fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פסיכולוג צבאי

כותב:
תוכן עניינים

“בזמן האחרון אני מרגיש אבוד, מבולבל, לא עצמי. רציתי לפנות לפסיכולוג, אך חששתי לפנות להורים ולבקש עזרה. לפני כמה חודשים התגייסתי, התחושות עדיין מציפות אותי, אני חרד ולא מבין למה זה לא עובר לי? למה כל כך קשה לי להתרגל לצבא? לא יודע למי לפנות. מה עושים?” תקופת השירות הצבאי הינה תקופה מורכבת מכל הבחינות והפן הרגשי מביא עימו אתגרים חדשים. אך תתפלאו לגלות, שגם במערכת צבאית, יש כתובת מקצועית עם הסמכה לטיפול רגשי (ולא הוא לא משמש רק להוצאת פטורים…) כל הפרטים במאמר.

התמודדויות הנפשיות בשירות הצבאי

השירות הצבאי. שמענו את סיפורי הגבורה של סבא, פגשנו את החברים המצחיקים של אבא מהצבא, את החוויות המעצימות של אמא מימיה בפלוגה ואפילו הזלנו דמעה בטקס “סוף מסלול” של האח הגדול. אבל הפעם, אלה אנחנו שעומדים בשערי הבקו”ם. התחושה המשכרת של החופש בסיום 12 שנות הלימודים מתחלפת בתהיות לגבי העתיד, בבלבול ממושגים צבאיים, חלקנו חווים בהלה, חרדה ולחץ. הגיוס לצה”ל והשירות הצבאי עשויים להביא עמם חוויות מדהימות, מעצימות ומלמדות אך לצידן, חוויות מאתגרות ומורכבות נפשית גדולה. העולם הצבאי הוא עולם חדש, וכיאה לכזה, מלא במושגים חדשים, בחוקים שלא תמיד מרגישים לנו הגיוניים, במותר ואסור ובאופן כללי במפגש עם סיטואציות שונות שעלולות להקשות על הנפש. חשוב להבין שכל התחושות הללו הן לגיטימיות. המעבר מאזרחות לחיילות מאתגר עבור רבים מאיתנו, ההתמודדות הנפשית מורכבת וכדאי לזכור שאתם לא לבד ויש לאן לפנות.

קצת על טיפול במהלך השירות

לאחר תהליך ההתחיילות, חלים עלינו זכויות וחובות. כחלק מהזכויות שלנו, אנו יכולים לקבל טיפול נפשי תחת המסגרת הצבאית- פסיכולוג צבאי. (כל חייל זכאי לכך!) הפסיכולוג מוצב ביחידות השונות וניתן לפנות אליו באופן עצמאי, דרך המפקד או רופא היחידה (לרוב נהוג לפנות למפקד הישיר שתפקידו לתמוך ולסייע לכם בכל פנייה). במידה ואינכם מעוניינים בפסיכולוג דרך הצבא, דעו כי ניתן לפנות באופן אזרחי. עם זאת, מכיוון שחייל אינו רשום תחת קופת חולים, לא ניתן לפנות לפסיכולוג של הקופה ולכן מדובר בטיפול אצל פסיכולוג פרטי (את הטיפול יממן החייל בעצמו).

מי הוא הפסיכולוג הצבאי?

פסיכולוג קליני או עובד סוציאלי קליני (שעבר הכשרה באופן אזרחי) שהוכשר תחת הצבא בהכשרה נוספת לשמש כפסיכולוג צבאי. תפקידו לשמש כתובת לכל חייל המעוניין בטיפול נפשי. נציין כי פסיכולוג צבאי אינו פסיכיאטר, בעת הצורך, יופנה החייל לפסיכיאטר על ידי הפסיכולוג הצבאי (רק הפסיכיאטר מוסמך למתן טיפול תרופתי בעת הצורך). על הפסיכולוג הצבאי חלות אותן חובות אתיות שחלות על מטפל נפשי אזרחי- לא לשתף תכנים מהשיח עם החייל או ליצור קשר עם הוריו ללא הסכמתו. רק במקרים חריגים בו הפסיכולוג מאמין כי החייל מסוכן לעצמו או לאחרים הוא מחויב בדיווח.

פסיכולוגיה צבאית – איך היא יכולה לעזור?

טרם ובמהלך השירות, צצות תחושות שונות אצל כל אחד מאיתנו. בקרב חלקנו, התחושות הן קשות כמו תחושות לחץ, חרדה, דיכאון ובלבול. שירות פסיכולוגי צבאי משמש למתן מענה נפשי לכל חייל שמעוניין בכך. למשל בהתמודדות עם התקפי חרדה קשים, הפרעות אכילה, התמכרויות, ועוד. הפסיכולוג הצבאי מסייע גם במקרים של שינוי תנאי שירות, שינוי פרופיל צבאי, מעבר ליחידה שונה ובמצבים מסוימים גם מאפשר קבלת פטור משירות צבאי.

פסיכולוג צבאי VS קב”ן

ככל הנראה שמעתם את המושג קב”ן מחברים, מסרטים ואפילו משירים. קב”ן- קצין ביטחון נפש. הקב”ן הוא הפסיכולוג הצבאי. לרוב שומעים את המושג “קב”ן” ככתובת לפניות ותלונות נפשיות ורגשיות (לפעמים גם מזויפות) על מנת להשיג פטורים, עם זאת תפקידו הוא משמעותי מכך, הקב”ן הוא הכתובת לכל סוג של צורך בטיפול נפשי, הוא מייעץ, מאבחן ומעריך, תומך ומעניק סדרות טיפול לחיילים הזקוקים להישען על אדם נייטרלי בתוך מערכת שלא תמיד בהכרח רגישה לפרטים שבה.

האם כל פסיכולוג יכול לטפל בחיילים?

מכיוון שלאחר הגיוס לצבא אנו נחשבים חיילים ולא אזרחים, אנו מטופלים תחת המערכת הצבאית בכל נושא, גם בפן הנפשי. אם אינכם מעוניינים לפנות לקב”ן אתם רשאים לפנות לפסיכולוג פרטי, כאשר מימון הפגישות יבוצע על ידי החייל. על מנת לפנות לטיפול אזרחי, נדרש לחתום על טופס טיפול אזרחי ולקבל אישור מהקב”ן. בעת מקרים חריגים הפסיכולוג הפרטי מחויב לדווח לפסיכולוג הצבאי.

תקופת השירות הצבאי מפגישה אותנו עם עולם חדש, חוויות מרגשות ומורכבות נפשית שונה ממה שהכרנו. תהליך החיול קורה בדיוק בתפר המעבר בין ילדות לבגרות ועול להיות כרוך בהרבה טלטלות וקשיים בשל כך.  במידה ואתם חשים מוצפים ואתם מעוניינים בטיפול- דעו כי יש תמיד לאן לפנות! תפקיד הקב”ן נוצר בדיוק בשביל רגעים כאלה, כל שנותר הוא לפנות אליו.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://amitim4u.org.il/%D7%94%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C-%D7%94%D7%A0%D7%A4%D7%A9%D7%99-%D7%91%D7%A6%D7%91%D7%90/%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C-%D7%A0%D7%A4%D7%A9%D7%99-%D7%91%D7%9E%D7%94%D7%9C%D7%9A-%D7%94%D7%A9%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A6%D7%91%D7%90%D7%99/

 

https://tzav-r.co.il/%D7%A7%D7%91%D7%9F-%D7%91%D7%A6%D7%94%D7%9C/

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן