בשבט מיוחד במינו באיזור של מזרח אפריקה לכל יילוד יש שיר משלו. תאריך הלידה של הילד אינו נקבע לפי יום הוולדו אלא לפי היום שבו האם עוצמת את עיניה ושומעת מתוכה את השיר של הילד שברחמה. לאחר מכן האם מלמדת את האב ואת שאר המשפחה הקרובה את השיר וזה הופך להיות שירו של הילד שמלווה אותו כל חייו, כל הכפר לומד את השיר. שרים אותו בעת הלידה עצמה כדי לעזור לילד לצאת לאוויר העולם, בטקסי חניכה, נישואין, וביום מותו.
מה יש במוזיקה שיכול לרפא ולהעצים כל כך? איך עושים שימוש במוזיקה בתוך הקשר טיפולי? מי מוסמך לתת תרפיה במוזיקה ולמי הוא יתאים?
האזנה למוזיקה היא דרך טובה לרומם את רוחנו, עם זאת מסתבר שיש במוזיקה פוטנציאל ריפוי גדול בהרבה מכך. במחקר שנעשה נמצא שיש לעיסוק או האזנה למוזיקה השפעה ישירה ומעמיקה על הנפש והגוף שלנו. מכאן נולד תחום הטיפול במוזיקה שעושה שימוש בידע ובכלי האומנותי הזה.
טיפול במוזיקה הוא סוג של טיפול רגשי שנעזר במוזיקה ובאמצעים מוזיקליים על מנת לעזור לאדם להגיע למצב של רווחה, להקל על סבל וכאב נפשי, ולהביא לשינוי והטבה. כיום מכירים ביתרונות הטיפול שיש למוזיקה והטיפול מיושם גם במוסדות ציבוריים כמו בתי ספר ובתי חולים.
בתחילת תהליך התרפיה במוזיקה, לרוב נקבעות יחד עם המטפל מטרות ברורות, למשל במקרה של חרדה יכולות להיקבע מטרה לחוות יותר חופש על ידי הפחתת רמת החרדה. ניתן גם להחליט שבטיפול אנו רוצים לאזן תסמינים שונים כמו נדודי שינה או קשיי ריכוז שנגרמים בגלל הקושי הנפשי.
התערבויות טיפוליות במוזיקה שיכולות לקדם את תהליך השינוי יכולות להיות:
מטפלים שונים עובדים בטכניקות שונות אבל המשותף לכולם הוא השימוש שהם עושים בידע המוזיקלי שלהם בשילוב הידע הטיפולי על מנת לעזור לאדם לעבור תהליך מרפא של שינוי בדרך להחלמה. אין צורך להגיע עם ידע מקדים ניתן ללמוד מהמטפל אלמנטים מוזיקליים בסיסיים או מורכבים יותר והמיקוד בטיפול הוא פחות על הטכניקה או הכישרון המוזיקלי אלא על ההבעה המוזיקלית והיכולת לבטא שרך המוזיקה את מה שמפריע וכואב. למשל מטפל עשוי להציע לאדם שצבר כעס בגוף לנגן על מערכת תופים או דרבוקה בעוצמה.
אחד מהתפקידים של המטפל היא לעזור למטופל לעבד את “חומרי הגלם” המוזיקליים שיכולים להישמע לאדם בתור “רעש” למשהו מעובד שאפשר לתת לו מילים, ובכך לעזור לאדם לעבד את הרגשות עצמם. לפעמים אנחנו מגיעים לטיפול עם כאוס ודרך המוזיקה ניתן להכניס סדר והרמוניה לדברים ואפילו לחוות תובנות בקשר למצבנו.
בפועל המטפל מקבל פניך ויכול להציע לך לבחור כלי נגינה שמשקף את ההרגשה שלך היום, הוא יכול להציע לך לנגן עליו באופן בו אתה מרגיש ולחבר את החוויה של הנגינה לחוויה הגופנית כרגע. מנגד המטפל יכול לנגן בעצמו או להשמיע מוזיקה מרגיע למי שזקוק לוויסות והרגעה למשל.
טיפול במוזיקה יכול לעזור במגוון מצבים ולאנשים שונים ובמיוחד לאלו שיש להם זיקה למוזיקה או קושי לבטא לעבד ולווסת את רגשותיהם בצורה ישירה בשיחה. אוכלוסיות שונות יכולות להיתרם במיוחד מטיפול במוזיקה לקידום בריאותם הנפשית והפיזית וכוללות בין היתר:
מוזיקה בעלת השפעה עצומה על הגוף והנפש גם יחד ולא בכדי נעשה בה שימוש בבתי חולים ומוסדות לבריאות הנפש. כמו גם באוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים כמו אוטיזם או פיגור שכלי.
תהליך ההכשרה של מטפלים אורך כשלוש שנים (לא כולל תואר ראשון). על מנת להפוך למטפל מוסמך קליני במוזיקה יש להשלים תואר שני במגמה זו ושנה אחת של התמחות (סטאז’) על מנת לקבל את ההכרה של משרד הבריאות. מכיוון שאין תואר ראשון בטיפול במוזיקה מי שמבקש להתקבל לתואר השני בתחום צריך להשלים מכסת שעות מסוימת של שעות לימוד בתחומי מדעי ההתנהגות ופסיכולוגיה, מוזיקה – תאוריה ושעות למידה של מוזיקה מעשית, ניתן לקרוא עוד על הדרישות באתר המל”ג.
רוב הילדים נהנים והתנסו בהאזנה וגם הפקה של צלילים. בטיפול באמצעות מוזיקה ילדים יכולים להתנסות ולחקור את המוזיקה כפי שלא חוו עדיין, להתנסות בחוויות מוזיקליות שאולי לא העזו אולי לא הייתה להם הנגישות לחוות בתיווך של המטפל ודרך כל אלה גם להפיק תועלת רגשית שמקדמת את הילד לעבר השינוי הרצוי. בין אם מדובר בפחדים, קשיי ריכוז או ילדים שמתקשים לשבת בנחת, הטיפול במוזיקה יכול להיות יעיל עבור מגוון מצבים אצל ילדים. ילדים יכולים לפרוק רגשות ותסכול בצורה מועבדת ומתווכת בעזרת מטפל, לבטא את מה שלא יכלו במילים דרך שיחה מוזיקלית כאשר הכלי של המוזיקה הוא הגשר שלהם לעצמם ולאחר.
אורכן וטכניקות הטיפול במוזיקה בפגישות עם ילד תלויות בשלב ההתפתחותי ובגיל שבו הוא נמצא, למשל ילדים צעירים מאד לא יוכלו אולי להשאר פגישה מלאה כ-50 דק ואולי יצאו מוקדם יותר, אולי המטרה שתוצב היא כן להאריך ולשפר את יכולת הריכוז של הילד לאורך זמן בצורה הדרגתית. המטפל יבחר להגיש לילד כלים שהוא חושב שיתאימו למצב והשלב שבו הוא נמצא למשל ילדים בוגרים יוכלו אולי להנות מנגינת פסנתר וילדים צעירים יוכלו גם להנות ממקלות הקשה פשוטים.
התוצרים בפגישות יכולים להיות פשוטים או מורכבים אף הם בהתאם לגיל החל ממנגינה קטנה ועד להלחנת שיר מלא.
תרפיה במוזיקה היא עולם שלם של אפשרויות רמות וכלים. האומנות כאן עומדת לרשות המטפל והוא אמון על התאמתה והגשתה למטופל. טיפול במוזיקה יכול להיות יעיל למגוון קהלים אוכלוסיות ומצבים נפשיים פיזיים והתפתחותיים.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
טיפול רגשי שרותם את המוזיקה והכח המרפא שלה לצורך תהליך שינוי טיפולי. המטפל מתאים את הכלים והטכניקה הטיפולית לאדם, למשל הלחנת שיר על מנת להתמודד עם אתגרים וחוסר הערכה עצמית או תיפוף חזק ואינטנסיבי לצורך פריקת רגש.
מחקרים מראים שהטיפול במוזיקה יעיל עבור מגוון אוכלוסיות ובמיוחד OCD שבץ מוחי, הקלה על כאבים ילדים עם ADD ועוד.
לאחר הצבת מטרות טיפוליות והבנת התמונה הכללית המטפל לרוב יזמין את המטופל לבחור כלי ולהתנסות לחקור ולהנות ממוזיקה יחד. המטפל יכול לשקף למטופל את מה שהוא רואה, ללמד את המטופל טכניקות נגינה והכל נעשה לטובת קידום השינוי המיוחל לקידום המטרה הטיפולית.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים