fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פסיכותרפיה לגיל השלישי

כותב:
תוכן עניינים

“אמא שלי לעיתים מאבדת אוריינטציה ושואלת אותי איך באוניברסיטה?  (אני בת 50 ואת החלק הזה בחיי סיימתי לשמחתי). מה שעצוב לי לראות זה את העצב בעיניה לאחר שהיא “חוזרת אלינו” ומבינה שהיא מבולבלת, בגלל שהיא במודעות למצבה עוצמת הכאב על איבוד הזיכרון ההדרגתי גדולה פי כמה”.

הזדקנות היא תהליך טבעי אבל עשוי להיות מאתגר מנטלית ורגשית, לאדם ובני משפחתו. אפילו שקיימת הציפיה וכולנו יודעים שנזדקן בסופו של דבר, לא ניתן לצפות מה באמת יביא איתו המעבר הזה. רבים בגילאי הזקנה סובלים מבדידות, קשיים קוגניטיביים, כאבים וגוף שכבר לא מתפקד כמו שהיה פעם. טיפולי פסיכותרפיה לגיל השלישי בהרבה מקרים בעלי תועלת רבה למבוגרים בגיל השלישי, בטיפול ניתן לעשות עיבוד רגשי לחיים שרובם כבר חלפו, להתכונן לסופם ולהפיג את תחושת הבדידות.

מהי פסיכותרפיה לגיל השלישי?

הענף של טיפול נפשי בקשישים נקרא פסיכו-גריאטריה. ישנם פסיכיאטריים ופסיכולוגיים שתחום ההתמחות שלהם הוא טיפול פסיכו-גריאטרי בקשישים.

טיפולי פסיכותרפיה לגיל השלישי מיועדים לתת מענה רגשי ופסיכולוגי לאנשים שעברו את גילאי ה-60. לפי מחקרים אחד ל-5 קשישים בארה”ב סובל מהפרעה נפשית [1], ויחסית לנתונים אלה אין כמות מספקת של מטפלים שמוכשרים לתת מענה מתאים לאוכלוסייה הזאת[2].

מה משפיע על בריאותם הנפשית של קשישים?

ישנן סיבות רבות שיכולות לגרום לאנשים בגיל השלישי למצוקה ופיתוח הפרעה נפשית. ארגון הבריאות העולמי מונה את הנפוצים ביניהם:

  • פגיעה קוגניטיבית
  • ירידה בריאותית
  • מתחים כלכלים עקב ירידת התפקוד וחוסר היכולת להשתכר בכבוד
  • כאבים כרוניים
  • התעללות במוסדות ובידי מטפלים סיעודיים
  • וכמובן, הבדידות. (WHO, 2017)

מה האתגרים המנטליים העיקריים של הגיל?

תהליך ההזדקנות עשוי לשנות את הדרך בה האדם מתייחס לעצמו ולאחרים.  אלו שלושת האתגרים/שאלות העיקריים איתם מתמודדים בני הגיל השלישי:

  • הסתגלות לשינויי המשמעותי ביותר בחייהם, הבריאות שיורדת, התמודדות עם רעיון ההזדקנות, התפקידים שלהם בתוך מערכות היחסים והעבודה שמשתנים ועוד. מעברים תפיסתיים אלה עשויים להביא איתם לא מעט חרדות ואבל על מה שהיה ואיננו עוד. חלקם ממשיכים לעבוד עד שכבר לא יכולים כי זה מה שהכירו וידעו במשך עשרות שנים ונותן להם עוגן מאד חזק. אלו שלא מסוגלים עוד לעבוד, עלולים להרגיש דיכאון וריקנות.
  • אבל ואובדן של אנשים כמו חברים בגילם או בני זוג. כמו כן, אבל על אובדן של יכולות בסיסיות ומשניות ובריאות.
  • שאלה נפוצה שמתעוררת היא איך להתמקם מחדש מול אנשים ובתוך יחסים? זאת לאור השינויים החדשים אליהם הגוף והתודעה עוד מסתגלת. כעת כשהסוף כבר קרב ובא, עולים הרהורים ושינויי פרספקטיבה על חייהם.

איזה טיפולי פסיכותרפיה מתאימים לגיל השלישי?

CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי:

טיפול שבו הנחת המוצא היא שמה שמפעיל ומשמר מצבים נפשיים ורגשיים הם מרכיבים קוגניטיביים.  טיפול פסיכולוגי בגישת CBT עם אנשים מבוגרים פחות ישים דגש על שינויים מרחיקי לכת ויתאים את עצמו לרלוונטיות של השלב בו הם נמצאים, למשל ניתן יהיה ללמד אותך כלים להתמודדות עם בדידות, דרך עבודה עם מחשבות שליליות וחיוביות או טכניקות נשימה והרפיה. במאמר מ2004 טוען ברטלס שCBT היא גישה יעילה לטיפול בדיכאון אצל בני הגיל השלישי. במחקר אחר מ2015 עלה כי טיפול CBT  התברר כיעיל בקידום השקפה חיובית הצבת מטרות וחיים ערכיים יותר אצל בני הגיל השלישי להם הייתה השכלה גבוה. [3]

טיפול הנעזר בבעלי חיים:

לבעלי חיים יכולה להיות השפעה מרגיעת חרדה, מעודדת טיפוח חמלה ורכות. עבור קשישים חיות מחמד מסוגלות להפיג את הבדידות ולעודד את רוחם.

טיפול באמצעות מוזיקה:

מה שיפה בטיפול בהבעה ויצירה בכללותו ובטיפול במוזיקה בפרט הוא שהקשיש להיות בעל מיומנויות אומנותיות מיוחדות, מספיק שתהיה לא אהבה וזיקה לשמיעת מוזיקה או שירה וזה מספיק כדי להפוך את הכלי הזה למרפא עבורם. במחקר בחולים גריאטריים בבית חולים שלקו בדיכאון קל בדקו את ההשפעה של שירה במסגרת קבוצה טיפולית. האנשים שהשתתפו במחקר הציגו ירידה ברמת הדיכאון והבדידות באופן משמעותי ביחס לקבוצת הביקורת לאחר תקופה של 3 שבועות בלבד (Matthew, Sundar, Subramaniam, & Parmar, 2016).

לסיכום

דיכאון חרדה ובדידות אלו הן הנושאים הכאובים ביותר איתם מתמודדים בני הגיל השלישי, טיפולי פסיכותרפיה בגיל השלישי הם חיוניים מאד לשיפור הרווחה שלהם, עיבוד הרגשות, התמודדות עם הבדידות ועוד. התערבות של טיפולי פסיכותרפיה עשויה לתת מזור לכאב שלהם ולהקל על המעבר הגדול בחייהם- ההזדקנות וסוף החיים.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן