ד”ר מילטון אריקסון היה פסיכיאטר ושלט ביד רמה בטכניקה של פסיכולוגיה הפוכה. מקס הגיע עם הוריו לאחר שאלה כבר התייאשו ממציצת האגודל שלו שממנה הוא מסרב להיגמל בגיל יחסית מאוחר, 5. הפסיכיאטר ביקש מהוריו שמעתה ואילך לא ידברו עם מקס על מציצת האצבע ויישארו את זה לו.
אריקסון ניהל שיחה ארוכה עם מקס על מציצת האגודל. הוא סיפר לו שהפעולה הזאת מאד יעילה בפיתוח שרירים ועצבים, והופך אותו לבריא יותר. אריקסון אמר שזה נהדר שמקס מצטיין בעבודתו של פיתוח שרירי הפה והאגודל. אבל, אריקסון הסביר למקס שישנן אצבעות נוספות שאותן הוא מקפח.
אריקסון הסביר למקס שאם הוא רוצה להמשיך את הפעולה הזאת של המציצה עליו לתת יחס שווה לכל האצבעות. הוא צריך להקדיש כמה דקות לכל אצבע, כל אחת בתורה. אריקסון הוסיף, “כל עוד אתה בן חמש ועוד קטן תוכל להמשיך רק עם האגודל, אבל עד גיל שש תהיה מוכרח לתת תשומת לב גם לאצבעות האחרות כמו שהסברתי לך” לאחר מספר חודשים מלאו שש למקס, וזה היה גם הרגע בו הוא הפסיק למצוץ את האגודל.
לא צריך להיות דוקטורים כדי להשתמש בפסיכולוגיה הפוכה, לרוב האנשים יש סיפור על איך הם השתמשו בפסיכולוגיה הפוכה על מישהו או שמישהו אחר ניסה אותה עליהם. פסיכולוגיה הפוכה נחקרה מדעית, וכיום רותמים את המנגנון שעומד מאחוריה לטובת מטרות שכנוע בהיבטים שונים.
איך זה עובד? איך נזהה אותה ומה ההשפעה של פסיכולוגיה הפוכה?
פסיכולוגיה הפוכה, מוכרת גם בתור אנטי-קונפורמיות עצמית אסטרטגית, זו בעצם טקטיקה שמקדמת תמיכה בהתנהגות ההפוכה מהתוצאה הרצויה. מה שנקרא בשפה עממית – “הפוך על הפוך”. סוג זה של אסטרטגיית שכנוע משתלבת בצורות שונות של שכנוע בין אם מדובר באנשי מכירות או באינטראקציה עם ילדים. כל המטרה היא לכוון אדם לבחור לחשוב או להתנהג באופן מסויים שהוא האופן הרצוי.
למעשה מדובר בסוג של מניפולציה, אבל לא בהכרח שלילית ויכולה להוליד תוצאות חיוביות שמובילות לשינוי רצוי, תלוי בהקשר. הטקטיקה של פסיכולוגיה הפוכה מסתמכת על התאוריה של התגובתיות של בני אדם, להם יש נטייה להגיב באופן שלילי כשלוחצים אותם לעשות משהו מסויים הם דווקא יבחרו באלטרנטיבה המנוגדת.
למרות שפסיכולוגיה הפוכה עלולה להיות מרומזת ולפעול בדרך כמעט לא מורגשת, קיימים בכל זאת כמה סימני היכר לזיהוי שלה כאשר מישהו מנסה להפעיל אותה:
השימוש בפסיכולוגיה הפוכה, כמו כל תופעה או מניפולציה, תהיה חיובית אם השימוש בה יהיה מושכל ובהקשר הנכון. לדוגמא, ילד ששונא ירקות ומקבל מסר מההורים שכדאי לא לאכול ירקות כי לא כדאי לו להיות בריא…זה עשוי לעודד אותו לאכול אותם, או לחלופין להגיש את הירקות אבל לשים אותן בצד או לא להגיש ולאכול אותן לידו. אפשר לתרגם את הפסיכולוגיה ההפוכה עם ילדים להתנהגות ולעודד אותם לעשות דברים רצויים וחיוביים.
פסיכולוגיה הפוכה גם יכולה להשפיע על אנשים לעשות דברים שלאו דווקא תורמים להם כמו לרכוש מוצרים שהם לא באמת צריכים כחלק מאסטרטגיית מכירה חלקלקה. באופן כללי כאשר עושים מניפולציות פסיכולוגיות על בני אדם הם עלולים להישאר לאחר מכן בתחושה מבלבלת ולערער את האמון שלהם.
בהיותה נשענת על מנגנון אוטומטי אצל בני אדם, המנגנון האנושי של תגובתיות הפוכה ההפוכה של בני אדם לא נלקח מספיק בחשבון בכל מיני היבטים, למשל, פריעת חוק או מרדנות, כאשר כופים חוקים על בני אדם, באופן טבעי הם יתפתו להפר אותם כי זהו טבעם.
קיימות דוגמאות נפוצות שיכולות להמחיש איך עושים שימוש בפסיכולוגיה הפוכה בהיבטי חיים שונים.
אסטרטגיות שיווק ומכירה משתמשות לעתים קרובות בפסיכולוגיה הפוכה כדי לעודד אנשים לקנות סחורות ושירותים. דרך ידועה היא להציע לאדם לקנות סחורה יקרה וללחוץ על הלקוח לקנות אותה, כשבעצם הוא מכוון את הלקוח לקנות מוצר שהמחיר שלו זול יותר. כשאנשים שומעים מחיר מסויים גבוה, זה יגרום לכל המחירים שיוצגו לאחר מכן להישמע יותר סבירים ונעשה כאן שימוש במנגנון התגובתיות ההפוכה.
יש להורים נטייה להשתמש בפסיכולוגיה הפוכה עם ילדיהם. ילדים בגילאים פעוטות נוטים לפעמים להתמרד ולרצות דברים שאין או לדחות את מה שיש. על מנת לגרום לילד לבחור את מה שההורים רוצים הם יציעו את הדבר ההפוך. למשל, להגיד לילד שהיום אין אמבטיה כדי שהוא ירצה ללכת למקלחת.
לפעמים בני זוג משתמשים בפסיכולוגיה הפוכה כדי להניע את בן הזוג להתנהג באופן מסויים אפילו בלי לשים לב, כחלק מהיום יום. למשל, בת הזוג מביטה בכיור בייאוש ואומרת “וואו כמה כלים יש בכיור, אני מותשת מהיום הזה אבל אני יודעת שלך לא יהיה זמן לעשות את זה”- זוהי דרך של נסיון להפעלת האחר על ידי דרך השלילה.
מחקרים מראים שפסיכולוגיה הפוכה היא טכניקה שכיחה בה רבים משתמשים, ולעתים קרובות היא יכולה להיות יעילה עבורם. [1]
יהלי הגיעה לטיפול באומנות כשהייתה בת 7, בניגוד לילדים אחרים שמפגינים כבר עצמאות יחסית בגיל הזה, יהלי מתעכבת בתחום הזה, היא מסרבת להתקלח לבד ולהסתרק, היא לא ששה להתנסות בפעילויות חדשות וממעטת מאד ליזום. לצד זאת יהלי מגלה הרבה התנגדות כשמבקשים ממנה משהו ומתריסה, היא לא מוכנה בשום אופן לשמוע על מה שמבקשים או מציעים לה, יהלי היא גם ילדה של הרגלים ושגרה, היא זקוקה לה כאשר היא רגילה לעשות משהו באופן מסויים זה מתקבע אצלה.
בטיפול המטפלת היית צריכה לדובב את יהלי רוב הזמן ולקח לה זמן לבחור מה היא רוצה ליצור היום ותמיד הייתה מוכרחה שהמטפלת תעבוד ביחד איתה. לא משנה מה המטפלת אמרה וניסתה, יהלי לא הסכימה לעבוד, גם לא שהמטפלת פשוט תהיה לידה וגם לא שהיא תעבוד בנפרד על משהו אחר. המטפלת החליטה לנסות משהו חדש, היא גיששה כי לא הייתה בטוחה שזה יעבוד, היא אמרה ליהלי, מה דעתך שאם אנחנו כבר צמודות ככה כל הזמן בשעת היצירה, נשטוף גם יחד ידיים, או שאולי גם תגידי להורים שהיצירה שעשית היא גם שלי? המטפלת לא הייתה בטוחה אבל להפתעתה יהלי לקחה צעד אחורה, ואמרה, מה פתאום? אני ממש לא אוהבת את הרעיון הזה. שטיפת ידיים זה משהו שעושים לבד ולא עם מישהו, והיצירות שלי הם רק שלי. המפגש הזה הצליח לייצר רווח קטן של נפרדות בין המטפלת ליהלי שיאפשר לה עם הזמן להתנסות בעבודות אומנות כשהמטפלת עובדת על גליון נפרד או משטח אחר, לידה.
כשאנחנו משתמשים במניפולציה על אנשים אחרים במכוון וגם לא באופן מודע, חשוב להיות מודעים להשלכות שיכולות להיות לה, ולהשתמש בה באופן חכם למטרות חיוביות. השימוש בפסיכולוגיה הפוכה יכול להיות שנוי במחלוקת בגלל ההטיה המכוונת והתמרון הפסיכולוגי שהיא מפעילה אצל האחר. אפשר לפגוע באמון ומערכת היחסים בגלל תמרון כזה. גם חשוב לקחת בחשבון שיש אנשים שעליהם זה פשוט לא עובד, והם פשוט יקבלו את ההצעה שלכם – זו שלא ציפיתם שהם יבחרו בה.
חשוב לציין שמניפולציות רגשיות בתוך מערכת יחסים, בייחוד אם הן נעשות ללא מודע יכולות לחבל בקשר. חשוב להיות מודעים לאיך אנחנו מציגים את הדברים ותמיד טוב לבחור בתקשורת אותנטית עם כמה שפחות מניפולציות רגשיות.
דרך טיפול זוגי, הדרכת הורים או טיפול פסיכותרפיה ניתן לעורר מודעות לאופן בו אנחנו מתקשרים את הצרכים שלנו עם האחר ולסיבה שבגללה לפעמים אנחנו בוחרים גם לא במודע להשתמש במניפולציות רגשיות על הקרובים אלינו כדי לקבל את מה שאנחנו צריכים. לחלופין ניתן בטיפול ללמוד לעבוד עם טכניקה של פסיכולוגיה הפוכה בצורה מיטיבה ולהפחית את הסיכון לפגיעה באחר.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
טכניקת שכנוע פסיכולוגית שנשענת על מנגנון של תגובתיות נגד של בני אדם. כאשר אדם רוצה לשכנע מישהו אחר לעשות משהו, לחשוב או להתנהג הוא יציג בפניו את האפשרות ההפוכה על מנת להשיג ממנו את התגובה ההפוכה- זאת שהוא מכוון אליה.
כאשר האדם מציע לנו או מנסה לשכנע אותנו במשהו בצורה קיצונית ומוחצנת, כאשר, כשאדם מתנהג או מדבר על דברים שאינם אופייניים לו, כשנראה לנו שהאופציה ההפוכה למה שמציעים לנו טומנת בה אינטרס עבור האדם האחר ועוד.
בטיפול עושים שימוש בטכניקה הזאת באופן מבוקר ומודע. רבים משתמשים בפסיכולוגיה הפוכה בתוך יחסים גם בלי שהם שמים לב, למשל בזוגיות או בין חברים. הורים משתמשים בפסיכולוגיה הפוכה כדי לשכנע את ילדיהם הסרבנים, ואנשי מכירות גם הם משתמשים בטכניקה כטריק שיווקי כדי לגרום לאדם לקנות סחורה או שירות.
מדובר אחרי הכל במניפולציה, וככזאת יש סיכון לפגיעה באמון של האדם כאשר מפעילים עליו אותה. היא גם יכולה לעשות נזק ביחסים כאשר משתמשים בה באופן לא מודע, לעורר כעס והרגשה של חוסר אותנטיות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים