בניסוי שנערך על ידי ד”ר קאנג לי, פרופסור לפסיכולוגיה, הכניסו לחדר ילדים ביחד עם בוחנת, הניחו לפניהם קלף הפוך ונאמר להם שעליהם לנחש את המספר. הבוחנת בשלב הזה “תירצה” שעליה לצאת רגע וכשהיא חוזרת ימשיכו במשחק וביקשה מהילדים לא להציץ עד שתבוא. מרבית הילדים הציצו, הדחף לנצח אצל ילדים צעירים גובר על המוסר, אך השאלה שנשאלה היא לא אם הציצו אלא האם התוודו בפניי הבוחנת לאחר שחזרה על מעידתם? התשובות בהמשך המאמר.
הורים רבים מגיעים אלינו עם שאלות די דומות אחת לשנייה, מה זה אומר על הילד שלי אם הוא משקר? מה זה אומר על החינוך שלנו? האם משהו לא בסדר איתו ואיך בכלל להגיב לשקרים שלו שהתחילו להופיע פתאום? אז יש תשובות לשאלות ואפילו מחלקן תהיו מופתעים וגם יש דרכים להתמודד עם זה.
ילדים מתחילים לשקר בסביבות גיל 2-3. שקרים ראשונים אלו הם יותר הכחשה של התנהגויות שליליות שלהם בהם הם לא מוכנים להודות. השקרים בגילאי הפעוטות הם יותר משאלות לב מאשר שקרים בכוונה של הונאה או זדון. אם לרגע נראה את העולם מהעיניים של בני ה-3 הדברים די פשוטים- אם אני אגיד שלא עשיתי את זה, לא יכעסו עליי וזה יימחק את כל ההתנהגות הרעה שלי כמו קסם!
עם התפתחות החשיבה והיכולות לשים את עצמם “בנעליי האחר” ילדים משכללים גם את היכולת שלהם לשקר. סביב גילאי 4, השקרים הופכים לאמינים יותר הילדים לוקחים בחשבון מה האחר יכול לחשוב מה הוא יודע ומה הוא לא יודע.
ילדים משקרים מסיבות רבות, כמו נסיון להימנע מהתמודדות עם תוצאות של מעשיהם, או פשוט מבטאים את מה שעובר להם בראש בלי לסנן. ילדים עלולים להתחיל לשקר ללא הכנה מוקדמת וזה יכול להפתיע את ההורים שהתרגלו שהילד שלהם דובר רק אמת. לדעת את הסיבות בגללן ילד משקר וכיצד להגיב אליו יתרום וביסוס האמון בינינו לבינו. סיבות לשקר קשורות לשלב ההתפתחות בו הילדים נמצאים וליכולות הקוגניטיביות שלהם, הנה 4 סיבות שבגללן הילד עשוי לשקר:
התשובה היא לא. אם אתם מודאגים מזה שהילדים משקרים הרבה, אתם יכולים להסיר דאגה מלבכם., לדבריו של פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת טורונטו, קאנג לי, שקר הוא סימן להתפתחות נפשית בריאה של הילדים. תוצאות הניסוי שערך עליו סיפרנו בתחילת המאמר היו מעניינות, לפי דברי לי, 30% מתוך קבוצת בני השנתיים שיקרו, 50% מהקבוצה של גילאי עד 3 וכ- 80% מהם משקרים בביטחון מעל גיל 4!.[1] (כולנו אולי קצת שקרנים?) משמעות הדבר שילדים זקוקים לכישורים מוחיים מסוימים על מנת לשקר ומה שזה עוד אומר שזה תקין טבעי ואף מנבא יכולות קוגניטיביות גבוהות.
דבר נוסף, ילדים לא חושבים כמו מבוגרים! זאת עובדה שאתם חייבים לזכור, החשיבה שלהם עוד לא סיימה להתפתח וכך גם מנגנונים בקרה ויסות ושליטה עצמית, ולמעשה כל החלק שאחראי על מוסרית ויושרה. אישיותם של הילדים מתגבשת לאיטה עם השנים אבל השקרים בגילאים צעירים אינם מעידים על זה שהילד יהפוך לאדם שקרן.
אתם מכירים את הילדים שלכם הכי טוב ותדעו כנראה לזהות התנהגות חריגה של הילד שיכולה להעיד על שקר. גם כאן, הכל תלוי בגיל ובשלב, ילדים מאד צעירים כנראה שלא יצליחו להתאפק עם שקר הרבה זמן וממש כמו במשחק מחבואים, יהיה מאד קל לגלות אותם. ככל שהגיל עולה יהיה יותר קשה לגלות את השקר אבל סימנים כלליים שיכולים לרמוז עליו יכולים להיות הימנעות מקשר עין איתכם, חוסר שקט ותנועתיות יתר יוכלו להעיד על משהו שהילד מסתיר. תחשבו כמה קשה לכם להסתיר משהו מאחרים ותכפילו אותו פי כמה אצל ילדים שמנגנוני הוויסות שלהם עוד לא לגמרי מפותחים, משמע, מתישהו השקר ייחשף…
לפי מחקר שנערך[2] ב2004 נמצא שגיל ההתבגרות היא תקופת שיא בחייו של אדם בה הוא משקר הכי הרבה. למה בני נוער משקרים יותר מכל קבוצת גיל אחרת? באופן חלקי, זה נובע משינויים אינטנסיביים במוח, ככל שהמוח של המתבגר מתפתח, הוויסות הרגשי ושליטה בדחפים משתפרים. לכן, התנהגויות לקיחת סיכונים פוחתות, ושקר נחשב למעשה עם שיש בו סיכון. בני נוער משקרים בגלל מגוון סיבות כמו ניסיון להימנע מלחשוף רגשות או פרטים על חייהם בייחוד בפניי ההורים בגלל בושה וקנאה לפרטיותם, כי הם חושבים שהחוקים של ההורים אינם פיירים ורוצים להפר אותם, כדי להוציא את עצמם מהסתבכויות וכדומה.
באותו מחקר אודות שקרים של בני נוער החוקרת, ד”ר דרלינג מצאה את הדרכים הטובות ביותר למנוע שקרים אצל נוער ולשפר את מערכת האמון איתם:
אם נראה לכם שהשקרים של הילדים נהיו מופרזים ונובעים מתוך קושי רגשי, או שהדבר נהיה להרגל אובססיבי אצלם. אם אתם פשוט רוצים להתייעץ וללמוד עוד על שיפור מערכות יחסים עם הילדים וביסוס אמון איתם אנחנו ממליצים לכם לקחת הדרכת הורים. תהליך הליווי בהדרכת הורים מאפשר לכם ללמוד על עצמכם בתוך מערכת היחסים עם הילד ולהרחיב את המודעות שלכם לגביי מה מניע אותו, ללמוד איך לתת לילד את החינוך הטוב ביותר ולהשתפר בתור הורים ואנשים באופן כללי.
ב”מכון חיבורים” חשוב לנו לבנות לכם תהליך ליווי שמבוסס על הבנה עמוקה של מה שאתם מביאים – הקשיים והחוזקות. יחד נבין מה עומד מאחורי ההתנהגות של הילדים ועזור לכם לשפר את מערכות היחסים איתם. ישנה אפשרות לקבל גם הדרכת הורים אונליין. ולהתייעץ איתנו להתאמת תכנית הדרכה ו/או טיפול מותאמת אישית לכם ומשפחתכם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
גילאים צעירים מאד, שנתיים-שלוש.
זה חלק מתהליך ההתפתחות הנורמטיבי שלהם, ישנן סיבות רבות שהם עלולים לשקר כמו רצון להימנע מכעס של מבוגרים או דחף להשיג דבר נחשק. שקרים מעידים על בריאות נפש תקינה.
לילדים קשה לשקר ולהחזיק את ההסתרה לאורך זמן, מהר מאד הם יתפוצצו. אם הילד נמנע מקשר עין או מתנהג מוזר כנראה שהוא מסתיר מכם משהו.
ישנם דרכים רבות להגיב, מה שבטוח הוא שאין לנזוף בהם, להתעצבן ובטח לא לכנות אותם שקרנים. חשוב להסביר להם בנועם את ההשלכות של שקר בעולם המבוגרים ולחזור על כך שאתם לא תכעסו עליהם אם יאמרו את האמת.
תהוו דוגמא אישית, אל תשקרו להם והראו להם שאתם אנשים ישרים, לדוגמא אישית יש כח מאד גדול והשפעה על עיצוב באישיות בעתיד. בנוסף, תנו להם להבין שתאהבו אותם גם כאשר הם משקרים ותקבלו אותם גם כך.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.webmd.com/parenting/how-to-deal-with-your-child-lyinghttps://indianexpress.com/article/parenting/family/telling-lies-sign-child-healthy-mental-development-research-5713153/
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים