זהו אחד המונחים המפורסמים אותם תבע זיגמונד פרויד (תאורטיקן פסיכואנליטיקאי) על בסיס סיפור טרגי מהמיתולוגיה היוונית, התאורטיקן הידוע מתאר שלב התפתחותי תקין אצל ילדים. מה המשמעות של הקונפליקט האדיפלי ומה קורה כאשר התסביך מתסבך?
המקור לשם
מקור השם של התסביך מגיע מהמיתולוגיה היוונית וקרוי על שם אדיפוס, דמות גבר שרצח את אביו על מנת להתחתן עם אמו. סיפור מיתולוגי זה משקף את מה שמתרחש אצל בעולמו הפנימי של כל ילד (גם אצל ילדות אבל קצת אחרת, נגיע לזה בהמשך) בשלב ה-3 להתפתחות (מבין חמישה אותם תיאר פרויד).
התסביך האדיפלי מתרחש בשלב ההתפתחות הפאלי (גילאי 3-6). פרויד ראה בבני אדם יצורים מיניים מרגע לידתם, במובן הזה שחוויות חושניות מענגות, כמו ליטוף, חיבוק ונשיקות חיוניות וקריטיות להתפתחות תקינה בינקות ובילדות. בנוסף פרויד טען שילדים בגילאי הגן הם סקרנים מאד מטבעם לגבי מיניות, גם לגביי השאלה מהיכן באים תינוקות לעולם. במהלך תקופה זו, האמין פרויד כי ילדים מפתחים פנטזיות מיניות שכוללות את ההורה מהמין השני. מנגד לפנטזיות עולה בילדים חשש מפני עם הקנאה של ההורה מהמין שלהם ובאופן הזה הם לומדים להדחיק את תשוקותיהם. שלב זה מניח את התשתית להתפחות של הסופר אגו של הילד – מה שפרויד ראה בתור המצפון או מוסר.[1]
הופעתו הראשונה של אותם רגשות סותרים, יכול לייצר בלבול ומביא לבסוף להתפחות של נפרדות, לראשונה הילד “מסתיר” יצרים שנחווים לא לגיטימיים או מוסריים מה שמניח את היסוד להתפחות של מוסר.
בהנחה והקונפליקט סביב התסביך בילדות הצעירה נפתרה כהלכה, בגיל ההתבגרות המוקד המיני של הילד עובר על פי פרויד נודד לאיברי המין והם נכנסים לשלב הגניטלי, השלב בו מתבססת מיניות בוגרת. ההתעניינות בבני המין השני (או לאותו מין במקרה של בני להט”ב) הולכת וגוברת והם נהיים למושאי לפנטזיה מינית ומשיכה, למעשה באמצעות תסביך אדיפוס בילדות עוזר לבסס את אותה מיניות בוגרת ותקינה.
באופן דומה לשלב של גיל ההתבגרות, גם בבגרות, אם השלב בוא קונפליקט אדיפוס נפתר בהצלחה, חיי המין יהיו תקינים ובריאים אף הם. רמות החשק המיני אצל כל אדם הן שונות, התפיסה המינית מתייצבת ומתאזנת ואותו אדם שפעם היה ילד שלמד איך אמא ואבא נמשכים אחת לשני, מיישם זאת בעצמו כלפי מושא משיכה לגיטימי חברתית.
בילדות ההורים לא תמיד ידעו לפרש את התנהגותו של הילד ואת מה עומד מאחוריה, הוא עשוי לבקש להיות רק עם אמא ולנסות לסלק את אבא או להכנס להתקפי זעם ללא פשר מובן. פרויד דיבר הדגיש את החשיבות של מתן מקום לדרמה בגילאים המוקדמים על מנת למנוע מה שהוא קרא לו “קבעון” בשלב האדיפלי, פרויד טען שאם הילד לא יפתור את הקונפליקט בשנים בהן הוא מתרחש הוא לדבר יהיו השלכות על מערכות היחסים הרומנטיות בעתיד. פרויד דיבר על 3 תרחישים אפשריים במידה והדרמה לא תיפתר בגילאי הילדות מול ההורים: הימשכות לבני אותו המין (הומו או לסבית), רווקות מאוחרת או לכל חייו או שמערכות היחסים יהיו נטולות מיניות והעדר תשוקה. על פי התאוריה של פרויד, כולנו נולדנו עם פוטנציאל להמשך לשני המינים ובמצב תקין של פתרון הקונפליקט האדיפאלי, הבן או הבת עוברות תהליך של הזדהות עם ההורה מאותו המין ובעתיד יפתחו משיכה מינית לבני המין האחר, איתו ירצו לחיות ולהקים משפחה.
ישנם מקרים בהם תסביך אדיפוס עלול להופיע במהופך, כלומר שהילד יימשך לאביו ויקנא באמו או להפך. תופעה זו גרמה להוגים וחוקרים לראות את הכשל שעלול להתעורר במצב כזה כאשר האב “דוחה” את הבן באופן לא רצוני מתוך תחושת מבוכה לאור כמיהת הילד להיות איתו, כך הילד עלול להרגיש דחייה ולא להצליח לפתור את הקונפליקט האדיפלי, ולדבר עשויות להיות השלכות על חיי המיניות והאהבה שלו.
בתחילת דרכו, פרויד סבר שגם בנות עוברות תהליך התפתחות מיני דומה, החלופה הנשית כונתה “תסביך אלקטרה”. במהלך התפתחות פסיכו-מינית נשית, ילדה צעירה קשורה בראשית חייה לאמה ממש כמו בנים. כשהיא מגלה שאין לה איבר מין, היא חוברת לאביה ומתחילה לפתח כעס על אמה, שאותה היא מאשימה ב”סירוסה”. כתוצאה מכך, פרויד האמין שהילדה מתחילה להזדהות עם אמה ולחקות אותה מתוך פחד לאבד את אהבתה.
פתרון תסביך אלקטרה ואדיפוס מוביל בסופו של דבר להזדהות עם הורה חד-מיני.[2] לפתרון התסביך יש משמעות והשלכות על החיים הזוגיים והארוטיים כבוגרים.
יוביל ליכולת לייצר חיי זוגיות המבוססים על מיניות בריאה. תסביך שנפשית מגיע לפתרון מתרחש כאשר הילד מצליח להשלים עם העובדה שלא יישא לאישה את אמו ומזדהה עם אביו, לומד ממנו כיצד את רזי הגבריות על מנת שיוכל ביום מן הימים למצוא גם הוא אישה טובה (יש האומרים, דומה לאמא…).
עשוי להקשות מאד על חיפוש ומציאה של מושא אהבה ולהוביל לרווקות מאוחרת אחר שאינו מתוך המשפחה. במצבים שונים גם יש תחושת ניתוק בין מיניות לרגש.
דוגמאות למצבים בהם הקונפליקט לא נפתר היטב יכולות להיות לאב יש נוכחות מועטה או העדר מוחלט שלו, או מקרים בהם ישנם מאבקי כח או גירושין מכוערים אליהם הילד חשוף בשלב ההתפתחות האדיפלי.
על מנת לסייע לילדכם לעבור את השלב האדיפלי עם מינימום קיבעונות וסיבוכים, מומלץ לתת לזעם של הגיל הזה מקום ולא לנסות לטשטש סימנים למה שנראה כמיהה ילדית להורה מהמין השני, להיות במודעות שזה הגיל וזה השלב ובמקרים בהם אתם מזהים התנהגות חריגה לפנות לייעוץ או טיפול רגשי או משפחתי.[ 3]
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
שלב בהתפתחות המינית עליו ביסס זיגמונד פרויד חלק נכבד מהתאוריה שלו על התפתחות נפשית. במסגרת התסביך, ילדים צעירים בגילאי 3-6 חווים קונפליקט של כמיהה מינית להורה מהמין השני ורוצים לחסל את ההורה בן אותו מין, בתרחיש הטוב הילדים אמורים לפתור את הקונפליקט על ידי הזדהות עם ההורה בן מינם ולחיות חיי מין בריאים עם משיכה למושאים מחוץ למשפחה.
סיפור טראגי מהמיתולוגיה היוונית במסגרתו הגיבור היה קרוי אדיפוס, התאהב באמו וחיסל את אביו.
הוא נורמלי כל עוד הוא נפתר בגילאי 3-6 בצורה תקינה. אם לא – עלולות להיות לכך השלכות ושיבושים בתפקוד המיני וחיי המין.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.healthline.com/health/oedipus-complex#origins
https://mishpaha.org.il/wp-content/uploads/2021/01/%D7%90%D7%99%D7%91%D7%95%D7%9F-%D7%98%D7%99%D7%99%D7%98%D7%9C-%D7%94%D7%9E%D7%A9%D7%95%D7%9C%D7%A9-%D7%94%D7%90%D7%93%D7%99%D7%A4%D7%90%D7%9C%D7%99.pdf
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים