fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

שופהוליק: מה עושים כשהשופינג הופך להתמכרות מסוכנת?

כותב:
תוכן עניינים

קניות או בשמם הידוע, שופינג, קיבלו תיוג של תחביב נחמד המיוחס בד”כ חברתית לנשים. איך נדע מתי עברנו את הגבול ומדובר בהתמכרות? האם גברים מתמכרים לקניות גם כן? מה הגורמים להתמכרות ואיך נוכל להשתחרר ממנה?

מהי תופעת השופהוליק?

בעידן שלנו תופעת התמכרות לקניות היא נפוצה מאד בשל תרבות של צרכנות יתר, שיווק מאסיבי ואגרסיבי המעודד אותנו לרכוש מוצרים שאנו לאו דווקא צריכים. יציאה לקניות היא חוויה שלמה, שיח עם המוכר, ההתלבטות בין פריטים, צבעים ריחות וטעמים. חוויית קנייה היא משהו שגם הוא נלקח בחשבון בקרב מי שמעוניין למכור לנו, וישנה פסיכולוגיה שלמה העומדת מאחוריה. שיעור תופעת ההתמכרות לקניות עומד על כ-2% מכלל האוכלוסייה. עם זאת, מחקר שפורסם מעריך כי6% נוספים מהאוכלוסיה, נמצאים בסיכון ללקות בהפרעה. כיום, בעידודה של תקופת הקורונה שיצרה ריחוק, ואצל חלקנו ריקנות וצורף בנחמה, התופעה מתרחבת.

כל אדם חווה אחרת את חווית היציאה לקניות. חלקם רואים בה נטל, מתקשים לבחור, או סתם משתעממים. לצד זאת, קיים חלק לא מבוטל של האוכלוסייה שחווה ריגוש אדיר מעצם חוויית הקנייה וחווים דחף תמידי לערוך קניות. התמכרות לקניות הוא בשמה המקצועי אוניומאניה, מאופיינת בצרכנות בלתי מבוקרת המונעת מתוך אימפולסיביות. מאחורי תופעת ההתמכרות לקניות, מסתתרת הפרעה של חוסר שליטה בדחפים והתנהגות כפייתית. מדובר באדם שממשיך לקנות ללא שליטה, על אף שהוא מודע לנזק הכלכלי שהוא גורם לעצמו ולמשפחתו. התמכרות לקניות איננה פרץ קניות נקודתי. זו תופעה מתמשכת הדורשת התייחסות וטיפול מעמיק ככל שאר ההתמכרויות השונות. כאשר מדובר בהתמכרות לקניות, אין הכוונה רק לקנייה של מוצר חומרי, אלא גם לסוגים שונים של שירותים, טיפולים או מוצרים אינטרנטיים.

הגורמים להתמכרות לקניות

חוויית קנייה בהרבה מקרים מערבת רגש. עם זאת, אצל המכורים לקניות הרגש הוא הגורם המרכזי שמניע אותם לקנות. קנייה מספקת למכורים נחמה על תחושות ורגשות קשים או בלתי נוחים, היוצרים מועקה או דיכאון. לפעמים, ההתמכרות מתפתחת בתקופות של משבר נפשי בתור דפוס התנהגות מפצה. ההתמכרות מתחילה כהרגל והופכת למנהג שיוצא מכלל שליטה. חוויות של בדידות וריקנות, או חסכים בתקשורת אנושית, גם הם מניעים את האדם לקנייה מתוך הרצון בקשר אנושי, וחוויה של הקלה או סיפוק. חוויית קנייה ורכישה של מוצרים יקרי ערך מספקים לבעלי דימוי עצמי נמוך וחוסר בביטחון עצמי תחושה של עליונות, מסוגלות וגורמים לו לחוש שווה ובעל סטטוס ראוי. בבדיקות ומחקרים שערכו על התמכרות לקניות והקשר למוח, נמצאה פעילות באותם אזורים שבהם ישנה פעילות מוחית בזמן התמכרות לסמים או הימורים, מה שהופך את ההתמכרות לבעלת ביסוס נוירולוגי. קניות אינן מספקות באמת חווית בטחון עצמי לאורך זמן או הפגת בדידות, כי לאחר שהשפעתן מתפוגגת, האדם יחזור לאותן תחושות ולפעמים אפילו לגרועות יותר, כי תיווצר אשמה ובושה על חוסר השליטה שלו. לעיתים, תחושות רעות שנובעות מהתמכרות הן מה שגורם לאדם לחזור שוב לעשות את הדבר היחיד שהוא מכיר שגורם לו הנאה מידית ועוצמתית- הקניות, דפוס של מעגל שחוזר על עצמו. בנוסף לגורמים הנפשיים והרגשיים מעורבים גם נטיות אישיותיות כמו הנטייה לאימפולסיביות והיפראקטיביות.

הסימנים להתמכרות

ההתמכרות לקניות דומה להתמכרות להימורים. היא מוגדרת כהתנהגותית, מה שהופך אותה למורכבת יותר לזיהוי ואבחון. חלק מהסימנים המתוארים כאן יוכל לזהות רק האדם שישנו חשד שהוא מכור לקניות וחלקם יהיו ניתנים לזיהוי על ידי קרוביו ומכריו:

  • קנייה המונעת מתוך רגש שלילי כמו עצב או ריקנות, ומהווה נחמה או פיצוי.
  • מחשבות ועיסוק כפייתי בכסף ובקניות.
  • פגיעה באורח החיים ובתפקוד בשל ההתמכרות לקניות, אובדן כספים, כניסה למינוסים, ויתור על תחביבים אחרים ואיחורים למקומות ומסגרות.
  • ריבים משפחתיים כתוצאה ממסעות קניות לא נשלטים ובזבזנות.
  • חוסר יכולת לשלוט במימוש הדחף לקנות עוד גם כאשר אין יכולת כלכלית.
  • תחושות של אשמה ומבוכה לאחר הקנייה, נסיון להסתיר מהקרובים בשל כך.
  • בעתות בהם אין אפשרות לאדם לממש את חווית הקנייה, עלול להופיע סוג של רגרסיה או “קריז” בשפה המדוברת, התפרצויות זעם, דכדוך או חרדה ומתח.

לא רק התמכרות של נשים

אמנם תופעת ההתמכרות לקניות מזוהה ושכיחה יותר אצל נשים, עם זאת, גם גברים עלולים לפתח התמכרות ואינם חסינים לה. גברים עלולים להתמכר לרכישות מוגזמות אינטרנטיות, וייטו להעדיף מוצרי חשמל, כושר או כלי עבודה. למעשה, התמכרות לקניות יכולה להופיע בכל גיל, שלב חיים או מעמד סוציואקונומי.

בחן את עצמך: האם אתה מכור לשופינג?

הנה כמה שאלות שיעזרו לכן לעשות הבחנה:

האם אתם יוצאים עם רשימה מסודרת לקניות (לאו דווקא בסופר)?

אם התשובה היא כן, האם אתם נצמדים אליה?

נתקלתם בפריט מחוץ לרשימה והוא פשוט “קורא לכם”, אבל התקציב מוגבל והמינוס חוגג, עד כמה יהיה לכם קשה להיפרד ממנו?

מה תרגישו לאחר שוויתרתם על הפריט הנחשק?

מה התדירות בה אתם חשים דחף לא מוסבר לרכוש מוצרים וממשים אותו?

מה התדירות בה אתם יוצאים למסעות קניות?

האם מסעות הקניות שלכם משפיעים על אורח החיים שלכם? על מערכות היחסים? מצב כלכלי?

כאשר אתם רוכשים משהו יחסית יקר, עד כמה “כואב לכם בכיס”?

כאשר אתם חשים עצב מועקה או חרדה, מה הדבר הראשון שיעלה לכם לראש שיוכל להקל עליכם?

האם יש לכם פריטים בבית שרכשתם ומעולם לא השתמשתם בהם? באיזו כמות?

מכורים לקניות לרוב יצאו ללא רשימת קניות לשופינג, כי התהליך לא מונע מתוך חשיבה רציונאלית של צורך אמיתי למילוי של פונקציה. זה לא שחסרים להם בגדים חמים לחורף והם יצאו למשימה להשלמת החסר. גם במקרה ויצאו עם רשימה, יתקשו המכורים לקניות לעמוד במשימה כפי שהוגדרה מראש ויחרגו ללא שליטה מהרשימה המתוכננת. מסע קניות של מכורים לקניות אינם מתחשבים במצב הכלכלי. מחקר שפורסם, ערך השוואה בין תהליכי קבלת החלטה של מכור לקניות לבין אדם רגיל ומצא כי למכור לקניות פחות “כואב” על הכסף שאותו הוציא. רמת הרצון והמוטיבציה לקנות גבוהה יותר, מה שמסביר את ה”יד הקלה על הארנק” . בתקופות קשות או בעת מצבי נפש ירודים, ההשתוקקות לקנות תגבר אצל המכורים לקניות ותיהפך לאסטרטגיה של ממש לפיצוי רגשי. למעשה זו תהיה הדרך העיקרית שלהם לחוות נחמה. כאשר קיימת התמכרות באשר היא, כל המשפחה והקרובים לאדם יושפעו באופנים ומידות שונות מהתנהגותו ויצטרכו לשאת בתוצאות, בייחוד המשפחה הקרובה, בפן הכלכלי וגם הנפשי. ברוב המקרים, מכורי קניות כלל לא משתמשים בהרבה מהרכישות שעשו, ופריטים רבים שוכבים אצלם בארון. חוויית הקנייה עצמה היא מה שמניע אותם ופחות הפונקציונאליות של הפריט, כך שאם זה המצב אצלכם, ואלו התשובות שגם אתם עניתם על השאלות הללו, כדאי מאד להיות במודעות להתמכרות ולפנות לקבלת טיפול מתאים.

על תהליך הגמילה ודרכי הטיפול?

בסיס ההתמכרות לקניות הוא חיובי ומקובל חברתית, מה שהופך את ההתמכרות לקשה יותר לזיהוי על ידי האדם עצמו, בייחוד בתרבות כמו שלנו שבה כולם קונים והרבה, אך ברגע שישנו זיהוי והודאה מפורשת של האדם בקשר למצבו ורצון לעבור גמילה, עומדות בפניו אופציות שונות לטיפול בגישות שונות בעלות פרוטוקולים שונים. חשוב מאד להתייחס למקור של הקושי המחולל את ההתמכרות ולעבוד איתו בטיפול.

גישת 12 הצעדים

טיפול קבוצתי בעל פרוטוקול סדור ומובנה שמותאם לבעלי התמכרות. ישנה התקדמות קבוצתית על ידי מנחה (מכור נגמל בעצמו לפעמים) דרך 12 צעדים שמובילים לגמילה.

CBT

היות וההתמכרות היא התנהגותית וקוגניטיבית, טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי להיות יעיל מאד לטיפול בהתמכרות לקניות. ראשית מטפלים בפן ההתנהגותי על מנת שהנזק האקוטי שנגרם באופן שיטתי על ידי האדם יפסק על ידי ביצוע משימות שהאדם מבצע. תוך כדי כך לומדים טכניקות מעולם המיינדפולנס או EFT על מנת שהאדם ילמד לווסת את עצמו ולהרגיע לאור התעוררות של הדחף לרכוש או אל מול המצוקה הרגשית שעולה כאשר איננו רוכש. עם התקדמות הטיפול, ניתן להעמיק ולטפל במצוקה הרגשית שהובילה מלכתחילה להתמכרות על מנת לטפל בה מן השורש. בטיפולי ACT המשתייכים לזרם הCBT ניתן לשלב ערכים של קבלה עצמית ומחויבות אישית, ודרכם לנסח מחדש יחד עם האדם מה הן המטרות שלו, משמעות חייו ושאיפותיו האמיתיות וגם לטפח קבלה ואהבה עצמית על מנת לרפא את ה”פצע הרגשי” שיש מאחורי ההתמכרות.

טיפול תרופתי

יכול לשמש לדיכוי הדחף או איזון של הגורם הרגשי שמניע את האדם לצרוך כל פעם, בין אם זה חרדה או דיכאון. עם זאת, טיפול תרופתי איננו מטפל ב”שורש” ההתמכרות, כאשר זה נוגע להתמכרויות יש לעבור טרנספורמציה שעוברת דרך הנפש והרגש באמצעות טיפולים באמצעות גישות שונות.

 

לסיכום

התמכרות לקניות לא מתפתחת משום מקום ותמיד קיימים שורשים עמוקים רגשיים אליה. באופן מודע, אנו מבקשים למלא איזושהי ריקנות אך מאחורי כל ריקנות או תחושות קשות עומדת מצוקה רגשית שאולי חששנו לפגוש בעבר והיא כעת מרימה ראשה בתור התמכרות. מערכת הגוף והנפש שלנו חכמה והתמכרות היא אחת הדרכים שלה לאותת לנו שמשהו דורש את ההתייחסות הנאותה שלנו לעצמנו.

תוכלו לקבל טיפולים ממוקדים להתמכרות שלכם לקניות ב”מכון חיבורים”, מכון פסיכולוגי המובל על ידי צוות מטפלים מקצועי בעלי הכשרות אקדמאיות הכולל פסיכולוגים, עו”ס קליניים ופסיכותרפיסטים מוסמכים. אנחנו מזמינים אתכם לא להתעלם מהקושי ולהעניק לעצמכם את הריפוי שאתם זקוקים לו, אנו מציעים ללוות אתכם יד ביד לעבר המטרה הנעלה הזאת.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/med_and_physiol/%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%9B%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%A7%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%AA

https://finance.walla.co.il/item/3469064

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן