“העבר מכתיב את ההווה”, האמנם?
לפי גישה העיבוד הקוגניטיבי, מאורעות טראומטיים משנים את תפיסת עולמנו, ולאחר מכן מקפלים לתוכם את החוויה שלנו מול המציאות.
שיטת הטיפול הקוגניטיבי CPT עוסקת באופן שבו בני האדם מתמודדים עם מידע, עם אופן הקידוד והאחסון שלו.
בטיפול CPT מעבד המטופל את הטראומה, לומד להטיל ספק בתפיסות השליליות הכוללניות שהתקבעו בעקבות האירוע הטראומטי ואף מסגל תפיסות חיוביות ומועילות יותר לגבי החיים.
טיפול בשיטת עיבוד קוגניטיבי CPT (Cognitive processing therapy) הוא פרוטוקול של טיפול נפשי ממשפחת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי CBT, המיועד באופן ממוקד להתמודדות עם תסמונת פוסט-טראומטית ו/או דיכאון אשר התעוררו בעקבות מאורע טראומטי.
הטיפול הוא קצר-מועד ונמשך כ-3 חודשים בדרך כלל.
גישת עיבוד המידע עוסקת בדרך שבה מידע מקודד ונשלף מהזיכרון.
הגישה נושקת לרעיון של הטיה קוגניטיבית שהוצג לראשונה ב-1972 על ידי החוקרים הישראליים, הפסיכולוגים הקוגניטיביים עמוס טברסקי ודניאל כהנמן.
לפי טרברסקי וכהנמן, הטיות חשיבתיות מתפקדות ככללי אצבע המסייעים לנו להכניס קצת סדר והיגיון בעולם העולם הכאוטי שלנו ולקבל החלטות במהירות אופטימלית.
חלק מההטיות הללו קשורות לזיכרון – האופן בו אנו זוכרים אירוע עשוי להיות מוטה מכמה סיבות, מה שיכול להוביל להטיה בחשיבה ובקבלת ההחלטות.
גם לפי גישת עיבוד המידע, על מנת להתמודד עם עיבוד של כמות מידע אדירה שנקלטת במהלך היום, מוחם של בני האדם יוצרים סכמות שאמורות לפשט את החוויה ולסייע בהתנהלות בעולם.
סכמה היא אמונה, תפיסה מסוימת של המציאות הנבנית על סמך ידע שלו אנו נחשפים במהלך החיים.
אותן סכמות משרתות אותנו במפגש עם מידע חדש, המשמעות היא שאנו לא ניגשים אל החוויות הפוקדות אותנו בחיים כלוח חלק. הידע הקודם שברשותנו מכתיב את הדרך בה נראה, נבין, נגיב ונזכור כל פיסת מידע שנחשף אליה.
במובן הזה, העבר אכן מעצב את ההווה, כיוון שיש לנו נטייה ברמה התפיסתית וגם ברמת הפרשנות וההבנה של העולם, להיעזר במידע שכבר קיים אצלנו.
CPT מבוסס על הרעיון שתסמיני פוסט טראומה נובעים מהקונפליקט שבין התפיסות שהיו קיימות לפני הטראומה לגבי העצמי והעולם, לבין המידע שנרשם בזמן הטראומה.
למשל, אם לפני הטראומה האמין האדם ש”העולם הוא מקום בטוח” או ש”רק זרים הם מסוכנים”, ולאחר מכן עבר פגיעה על ידי בן משפחה שרשמה אמונה שקרובים מסוכנים, ייווצר קונפליקט בין שתי התפיסות.
לפי הגישה, עוצמת ההתנגשות בין שתי התפיסות מביאה להדחקת האירוע ועוות בזיכרון כדי להתאים לסכמות הקיימות, או שינוי מוחלט של תפיסת העולם של האדם כך שזו תתאים למאורע (למשל, “העולם עצמו מסוכן”).
CPT הוא טיפול ששואף לייצר אינטגרציה של האירוע הטראומתי למערכת הקיימת, לעבד אותו מתוך ראייה מציאותית יותר ולחבור שוב לדפוסי מחשבה בריאים שהתערערו.
בשלב הראשון לומד המטופל להכיר את תסמיני הפוסט-טראומה שלו, כשהמטפל מסייע לו לחקור כיצד אירועי עבר טראומטיים משפיעים היום על חייו. המטופל לומד לקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגויות שעולים בו לבין הטראומה שעוררה אותם. למשל, מטופל שמזהה כי הקושי וההימנעות שלו מקשרים אינטימיים נובעים מפגיעה טראומטית שעבר בילדות מול אחד מהוריו.
כחלק מהטיפול מעלה ונזכר המטופל באירוע הטראומטי במרחב הטיפולי ה”בטוח”, הוא לומד לא להימנע מרגשות עוצמתיים ולאפשר להם לעלות מעל פני השטח עד שהם מתייצבים.
בעת אירוע טראומתי עשויות לעלות פרשנויות שליליות מוחלטות על האני, על האחר ועל העולם, למשל:
בטיחות: אין לי יכולת להגן על עצמי
אמון: אני לא יכול לסמוך על שיקול הדעת שלי והשיפוט שלי, אני לא יכול לסמוך על כוונות של אחרים או על העולם
שליטה: אני לא מסוגל לשלוט בחיי או להשפיע על חייהם של אלה שאכפת לי מהם
הערכה: אני והאחר שונים לחלוטין, למשל – אני “שבור” הוא “רשע”…
אינטימיות: אני לא יכול להיות מובן על ידי אחרים ומקובל על ידי אחרים
המטופל לומד לזהות את המחשבות השליליות, לבחון אותן, לייצר מהן מרחק ולסדוק את המוחלטות שלהן עבורו.
לאחר שהמטופל לומד לזהות את דפוסי המחשבה השליליים ולהטיל בהם ספק, הוא לומד לאמץ דפוסי מחשבה סתגלניים, יעילים ובריאים יותר, לדוגמא: ““למרות שאני לא יכול לסמוך על המתעלל שלי, אני עדיין יכול לסמוך אנשים אחרים”.
CPT מיועד כמעט לכל סוגי הטראומה, ובפרט:
בשל החשיפה הגבוהה של המטופל לחוויית הטראומה ולתחושות הקשות שהיא מעוררת, הטיפול אינו מתאים לסובלים מדיסוציאטיביות או מהתקפי חרדה עוצמתיים עד כדי חוסר יכולת לדבר את הטראומה.
במקרים כאלה, ניתן לטפל באמצעות CPT בשלב מתקדם יותר של התהליך, או כטיפול משלים.
מחקרים מצביעים כי אנשים שעוברים CPT עשויים לחוות פחות תסמינים הקשורים לפוסט-טראומה, נראה כי ההשפעות החיוביות הללו מתמשכות ואיכות החיים עשויה להשתפר.
יעילות הגישה נחקרה בייחוד בקרב אוכלוסיות של יוצאי צבא ובקרב נפגעי תקיפה מינית.
השפעות חיוביות נראות לעתים קרובות בהצהרות ההשפעה הכתובות של מטופלים.
מחקר משנת 2014 בחן הצהרות שנכתבו בתחילת הטיפול ובסיומו ומצא שאנשים דיווחו על מעבר לפרספקטיבה חיובית יותר לגבי הטראומה שלהם, וראו שיפורים ב:
טיפול בעיבוד קוגניטיבי CPT הוא סוג טיפול ספציפי של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT והוא מיועד להתמודדות עם פוסט-טראומה.
הטיפול תומך בגישה עיבוד המידע, העוסקת בדרך שבה מידע מקודד ונשלף מהזיכרון.
לפי הגישה, על מנת להתמודד עם כמויות גדולות של מידע יוצר המוח האנושי סכמות ותפיסות על המציאות שלאחר מכן הוא חווה דרכן את החיים, לכן נאמר ש”העבר קובע את העתיד”.
הגישה מבחינה כי פוסט-טראומה נוצרת כאשר יש התנגשות בין תפיסות שקיימת לפני המאורע הטראומטי לבין כאלו הנוצרות בעקבותיו. למשל, אם לפני האירוע הייתה תפיסה כי “רק זרים מסוכנים” ובאירוע נפגענו על ידי בן משפחה, ייווצר קונפליקט בין התפיסות, כתוצאה מכך האירוע עשוי להיות מודחק או שהמסכנה החדשה שעשויה להתקבל היא שלילית וכוללנית, כמו: “העולם הוא מקום מסוכן”.
בטיפול PE מתקיימים ארבעה שלבים שמסייעים למטופל לייצר אינטגרציה של האירוע הטראומתי למערכת הקיימת, לעבד אותו מתוך ראייה מציאותית יותר ולחבור שוב לדפוסי מחשבה בריאים שהתערערו.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
טיפול בעיבוד קוגניטיבי (CPT) הוא טכניקה טיפולית שנועדה לסייע לאנשים להתמודד עם אירועי חיים טראומטיים וההשפעה המתמשכת של אירועים אלו על חייהם. הגישה נועדה לעזור לאנשים לנהל מחשבות מטרידות בצורה יעילה יותר על ידי השגת הבנה מעמיקה והכרה פנימית כיצד חוויות טראומטיות יכולות להשפיע על הדרך שבה הם חושבים על עצמם ועל העולם.
טיפול CPT הוא קצר מועד, נמשך כ-3 חודשים ומתפרש על פני ארבע שלבים עיקריים: אבחון וזיהוי דפוסי הטראומה, עיבוד רגשי של הטראומה, אתגור מחשבות שליליות ויישום אסטרטגיות חשיבה גמישות ויעילות יותר כלפי המציאות.
הטיפול אינו מתאים לסובלים מדיסוציאטיביות או מהתקפי חרדה עוצמתיים עד כדי חוסר יכולת לדבר את הטראומה.
במקרים כאלה, ניתן לטפל באמצעות CPT בשלב מתקדם יותר של התהליך, או כטיפול משלים.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים