בתחומים רבים בחיינו, אנו נוטים להתמודד בשיטת “צעדים קטנים”- צעד אחר צעד, כשכל צעד הוא מטרה קטנה המוביל למטרה גדולה.
התמודדות עם התמכרות אינה שונה במובן הזה, ואת זה הבינו אלכוהוליסטים אנונימיים (AA) כבר בשנת 1938 (!). לכן, נוסדה שיטת 12 הצעדים להתמודדות עם התמכרויות שונות. מהי בדיוק שיטת 12 הצעדים? מהם הצעדים? כיצד נזהה מכור נקי? כל התשובות במאמר
שיטת 12 הצעדים נוסדה על ידי אלכוהוליסטים אנונימיים (AA), על מנת לסייע לאנשים להתמודד עם התמכרות לאלכוהול. כיום, השיטה מיושמת להתמודדות עם התמכרויות שונות. התכנית מבוססת על 2 אמונות: אנשים יכולים לעזור זה לזה להיגמל, גמילה כרוכה ב”כניעה לכוח עליון”. אמנם, לרוב כוח עליון משויך לאמונה דתית או רוחנית כלשהי, אך הכוונה היא למקור מסוים עליו ניתן להישען בתהליך הגמילה. לכל אחד, יש את הכוח העליון שלו- עבור חלק, מדובר בבורא עולם ועבור חלק הקהילה וקבוצת התמיכה תשמש כמשענת.
ובנוגע לאמונה הראשונה- זו בדיוק הסיבה שהקבוצה מורכבת ממכורים בלבד. הרעיון הוא שאנשים מסוימים, שסבלו מהתמכרות, יכולים לעזור זה לזה לצאת מהמצב הסבוך שמוכר להם באופן אישי וכל כך קרוב.
נכון, הצעד הראשון עלול לגרום לנו להרים גבה ולשאול “למה שאני אגיד שאני חלש אם אני רוצה להתחזק מול קושי מסוים?” אך נהפוך הוא, הודאה בחולשות שלנו והכרה כי מדובר במצב מורכב, מאפשרת לנו לקבל עזרה ממקום נקי ופתוח יותר ולהמשיך בתהליך הגמילה והשיקום.
מתוך הכנות וההודאה בחולשה בצעד הראשון, מגיע האור של הצעד השני. אמנם אנו חסרי אונים מול ההתמכרות, אך יש מזור, יש דרך לצאת, יש מי שיעזור ואנחנו לא לבד.
לאחר שהודינו כי יש מי שיכול לעזור, אנחנו מעבירים אליו את השליטה בסיטואציה ונותנים לו לחלץ אותנו מהבוץ.
החיים לצד ההתמכרות עלולים להניב אתגרים רבים ומצבים המצריכים התבוננות פנימה וחשבון נפש. לא מדובר בהלקאה עצמית, להפך, חשבון הנפש מטרתו לאפשר יצירת דרך חדשה ועמוסת תובנות מהמסע.
השיתוף מייצר שיח, מייצג אמת. פה אנו מודים בפני הכוח העליון (השם, הקבוצה וכו), בפני עצמנו ובפני אדם נוסף כי מדובר בהתמכרות.
בצעד זה יש לקיחת אחריות, אנו מוכנים להתמודד עם הפגמים שלנו.
אנו מודעים לקיומם ומוכנים לשחרר אותם, אך מזכירים לעצמנו שלא בידינו הכוח לכך ופונים לכוח עליון. ערך הצניעות מהווה מעלה חשובה בשיטת 12 הצעדים ופה הוא מתבטא בצורה מובהקת.
שלב חשוב הוא הבנה כי ככל הנראה פגענו באנשים בדרך. עלינו לייצר רשימה, להבין במי פגענו, כיצד ומהי הדרך לכפר על כך.
הצורך בכפרה חשוב, והרצון לתיקון הסדק שיצרנו הוא מצוין, אך חשוב לשים לב למקרים בהם הצד השני עלול להגיב בחומרה.
התמודדות עם התמכרות לא נגמרת ברגע, ויש כאלה שיגידו כי אינה נגמרת לעולם. לכן, השיטה מאמינה בחשבון נפש תמידי, בתהליך מתמשך ומעגלי, בהתמדה והקשבה.
התכנית מאמינה ביצירת קשר עם הכוח העליון שלנו, בחיבור רגשי שמאפשר בסיס טוב להישענות ואמון.
לאחר שיישמנו בעצמנו את השיטה ואנו קוצרים את פירותיה, עלינו להמשיך את מעגל העזרה ולעזור למכור אחר להיגמל. בכך התכנית מייצרת קהילה של סיוע הדדי ויישום אמונותיה.
השיח העולה מן הצעדים מאופיין ברוחניות רבה שיכולה לייצר רתיעה מסוימת (בקרב מי מאיתנו שלא מתחבר לדת/אמונה/רוחניות). חשוב שנזכור, כי בכל אחד מאיתנו מתקיימת אמונה מסוימת שנותנת “דרייב” והרעיון הוא למצוא את הכוח המסוים הזה. הכוונה כאן לכח שהוא גדול מאיתנו כמו שאנו רואים בילדות את הורינו, הקבוצה או הקהילה. כלומר, להיתמך על ידי השיטה בפן שאיננו קשור באמונה דתית כזו או אחרת.
או במילים אחרות, איך נדע שהשיטה עובדת?
“הניקיון הוא חופש, אני אף פעם לא הייתי חופשי” זהו ציטוט מתוך כתבה של כאן 11, המתארת במדויק את משמעות המכור הנקי.
המשמעות של מכור נקי, היא אדם שלא משתמש בחומר אליו הוא התמכר ולרוב גם בחומרים בעלי השפעה דומה. למשל, אנשים שהיו מכורים לסמים לרוב יתרחקו גם מאלכוהול או מחומרים משני תודעה אחרים.
חשוב להבין כי התמכרות היא סוג של הפרעה. לא מדובר בצורך שניתן לשליטה ופעמים רבות, על אף הרצון העז להפסיק, ההתמכרות חזקה מהכל. אדם שנגמל לא יכול לחזור להשתמש במינונים נמוכים יותר, ולכן ההתנזרות והשינוי הקיצוני נחוצים לשם גמילה ושינוי הרגלים.
ההתמכרות והעיסוק בה עוברים בהדרגה (או שלא) לראש סדר העדיפויות על פני זוגיות, משפחה, עבודה ותחביבים. מערכות היחסים נפגעות הקריירה והעיסוקים האחרים.
אלכוהול וסמים אינם בריאים לגוף אך במידה נשלטת ומדודה הנזק שלהם עשוי להיות זניח ולא מורגש. התמכרות לאלכוהול, מתבטאת בצורך שרק הולך וגובר לשתייה בעיתויים לא ראויים ובכמויות שעלולות לגרום לערפול קשה ואובדן עשתונות.
“אני לא מכור אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה, אני פשוט לא רוצה” הכחשה היא חלק מהתמודדות עם התמכרות.
המונח השגור והעממי שמתאר שינויים פיזיים ורגשיים עזים המלווים את ההפסקות בין השימושים. הגוף רגיל לחומר מסוים ומייצר תגובות קשות כאשר אינו מסופק.
מכורים רבים מתמודדים עם חוסר הבנה של הסביבה המצפה מהם “פשוט להפסיק”. זהו העניין, לא מדובר בתהליך פשוט או בהפסקה. מדובר במסע מורכב, מאתגר ובגמילה מוחלטת. זאת כיוון, שהתמכרות מחייבת התנזרות מוחלטת וסיוע בגמילה ממנה.
לשם כך נוסדה תכנית 12 הצעדים המסייעת בדיוק במטרת הגמילה, מעניקה את הכלים הרגשיים והפרקטיים לגמילה ומייצרת קהילה תומכת של מכורים לשעבר. השיטה מיושמת ברחבי הארץ במרכזי גמילה שונים ומסייעת לרבים להתמודד עם ההתמכרות ולצאת דרך חדשה ונקייה.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
שיטת 12 הצעדים מסייעת בהתמודדות עם התמכרויות שונות ורבות.
השיטה פותחה ב1938, על ידי אלכוהוליסטים אנונימיים (AA) במטרה לסייע זה לזה להיגמל.
קיימות שיטות שונות, ביניהם מכוני גמילה, מרכזי יום, מרכזי גמילה, תרופות, טיפול פסיכולוגי ועוד.
רוצים לדבר איתנו?
https://americanaddictioncenters.org/rehab-guide/12-step
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים