fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

כותב:
תוכן עניינים

אנשים רבים סובלים מפוביה מבעלי חיים מסוימים, בין אם מדובר בזוחלים למיניהם כמו עכבישים ונחשים, או בכלבים וחתולים. אך בעוד שחיות מסוימות אינן נצפות ביום יום באופן תדיר, כשמדובר בפוביה מכלבים, ההתמודדות היא מורכבת במיוחד, מאחר שמדובר בחיה נפוצה המצויה כמעט בכל מקום. מצב זה עשוי לגרום לאותם אנשים המתמודדים עם פחד מכלבים, לפתח דפוסי הימנעות אשר עלולים לפגוע בשגרת חייהם לאורך זמן. עם זאת, כיום ישנן לא מעט גישות טיפוליות מהתחום הקוגניטיבי התנהגותי, המוכחות מחקרית כיעילות במיוחד לצורך התמודדות עם חרדות ופוביות מסוימות כמו פחד מכלבים, כדוגמת – CBT וטיפול באמצעות חשיפה ((PE.

פחד מכלבים – פוביה נפוצה במיוחד

פחד מכלבים המכונה בשפה המקצועית – סינופוביה, בא לידי ביטוי באמצעות פחד מתמשך ובלתי נשלט מפני כלבים, המתפתח לרוב בילדות המוקדמת, כאשר חומרת החרדה עשויה להשתנות מאדם לאדם. בניגוד לפוביה מזוחלים המתבטאת לרוב בגועל וברתיעה, כאשר מדובר בסינופוביה, למרכיב הפחד יש משקל הרבה יותר משמעותי. כאשר לעתים החשש הוא מפני תקיפה ממשית של כלב, ואילו בקרב אנשים מסוימים, הפחד מלווה בחשש שמא התקיפה תוביל להידבקות במחלות מסוימות כמו כלבת.
אמנם, נראה כי כלבים נחשבים לחיה המועדפת והאהובה ביותר על בני האדם. אך בפועל, פחד מכלבים נחשב לפוביה נפוצה מאוד הפוקדת אחוז גדול במיוחד מקרב האנשים הפונים לטיפול (למעלה מ-30%), כאשר היא שכיחה יותר בקרב נשים. כאשר מדובר בילדים, במקרים רבים מדובר בפחד זמני החולף לעתו כעבור זמן קצר. עם זאת, כאשר הפחד מתגבר ונמשך תקופה ארוכה ברצף, יש להניח כי מדובר בפוביה של ממש ולא בתופעה חולפת.

גורמים אפשריים העשויים לעורר פחד מכלבים

פחד מכלבים עשוי להתפתח כתוצאה מגורמים שונים, בין אם מדובר בגורמים אבולוציוניים, בחוויה טראומטית מהעבר, או כתוצאה מצפייה בסיטואציה בה אדם אחר הותקף על ידי כלב.

גורמים אבולוציוניים

סינופוביה עשויה להתפתח בין השאר כתוצאה ממנגנוני הגנה אבולוציוניים אשר פותחו בקרב בני האדם עוד בימי קדם, בתקופה בה חיות היוו גורם מסכן. אף על פי שכיום היחס לבעלי חיים השתנה ואנשים רבים מגדלים כלבים בתור חיית מחמד, מנגנונים אלו עדיין עשויים להתעורר במקרים מסוימים ולהוות טריגר לפיתוח פוביות כאלה ואחרות, לרבות פחד מכלבים.

חוויה טראומטית מהעבר

אנשים רבים הסובלים מפוביה מכלבים מושפעים מסיטואציה שלילית שחוו בעבר עם כלבים, בעיקר בילדות, כאשר הפחד לא בהכרח מתפתח כתוצאה מפגיעה פיזית ישירה, אלא מעצם הסיטואציה עצמה והרושם שהיא הותירה בעיני האדם. כך שלעתים, גם נביחה חזקה של כלב עשויה לעורר טראומה של ממש בקרב אנשים מסוימים. אותה חוויה טראומתית עשויה להשפיע על האופן בו אנו תופסים את מושא הטראומה. כך שאם עד לאותה נקודה המילה כלב נתפסה בעינינו כניטרלית, הרי שבעקבות הסיטואציה השלילית שחווינו, אותו אובייקט מתקשר בעינינו לפחד ולחרדה.

צפייה בחוויה שלילית של אדם אחר

כשם שפחד מכלבים עשוי להתעורר כתוצאה מחוויה אישית ישירה, כך גם צפייה באירוע חיצוני בו אדם אחר חווה פגיעה על ידי כלב, עשויה לגרום לאנשים מסוימים לפתח רתיעה מכלבים, כאשר יש לכך השפעה גדולה יותר בקרב ילדים. אולם גם מבוגרים עשויים להיות מושפעים מכך, בעיקר כשמדובר באירוע תקיפה רציני, בו מושא הפגיעה חווה תקיפה פיזית קשה. כמו כן, צפייה באירועים חיצוניים עשויה להיות משמעותית יותר כאשר מדובר בבני משפחה הקרובים לנו. כך שילד המזהה בקרב הוריו פחד ורתיעה מפני כלבים, עשוי להפנים זאת ולפתח בעתיד התנהגות דומה.

סימפטומים המעידים על פחד מכלבים

פחד מכלבים עשוי לבוא לידי ביטוי באמצעות סימפטומים שונים, בין אם מדובר בתסמינים פיזיים כמו – רעד, הפרעות נשימה, כאבי בטן או בחילות, או באמצעות תגובות רגשיות כמו- חרדה, פחד קיצוני והימנעות מאירועים או ממקומות בהם עשויים להופיע כלבים. כאשר לרוב, התסמינים הפיזיים נובעים כתוצאה מתחושת החרדה המלווה אנשים רבים הלוקים בתופעה.
בניגוד לתופעות רבות החולפות מעצמן, פחד מכלבים מלווה לרוב בדפוסי הימנעות עיקשים, המונעים מהאדם להתמודד עם הפחד באופן ישיר ולהתגבר עליו בהדרגה. כך שאנשים רבים הסובלים מפחד מכלבים נמנעים מפעולות רבות כמו – ביקור אצל חברים המגדלים כלב, או הגעה לאירועים הצפויים להכיל כלבים, מה שעשוי לשמר ולחדד את תחושת הפחד והחרדה ולפגוע באופן ניכר בשגרת החיים היום יומית.

פחד מכלבים – דרגות חומרה שונות

פחד מכלבים עשוי לבוא לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות המשתנות מאדם לאדם. כך שלעתים החרדה מתעוררת רק בעת מפגש ישיר עם הכלב. כמו כן, במקרים מינוריים יותר הפחד מכלבים אינו מוחלט ומופנה רק כלפי כלבים ספציפיים, כאשר לרוב מדובר בזנים גדולים ומאיימים יותר. עם זאת, במקרים קשים יותר הפחד מתעצם מעצם המחשבה על הסיטואציה, מה שעשוי להוביל להימנעות מפעולות וממקומות מסוימים, מתוך חשש להיתקל בכלבים. כאמור, מצב זה עשוי לפגוע בשגרת יומו של האדם ולצמצם באופן ניכר את המגעים החברתיים שלו, בעיקר כאשר רוב האנשים בסביבתו הקרובה מגדלים כלבים.

איך ניתן לטפל בפחד מכלבים?

כשמדובר בסינופוביה, לרוב מומלץ לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, שכן, מחקרים רבים שנערכו לאורך השנים, מראים כי מדובר בשיטת טיפול אפקטיבית אשר עשויה לסייע באופן משמעותי במקרים שונים של חרדה, לרבות פחד מכלבים.

CBT

באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המטופל לומד לזהות את אותם דפוסים בעייתיים המייצרים את תחושת הפחד המלווה אותו בעת מפגש עם כלבים, במטרה לסגל לעצמו דרכי התנהגות חיוביות ובריאות יותר. במקביל, הוא לומד לתרגל טכניקות הרפיה שונות המסייעות לו להתמודד טוב יותר עם מצבים של לחץ וחרדה ולחוש יותר ביטחון. כך שאותן מחשבות שליליות שהתקבעו בראשו בנוגע לכלבים, מתפוגגות בהדרגה ומתחלפות במחשבות אדפטיביות וחיוביות יותר. עם זאת, גישה זו מצריכה מיקוד רב ושיתוף פעולה הדוק מצד המטופל על מנת לחולל שינוי בטווח הארוך.

טיפול בחשיפה (PE)

גם טיפול באמצעות חשיפה נחשב לשיטת טיפול יעילה כאשר במדובר בסינופוביה. גישה זו, המשתייכת אף היא לתחום הקוגניטיבי התנהגותי, מאפשרת למטופל להיחשף למושא החרדה, בין אם באמצעות שימוש בדמיון או באופן ישיר, במטרה להתגבר בהדרגה על אותם פחדים וחרדות המלווים אותו. גישה זו משלבת לרוב שיטות הרפיה שונות כמו ריברסינג או מדיטציה, במטרה להפחית את רמת החרדה של המטופל בזמן החשיפה למושא הפוביה ולאפשר לו לשלוט במצב ולחוש רגוע יותר.

לסיכום

פחד מכלבים נחשב לפוביה נפוצה יחסית הפוקדת חלק גדול מהאוכלוסייה, כאשר התסמינים הנלווים לה משתנים מאדם לאדם ותלויים בגורמים שונים. אנשים רבים הלוקים בתופעה מפתחים עם הזמן דפוסי הימנעות עקביים הפוגעים בשגרת יומם, דבר אשר עלול להחמיר ולשמר את התסמינים השונים הנלווים להפרעה.
צוות המטפלים המנוסים במכון חיבורים, יוכלו לסייע לכם להתמודד עם החרדה המלווה אתכם באמצעות מגוון רחב של טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים המוכחים כאפקטיביים ביותר במקרים של חרדות ופוביות, לרבות גישת ACT המשתייכת לדור השלישי של טיפולי .CBT
נשמח לסייע לכם ולהתאים עבורכם תוכנית טיפולית ייחודית בהתאמה אישית.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן