“אם היה לי יותר כסף הייתי מאושר” “אם בן הזוג הנכון לי יגיע אוכל להרגיש שלמה” “כשאצא לפנסיה אוכל לנוח סוף סוף ולהנות מהחיים…”
האמנם?
השאיפה לחיות ברווחה היא אנושית ובסיסית. כולם מבקשים להיות מאושרים, ומאחלים זאת ליקרנו. עם זאת נראה שאצל רבים תמיד משהו חסר ותמיד יש איזה מטרה נכספת שעד שלא נשיג אותה לא נוכל להרגיש טוב באמת.
מחקרים מספרים על הנטייה הטבעית של האדם לשים לב יותר לשליליות בחייו (negative bias)
מי שעצרו לשאול למה זה ככה ואיך אפשר לשנות את זה הם פסיכולוגים וחוקרים בתחום הפסיכולוגיה החיובית. ענף ששורשיו וההשראה לו נעוצים כ-2000 שנה אחורה, בימיו של הבודהה (סידהרתא גוטהמה) או “זה שהתעורר”.
מהי פסיכולוגיה חיובית? האם אפשר לחקור אושר? מהם המדדים לרמת האושר?
רוב ענפי הפסיכולוגיה שאנו מכירים עוסקים בחקר ופתרון של פתולוגיות שונות, גילוי תופעות והפרעות. הפסיכולוגיה החיובית, לעומת זאת, היא ענף של פסיכולוגיה העוסק בחקר האושר, גילוי החוזקות והערכים הייחודיים שלנו ומציאת הדרך לחיים מספקים ובעלי משמעות.
את התפישה החיובית טיפחו ומימשו רבים, כאמור בתקופות קדומות יותר, אך “המיסוד” של התחום נעשה על ידי מרטין זליגמן, נשיא אגודת הפסיכולוגיה האמריקאית בשנת 1998. הגישה התפתחה בעקבות עלייה ניכרת בהתמודדות עם דיכאון סביבות תחילת שנות האלפיים והתפתחות הצורך בתפיסה חדשה של עולם הטיפול.
כאמור, פסיכולוגיה חיובית עוסקת בחקר של אושר ומשמעות. כיוון שאנשים שונים זה מזה, גם צורת ההסתכלות על המונח “חיים מאושרים” והנטייה לחשיבה החיובית עשויה להשתנות מאדם לאדם, לכן, מרטין סליגמן הציג דרכי ראייה שונות לחיים מאושרים: חיים נעימים (דרך הראייה המיוחסת להוליווד), החיים הטובים (צורת הסתכלות המתמקדת בחוזקות של האדם) וחיים משמעותיים.
גם בתחום זה מתבצע כמובן מחקר, שמטרתו להעשיר את הידע ולגלות דרכים נוספות ליצירת חיים מספקים ומאושרים. התפישה הרווחת בתחום הפסיכולוגיה החיובית טוענת כי הסיכויים לחיים מאושרים תלויים ב50% גנטיקה, 40% גישה ו10% נסיבות חיים. המקרה המוחרג הוא התמודדות עם טראומה היא חריגה במובן הזה שעלולה להשפיע יותר. כיוון שהינה משפיעה יותר, היא מצריכה טיפול אחר ומדויק יותר.
גם המחקר בתחום נחלק על פי שלושת הדרכים המרכזיות שהציג סליגמן:
חיים נעימים- בוחן כיצד חוויות חיוביות של אדם משפיעות על הרגשות והתחושות שלו.
חיים טובים- בוחן כיצד זיהוי וחיזוק של התכונות החיוביות של אדם עשויות לתרום לחיים מאושרים יותר.
חיים משמעותיים- בוחן איך עשיית מעשים מספקים וחוויות שמעניקות תחושת משמעות תורמים לחיים טובים יותר. מדובר גם במציאת משמעות בחיי היום יום וברגעים במהלך השגרה.
כשעוסקים בשאלה “כיצד למצוא חיים מאושרים?” צריך קודם לכן לשאול “מהם חיים מאושרים?”. כלומר, מהו האושר הזה שאנו רוצים למצוא? מתי נדע שאנו מאושרים?
ובכן, מדובר בשאלה שהתשובות לה תלויות אדם, תרבות ותקופה. עם זאת, ישנן כמה אבני בסיס שעשויות להגדיר מהו אושר באופן כוללני יותר:
רבים מאיתנו מתמודדים עם סוגים רבים של רגשות. חלקם נחווים שליליים וחלקם חיוביים. מקומם של רגשות שליליים הוא חשוב ויש להם תפקיד כאשר הם נחווים במידה למשל רתיעה מפני משהו או תחושה שלילית שמלווה בחירה שאינה נכונה עבורנו. כאשר רגש שלילי נחווה תכופות באופן שפוגע באיכות חיינו נוכל לומר שיש כאן יציאה מאיזון.
כל אחד שואב את הסיפוק מתחום אחר בחייו- עבודה, מערכות יחסים, משפחה, רוחניות וכדומה. אך מה שמשותף לכולם, היא שתחושה של סיפוק מאספקטים שונים בחיינו מובילה לתחושה של אושר.
מעבר לתחושה הנעימה שאנו חשים כשאנו שמחים, יש לרגשות חיוביים יתרונות נוספים בחיינו:
אם אנו חשים רגשות חיוביים, יותר סביר להניח שנמשוך אלינו אנשים. רגש חיובי ואנשים חיוביים ככלל ממגנטים יותר מאשר רגשות שליליים. ולמה בכלל אנחנו רוצים למשוך אנשים אחרים? מחקר ענק שנעשה בהרווארד ונמשך במשך כמה עשורים משנת 1938, מצא כי הסוד לחיים מאושרים, יותר מהכל, הוא מערכות יחסים בריאות וטובות.
יצירתיות היא תכונה שיכולה לצבוע את חיינו בצבעים מעניינים, מרגשים ומהנים יותר. כשאנו מרגישים חיוביים, הלב והראש שלנו פנויים יותר לייצר צורות התבוננות שונות, “לצאת מהקופסה”, לחפש דרכים חדשות לעשות דברים, להסתקרן ולחיות את החיים באופן יצירתי יותר.
כפי שדנו קודם, רגשות שליליים ומשברים הם חלק חשוב בחיינו. למרות הצער, הם מאפשרים לנו לגלות דברים חדשים על עצמנו, לייצר תנועה מתמדת ולהתקדם. אך בעת משבר, אנו זקוקים לאנרגיה לשם יציאה ממנו. כשאנו מרגישים רגשות חיוביים, אנחנו טעונים באנרגיה רבה יותר, המאפשרת לנו להתמודד עם חששות, דאגות, אתגרים וגם משברים.
חשבו על עצמכם שאתם מרגישים שמחים, שאתם קמים בבוקר אחרי לילה של שינה טובה עם חלומות נעימים- נכון שיש בכם אנרגיה לעשייה? כשאנחנו שמחים, אנחנו רוצים לחלוק את השמחה עם העולם. לצאת, לעשות, לייצר ולהיות פרודוקטיביים יותר.
הגוף והנפש אחד הם, מתקיים ביניהם קשר הדוק. כשאנו שמחים, הגוף שלנו מרגיש ומגיב בהתאם. אנחנו נרגיש קלילים יותר, בריאים יותר, חיוניים יותר.
פסיכולוגיה חיובית ותרגול של העקרונות שלה באופן יום יומי, עשויים לייצר מעין טיפול מנע לחרדות ודיכאון. הרעיון מתבסס על תפישה הטוענת כי כשאנו חושבים באופן חיובי ועסוקים בחיפוש משמעות, ייתכן ונפנה פחות אנרגיה לעיסוק במחשבות שמעוררות חרדה.
חשבו על זה כך- אתם מאוד רוצים לקנות רכב אדום. סביר להניח, שבאורח פלא, תתחילו לשים לב להמון רכבים אדומים סביבכם, דומים מאוד למה שאתם רוצים. כי כשאנחנו רוצים משהו, אנחנו מתחילים לשים לב לקיום שלו בסביבה.
כך גם עם פסיכולוגיה חיובית. אנו יכולים לאמן את המוח לפעול בהטיה לחשיבה חיובית במקום להטיה השלילית הטבעית. אם נתעסק במציאת משמעות, בחיפוש אחר אושר, בתרגול של שאיבת היתרונות והחוזקות מרגעי היום יום, אנחנו נתחיל לשים לב אליהם יותר ופחות לרגעים מעוררי פחד ועצב. לכן, תרגול של פסיכולוגיה חיובית הוא מעין טיפול לדיכאון וטיפול בחרדה.
אז אם נגיע ל”תכלס”, איך מיישמים את התורה בפועל?
אחת הגישות הקשורות בתחום היא גישת ACT. זוהי גישה הנובעת מתוך טיפול CBT והגל השלישי של טיפולים בנפש. גישת ACT מתרגלת קבלה ומחוייבות. במהלך הטיפול לומדים לקבל את מכלול הרגשות השונים שלנו, לייצר התבוננות שאיננה מזדהה עם הרגשות שמאפשרת יותר מרחב בחירה כיצד להתנהל.
אחת מהמיומנויות הנוספות, היא ללמוד כיצד לקרב את החוויות החיוביות ואת המרכיבים שמייצרים אושר עבור המטופל. כלומר, חיפוש אחר מה יוצר אושר אצל המטופל? איזה מחשבות עולות ברגעים הקשים? איך אני משנה את החשיבה לצורה חיובית? התבוננות על החיים מתוך עיניים של פסיכולוגיה חיובית.
פסיכולוגיה חיובית היא ענף בתחום הפסיכולוגיה המאפשר לנו להסתכל על החיים בעיניים אחרות. בעיניים שמחפשות את האושר ולא את הכאב, במחשבות ששואלות אותנו מה יעשה לי טוב? ולא רק איך אני נמנע מהרע?
את הגישה הזו אפשר ומומלץ לתרגל כדי לייצר חיים נעימים יותר, להפחית ולהקל על חרדה ודיכאון. השיטה הזו, עליה נשענת גישת ACT בטיפול, היא לב המכון שלנו. המטפלים שלנו הוכשרו סגישות שונות וממוקדות מעולמות אלה על מנת לסייע לכם למצוא רווחה ולחיות חיים מלאים.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
פסיכולוגיה חיובית יכולה לסייע כמעין טיפול מנע לחרדה ודיכאון. תרגול של העקרונות מביא ליצירת חשיבה חיובית ולהפחתת עוצמות הכאב והעצב.
מעבר ליתרון הישיר והמיידי של תחושה נעימה, אנחנו מאפשרים לאנשים אחרים להתקרב אלינו, מעודדים יצירתיות ועוד.
אפשר לתרגל את העקרונות ואפשר לפנות לטיפול בגישת ACT שנשען על פסיכולוגיה חיובית ומסייע ביצירת חיים נעימים ומאושרים יותר.
התשובה תשתנה מאדם לאדם, אך העיקרון הוא להעצים רגשות חיוביים ולחוות סיפוק רב יותר מאספקטים שונים בחיינו.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.verywellmind.com/what-is-happiness-4869755
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים