הידעתם? אם תצלצלו בפעמון, ולאחר מכן תתנו לכלב שלכם את מנת האוכל שלו, לאחר זמן מספיק הוא יתחיל לרייר למשמע הפעמון בלבד! ובכן, זוהי התניה קלאסית. אתם בטח שואלים את עצמכם מה זו התניה קלאסית בכלל? איוון פבלוב, מדען שגילה על ידי סדרת מחקרים את תהליך ההתניה הקלאסית- בו המוח לומד להגיב לגירוי ניטרלי בתגובה מסוימת. הוא גילה כי אם נצמד את הגירוי הניטרלי לגירוי שמייצר רפלקס באופן מולד, בהמשך הגירוי הניטרלי לבדו יספיק כדי לייצר תגובה.
סדרת המחקרים הזו ואיוון פבלוב באופן ספציפי, הם בין השמות המוכרים בעולם הפסיכולוגיה ההתנהגותית. מהי פסיכולוגיה התנהגותית? איך זה עובד? כל התשובות במאמר.
טרם נדבר על פסיכולוגיה התנהגותית, נתחיל בלדון בשאלה “מהי פסיכולוגיה?” פסיכולוגיה= תורת הנפש. תחום הפסיכולוגיה חולש על אספקטים רבים בהתנהגות ונפש האדם, חוקר תודעה, יכולות קוגניטיביות, ותהליכים נפשיים נוספים. המטרה של מחקר בפסיכולוגיה, לאפשר לנו להסיק מסקנות על המציאות. מסקנות אלו, יכולות לשמש לניבוי התנהגות עתידית. למשל, אם אנו יודעים שחשיפה לרעשים מלחיצים עשויה לגרום לאי נוחות, אנו נדע להרחיק מאיתנו רעשים מלחיצים טרם אירוע חשוב או בעת מפגש משמעותי.
פסיכולוגיה התנהגותית היא בעצם ענף של פסיכולוגיה, כמו פסיכולוגיה קלינית ופסיכולוגיה חינוכית, רק שזו עוסקת בחקר הקשר בין המוח שלנו להתנהגות שלנו. חוקרי התנהגות ופסיכולוגים בתחום פסיכולוגיה התנהגותית, מחפשים את הסיבה להתנהגות שלנו. מה מקור דפוסי ההתנהגות? מדוע אנו מגיבים כפי שאנו מגיבים?
יש זרם בשם ביהביוריזם לדוגמה, העוסק בחקר ההתנהגות. מדובר בגישה פילוסופית מדעית, הטוענת כי ההשפעות על התנהגות האדם הן חיצוניות ולא פנימיות.
חקר של התנהגויות יכול להוביל אותנו להבנה של מבנים במוח, לפענוח מורכבות תהליכים וליצירת התנהגויות רצויות.
לדוגמה, דנו בהתחלה על התניה קלאסית. ישנה סוג נוסף של התניה הנשען על התניה קלאסית וזוהי התנית פחד. התמודדות עם פוסט טראומה עלולה לנבוע כתוצאה מהתניית פחד. אז איך זה עובד?
באופן כללי, תגובת הפחד היא אדפטיבית, כאשר אנו מאוימים, היא מגבירה את העוררות ועוזרת לנו להגן על עצמנו. כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומתי, התגובה הרגשית הינה חרדה ופחד ומתעוררות גם תגובות פיזיולוגיות שונות. פוסט טראומה יכולה להרגיש לנו כאילו שמשהו בנו נשאר שם, קפא בזמן. למרות שזיכרונות הם גירויים ניטרליים בלתי מסוכנים, לאנשים הסובלים מPTSD הם גורמים לסבל רב. כלומר, עצם הקישור שנוצר בין גירוי מסוים (כמו רעש של פיצוץ) לבין אירוע טראומתי מסוים (מלחמה למשל) עלול לייצר התנית פחד, ובכך, בכל פעם שישמע רעש של פיצוץ, גם אם מדובר בפיצוץ בלון או זיקוק, התגובה הפיזית והנפשית עשויה להיות אותה תגובה שחווה המתמודד בעת שהותו באירוע עצמו.
למידת על איך פועלת ההתניה חשפה מידע חדש על ההתנהלות שלנו בעולם, וכיום מהווה בסיס ידע חשוב בתחומים רבים הקשורים ביחסי אנוש, הדרכה, חינוך וכדומה.
את הממצאים מפסיכולוגיה התנהגותית, ניתן ליישם גם בעולמות טיפוליים שונים, כמו טיפול בהתמכרויות וטיפול בפוסט טראומה (למשל, טיפול בחשיפה PE).
על מנת להתמקצע בפסיכולוגיה התנהגותית צריך ללמוד תואר ראשון בפסיכולוגיה. לאחר התואר הראשון, אפשר להמשיך לתואר שני ולבחור במסלול של פסיכולוגיה התנהגותית. לימודי פסיכולוגיה התנהגותית כוללים מידע רב על עולם המחקר והמדע, מעניקים ידע לניתוח מחקרים והפקת תובנות ממאמרים מדעיים וכדומה. לאחר הלימודים, ניתן לעסוק בפסיכולוגיה התנהגותית בקליניקה פרטית או תחת ארגון או מוסד מסויים (מתן ייעוץ פסיכולוגי בתחומים שונים, למשל, מרכז גמילה).
עולם הנפש ככל, הוא חידה גדולה שמעלה עוד ועוד שאלות ועולם הפסיכולוגיה בפרט, מנסה למצוא את התשובות לשאלות הללו. תחום הפסיכולוגיה ההתנהגותית הוא אחד התחומים המרתקים, המספקים לנו מידע חשוב אודות ההתנהגות שלנו והמקור שלה. חשבו על זה כך, אם נדע למה אנחנו מתנהגים בצורה מסוימת, האם נוכל למנוע התנהגויות מסוימות? האם נוכל לנבא תגובות של אנשים למצבים? האם נוכל לייצר התנהגות ספציפית שאנו מעוניינים בה בסיטואציה מסוימת?
את התשובות לכך נשאיר לפסיכולוגים ההתנהגותיים😊
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
פסיכולוגיה התנהגותית היא זרם של פסיכולוגיה, המתעסק במציאת קשר בין מוח להתנהגות ובמציאת הגורמים השונים להתנהגויות ולתגובות השונות.
על מנת להיות פסיכולוג התנהגותי, ראשית, צריך ללמוד תואר ראשון בפסיכולוגיה. לאחר מכן, במסגרת תואר שני, ניתן לבחור במסלול לפסיכולוגי התנהגותית.
פסיכולוגיה התנהגותית מסביבנו כל הזמן! מחקרים שנעשו בתחום שימשו ומשמשים עד היום בשיפור ההבנה של נפש האדם והפלט החיצוני שלו, ההתנהגות. ניתן לראות שימושים במחקרים במרכזי הדרכה, טיפול ומשאבי אנוש למשל.
רוצים לדבר איתנו?
https://jamesclear.com/behavioral-psychology
https://yoram.walla.co.il/lt/747
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים