fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

עצבות

כותב:
תוכן עניינים

אין אדם שלא חש עצב מדי פעם, אך מה קורה כשהעצב מתמשך זמן רב מאד?

האם חוויה מתמשכת של עצבות היא בעייתית? מה יכול לסייע לנו בזמנים כאלו? ומה ההבדל בין עצבות לדכאון?

מהי עצבות?

עצב הוא רגש מתוך מניפת הרגשות האנושיים, הוא מבטא תחושת צער של געגוע או חיסרון והביטוי הפיסי שלו יכול להיות בבכי, התכנסות ואנרגיה ירודה.
עצב יכול להתעורר כתגובה למאורע חיים קשה כלשהו, כמו פיטורין, גירושין, פרידה, מעברים, אובדן או הרגשה פנימית שאינה תלויה במקור חיצוני.

על פי ד”ר דניאל גולמן, לעצב יש תפקיד. העצב מהווה נסיגה תגובתית מהחיים ומותיר את האדם במצב של השעיה, בו הוא מאבד עניין בתענוגות וביוזמות. המצב הזה מאפשר לאדם להתמקד במה שאבד, לעבד את האובדן ואת האבל, להרהר במשמעות שלו ולבסוף לקיים הסתגלות שתכין אותו להתמודדות טובה יותר עם החיים.

לפעמים אדם שחווה עצב יכול להצטייר לאחרים כמריר, כועס או מרוחק כיוון שלעתים כך הוא מבטא את העצב שלו,  אך חשוב לזכור שמאחורי זה עשוי להיות אדם שפשוט קשה לו ומתמודד עם רגש כואב.

בעוד שעצב הוא רגש נקודתי שמתעורר, העצבות היא מצב מתמשך יותר של עצב שלא בהכרח סמוכה למאורע כלשהו. אסכולות טיפוליות רבות מעריכות כי פורקן מלא של העצב והסכמה לחוות אותו במלואו  יאפשר לו לחלוף ולא להצטבר לחוויה מתמשכת.

כשהעצבות עוברת את הגבול

לעתים אנו משתמשים במילים כבדרך אגב, למשל, לומר  לחבר בשיחת טלפון “אני ממש מדוכא היום”, אך דכאון ועצבות הן שתי תופעות שונות.

הדבר המשמעותי ביותר שמבדיל בין דיכאון לעצבות הוא משך הזמן וכמה התחושה משפיעה על החיים.
בעוד שעצבות יכולה להפריע למהלך החיים אבל עדיין לאפשר מדי פעם חוויות מהנות, הדיכאון מהווה הפרעה משמעותית לחיי היום יום. דכאון עשוי להתבטא בהימנעות מהשתתפות בפעילויות שונות, הסתגרות, חוסר הנאה מפעילויות שבעבר הסבו הנאה, שינויים בתאבון ובשינה, עייפות, הזנחה הגיינית, שימוש תדיר בסמים או באלכוהול,  אשמה, חוסר ערך ועוד.
כדי להיות מאובחן עם הפרעת דיכאון מג’ורי, שהוא המונח הקליני, אמורים לפי האבחנה הרשמית להופיע תסמינים של דיכאון במשך יותר משבועיים.

דיכאון יכול לגרום לתסמינים קלים שאפשר לטפל בהם לבד, אבל גם לתסמינים חמורים יותר הזקוקים לטיפול רפואי, כגון מחשבות אובדניות .

אם אתם או אדם אהוב סובל מדיכאון או חווה מחשבות אובדניות, פנו לעזרת מטפל או חייגו לקו החם של ער”ן ב-1201.

מתי כדאי לפנות לגורם מקצועי?

איך נזהה חוויה בריאה של עצב? לרוב חוויה כזו היא נקודתית וחולפת כאשר נסכים לפגוש אותה וניתן לה תשומת לב. חוויה פשוטה של עצב היא אנושית, טבעית ומאפשרת למידה והתבוננות.

חוויית עצבות מתמשכת יכולה להיות משולה להליכה בתוך בוץ טובעני, אם אתם רואים שהבכי נמשך ללא הפסקה ובמקום תחושת פורקן הבכי מוביל לבכי נוסף, המחשבות הולכות ונהיות קודרות יותר ואתם הולכים ושוקעים, ייתכן שמה שיוכל לעזור לכם זו דווקא התערבות חיצונית.

אם חוויית העצבות מתמשכת זמן רב ואתם חשים שאיכות החיים שלכם נפגעה, חשוב יהיה לפרוק ולעבד את הרגשות ולהבין מה מספרת הנפש, כנראה שיש משהו שמאד חשוב לה ויש מקום לפגוש את מה שעולה, בין אם זה ביננו לבין עצמנו ובין אם זה במסגרת טיפולית.

במקרים מסוימים יש חשיבות גדולה יותר לפניה לגורם מקצועי, וזאת על מנת למנוע הדרדרות של המצב:

כאשר שינויים בתיאבון, שינויים בשינה, עייפות, חוסר הנאה, ירידה בחשק, מחשבות של חוסר ערך, נטייה לבכות בקלות, הסתגרות, הימנעות ממצבים מלחיצים או מעוררי חרדה, התנחמות במזון או קניות, עליה בצריכת סמים או אלכוהול, או התחלה של צריכת חומרים ממכרים אחרים ועוד. כאשר סממנים אלו נמשכים יותר משבועיים, הם עשויים להעיד על דכאון שמצריך תמיכה על ידי איש מקצוע.

דרכי ההתמודדות עם עצבות

  • התבוננות וביטוי – הסכם לפגוש את העצב שלך, אפשר להרגיש אותו בגוף, לבכות, לכתוב, לצייר או לרקוד אותו
  • אי שפיטה – קבל את העצב כפי שהוא ללא שיפוט ואפשר לו לנוע ולהשתחרר
  • שיתוף – מצא לך בן משפחה, חבר או איש טיפול שיוכל לתמוך בך בעת עצבות

ישנם סוגים שונים של טיפולים עבור עצבות שהחמירה ועבור דכאון, ביניהם טיפולים בדיבור וטיפול תרופתי

אחד מדרכי הטיפול היעילים הוא הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי CBT, טיפול קצר מועד.

באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי  ניתן ללמוד כיצד לזהות את המחשבות והאמונות שבבסיס העצבות, ללמוד כיצד לאפשר אותן ללא שיפוט ולאמץ אמונות חדשות ומועילות יותר.

טיפול ACT שמשתייך לזרם הטיפולים של הגל השלישי CBT הוא טיפול ממוקד שיכול לתמוך תהליכי התמודדות עם אובדן, עצב ודיכאון. הטיפול מבוסס על עקרונות של קבלה ומחויבות ועוזר למטופל ליצור מרחק בריא מהעצב ולהבין שרגשותיו אינן מגדירים את מי שהוא. בנוסף, הטיפול מפגיש את המטופל עם שאלות חשובות על חייו ערכיו ומשמעותם באופן שמקדם אותו ליצור חיים תנאי חיים בריאים ומיטיבים.

לסיכום

עצב הוא רגש אנושי לגיטימי ובריא, המתעורר לרוב בזמנים של שינוי, אובדן ומבטא געגוע וצער.
העצב עשוי להתבטא בבכי, הסתגרות ואצל אנשים מסוימים גם בכעס ובאגרסיביות.
על פי ד”ר דניאל גולמן, העצב הוא רגש שמאפשר לאדם להתכנס ולסגת מהחיים על מנת לעבד שינוי ולהסתגל אליו, כך שיוכל להמשיך בצורה טובה יותר בחייו.

כשהעצב מתמשך לאורך זמן הוא הופך לחוויה של עצבות, שאינה בהכרח סמוכה למאורע כלשהו.
בעוד שלצד העצבות ניתן לתפקד ואפילו לחוות הנאה מפעילויות מסויימות, דכאון הוא מצב שמייצר מצב מתמשך של חוסר הנאה, הסתגרות והימנעות.

ניתן לתמול ולטפל במצב עצבות בדרכים רבות, בין אם שיתוף הקרובים, ביטוי יצירתי של הרגש ובין אם תמיכה מקצועית של אנשי טיפול.

ב”מכון חיבורים” ישנו צוות מקצועי התומך באמצעות כלים מתקדמים מהעולם הקוגנטיבי-התנהגותי המציע תמיכה קצרת מועד ממוקדת, תומכת ומשמעותית.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן