fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

כותב:
תוכן עניינים

עוד משחר ההיסטוריה ובקרב תרבויות קדומות פירשו בני האדם את החלומות כקשר ביניהם ובין האלים. מפלצות, שדים ורוחות או נחש בחלום הופיעו אצלם תכופות גם בשל חייהם בטבע הפראי וגם בשל אמונותיהם. הם האמינו כי לחלומות יש משמעות עמוקה והם משמשים כהעברת מסרים מהאלים, שדים או רוחות או מבשרים על חיים או מוות. כבר אז קישרו העמים הקדומים בין החלומות לבלתי המודע בנפש וראו בהם דרך לריפוי והבראה.

נחש במציאות מפחיד את רובנו עד אימה ובחלום- מותיר אותנו חסרי אונים שכן אנו ניצבים מולו “כחולמים” תרתי משמע ולא יכולים להזעיק לוכד נחשים. בחיים הוא מפחיד ומהווה סיכון בחלום- הוא סיוט וילדים וגם מבוגרים מגיעים למכון שלנו כדי לעבור טיפול פסיכולוגי כתוצאה מחלומות הגורמים להם לפחד וחרדה, נדודי שינה וביעותי לילה.

בתקופת הקורונה הייתה עלייה בכמות התלונות מצד מטופלינו ילדים ומבוגרים כאחד, על התגברות חלומות מפחידים וסיוטים זהו מצב הדורש טיפול פסיכולוגי.

ילדים ונחש בחלום או סיוטים אחרים…

הורים מכירים זאת מקרוב. הילד מתעורר באמצע הלילה מבוהל, פורץ בבכי, לא מסכים להיכנס למיטה ודורש ללכת לישון במיטת ההורים. בא אליו נחש בחלום,  אריה טורף, הזאב מכיפה אדומה והוא רועד, מפרכס מרוב בהלה ומותיר את הוריו חסרי אונים. הם מנסים להרגיע אותו, להסביר לו שהכל היה בחלום אבל ההשפעה עדיין לא פגה ולעתים הוא יתקשה לחזור לישון .

למעשה מדובר על התנהגות לגמרי נורמטיבית אצל ילדים עד גיל שמונה, אולם אם היא מתרחשת באופן תכוף יש צורך לפנות לטיפול.

לעתים ילדים הסובלים מחלומות רעים, חוו אירוע טראומטי ובחלום הוא מקבל פרשנות אחרת וקיצונית. הם מפנימים את החרדות ואלה באים לידי ביטוי בחלומות מפחידים והרגשות הופכים לקיצוניים יותר.

למעשה לחלומות יש תפקיד בעיבוד הטראומה ולעתים יחזור אותו חלום בדיוק כמה פעמים. הצפי הוא שהילד ישתחרר מהרגשות הקשים, אולם אם הוא מציג סימפטומים של עצב, פחדים, חווה רגרסיה בתחומים מסוימים או מסרב בנחישות להיכנס לרכב, אחרי תאונה למשל, יש מקום לבצע אבחון פסיכולוגי ובהתאם גם טיפול.

מומלץ לפנות לפסיכולוג או מטפל בעל ניסיון בטיפול בילדים.

לא סתם חלומות חוזרים על עצמם!

רבים מהחוקרים גורסים כי חלומות שחוזרים על עצמם, המופיעים בפרק זמן מסוים ותוכנם זהה משקפים דאגות רגשיות בלתי פתורות, אשר החלימה החוזרת מנסה להטמיע אותן בזיכרונות האדם וליצור חיבור ביניהם. תהליך ההטמעה המצופה, אמור ליצור קשרים חדשים בין החלום לזיכרונות אחרים ולהפחית מעוצמת החרדה. עצם הצפת החלום שולפת אותו ממקומו ומאפשרת התמודדות. “מלאכת החלום” המתבצעת בעת החלימה, הנו תהליך הכולל מחשבות סמויות ואסוציאציות. פרויד טבע בתיאוריה הפסיכואנליטית שלו מושג בשם עיבוי condensation- טכניקת טיפול אנליטית אשר מסייעת בטיפול פסיכולוגי להבין את תכני החלום המוסווים. הוא אף טען כי אלמנט אחד המופיע בחלום יכול לסמל כמה תכנים.

מכיוון שלכל אדם יש כמות אדירה של אסוציאציות ומחשבות בכל חלום והחלום קצר מלהכיל את כולם, נוצרים סמלים כמו נחש בחלום, המסמלים עבור החולם רגשות, דימויים, רצונות, מאווים, פחדים או חרדות.

ישנה אחדות דעים בקרב פסיכולוגים כי פרשנות אישית של חלום משמעותית יותר מהסתמכות על פרשנות של סמלים אוניברסליים וכי הפענוח מתבצע רק על החלקים שהחולם זוכר, וייתכן כי החלקים הנשכחים היו מעניקים לחלום משמעות אחרת.

פרויד וחלומות

שתי הדמויות המובילות בתחום ניתוח ופרשנות חלומות בתחום המדע והפסיכולוגיה הם זיגמונד פרויד וקרל יונג. פרויד טען כי החלומות הם שומר השינה” ומבטאות את המשאלות המודחקות הבלתי מושגות של החולם. החלום הוא סוג של “מתווך” בינן לבין החולם. לטענתו בכל חלום יש את החלק הגלוי, כלומר מה שהחולם רואה ואת החלק הסמוי- הלטנטי הזקוק לפענוח.

מקורות החלומות לדבריו מגיעים מ”שאריות” של חוויות וזיכרון מיום החלום עצמו, אבל גם מהמאגר הבלתי מודע של המשאלות. החרדות והיצרים המעוררים את הבלתי מודע. האדם יודע שהוא נמצא במצב של חלימה, אבל הוא פאסיבי ונשלט ע”י החלום.

פרשנות החלומות כמו למשל הופעת נחש בחלום צריכה להיעשות לדברי פרויד מתוך מחשבה משוחררת וללא כל הכוונה מתוכננת כך ייפתח הזרם האסוציאטיבי. הוא הגיע למסקנה כי מטרת החלום היא להגשים משאלת ילדות שלא הוגשמה ולעתים אלה הם חלומות מעוררי חרדה. כיצד הם הופכים לכאלה?. לדידו קיימת מערכת של צנזורה המעוותת את החלום החל מהמחשבה על המשאלה ועד הופעתה בתוכן הגלוי בחלום. את המנגנון הזה ייחס פרויד לשלב טרום מודע preconscious אשר מסווה את התוכן האמתי של בעל החלום. באשר לנחש בחלום, ידוע כי פרויד פירש נחש ונחשים כסמל איבר המין ועיסוק במיניות.

איך עובדת הפסיכולוגיה מול חלומות?

ך כלל נוהגת הפסיכולוגיה להתייחס לסמלים בחלומות כמו נחש בחלום כאל סמל שיש לו משמעות מיוחדת ואישית עבור החולם. בטיפול פסיכולוגי נהוג להתייחס לאסוציאציות שהתעוררו בעקבות החלום. מהי המשמעות של נחשים עבור אותו חולם והאם זה קשור למצבים בחייו. כאשר אדם הסובל מפוביה מנחשים חולם על נחשים יש לכך משמעות אחת, וכאשר ילד לפני מחנה קיץ בצופים חולם על נחש יש לכך משמעות אחרת.

בדרך כלל חלומות “מרובי נחשים” או כל יצור מפחיד אחר, מבטאים קונפליקט רגשי או מועקה בלתי פתורים של החולמים. גם הנחשים ומשמעותם עבור החולם עשויים להשתנות בהתאם למצבים בחייו ובכל עת יהיה להם פירוש אחר.

הופעתו של נחש בחלום לצד קיומה של פוביה מנחשים דורשים טיפול פסיכולוגי.

חלומות לפי יונג-להתחבר אל החלקים הלא מודעים שלנו

קרל יונג שהיה פסיכואנליטיקאי ופסיכיאטר שוויצרי ותלמידו של זיגמונד פרויד, היה מהתומכים הבולטים בפסיכולוגיה המודרנית, ובאשר לחלומות טען כי הם מהווים הצפה של הלא מודע. הוא טען כי לא ניתן לפרש חלומות ללא הבנת ההקשר של החולם לחלום, וכל חלום קשור בחייו של החולם ויש לו אף תפקיד מנחה.

כמו פרויד הוא הסכים שחלומות “שומרים על השינה” אולם טען כי הם גם מפסיקים אותה עם חלומות סוערים ואינטנסיביים. הוא טען כי יש שני רבדים של הלא מודע. הלא מודע האישי מכיל תכנים כמו מקומות, זיכרונות, דמויות וחוויות מעולמו האישי של האדם והלא מודע הקולקטיבי הועבר אליו בתורשה והוא כולל את המורשת והשורשים של המין האנושי בת אלפי דורות וכן את הארכיטיפים- תבנית דימויים קולקטיביים  של מהו רע או טוב, אב, אם, אישה, גבר אל- אשר מקבלים משמעות אישית כאשר האדם יוצק לתוכן תמונות מחייו.

הארכיטיפים הם אלה המשפיעים על האופן בו בני אדם מפרשים את המציאות, כל אחד בהתאם לחוויות חייו. בחלומות הם מאופיינים על ידי דימויים וסדר אירועים לא רציונלי, וכאשר אדם מעבד ומטמיע תכנים מחלומות מהלא מודע ומעביר אותם לתודעה, הוא מצליח לזהות חלקים לא מודעים שלו המופיעים בחלומות. התהליך הזה מתקיים לטענתו אצל כל בני האדם המנסים לכל אורך חייהם, לאזן בין החלקים השונים של נפשם המודעת והלא מודעת והתודעה שלהם. למסע ההתפתחותי הזה נתן יונג את השם אינדיבידואציה. הוא האמין כי כל אדם שואף להיות בריא בנפשו ולחלומות תפקיד של ריפוי והבראה נפשית.

על מכון חיבורים – ” האמן בחלומות כי בהם מסתתרת דלתו של הנצח”- ג’ובראן חליל ג’ובראן.

מכון חיבורים מציע טיפולים פסיכולוגיים בשיטות המתקדמות ביותר בעולם הפסיכולוגיה של היום כמו טיפול CBT ו-ACT מהדור השלישי. אנו משתמשים גם בשיטות טיפול פסיכו-דינמיות. מגיעים אלינו ילדים ומבוגרים הסובלים מבעיות של דימוי עצמי, פחד וחרדה, דיכאון, יחסים בתוך המשפחה, בעיות מתבגרים, פוביות ועוד. בסניפי המכון 40 פסיכולוגים ועובדים סוציאליים בעלי תואר שני ומעלה האמונים על  מתן טיפול מקצועי וקשוב לכל בעיה, תוך התחשבות, תחושת אחריות כבדה, רגישות וכבוד.

למכון חמישה סניפים: תל אביב, חולון, ראשל”צ, רעננה ופתח תקווה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן