“אנחנו משתמשים בתקשורת מקרבת כדי להעריך את עצמנו בדרכים שמייצרות צמיחה ולא שנאה עצמית”. (מרשאל ב. רוזנברג)
תקשורת מקרבת, או בשמה הנרדף, תקשורת לא אלימה היא גישה לניהול תקשורת של מערכות יחסים שפיתח בשנות ה-60 ד”ר מארשל ב. רוזנברג. גישה זו מכוונת להשיג תקשורת שבונה ומחזקת קירבה, אמון ופתיחות ביחסים. ניתן להשתמש בגישה בניהול ויישוב סכסוכים, גישור, בין הורים לילדים, בין בני זוג ולמעשה בכל סוג של יחסים. לגישה יש פרוטוקולים והנחיות לאופן הביטוי המילולי מול האדם השני באופן לא אלים, שיוביל למציאת הדרך למימוש הצרכים של שני הצדדים. כיום נעשה שימוש בגישה הזאת ביותר מ-200 ארצות בעולם ובמוסדות גדולים.
“בשורש של כל התקף כעס ומאבק כוח יש צרכים לא מסופקים” (מארשל ב. רוזנברג)
גישתו של ד”ר רוזנברג פותחה מתוך צורך ליישב קונפליקטים הנוגעים לתקשורת בין אישית ואף לנסות ולמנוע אותם. ריבים הם למעשה תוצאה ישירה של התנגשות של צרכים של שניים או יותר אנשים. בני האדם נושאים עמם מטען שהתגבש לאורך שנותיהם שמורכב מכל ההתנהגויות, התפיסות והמחשבות שספגו ולמדו- בילדות ובהמשך חייהם. לכל אחד יש את הפרשנות שלו למעשיי ודבריי האחר מתוך השענות על אותו “אני” שהתגבש. כאשר קיימת פרשנות שלילית למעשיי האחר וחוויה שנעשה לאדם עוול, עולים רגשות שונים כואבים, כמו תסכול, אכזבה, האשמה, עצב וכדומה, רגשות אלו מובילים למחשבות קשות שמתורגמות למילים. מילים במסגרת של ריב יכולות להיות דוקרות, האדם השני נפגע וכואב בעצמו וגם כן מפרש את הסיטואציה באופן שלילי, התאם למטען האישי שלו. דרך יותר מובנת להסתכל על זה היא לחשוב על זה כך שבתוך כל אחד מאיתנו שוכן ילד, הילד שהיינו. דמות נוספת שיש בכל אחד מאיתנו היא דמות ההורה – הורה פנימי של עצמו. כאשר כואב לנו, לעיתים קרובות, מתעורר הילד הפנימי ומנהל את הסיטואציה מה שיוצר מצב שבו שני אנשים מבוגרים מאפשרים לילדים הפנימיים שלהם לנהל את הסכסוך ללא המבוגר אחראי שיעצור וידבר את קול ההיגיון.
מערכות יחסים הם הרבה פעמים עניין מורכב. מורכבות יכולה להיווצר בין בני זוג כאשר התקשורת מתחילה להיות מנוהלת מתוך אמוציונאליות ומתעוררים אי הבנות, לקויי תקשורת האשמות וכדומה. במקרים כאלו מומלץ להיעזר בטיפול זוגי שיסייע לשפר את איכות התקשורת. במקרים אחרים, מתעוררים סכסוכים בין הורים וילדיהם בעיקר עם ילדים בגיל ההתבגרות. גיל ההתבגרות עשוי להיות רצוף בקשיי תקשורת של הנער עם העולם ובפרט עם הוריו, לפעמים יש רצון למרוד, להתרחק ולהאשים את ההורה בקושי של הילד וזה שלב טבעי. קורה שהדברים יוצאים משליטה, הרחבה על הנושא ניתן לקרוא במאמר הזה.
“כשאנחנו שומעים את הרגשות והצרכים של האחר, אנחנו מזהים את האנושיות המשותפת.“
גישת התקשורת המקרבת מייצרת יותר קירבה על ידי דיאלוג ישיר, בוגר שבו כל אחד מן הצדדים נוטל את האחריות על דבריו ומעשיו. מתוך התבוננות וחקר מעמיק של מערכות יחסים, ניסח מארשל פרוטוקול של שיח בריא שאותו הוא ממליץ ליישם בתוך שיח שיש בו קונפליקטים אך לא רק, גם לאמץ אותו לתוך השיח היום יומי על מנת למנוע חיכוכים ולייצר מערכת יחסים מיטיבה שנעים לקחת בה חלק. מארשל בנה את המודל בהתבסס על שני אספקטים חשובים בקשר- ביטוי העצמי והקשבה אמפתית. עקרונות עליהם הוא שם דגש כחשובים ביותר לשיח מקרב וארגן אותם לתוך שלבים.
קיימים 4 מרכיבים המסודרים לפי שלבים אותם קל ללמוד וליישם בעת הצורך. בנוסף, גם לדרך ההקשבה יש שלבים אותם נפרט בהמשך.
מארשל מכנה את סוג ההקשבה הנדרשת לתקשורת מקרבת “הקשבה עם חמלה”. הוא מדבר על 3 שלבים שצריכים להכלל בתוך אותו אופן של הקשבה-
תקשורת מקרבת היא למעשה לימוד מתמשך ותהליכי הכולל יישום שלו בשטח כתנאי הכרחי להצלחתו. תרגול של השיטה הוא חלק מהלימוד שלה. תקשורת מקרבת מלמדת אתה אדם:
ניתן לראות הרחבה בקישור הבא .
לפני שאנו מתרגלים “על רטוב” מומלץ לתרגל את תורת התקשורת המקרבת על “יבש”, כלומר לא בעיצומו של ויכוח שנוצר עם אדם קרוב.
הדרך להחלמה, תחושת שייכות, משמעות ושביעות רצון מהחיים עוברת דרך מערכות יחסים מיטיבות ומספקות.
“אנשים מחלימים מהכאב שלהם כשיש להם חיבור אמיתי אם אדם אחר”. (מרשל ב. רוזנברג).
כשמתעורר קושי ותחושת תקיעות במערכות יחסים, אם אתם לא מצליחים לייצר מערכת יחסים משמעותית, או לתקשר בצורה נכונה עם הילד שלכם, אנחנו מזמינים אתכם להתייעץ עם המומחים שלנו ב“מכון חיבורים“. טיפול רגשי יכול לסייע בזיהוי של צרכים, רגשות וללמוד איך לתקשר באופן מקרב עם הקרובים אלינו.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
תפיסת עולם וגישה שבונה ומחזקת תקשורת שמובילה לחיבור טוב יותר בתוך מערכות היחסים שלנו ועוזרת ליישב קונפליקטים.
למנוע היווצרות של סכסוכים, ללמד איך לתקשר בצורה יעילה, נעימה וקשובה עם האחר. לדעת איך לפתור קונפליקטים על הצד הטוב ביותר שמוביל לקרבה.
לומדים להקשיב עם חמלה, לזהות צרכים ורגשות שלנו ושל האחר, להיות בתשומת לב למה ואיך אני אומר את הדברים, לקחת אחריות על מה אני אומר ועל הרגשות שלי.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים