לתכנים נפש שנתפסים לא לגיטימיים על כן מודחקים. זיגמונד פרויד היה מהראשונים שעשו שימוש בתכני החלומות של מטופליו כחומר לעבודה בקליניקה הוא ראה בחלום ביטוי ליצרים ורצונות חבויים, כלומר, תכנים שהודחקו שמקורם בילדות המוקדמת. פרויד האמין כי החלומות יכולים לסלול דרך לתת המודע וכי באמצעות פירוש חלומות דקדקני, ביחד עם המטופל ניתן להגיע לפענוח של סוגיות נפשיות עמוקות ופתירת קונפליקטים מודחקים. פרויד עבד בטכניקה של אסוציאציות חופשיות. טכניקה זו איפשרה לקדם את הטיפול ולהגיע לתובנות.
תכני החלום מגיעים ממעמקי הנפש ניתן להם מקום וחשיבות, נראה כי יש להם שפה משלהם הייחודית לנו, שפה תכנים עמוקים. כיום נפוץ השימוש בפירוש חלומות כחלק מטיפול באופנים שונים. הבאת חלום לקליניקה על ידי מטופל מאפשרת למטפל להכירו טוב יותר על כל הקשריי חייו ואף להביא את הטיפול לממדים עמוקים יותר של התבוננות וחקירה משותפת. פרויד טען שמנגנוני ההגנה בחלום רופפים, וכך יכולים התכנים עמוקים יות בנפש לעשות את דרכם את החלום וללבוש צורות שונות חלקם סמליות.
תלמידו של פרויד, קרל יונג, ראה את החלימה בפריזמה רחבה יותר, והתייחס אליה כפעילות המשכית לרצף הערות. הוא ראה בתכני החלום חשיבות מנחה ודיבר על ארכיטיפים- סמלים בעלי משמעות קולקטיבית, שמופיעים בחלומות וניתן לפרש אותם באופן שהוא תלוי הקשר לסיטואציה בה נמצא האדם בחייו. כאמור, חלומות הם בעלי שפה פנימית משלהם, אם נלמד ונתחקה אחרי השפה הזאת נבחין בסמלים שונים שלעיתים אף חוזרים על עצמם. למשל, חלומות חוזרים על נהיגה ברכב שעשויה להתקשר לדחף של שליטה – עודף או חוסר ממנה. דבר נפוץ שקיים הוא מילונים שלמים של פירוש חלומות בהם ניתן הסבר לכל סמל נפוץ שמופיע אצל אנשים בחלומות למשל נחש או חתול. אפיון של סמלים מחלומות הוא עתיק ומאז ומתמיד תרבויות שונות ניסו להתחקות ולאפיין סמלים בחלומות, לחזות את העתיד ולתקשר עם עולמות הרוח.
מדובר בגישה שלפיה חלומות מהווים תגובה אקראית לרשמים וגירויים חיצוניים שנאספים במהלך היום. תכני החלום על פי גישה זו, מופיעים בצורה מעוותת או מוגזמת בשל ירידת מנגנוני הבקרה של המוח בעת השינה. גישה זו לא נותנת חשיבות לפן הפסיכולוגי של החלום ורואה בו פונקציה של תפקודי של המוח.
כאמור, לעיתים אנשים המדווחים שיש להם קשיי שינה אינם חולמים או חולמים בצורה מועטה מאד. ובכן, על מנת להגיע לשלב הREM עלינו לישון רצוף לפחות מחזור שינה אחד שלם (בין 90-110 דקות). למי שסובל מקשיי שינה כגון אינסומניה, קשה לעיתים להגיע למצבי חלימה.
נדודי שינה יכולים להיות מצב קבוע או זמני סביב אירוע נקודתי בחיינו. למשל, אינסומניה יכולה להופיע כחלק מהתמודדות עם פוסט טראומה, כאשר מופיעים סיוטים חוזרים ושינה קלה. לחלופין, אינסומניה יכולה להיחשב למצב זמני סביב משבר נפשי או אירוע מלחיץ מאד שאנו עומדים בפניו.
הסברים פסיכולוגים רואים בנרטיבים והמופעים בחלום כפרי מוחו של האדם ומכאן שלא ניתן לתת להם משמעות גורפת ואוניברסלית. אם לאורר ההיסטוריה ראו בחלום מסר אלוהי, שכן היום הגישה הרווחת (במערב) היא כי תכני החלום תלויי הקשר רחב ומורכב. חלומות ומבטאים את עולמו הפנימי האישי של האינדיבידואל. על כן, גישה זו פחות תומכת בסמלים אוניברסליים ומיסטיים ויותר מבקשת לראות בחלום מקפצה לפענוח קונפליקטים תוך נפשיים אשר ניתנים לפתירה תוך שיח אסוציאטיבי וטיפולי עם האדם עצמו.
הקבלה רואה בעולם החלומות אמצעי להתעלות רוחנית ולתקשורת עם עולמות נסתרים. לפי תורת הקבלה החלום הוא כלי מאד חשוב, שעוזר לאדם להכיר את הרהוריי ליבו, את מה שנמצא בתת המודע שלו ואף לעיתים לרמוז על מה שעתיד לקרות. לפי דבריי הקבלה, כלל שהאדם עולה בדרגתו הרוחנית, כך חלומותיו של האדם יהיו יותר נהירים לו ויוכל לפרשם ביתר קלות. תורת הקבלה נותנת מקום חשוב לסמלים המופיעים בחלום, כפי שבתנ”ך ניתן לחלום מקום משמעותי ובמספר סיפורים דמויות חוו התגלויות בחלומם כדוגמת סולם יעקב או יוסף.
עולם החלום הוא עשיר מסתורי ומרתק. כולנו היינו רוצים לדעת מה פירוש החלומות שלנו. לעיתים החלומות שלנו הם כה מוזרים, ואנו מתקשים לפענחם. אם נצליח להתבונן בו ללא שיפוט, נעצום עיניים ונחזור לרגע לחוויית החלום, לפעמים אולי תגיע תובנה ממעמקים. לעיתים מטפל טוב ומחזיק יוכל לסייע לנו בפענוח החלומות שלנו. אם אתם חווים סיוטי בלהה, חלומות חוזרים או פשוט רוצים להיעזר בחלום ככלי להתפתחות אישית – רגשית כחלק מהמסע שלכם, מומלץ בהחלט למצוא מטפל/ת המתמחה בתחום.
אצלנו ב”מכון חיבורים” תוכלו למצוא מגוון מטפלים רגשיים מומחים גם עבור ילדים. כלי החלום לראייתנו הוא חשוב ובעל מקום נכבד בטיפול רגשי. מוזמנים לפנות ולקבל ייעוץ והתאמה אישית של מטפל/ת.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
כן, בהחלט. פסיכולוגים/יות בהכשרתם יכולים לסייע בניתוח חלום. בטיפול לעיתים משתמשים בחלום ככלי עזר להבין טוב יותר את עצמנו ונפשנו.
כן, הכל עניין של אימון. זאת בהנחה שנת הלילה שלכם תקינה. קיימים תרגילים מיוחדים שיוכלו לסייע לכם לזכור חלומות!
קיימים אנשי רוח או דת המגדירים עצמם כמפרשי חלומות. אנחנו נמליץ לכם לשים לב למי אתם פונים ולהיות ערניים/יות במי אתם שמים מבטחיכם. כאשר ניתנת לכם תשובה חד משמעית על משהו מגורם סמכות כביכול, תמיד כדאי לשאול אלות ואיפה זה פוגש אתכם/ן.
חלומות מטבעם, יכולים להפחיד ילדים ולשבש להם את הלילה. לרוב, חלום בלהות אצל ילדים עשי להוות ביטוי לקושי אצלם. אם יש לילדכם סיוטים חוזרים, חשוב להתייעץ עם מטפל/ת מתאים מומחה. ניתן לקרוא עוד על נושא במאמר פחדים אצל ילדים: פחד טבעי או חרדה הדורשת טיפול?
https://www.mako.co.il/spirituality-newage/kabbalah/Article-d10c20a5f0a2931006.htm
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A9_%D7%97%D7%9C%D7%95%D7%9E%D7%95%D7%AA
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים