פסיכוזה נחשבת להפרעה נפשית נפוצה הפוקדת כ-1% מהאוכלוסייה. הגורמים לכך הם רבים ומגוונים, בין אם מדובר בהפרעה נפשית, מחלה פיזית או גורמים סביבתיים שונים כמו שימוש בסמים, דכאון לאחר לידה או אירועים אישיים שונים. משך ההפרעה משתנה מאדם לאדם ותלוי לרוב בגורמים להיווצרותה.
מצב נפשי קשה המתאפיין בראייה מעוותת של המציאות, בין אם באופן חלקי או מלא. אדם החווה פסיכוזה אינו מודע למצבו ומתקשה לבצע הפרדה בין המתרחש במוחו למציאות. הפרעה זו מתבטאת באמצעות תסמינים שונים בין אם מדובר בהזיות, שיבוש חושי או דיבור וחשיבה מבולבלת. כך לדוגמא, אנשים הלוקים בפסיכוזה עשויים לטעון כי שמעו קולות מסוימים או נתקלו במראות שאינם קיימים במציאות. מצב זה אינו מהווה מחלה נפרדת אלא הפרעה נלווית של הפרעות נפשיות, רפואיות או סביבתיות.
אנשים הלוקים בהפרעה זו מעוררים פעמים רבות רתיעה מצד הסביבה בשל התנהגותם הקיצונית, בייחוד במקרים בהם מתרחש התקף של פסיכוזה אקוטית המחייב טיפול מידי ואף אשפוז במקרה הצורך.
פסיכוזה עשויה להופיע כתוצאה מגורמים שונים, בין אם מדובר במחלות רפואיות, הפרעות נפשיות או גורמים סביבתיים. כיום, עדיין לא ידוע מהו הגורם הספציפי להופעתv בקרב אנשים מסוימים, אך ההנחה היא שמדובר לעתים בשילוב של מספר גורמים.
מחלות רפואיות- היא יכולה לנבוע ממצבים רפואיים שונים, כאשר במקרים רבים מדובר בפסיכוזה ממקור אורגני הנובעת כתוצאה ממחלות המשפיעות על תפקוד המח, בין אם מדובר בגידול במח, אפילפסיה, איידס או שבץ. מעבר לכך, ישנן מחלות נוספות שעלולות להוביל לכך כמו טרשת נפוצה, הפרעות בבלוטת התריס, או מצב תזונתי קשה.
גורמים נפשיים- לעתים פסיכוזה מופיעה בעקבות לחץ נפשי חולף, אולם פעמים רבות היא מופיעה כחלק מהפרעה נפשית גדולה ומתמשכת כמו סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, או דכאון פסיכוטי. בכל אחד ממצבים אלו הפסיכוזה מתרחשת לאורך תקופה שונה, כאשר במצבים שהיא נובעת ממצב נפשי חולף ההתקף עשוי לחלוף תוך ימים אחדים ואילו במקרים של סכיזופרניה מדובר בזמן התרחשות ארוך יותר הנמשך לעתים חצי שנה ואף יותר.
גורמים סביבתיים שונים- לעתים פסיכוזה עשויה להופיע כתוצאה מגורמים חיצוניים כאלה ואחרים, בין אם מדובר בנטילת תרופות מסוימות כמו אופיאטים, שימוש בסמים, פסיכוזה לאחר לידה או במצבי לחץ קשים החולפים לאחר זמן מה. פסיכוזה מסמים נגרמת לרוב כתוצאה משימוש רציף בסמים ונפוצה בקרב תרמילאים צעירים המתנסים בחומרים שונים, כאשר ברוב המקרים מדובר בסמי הזיה כמו אסיד או בסמים ממכרים כמו מריחואנה.
פסיכוזה מתאפיינת בתסמינים שונים בדרגת חומרה שונה. עם זאת, אופי התסמינים ומשך הופעתם תלויים לרוב בסוג המסויים ובגורמים השונים המובילים להופעתה. אנשים הלוקים בכך מפגינים לרוב חוסר מיקוד ובלבול, צורך תדיר להתבודד, קשיי שינה, חוסר שקט, אובדן הנאה וחוסר מנוחה. תסמינים נוספים וקשים יותר של פסיכוזה עשויים להעיד על אובדן חלקי או מלא של המציאות כמו- דלוזיות, הלוצינציות והתנהגויות חריגות אחרות. תסמינים קשים אלו נפוצים יותר בקרב אנשים הלוקים בפסיכוזה הנובעת מהפרעות נפשיות קשות כמו- מאניה דיפרסיה או סכיזופרניה. ואילו אצל אנשים הלוקים בזו הנובעת מדיכאון פסיכוטי, יופיעו לרוב תסמיני דיכאון שונים כמו התבודדות יתר ומצב רוח ירוד.
הלוצינציות באות לידי ביטוי במקרים של שיבוש חושי בהם האדם מדמיין ריחות או מראות שאינם קיימים. דלוזיות לעומת זאת באות לידי ביטוי במחשבות שאינן תואמות את המציאות. כך לדוגמא, אנשים הלוקים בפסיכוזה המלווה בדלוזיות, עשויים ללקות בחשיבה פרנואידית ולחשוד באנשים מסוימים בסביבתם הקרובה ואף לייחס להם תכונות או מעשים שאינם תואמים את המציאות.
משך הפסיכוזה וזמן ההחלמה ממנה תלויים במידת החומרה של ההפרעה ובגורמים לאפיזודה הפסיכוטית, כמו גם באופן הטיפול ובזמן שחלף מרגע הופעת התסמינים ועד לקבלת הטיפול. כך שלעתים מדובר במצב זמני הנמשך ימים בודדים ובמקרים מסוימים חולפים שבועות ואף חודשים עד שמתרחשת החלמה. במקרים קיצוניים מצב זה עשוי להימשך באופן כרוני.
כך לדוגמא, זו הנובעת כתוצאה מלחץ נפשי נקודתי עשויה להימשך זמן קצר יותר מאשר זו הנגרמת כתוצאה ממחלה כרונית כמו סכיזופרניה, המתבטאת לרוב בתסמינים אקוטיים העלולים להופיע במשך זמן רב.
אבחון של ההפרעה מתבסס על מספר בדיקות מרכזיות- בדיקה פסיכיאטרית, בדיקות רפואיות וגופניות שונות ותחקור ההיסטוריה הרפואית של המטופל. בחלק מהמקרים, כאשר עולה חשש כי מדובר בפסיכוזה הנובעת כתוצאה ממחלה כלשהי, יש לערוף בנוסף בדיקות דם שונות. ניתן לאבחן כאשר המטופל לוקה בתסמינים המפורטים מעלה, כשברוב המקרים אופי התסמינים עשוי לסייע באיתור הגורם להתפרצות הההפרעה ובסוג הפסיכוזה. הבדיקות הרפואיות והגופניות מתבצעות לרוב על מנת לוודא שאכן מדובר בפסיכוזה ולא בתופעה רפואית אחרת המתאפיינת בסימפטומים דומים.
גם לבדיקת ההיסטוריה הרפואית של המטופל יש חשיבות גדולה, במטרה לבדוק האם המטופל חווה בעבר אירוע נוירולוגי משמעותי אשר עשוי להסביר את התסמינים השונים מהם סובל המטופל. במהלך האבחון הפסיכיאטרי ניתן דגש רב לאופי הסימפטומים של האדם ולרמת חומרתם, על מנת להעריך את אופי הטיפול הצפוי.
ישנן דרכים שונות לטיפול כאשר אופן הטיפול נקבע בהתאם לתסמינים מהם סובל המטופל ולגורם שמוביל להתפרצות ההפרעה.
טיפול תרופתי באמצעות תרופות אנטי פסיכוטיות מדור ראשון או מדור שני נחשב חיוני לצורך הרגעת הסימפטומים השונים הנלווים להפרעה. עם זאת, כאשר בוחרים בטיפול תרופתי יש לבצע התאמה בין אופי הסימפטומים והגורם להתפרצות הפסיכוזה. כך לדוגמא, אדם שסובל מפסיכוזה עם תסמינים של דיכאון, יזדקק בנוסף גם לתרופות נוספות נוגדות דיכאון. שימו לב כי תרופות מסוימות עלולות לעורר תופעות לוואי מסוימות כמו עייפות או רעד, כך שחשוב לשים לב לכך וליידע את הרופא בעת הצורך.
לרוב, לצד הטיפול התרופתי חשוב לשלב טיפול פסיכולוגי מותאם, שכן חשוב לעודד את המטופל לדבר ולפרוק את אשר על לבו. בדרך זו החולה מפגין מודעות גדולה יותר למצבו ואף עשוי לבסס דפוסי התנהגות חדשים שיסייעו לו להימנע ממצבי לחץ וחרדה קשים בעתיד.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי
כשמדובר בטיפול פסיכולוגי, לרוב מומלץ לבחור בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, שכן מדובר בשיטה מוכחת מחקרית המסייעת בהתמודדות עם מגוון רחב של הפרעות נפשיות. כמו כן, מחקרים מוכיחים כי במקרים של פסיכוזה, טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי לסייע לאדם ליישם מנגנוני התנהגות שונים שיסייעו לו להתמודד טוב יותר עם מצבים בהם הוא חש סימפטומים הקשורים להפרעה. מעבר לכך, CBT עשוי למנוע הופעה של התקף פסיכוטי אצל אנשים שנמצאים בסיכון ללקות בפסיכוזה.
במקרים מסוימים, כשהאדם מפגין תסמינים קשים ומהווה סיכון לו ולסביבתו, לעתים אין ברירה אלא לבצע אשפוז, על מנת לעקוב אחר המטופל מקרוב לדאוג לצרכיו באופן המירבי. כמו כן, במסגרת האשפוז המטופל מקבל שירותים רבים המסייעים לו ולמשפחתו להתמודד עם הקשיים הרבים הנלווים לתופעה, כמו טיפול פסיכולוגי צמוד או סיוע של עובדים סוציאליים.
הישנות של ההפרעה תלויה בסוג הפסיכוזה ובגורמים לה, שכן במקרים מסוימים, כאשר הגורמים להתפרצות הפסיכוזה הם סביבתיים כמו במצב של פסיכוזה לאחר לידה, מדובר בתופעה חד פעמית. עם זאת, כשמדובר בפסיכוזה הנגרמת עקב גורמים נפשיים כמו- סכיזופרניה, לעתים מדובר במצב חוזר.
כאמור, כל פסיכוזה מתאפיינת בדרגת חומרה ובתסמינים שונים. אך בחלק מהמקרים, האדם הלוקה בפסיכוזה עשוי להפגין התנהגות חריגה במיוחד ולהוות סיכון עבור עצמו ובני משפחתו, בין אם מדובר בהתנהגות אובדנית, חשיבה מבולבלת במיוחד, או בדלוזיות וניתוק מהמציאות. במקרים כאלו יש לפנות לגורם מטפל באופן מידי, כאשר במצבים קיצוניים במיוחד אין ברירה אלא להורות על אשפוז.
אנשים רבים הלוקים בפסיכוזה זקוקים לתמיכה רבה מצד החברה והרשויות השונות, על מנת להתמודד עם המצב ביום יום. ההתמודדות הקשה של אותם אנשים נובעת בין השאר מהסטיגמה הבעייתית המיוחסת להפרעה זו, כמו גם לבעיות נפשיות אחרות, על אף שמדובר בהפרעה מאוד נפוצה.
בשנים האחרונות קמו יותר ויותר מסגרות וארגונים המסייעים לאנשים הלוקים בהפרעות נפשיות שונות, גם בפן החברתי וגם במישור התעסוקתי. כמו כן, טיפול תומך, בין אם מדובר בטיפול תמיכה משפחתי או בטיפול פסיכולוגי מותאם, עשויים לסייע לאנשים ולבני משפחותיהם להתמודד טוב יותר עם הקשיים הנלווים לכך.
אנשים רבים לוקים בפסיכוזה במהלך חייהם. עם זאת, רבים מסביבנו עדיין נרתעים מכך, בעיקר בשל הסטיגמה שדבקה בהפרעות נפשיות. בחלק מהמקרים מדובר באפיזודה חולפת וחד פעמית אך לעתים הפסיכוזה עשויה להופיע שוב. חשוב מאוד לספק את כל התמיכה הדרושה עבור אנשים המתמודדים עם קושי זה ולהתאים עבורם את הטיפול המתאים על מנת שיוכלו להתגבר על התסמינים השונים ולנהל שגרת חיים תקינה ככל הניתן.
אנו במכון חיבורים מתמחים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי עבור מגוון רחב של הפרעות נפשיות. המטפלים במכון משתמשים במגוון שיטות טיפול ובהן- שיטת ACT אשר הוכחה יעילה לאורך זמן בטיפול בהפרעות נפשיות. המטפלים במכון עוברים הכשרות וסדנאות רבות במטרה להתאים טיפול ייעודי ומותאם עבור כל מטופל ומטופל.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
מדובר בהפרעה נפשית המתאפיינת בעיוות המציאות. מצב זה בא לידי ביטוי לרוב באמצעות התנהגות חריגה וקיצונית ובלבול מחשבתי.
פסיכוזה ניתנת לאבחון על ידי בדיקה פסיכיאטרית המלווה בבדיקות רפואיות וגופניות ובתחקור לגבי ההיסטוריה הרפואית של הנבדק, במטרה לאתר את המקור להתפרצות ההפרעה.
פסיכוזה מתאפיינת בתסמינים שונים. עם זאת, כל סוג של פסיכוזה מתאפיין לרוב בתסמינים אחרים. בין התסמינים הידועים: בלבול, חרדה, התבודדות, חוסר שקט.
ישנם מספר גורמים לכך, בין אם מדובר בגורמים סביבתיים גורמים נפשיים או כתוצאה ממחלות מסוימות.
טיפול מידי ומותאם עשוי לסייע למטופל להתמודד עם התסמינים השונים ולשוב לשגרת חיים רגילה. כיום גם קיימות עמותות ומסגרות שונות המספקות תמיכה והדרכה עבור אנשים הלוקים בפסיכוזה ובני משפחותיהם.
לרוב רצוי לשלב בין טיפול תרופתי מותאם לבין טיפול קוגניטיבי התנהגותי. במקרים קשים, כאשר האדם מפגין תסמינים אקוטיים במיוחד, לעתים אין ברירה אלא להורות על אשפוז.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים