fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

כותב:
תוכן עניינים

בעוד שחלקנו כלל לא מסוגלים לזכור את החלומות שאנו חולמים מדי לילה, נראה כי אנשים רבים מצליחים לייצר מודעות לסיטואציה ואף לשלוט במרכיבי החלום השונים. תופעה זו נקראת ‘חלום צלול’ והיא מתקיימת כאשר אנו מודעים לכך שאנו מצויים בתוך חלום.

חלום צלול – היסטוריה ומאפיינים

מונח זה, אשר נטבע בשנת 1913 על ידי הפסיכיאטר פרדריק ואן אידן, התקבל בתחילה בזלזול, אולם עם השנים הוא זכה ליותר ויותר עניין בקרב הקהילה המדעית, בעיקר בשל מחקריו של הפסיכופיזיולוג סטיבן לאברג’ שנחשב לחלוץ בתחום והוביל מחקרים מדעיים רבים בנושא ואף פיתח טכניקות ייחודיות המאפשרות להיכנס למצב של חלום צלול באופן יזום. כמו כן, עבודותיו הרבות של לאברג’ סייעו למדענים לעמוד על היתרונות הטיפוליים הטמונים בחלום צלול. שכן, ידוע כי חלימה מודעת עשויה לשמש לעתים לצורך טיפול במצבים שונים כמו- פוסט טראומה וחרדה.

חלום צלול נחשב לתופעה נדירה יחסית הפוקדת כ-50% מבני האדם בשלב זה או אחר בחייהם, אולם במקרים רבים מדובר בתופעה המופיעה פעמים מעטות במהלך החיים, אם בכלל. עם זאת, בקרב ילדים, חלום צלול עשוי להופיע לעתים קרובות יותר. תופעה זו מתרחשת לעתים באופן ספונטני, ללא כל תכנון מראש, אולם עם השנים פותחו מספר טכניקות המאפשרות לייצר חלומות צלולים באופן יזום.

חלומות צלולים מתקיימים במהלך מחזור השינה בו מתרחשים החלומות שלנו ((REM, כאשר בחלק מהמקרים לחולם יש שליטה של ממש בסיטואציה עצמה, לרבות המרכיבים השונים המופיעים בחלום- דמויות, עלילה, התרחשויות. ואילו במקרים אחרים, החולם אמנם מודע לכך שמדובר בחלום, אך אין באפשרותו לעצב את הסיטואציה באופן יזום. כמו כן, מאחר שהחולם חווה את החלומות הללו באופן מודע, לרוב חלומות צלולים חקוקים טוב יותר בתודעה ובזיכרון לעומת חלומות רגילים אחרים. מחקרים שבוצעו לאורך השנים לא מצביעים על נזק חמור שעלול להתפתח כתוצאה מחלימה של חלום צלול. עם זאת, ישנם חוקרים הסבורים כי עדיף להימנע מכך במצבים מסוימים, בעיקר כאשר מדובר באנשים הלוקים בהפרעה נפשית אקוטית המתאפיינת בתפיסה לקויה של המציאות.

איך ניתן לייצר חלומות צלולים באופן מודע וכיצד ניתן להבחין בכך?

אמנם חלומות צלולים מתרחשים פעמים רבות באופן ספונטני, אך קיימות מספר טכניקות באמצעותן ניתן לתזמן זאת באופן יזום. טכניקות אלו משמשות לא מעט מוסדות מחקר מובילים על מנת לחקור את ההשפעות השונות של חלומות צלולים. עם זאת, יש לקחת בחשבון שגם אימון מובנה לא תמיד יאפשר לנו ליזום חלימה מודעת באופן קבוע, שכן לא תמיד ניתן לתכנת מראש את התודעה. מה גם שמהלך השינה שלנו מושפע מלא מעט גורמים שונים.

יומני חלומות

אנשים רבים נוהגים לתאר בכתב את החלומות השונים הפוקדים אותם מדי לילה. טכניקה זו מאפשרת לנו להיות מודעים טוב יותר למרכיבים או למוטיבים מסוימים המופיעים בחלומות שלנו דרך קבע, מה שעשוי לסייע לנו לזהות שאכן מדובר בחלום.

בדיקת מציאות

החושים שלנו עשויים לתעתע בנו בזמן החלום, שכן גם בזמן חלימה יש באפשרותנו לראות, לשמוע ואפילו למשש. עם זאת, ישנן פעולות מסוימות שניתן לבצע בזמן הערות על מנת להגביר את המודעות למצב בו אנו נמצאים ולהבחין האם מדובר במציאות או חלום. כך לדוגמא, פעולה בסיסית כמו קריאת טקסט מדף נייר לא אפשרית כשמדובר בחלום.

שינה במחזור החלומות (REM)

שלב ה-REM  (שנת חלום) עשוי להגביר את הסיכוי להופעת חלום צלול, לכן חשוב להקפיד על שינה סדירה ועמוקה, בה מתקיימים כל מחזורי השינה. על מנת ליישם זאת, חשוב להימנע קודם לכן ממאכלים ומרכיבים מסוימים שיכולים לפגוע באיכות השינה, כמו קפאין.

אינדוקציה

גישה זו מסייעת לתזמן חלום צלול באמצעות תרגול ושינון של משפטי מוטיבציה לפני השינה, במטרה לתכנת את התת מודע למצב של חלום צלול.

איך חלום צלול יכול לסייע לנו?

כאמור, חוקרים רבים עדיין חוקרים את ההשפעות השונות של החלום הצלול על אספקטים שונים בחיינו, אולם ניתן לייחס לחלומות אלו לא מעט יתרונות.

אמצעי להתגבר על סיוטים

רבים מאתנו סובלים מסיוטים בלילה, אולם בקרב אנשים מסוימים מדובר בתופעה קבועה. מעבר לכך, סיוטים חוזרים עלולים לגרום למצבי מתח וחרדה, כאשר פעמים רבות הם קשורים להפרעות נוספות ולהרגלים שונים כמו- נדודי שינה, שימוש בתרופות מסוימות, לחץ ,או שימוש בסמים. חלומות צלולים עשויים לסייע לנו להפחית את שכיחות הסיוטים, באמצעות שליטה בחלום ובמרכיביו השונים. באופן זה, החולם יכול להבין שמדובר בחלום ולנתב אותו באופן חיובי יותר, כמו גם להתעמת עם אותם גורמים מאיימים המופיעים בחלום דרך קבע ולנסות להבין את הסיבה להופעתם.

אמצעי טיפולי

בהקשר לסעיף הקודם, חלימה מודעת משמשת לא פעם כאמצעי טיפול בסיוטים חוזרים עבור אנשים הסובלים מפוסט טראומה או מחרדות שונות. טיפול זה מתבצע לרוב בשילוב טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), המאפשר לבחון את הדפוסים הקבועים המופיעים בחלומות. חלום צלול מאפשר למטופל להיות נוכח בחלום ולהתמודד באופן מודע עם אותם אובייקטים מאיימים המצויים בו ולשלוט טוב יותר בסיטואציה.

שיפור מיומנויות מוטוריות

חלום צלול עשוי לסייע בהליך השיקום של אנשים המתמודדים עם מגבלות פיזיות. שכן, הוכח כי תרגול מיומנויות מוטוריות בזמן החלום עשוי להשפיע על התפקוד הפיזי ולשפר מיומנויות פיזיות שונות. כמו כן, תרגול זה עשוי לסייע באופן כללי לשיפור המיומנויות המוטוריות, גם עבור אנשים שאינם סובלים בהכרח ממגבלה פיזית כזאת או אחרת.

חלום צלול – האם יש בכך סיכון?

עד כה לא נמצא כי חלומות צלולים עלולים להסב נזק כלשהו לחולם, בין אם במישור הפיזי או בפן הקוגניטיבי. עם זאת, במצבים מסוימים עדיף להימנע מכך, בעיקר כאשר האדם סובל מהפרעה פסיכוטית קשה, המתאפיינת בתפיסה לקויה של המציאות ובאפיזודות פסיכוטיות קשות, כמו סכיזופרניה לדוגמא. שכן, חוקרים רבים סבורים כי חלומות צלולים עשויים להחמיר תסמינים שונים הנלווים להפרעות אלו ולטשטש את הגבול בין המציאות לדמיון. מעבר לכך, שימוש בטכניקות מסוימות ליצירת חלומות צלולים כמו אינדוקציה עשויים לגרום לעייפות רבה בקרב החולם, מאחר שהמאמץ  הכרוך בכך עלול לפגום באיכות השינה ובאנרגיה שאנו צוברים במהלכה.

לסיכום

חלומות צלולים מאפשרים לנו לקחת חלק בחלומות שלנו באופן מודע. לעתים לחולם יש שליטה מוחלטת בנעשה בחלום, כך שיש באפשרותו לנתב את האובייקטים השונים המצויים בו כאוות נפשו. מצב זה נמצא יעיל במיוחד ככלי לטיפול בסיוטים חוזרים הנגרמים כתוצאה מהפרעת חרדה כזאת או אחרת או מפוסט טראומה, על ידי עימות מודע עם אותם גורמים עוינים המופיעים בחלום ומשבשים את שגרת חייו של החולם. אמנם לא תמיד יש באפשרותו של החולם לשלוט בסיטואציה באופן מלא ולתזמן חלומות צלולים באופן מודע, אך לאורך השנים פותחו מספר טכניקות המאפשרות לחדד את התודעה בזמן השינה.

עם זאת, במידה שאתם סובלים מהפרעת חרדה או מפוסט טראומה, כמו גם מהפרעות שינה קשות, רצוי קודם לכן לפנות לגורם מטפל שיתווה עבורכם את הטיפול המתאים ביותר.

אנו במכון חיבורים נשמח לסייע לכם להתמודד עם החרדות מהן אתם סובלים באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי קצר מועד, המותאם ספציפית לצרכי המטופל. זאת באמצעות גישה קוגניטיבית מעשית המאפשרת למטופל להתמודד עם המצב על ידי אימוץ דרכי התנהלות ודפוסי חשיבה חיוביים יותר.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן