fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אמפתיה – איך לפתח את התכונה החשובה הזו?

כותב:
תוכן עניינים

מטופלים רבים פונים למכון שלנו על רקע של בעיות ביצירת אמפתיה כלפי ילדיהם, עובדיהם, בני או בנות זוגם, מעסיקיהם ועוד. המושג אמפתיה קריטי בהבנת הסביבה שלנו והוא קובע ומשפיע על ההתנהגות שלנו כבוגרים ועל הבשלות הרגשית שלנו.

מנגנון האמפתיה הוא מהחשובים ביותר בקשר בין הורים וילדים אך לא רק. הוא חייב להיות שם- בתיווך שבין שני העולמות. זוהי היכולת להזדהות עם המצוקה של הקטנים, לנסות להבין את החוויה הפנימית שלהם ולהושיט להם יד. תינוקות הזוכים לקבל את תשומת הלב הראויה וצרכיהם מסופקים במידה הנכונה, יגדלו להיות מבוגרים מסופקים ואמפתיים כלפי אחרים.

על-פי הפסיכואנליטיקאי והפסיכיאטר האמריקני היינץ קוהוט, בחודשים הראשונים לחייו מצפה העולל גם בעודו “לכאורה” משולל דעה לקבל שלושה מרכיבים בסיסיים: תחושת ייחוד עצמי, ביטחון מלא ודמות בה יראה את הנפש התאומה שלו.

אמפתיה מתקיימת גם במישורים אחרים בחיים. היא מרכיב מרכזי בין מעסיקים לעובדים, בין מנהלים לעמיתים, בין רופאים לחולים והיא חייבת להתקיים במהלך טיפול פסיכולוגי. בלעדיה יתרחש כשל אמפתי.

מהי אמפתיה?

אמפתיה (Empathy) הנה התנהגות המגיבה למצוקה של הזולת. זוהי יכולת להבין ולחוש את עולמו של האחר מתוך רצון לעזור או לסייע בדרך כלל ולו רק בהקשבה. אמפתיה חשוב שתתקיים בין הורים לילדיהם, בין עמיתים לעבודה, בין בני זוג וגם כלפי זרים. להיות אמפתי פירושו להיות אנושי כלפי הזולת ולא אדיש (ההיפך מאמפתיה).

כשל אמפתי בטיפול מהו?

כשל אמפתי הוא היווצרות של חוסר אמפתיה כלפי אדם, מטופל, עובד וכו’ והוא טבעי ונורמלי ומופיע לעתים קרובות גם בקשרים טיפוליים ובמסגרות של הדרכה. הוא מוביל לתוצאות שליליות אך תיקון שלו מהווה “שיעור לחיים”.

יש סוגים שונים של כשלים אמפתיים ביחסי מטפל –מטופל ובהם: כשל אמפתי כלפי מטפל שלעתים נדמה כי הוא “הגורם” לשרשרת הפגיעות שחוו מטופליו, כשל לגבי הבירוקרטיה של הטיפולים. משך הזמן, איחורים, מענה טלפוני ועוד. כשל הנובע ממצוקה של המטפל (שבסופו של דבר בל נשכח גם הוא בן אדם). פריצת גבולות המותר והאסור בין מטופל למטפל. כשל שמקורו בהדרכה רשלנית וחוסר ביטחון של המטופל וכשל הנובע מהבנה שגויה של פתולוגית המטופל או קושי בזיהוי אופיו האמתי של המטופל למשל פרימיטיביות.

לעניין זה חשוב לומר, כי אם אתם מתעניינים בטיפול בנושא אמפתיה, אנו ממליצים לכם לפנות רק למכון מוסמך, שכל המטפלים בו בעלי תואר שני ומעלה בעלי כישורי טיפול וניסיון רב.

אפתיה בזוגיות- מדומה או אמתית?

אמפתיה ביחסים זוגיים קריטית להצלחתם, אולם מורכבותם עלולה לחבל באמפתיה המצופה משני הצדדים. רוב הזוגות בטוחים שהם אמפתיים זה לזה, ואם הם לא היו- זה היה ביום ברע, אבל לעתים חוסר האמפתיה הוא הרבה יותר ראשוני, עמוק ובסיסי ועלול להוביל למריבות בלתי פוסקות, בעיות בזוגיות ודורש טיפול זוגי.

גם זוגות המנסים לנתב את הזוגיות שלהם למקום בריא, לא תמיד שולטים על האירועים בחייהם ולכן גם לא יכולים להיות תמיד אמפתיים. גם הם טועים וזה טבעי. בזוגיות בגלל הצורך של כל צד לשמור על המקום שלו, הפגנת האמפתיה היא זו שמתריעה אותם ואז הם לא אמפתיים. הם חושבים: “בהמשך זה יבוא על חשבוני”, “זה יהפוך לדפוס, בו אני תמיד מוותרת” ועוד.

מסיבה זו בין הזוגות הפונים אלינו לטיפול- אין אמפתיה אבל הם בטוחים שיש. תהליך של טיפול הכולל הבנת האחר, הזדהות עמו, הקשבה והאומץ לגלות  אמפתיה הם אלה שיובילו לזוגיות בריאה וימנעו כשל אמפתי.

בטיפול נכון תוכלו להפוך לאנשים יותר אמפתיים ושמחים!

יש טענה שאנשים שהם חסרי אמפתיה, הם כאלה גם לעצמם והם לא עושים שום דבר בכוונה. הם פשוט לא מודעים להתנהגות שלהם. מי שלא מצליח להרגיש את האחר, ייתכן והוא לא מספיק מרגיש בעצמו ולכן התערבות של טיפול חשובה מאוד.

לעתים חוסר אמפתיה נובע מתפיסה מוטעית של מהי אמפתית. זו בפירוש איננה התנהגות בה אדם מצדיק ללא הרף אדם אחר או מסכים אתו על כל דבר ועניין. אמפתיה פירושה לנסות ולהיכנס לנעליו של הזולת כדי להבינו, מה שיקל על קבלתו גם אם התנהגותו זרה לכם.

בשנים האחרונות הבינו חוקרי תרבות והיסטוריונים כי לאמפתיה יש תפקיד חשוב מאוד ביצירת הציוויליזציה והיא עוברת כחוט השני בתהליכים היסטוריים ויום יומיים. היא מחוללת שינויים של זהות קבוצתית ואישית וקשורה לתרבות ולמושגים של סולידריות חברתית, תקשורת, פתרון בעיות ותרומה לחברה.

היכולת להבין את האחר חשובה בחיים האישיים, הזוגיים והן בעבודה. מטיבים להשתמש בה שחקנים, סופרים וחוקרי משטרה כדי להזדהות עם הנפשות הפועלות. האמפתיה מפתחת את מרחב המנעד הרגשי והיכולת הקוגניטיבית אצל כל אדם וגורמת לו לעבור חוויות פנימיות במפגשים עם בני אדם שונים ועם הסביבה כולל בעלי חיים. האינטראקציה הזו הופכת לתהליך של למידה עצמית עמוקה הדורשת לא אחת, ויתור על דעות קדומות, מודעות לשיפוטיות ולביקורתיות המופנים לא רק כלפי הסביבה אלא כלפי האני העצמי.

רק מסע טיפולי בליווי מומחה יכול להפוך אנשים מחסרי אמפתיה לאמפתיים.  זה לא שהם לא רוצים, הם לא יכולים ולעתים הם בעצמם מרגישים שהחיים לא ממש מחבקים אותם ואמפתיים אליהם. טיפול נכון יחלץ אותם מהמצוקה הזו ויהפוך אותם לאנשים יותר מובנים לעצמם ולסביבה ויותר מאושרים.

מה כולל הטיפול הפסיכולוגי ליצירת אמפתיה?

טיפול פסיכולוגי במכון מקצועי מוכר, עשוי לגרום לאנשים חסרי אמפתיה להפוך לאנשים אמפתיים לעצמם ולסביבה. המטפל ידון עמם במושג אמפתיה על כל רבדיו בהיבטים שונים של החיים, יחלוק אתם את רשמיו וחוויותיו באשר להתנהגות אמפתית. מהי מטרתה וכיצד היא עשויה להקל על החיים. באיזה מצבים יש לגלות אמפתיה ועד כמה. עד כמה חשוב לוותר על שיפוטיות וביקורת ולנסות להבין ולהזדהות עם האחר גם אם הוא שונה מאתנו, אחר ואולי אפילו קצת מוזר.

הבנת ההתנהגות האמפתית היא תחילתו של המסע כיצד ליישם אותו ביום יום, בין אם זה ביחסים זוגיים, בעבודה, במשפחה, מול עמיתים, עובדים ועוד.

חשוב לומר כי לא תמיד ובכל מצב יבשילו התנאים להפגנת אמפתיה וגם זאת יש לקחת בחשבון, אולם עם מודעות, רצון טוב ופניות נפשית, תוכלו להיות יותר אמפתיים כלפי הזולת, כלפי עצמכם וכלפי העולם ולשנות את חייכם.

מה בין אמפתיה לסימפטיה?

סימפתיה איננה אמפתיה ולהיפך. אמפתיה היא היכולת להזדהות עם האחר, להבין אותו, לנסות לעזור לו ולקבל אותו על פגמיו בשל מצבו. סימפתיה היא מצב בו אנו חשים אהדה כלפי האחר ומביעים אותה בהתחשבות, הבנה, חמלה או צער. הסימפתיה הנה התנהגות טבעית אשר יוצרת הבנה וגורמת לתמיכה לצד האחר. אמפתיה דורשת ויתורים, יכולת הזדהות ומעורבות רגשית יותר גבוהה.

אדם אמפתי יכול להיות גם סימפתי. לעתים הסימפתיה היא זו שגורמת לו להיות אמפתי. אדם חסר אמפתיה, עלול להתגלות כאדיש גם כלפי עצמו.

גם עכברים יכולים לפתח אמפתיה זה לזה- נתוני מחקרים

*מסתבר שלחוסר האמפתיה יש גם הסבר מדעי. במחקר של צוות חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד עם עכברים עלה, כי עכברים הביעו אמפתיה לכאב של חבריהם. המחקר אומנם בדק מנגנונים מוחיים אצל עכברים, אבל משום שהם דומים לאלה שקיימים במוחם של בני אדם, הגיעו החוקרים למסקנה כי בקרב אנשים כאב הוא תופעה רגשית ולא רק פיזית. פענוח והכרת מנגנונים האלה יאפשרו פיתוח טיפולים במצבי דיכאון או עבור מטופלים אנטי חברתיים.

* במחקר שפורסם בכתב העת British Journal of Psychology  על היווצרות אמפתיה בין תינוקות עלה כי כבר בשנת החיים הראשונה תינוקות רגישים למצוקה של האחר, ואף שופטים את ההקשר של המצוקה ומגלים אמפתיה כלפי הנפגע אך הצודק.

* במחקר שנעשה ע”י פרופ’ סימון שמאי-צורי מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, החוקרת כבר עשרים שנה את נושא האמפתיה, נעשה ניסוי במסגרתו נמדדה פעילות חשמלית אצל בני זוג בקשר אישי רומנטי. במחקר נמצא כי מגע אמפתי כמו אחיזת ידיים ביניהם, הצליחה להפחית את הכאב וכאשר הוא התרחש פעלו שני מוחות בני הזוג באופן מסונכרן ומתואם ברמה גבוהה מאוד כאשר  למגע- כגורם מרגיע הייתה השפעה עצומה. מסקנת המחקר הייתה כי קשרים בין מוחיים תורמים לאמפתיה.

* רופאים אשר חשופים לכאבי מטופלים באופן שוטף, הראו תגובה מוחלשת במוח באזורים הקשורים באמפתיה.

* באוניברסיטה בסין נערך מחקר על אמפתיה בקרב אנשים חובבי סאדו מאזו- BDSM ממנו עלה כי נשים בתפקיד כנוע, לא גילו אמפתיה לכאב של אחרים.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן