fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

כותב:
תוכן עניינים

המחשבה שבן או בת הזוג יעזבו אתכם מטרידה אתכם תכופות? נמנעים מקשר רק כי אתם יודעים כמה קשה לכם בפרידות? אם אתם סובלים מחרדת נטישה חשוב שתדעו לזהות זאת ולטפל בהתאם.

חרדת נטישה ופחד נטישה – דרכי טיפול יעילות

רבים חוששים מלהיות לבד, אך כשהמחשבה רודפת אתכם או מונעת מכם למצוא זוגיות – ייתכן כי מדובר בבעיית חרדת נטישה

חרדת נטישה (separation anxiety) היא למעשה הפחד מלהינטש במערכת יחסים. אנשים שלהם יש חרדת נטישה סובלים מסגנון התקשרות (attachment style) לא בטוחה: חרדת התקשרות (attachment anxiety) והתקשרות נמנעת. התקשרות חרדתית מאופיינת על ידי צורך בתשומת לב מהאחר וחשש שהאחר עומד לעזוב. התקשרות נמנעת מאופיינת על ידי צורך מתמיד להסתמך רק על העצמי וחשש מתלות באחר. שתיהן בבסיסן עוסקות בחוסר אמון באחר, באהבתו, ובתחושה שהאדם לא ראוי לאהבה ולקשר. התקשרות היא קשר חזק ומלא חיבה אשר קושר יחד שני פרטים באופן רגשי עוצמתי לאורך זמן. הקשר הראשון הוא עם דמות מטפלת קבועה (אם, אב או מטפל אחר) והוא ישפיע על דפוסי הקשרים של האדם עם אחרים בסביבתו לאורך כל חייו. דפוסי ההתקשרות נקבעים במהלך הינקות והילדות המוקדמת, בקשר עם ההורים.

חרדת נטישה – הגורמים

חרדת נטישה בקרב ילדים היא לרוב סימפטום טבעי, משום שהם תלויים לחלוטין בדמות המטפלת שלהם. לכן בסביבות גיל שנה הם מתחילים לחשוש בכל פעם שהאם, או דמות מטפלת אחרת, יוצאת מהחדר ולא ברור מתי תחזור. אך המטרה היא שבזמן הזה הם יפתחו את האמון שיאפשר להם לגדול להיות בני אדם עצמאיים ובוגרים, אשר יכולים לסמוך על אנשים בחייהם שיחזרו ושלא יעזבו אותם. כשזה לא קורה, סביר להניח שהחרדת נטישה תימשך גם לבגרות. ללא טיפול היא עשויה להישאר לכל החיים.

ההיגיון הוא פשוט – אם לילד לא הייתה דמות לסמוך עליה הוא עשוי להתפתח בשתי דרכים מרכזיות: לחפש כל הזמן פיצוי ותיקון מהאחר על מה שהפסיד או לא חווה בילדותו, או שהוא עשוי לאבד את האמון בבני האדם ולא לסמוך על איש אלא על עצמו. כשישנם מקרים פתולוגיים בילדות כגון התעללות או חוויה טראומתית אחרת שנובעת לדוגמה ממוות או אובדן הורה, הילד נמצא בסיכון יתר להתקשרות לא בטוחה ולהתפתחות של חרדת נטישה. מיותר לציין כי במקרה כזה ישנה אפשרות שהוא יחוש בדידות גדולה לאורך כל חייו, משום שבתפיסה שלו הוא תמיד נותר לבד, לא משנה עד כמה יושיט יד אל האחר.

חרדת נטישה בבגרות יכולה להיגרם גם מקשרים לא מספקים, כמו קשרים חבריים או רומנטיים. ייתכן כי האדם יחוש חוסר ביטחון עצמי שיפריע לו להתמסר או ליצור קשרים עם הסביבה. אך בדרך כלל ניתן למצוא את המקור לקושי בילדות, בקשרים עם האחרים המשמעותיים. כמובן שפחד נטישה יכול מאוד להעיק על סביבתו של האדם, בעיקר במקרה של סגנון התקשרות חרדתי, אשר זקוק כל הזמן לחיזוקים מסביבתו על כך שהוא אהוב ורצוי לעתים הוא עלול להאשים את הסביבה שהיא לא מספיק קשובה או מקבלת, לרוב מתוך נטייה לקשר כל התנהגות אל עצמו, ובאופן השלילי ביותר.

התיאורטיקנים שהגו לראשונה את נושא ההתקשרות היו ג’ון בולבי ומרי אינסוורת, שעבדו עם ילדים ומשפחותיהם בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה באנגליה, תקופה אשר אופיינה בפרידה ממושכת בין הורים לילדים, לעתים לכל החיים. הם החלו לפתח את תיאורית ההתקשרות, וגילו שאכן דפוסי ההתקשרות בילדות משפיעים על אנשים לאורך חייהם. טיפול נכון, טיפול פסיכולוגי או מפגש עם אדם שיכול למלא אצלם את הצורך הזה, עשויים לסייע להם להתגבר על הקושי הזה.

כך תזהו אותה: תסמינים של חרדת נטישה

בקרב ילדים חרדת נטישה עשויה לבוא לידי ביטוי באופן כרוני ותמידי. חרדת הפרידה לרוב תתבטא אצלם באופן של דאגה מוגזמת כלפי הוריהם ומשפחתם, לחלופין קיים מתח תמידי אצלם סביב החשש פן משהו יפריד אותם מהדמויות הללו. חשוב לציין שהכוונה כאן היא לילדים ולא לשלב הינקות, שבו חרדת נטישה היא לגיטימית. אם נזהה אצל ילדים חלק או את כל התסמינים הבאים נדע כי מדובר במקרה הדורש טיפול:

  • פחד כרוני לישון לבד ללא ההורה/ים.
  • פחד להישאר לבדם
  • פחדים שונים שעולים כאשר הם נמצאים לבד (דמיונות, פחד מחושך)
  • חלומות מפחידים הקשורים לקשר עם ההורים
  • מתלוננים על מכאובים בגופם או מחלה כאשר הם צופים אפשרות לפרידה מתקרבת.
  • סירוב והימנעות ללכת למסגרות ופעילויות חוץ ביתיות מתוך חשש מהפרידה.

בני נוער המתמודדים עם חרדת נטישה, לרוב לא יביעו פחד מן הפרידה עצמה אלא נטייה להסתגר בבית, קושי בהשתלבות חברתית וצורך לתיווך ועזרה בהשתלבות של דמות מבוגרת/הורה.

עד איזה גבול החרדה טבעית ואיך לזהות מתי נדרש טיפול?

קיימים קריטריונים “יבשים” שעל פיהם כדאי לקרוא את המצב בתור כזה הדורש טיפול. עם זאת, אנחנו מציעים לערב שיקול דעת לפי ההיכרות עם ילדכם או עם עצמכם שמעוניינים לאבחן את עצמכם ולקבל סיוע טיפולי.

אם יש חשד שמתקיימת חרדת נטישה, יש מקום לשאול את השאלות הבאות:

  • האם חרדת פרידה נמשכת מעל 4 שבועות?
  • האם חרדת הנטישה איננה תסמין של הפרעה נפשית אחרת?
  • בילדים: האם חרדת הנטישה מתאימה בעוצמתה לשלב ההתפתחותי?
  • האם החרדה גורמת לקשיי תפקוד ופוגעת באיכות החיים? אצל ילדים- הימנעות מחברה ואי רצון ללכת לבית הספר או מסגרות אחרות.

במידה ורוב או כל התשובות מצביעות כי קיימת חרדת נטישה, יש לפנות לקבלת עזרה טיפולית.

חרדת נטישה אצל ילדים: איך ניתן להפחית אותה?

ראשית, על מנת להקל על הילד הסובל מחרדת הנטישה, בתור הורים:

  • יש לשדר אמפתיה למצבו, יש לספר לילד ולהראות לו שרואים אותו, וגם את הקושי שלו. לאפשר לילד לספר את סיפורו ולהיות שם.
  • חשוב להראות לילד שהרגשות שלו חשובים ושיש להם מקום. למשל, במצב בו הילד מביע חרדה מפני פרידה צפויה מההורים, ניתן לומר שמותר לו לפחד או להרגיש עצוב.
  • לצד זאת, יש להיזהר מהזדהות יתר או הפגנת רחמים וויתורים רבים מדי מול הילד.
  • יחד עם האמפתיה, חשוב להפגין רוגע מול הילד כאשר נראה שהוא במצוקה.
  • חשוב להזכיר לילד שכל רגש שהוא חש לא נשאר לנצח, בתור ילדים יש נטייה לחוש כי כל מצב הוא “נצחי” כמעט, למבוגרים זה קורה אך להם פרופורציות שונות למציאות.
  • לרוב הקושי הגדול ביותר הוא במעברים, בתוך כל מעבר יש פרידה ממשהו, לפעמים היא ממשהו שקשה לשאת את הפרידה ממנו עבור מי שסובל מחרדה מפני פרידה ממה שחשוב וקרוב לו. ניתן לעזור לילד לאמץ “טקסים” אותם הוא אומר בעת המעבר לעצמו או לחבר. טקס אישי יכול להיות באמצעות חפץ מעברי שהוא מחזיק כמו משחק קטן או היגד שהוא אומר לעצמו “בלב”. ניתן לאמץ דמות מוכרת של “גיבור על” בתור דמות מגינה ושומרת, הוא יכול לשאת תמונה שלו או פשוט להיזכר בו כאשר קשה לו.

איך לזהות חרדת נטישה ביחסים ומתי מומלץ לפנות לעזרה?

בתור מבוגרים, לא תמיד קל לנו להיפרד ממושא קירבה או אהבה שלנו, גם מבוגרים, כמו ילדים חווים פרידה כמעבר ושינוי ולהרבה אנשים קשים עם השינויים. עבור חלק מהאנשים פרידה או עזיבה של אדם אפילו לזמן קצר יכולה להחוות יותר כואבת ועצובה. אבל מה הופך את המצב מקושי לגיטימי לחרדת נטישה פר הגדרה?

חרדת נטישה בתוך קשר יכולה להיות רבת פנים, אך הבסיס שלה הוא הפחד שתתרחש פרידה וסיום של הקשר. לעיתים החרדה מתבטאת בתור מחשבות מטרידות ואף התקפי חרדה. כאשר האדם עוזב לזמן קצר זה עלול לעורר טריגר של חרדה ולערער מאד. כאשר כבר מתרחשת פרידה אמיתית הדבר יכול להביא איתו משבר נפשי של ממש בקרב האדם הסובל מהחרדה הכולל דיכאון התקפי פאניקה ולעיתים נטייה אובדנית. קיים מכנה משותף לסובלים מחרדת נטישה והיא תחושת חוסר שליטה וחוסר אונים, כל עזיבה של אדם קרוב מתפרשת ככישלון ולפעמים מתפתחת אובססיה סביב הרצון שהוא יחזור מתוך מחשבה שהדבר יקל על הסבל ויחזיר את תחושת השליטה וההצלחה.

כאשר הסבל הוא גדול ונראה שפוגע בתפקוד התקין של האדם, כאשר נראה שהדבר חוזר על עצמו בקשרים שונים וקשה מאד להתאושש מפרידות כך שמופיעים יגון ארוך טווח, חרדה ומצב נפשי רעוע חשוב מאד לפנות לעזרה טיפולית בהקדם, ויפה שעה אחת קודם.

 טיפול בחרדת נטישה

טיפול בחרדת נטישה מורכב מדיבור על הבעיה, וניסיון לבחון אותה דרך עיניים של האחר היא צעד טוב בכיוון. אחת הבעיות המרכזיות היא המחשבות שקשורות לחרדת נטישה. לכן טיפול שנקרא CBTטיפול קוגניטיבי התנהגותי, יכול לסייע להבין מה מהמחשבות הן בראשו של האדם ומה באמת מתחולל בנפשם של הסובבים אותו. טיפול פסיכו דינאמי גם הוא יכול לסייע בעיבוד הזיכרונות הלא טובים ובמציאת נרטיב חיובי יותר, אשר יכול לסייע לאדם להתחיל לבטוח שוב באדם אחר. לבסוף, לעתים טיפול זוגי יכול לסייע לחיים בזוג, בגלל הקושי שיש לבני זוג מסוימים להכיל את התובענות וחרדת הנטישה של בני זוגם. הבנה כי הכול קשור לפחד פנימי מאוד עמוק עשויה לרכך את ההשפעה על הסביבה. מכון חיבורים מציע טיפולים אלה וטיפולים נוספים העשויים לסייע להתמודדות עם חרדת נטישה.

 

ב”מכון חיבורים” קיים צוות טיפולי רב מקצועי הכולל עובדים סוציאליים קליניים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים בעלי הסמכות וניסיון עשיר במגוון של קשיים והתמודדויות. חרדת נטישה היא מצב נפשי קיים, אך היא איננה גזירת גורל, צוות המטפלים שלנו ערוך ומוכן לתת טיפול מסור מקצועי על מנת להפחית להקל ואף להגיע לריפוי מלא של חרדת הנטישה.

מוזמנים ליצור קשר על מנת שנוכל להתאים עבורכם תכנית טיפולית אישית עם מטפל/ת או פסיכולוג/ית שיתאימו לצרכים שלכם באופן אישי.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן