fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

כיצד לבחור פסיכולוג מומלץ?

כותב:
תוכן עניינים

כאשר אתם מחפשים מוסך אמין לרכב או טכנאי למזגן, אתם בטח תבקשו המלצות ותבחנו את איש המקצוע לפי יעילות עבודתו, יהיה קל לדעת האם המזגן תוקן או הרכב נוסע כשורה לאחר טיפולו של איש המקצוע. כאשר מדובר בשירות מוחשי הניתן לנו, קל יותר לבחון את יעילותו, אמינותו והתאמתו לנו. כשאנו ניגשים לשחור מטפל פסיכולוגי, קיימת מורכבות שונה בבחירת איש המקצוע המתאים, זאת מכיוון שמדובר בנפשנו, דבר ערטילאי ומעודן יותר, הקריטריונים הם פחות ידועים וברורים ולפעמים נתקשה להעיד בפירוש האם הטיפול מתאים ומקדם אותנו. אמנם, גם במקרה של טיפול פסיכולוגי נוכל להיעזר בהמלצות על מטפלים, אך עלינו תמיד לזכור שמדובר בבני אדם, בכימיה אנושית והתאמה אישית, מה שהתאים לאחר לא בהכרח יתאים לאישיות שלנו.  משמעות הדבר היא שבחירת פסיכולוג בפעמים הראשונות יכולה להיות מבלבלת. החדשות הטובות הן, שיש מגוון רחב של פסיכולוגים שעוברים הכשרה מקיפה ומקצועית במגוון תחומי התמחות . בבואנו לבחור את הפסיכולוג איתו נרצה לעשות כברת דרך, חשוב שנדע מה הופך פסיכולוג למומלץ וכזה שמסוגל לעשות שאיתנו תהליך שינוי אמיתי לו אנו מייחלים. כאן אספנו וניסחנו עבורכם את כל המאפיינים החשובים שיהיו בפסיכולוג מומלץ ומקצועי והקריטריונים לבחירתו כפי שניסח אותם פסיכולוג בעל שם עולמי, ברוס וומפולד.

מחפשים פסיכולוג מומלץ? היעזרו בעצותיהם של המומחים

האמינו או לא, פסיכותרפיה היא זולה יותר מתרופות מרשם, במיוחד כאשר אנו לוקחים בחשבון את השפעתה על יכולתו של המטופל לממש יעדי חיים ארוכי טווח. כדי שיהיה יעיל, הטיפול צריך לענות על שורה של קריטריונים ברורים.

הפסיכולוג ברוס וומפולד אירגן את הקריטריונים האלו לכדי מספר מרכיבים ברורים. מובא לפניכם תרגום שלהם למונחים מעשיים שבהם תוכלו להשתמש כדי להעריך את מומחי בריאות הנפש שמטפלים בכם או בקרובים אליכם.

אוסף כישורים בין אישיים גבוהים מהרגיל

פסיכותרפיסטים יעילים מסוגלים להביע את עצמם היטב. הם פיקחים, ויכולים להבין ולחוש את מחשבותיהם ורגשותיהם של אחרים. כאשר הם מתייחסים למטופליהם, הם מציגים חום, קבלה ואמפתיה, ומתמקדים באחרים ולא בעצמם. שאלות שעליכם לשאול את עצמכם לגביי המטפל שלכם-  כאשר אתם מדברים על החוויות שלכם, האם נראה כי המטפל שלכם מתעניין במה שאתם מרגישים? האם המטפל מתקשר אתכם בשפה שאתם מסוגלים להבין? האם המטפל מדבר עליכם, ולא על עצמו?

יכולת לספק הסבר לתסמינים שלכם, ולהתאים את ההסבר הזה לנסיבות המשתנות

מטופלים רוצים לדעת מדוע הם חווים את התסמינים שלהם, גם אם זו לא הפעם הראשונה שהם פונים לטיפול. מטפלים יעילים מספקים הסברים שהמטופלים שלהם מסוגלים להבין, אך הם גם מוכנים לשנות את ההסברים שלהם בהתאם לאופן שבו הטיפול מתפתח ומתגלגל.  מה המשמעות של זה מבחינתכם-  האם אתם מבינים מה המטפל אומר בנוגע לגורמים האפשריים לתסמינים שלכם? ההסבר לא חייב להיות (וכנראה גם לא צריך להיות) “מדעי”; עליו להיות הסבר המתבסס על תחושת העצמי שלכם (דימוי עצמי, איך אתם רואים ומתייחסים לעצמכם), ועל הסיבה שבגללה אתם מרגישים כפי שאתם מרגישים. עליכם להרגיש כי המטפל מוכן להתגמש אם הנסיבות משתנות או כאשר נחשף מידע חדש בנוגע לתסמינים שלכם במהלך הטיפול.

פסיכולוג טוב ייתן לכם הרגשה שתוכלו לבטוח בו

מטופלים של מטפלים יעילים מאמינים כי המטפל שלהם יסייע להם, כיוון שהמטפל משדר, מילולית ובצורה שאינה מילולית, כי הוא מהימן וניתן לבטוח בו. מה זה אומר מבחינתכם: מה הקול הפנימי שלכם אומר לכם כאשר אתם פוגשים את האדם הזה לראשונה? האם אתם מרגישים שתוכל להיות ביניכם מערכת יחסים טובה? האם אתם יכולים לתת בו אמון? כאן המקום לציין שחשוב להקשיב ל”תחושות הבטן שלכם”.

מוכנות לבסס ברית משותפת

תחושת השותפות בין המטפל למטופל היא אחד מהמאפיינים המעידים בצורה הטובה ביותר על איכותן של תוצאות הטיפול. תופעה זה ידועה כ”ברית טיפולית”. מטפלים יעילים מסוגלים ליצור את הבריתות האלו עם סוגים שונים של מטופלים. ביסוס מערכת היחסים בין המטפל למטופל היא הבסיס לשינוי, והיא הסביבה הבטוחה שמאפשרת לטיפול להתקיים באופן תקין. מה זה אומר מבחינתכם- המטפל הוא ללא ספק המומחה וצריך לקבוע יעדים ברורים לטיפול. האם אתם חשים כי אכפת למטפל בנוגע למטרות הטיפוליות שלכם? האם המטפל מציע יעדים שמקובלים עליכם?.

מחויבות לפיתוח תכנית טיפול מקובלת ועקבית

מטפלים יעילים מבצעים הערכה טיפולית בשלב מוקדם מאוד בטיפול. בעקבות ההערכה הזו, הם יבנו תוכנית טיפולית שאותה הם צריכים לחלוק עם המטופל. עליכם לוודא כי המטפל חולק אתכם את התכנית בנוגע לסוג הטיפול שתקבלו ועליכם לחוש בטוחים בנוגע למתרחש בטיפול ולסיבה להתרחשויות אלו. אם לא תכירו את תוכנית הטיפול, ככל הנראה לא תמלאו את המלצות המטפל, כי לא תדעו מדוע הן חשובות ומהי התכלית שלהן. חשוב לציין כי מחויבותכם לטיפול,  היא תרגום של המוטיבציה שלכם, ותנאי קריטי ליצירת שינוי אמיתי בחייכם.

הבעת אמון בנוגע למהלך הטיפול

פסיכולוג טוב יגרום למטופלים לחזור לטיפול, כיוון שהוא מאמין בחשיבות שלו. שיטה זו תעזור למטופלים לדעת שהמטפלים שלהם יודעים מה הם עושים, ומדוע הם עושים זאת. אם תחושו שהמטפל שלכם נמצא בשליטה – לא בשליטה עליכם, אלא על מהלך הטיפול – מירב הסיכויים שתתקדמו בטיפול ותמשיכו אותו. כמובן, אם אתם לא מרוצים מהאופן שבו הטיפול מתקדם, כדאי לדבר על זה ולא להמשיך את הטיפול כפי שהוא.

העצמה

מטפלים טובים מעצימים את המטופלים, מאמינים שיש להם את היכולת להשתנות ואת המשאבים הפנימיים הדרושים לצורך השינוי, גם אם הם לא משתנים בפועל.

למרבה הצער, קיימת נטייה, בפרט בסביבות רפואיות, להתייחס לאנשים כבעלי פגם בסיסי. אם המטפל יתפוס את המטופל כאדם פגום שלא יכול להשתנות, קיים סיכוי גבוה שהמטופל ירגיש כך בעצמו. כאשר המטפל מסוגל לראות מעבר לפצעים ולמגננות של המטופל,  קיים סיכוי גבוה יותר שהמטופל יוכל להיחשף בפני המטפל, וכך הטיפול בעל סיכויים גבוהים יותר להצליח.

במקרה והטיפול לא עולה יפה ומצליח עבור המטופל, חשוב שהמטפל לא יהפוך בעצמו למכשול ומחסום בעבורו.

מתן תשומת לב להתקדמותו של הטיפול והבעת תשומת הלב הזו בפני המטופל

מטפלים טובים מעוניינים לגלות כיצד המטופלים שלהם מגיבים לטיפול.

שימו לב כי בהתחשב בכך שהטיפול מתבצע בסביבה מבוקרת, סביר להניח שהוא לא יתבצע למשך תקופות זמן ארוכות. אפילו אם אתם לא מקבלים טיפול בסביבת טיפול מבוקרת, תוכלו לדעת שהמטפל שלכם יעיל כאשר הוא בודק כיצד אתם מרגישים בנוגע לטיפול שאתם מקבלים. זה לא אומר שתצטרכו להציג התקדמות בכל פגישה, אך כאשר המטפל שלכם בודק אם אתם מרגישים שהטיפול עובד, תוכלו לדעת שהוא מגלה מקצועיות ואת האכפתיות הנדרשת.

פסיכולוג מומלץ

גמישות בהתאמת הטיפול למאפייניו של המטופל המסוים

מטפל טוב לא עוקב אחר לוח זמנים נוקשה. מספר הולך וגדל של מחקרים בתחום הפסיכותרפיה מוכיחים כי חלק מהטיפולים טובים יותר מאחרים לטיפול בהפרעות פסיכולוגיות מסוימות. עם זאת, המטפל צריך להיות מוכן לבצע התאמות על פי מאפייניו המסוימים של המטופל. במידה ואתם מרגישים שהמטפל שלכם עוקב אחר סדרה של כללים ולא מגיב לנסיבות הספציפיות שלכם, חשוב מאוד לדבר על זה. אמרו לו בדיוק מה עובד ומה לא עובד עבורכם. במקרים מסוימים, חוסר הנוחות שלכם עשוי להיות קשור לשלב הטיפול שבו אתם נמצאים. בכל מקרה, חשוב שתשמיעו את קולכם.

הענקת תקווה ואופטימיות בנוגע לסיכויי השיפור

תקווה היא גורם מניע נהדר, התחושה שמשהו הולך לעבוד היא חלק גדול מהמשוואה שיוצרת טיפול מוצלח. עם זאת, מטפל טוב צריך להיות מציאותי, ולאזן בין התקווה למציאות.

מטפל טוב יגרום לכם לחשוב שאתם יכולים להשתפר. עם זאת, כפי שייתכן שלמדתם מניסיון העבר שלכם, ואולי מהניסיון שלכם עם מטפלים קודמים, התסמינים שלכם עשויים לחזור ולהופיע שוב. עדיין, עדיף לגשת לטיפול מתוך אופטימיות ולא מתוך פסימיות, ואם המטפל שלכם גורם לכם לחוש מלאי תקווה, סביר להניח שתרוויחו מהטיפול אף יותר.

רגישות ביחס לרקע התרבותי שלכם

על פי האגודה האמריקנית לפסיכולוגיה, ההמלצה למטפלים היא להתאים את הטיפול לערכים התרבותיים של המטופל. בהתאם לכך, על המטפל לכבד את הרקע שלכם, ולהיות מודע לגישות של התרבות או הקהילה שלכם. לדוגמה, יחסי משפחה, פרקטיקות דתיות והתנהגות הולמת.

מה זה אומר מבחינתכם: אין צורך לומר שמטפל יעיל לא מעיר הערות מעליבות בנוגע למגדר, לגזע, למוצא האתני, לנטייה המינית, לדת או לרקע התרבותי של המטופל. עם זאת, יתכן שהמטפל שלכם לא יהיה מודע למסורות או איסורים מסוימים שהם חלק חשוב מחייכם ויפרש מידע כזה או אחר בקשר אליכם באפון שגוי. אם זה קורה, הסבירו לו מדוע אתם מרגישים כפי שאתם מרגישים,  יתכן שהמטפל שלכם פשוט אינו מודע למצב, ויעריך את הידע החדש שתעניקו לו וייקח אותו בחשבון בהמשך הטיפול בכם.

תובנה עצמית, מה שלו ומה שלי?

מטפל מקצועי יהיה מודע לעצמו, ומסוגל להפריד בין הקשיים והרגישות שלו לאלו של מטופליו. חשוב שהמטפלים יהיו מסוגלים לזהות ולנהל את תגובותיהם לקשיים שהמטופלים מציגים בפניהם. אכן, המטפלים עונים גם על כמה מצרכיהם האישיים כחלק מתהליך הטיפול, ולעתים אף חווים בעצמם ריפוי במסגרת עיסוקם. על טיפול מוצלח ויעיל להתמקד בצרכיו של המטופל – ולא של המטפל.

אם תבחינו כי המטפל שלכם מדבר על עצמו יותר מדי, מעלה את קשייו כאשר אתם מדברים על שלכם, ואם תחושו שהוא עובר את הגבול וחושף את עצמו יותר מדי, עליכם להביע את החשש הזה בפניו. תת-המודע עשוי לשחק עם כולנו, כולל המטפלים, אך המטפלים הטובים ביותר מסוגלים לשלוט בתגובות שלהם, גם אם הם מתקרבים לחוויות שהשפיעו עליהם.

דרך העומק וללא קיצורי דרך

לעתים קרובות, הטיפול צריך להיות מעמיק. כדי להחלים, לא מספיקה התמודדות קוגניטיבית או בשינוי בהתנהגות, אלא יש צורך לחקור לעומק את הפצעים במקום לברוח או להתנגד. כאשר אנו מתנגדים לסבל העמוק ביותר שלנו, או בורחים ממנו, אנו חווים “עוד מאותו הדבר”, ולכן לעתים קרובות חווים סבל נוסף.

כמו כן, ההחלמה דורשת חוויה רגשית. כפי שנאמר, “אם אנו יכולים להרגיש את זה, אנו יכולים לרפא את זה”. טיפול טוב מסייע לאנשים לעבד ולרפא את הפצעים שטמונים עמוק בפנים. טיפול שאינו מעמיק דומה לתפירת פצע מבלי להוציא את כדור האקדח; סביר להניח שהפצע ימשיך לכאוב, יזדהם ויצריך טיפול נוסף. התייחסות למקור הכאב אינה תמיד קלה. כפי שכתב קארל יונג, “הארה לא כוללת רק ראיית צורות זוהרות וחזיונות, אלא גם הארה של החשיכה. החלק האחרון הוא קשה יותר, ולכן אינו נפוץ.”

טיפול טוב אינו מושלם

המונח “טיפול טוב” מעודד תפיסה שגויה: קיים טיפול מושלם שאין בו טעויות. כמו שנישואים טובים או מערכת יחסים טובה אינם חפים מקשיים, אלא מורכבים מאנשים שיודעים כיצד להתמודד עם האתגרים, טיפול טוב לא תמיד יהיה נטול קשיים. אף מטפל אינו מושלם, ואף טיפול לא יכול להינתן בצורה מושלמת, גם אם הוא אידיאלי באופן תיאורטי. אפילו אותם מטפלים שעושים את מירב המאמצים כדי להיות מודעים לעולמם הפנימי ולהיות קשובים לתהליך הטיפולי, גם להם יש עוד מה ללמוד ולגלות על עצמם.

טיפול טוב הוא סך כל החוויות, הפנימיות והחיצוניות, שמתרחשות כתוצאה מתהליך הפסיכותרפיה הבלתי מושלם. הוא מוביל למודעות עצמית, לצמיחה ולהשתחררות מאמונות, אנרגיות ורגשות קיצוניים. אפילו הטיפול הטוב ביותר נתקל בחוסר מודעות, טעויות ואתגרים במערכת היחסים הטיפולית – ועדיין יכול להיות חיוני וחיובי לנו. חישבו על כל המהמורות שצלחתם במערכות היחסים שלכם, כמה הם לימדו אתכם על עצמכם גם אם זה היה מתוך כאב. מתוך המהמורות בקשר הטיפולי שאנו חווים מול המטפל ומול עצמנו ניתן לספר מחדש את סיפור חיינו, מול עצמנו ובתוך יחסים.

מעורבות בהכשרה ולימודים נוספים

אנשי מקצוע מורשים בתחום בריאות הנפש נדרשים להשתתף בהכשרה מתמשכת, כדי לשמור על התואר שלהם. על פי חוק, הם מחויבים להשלים הכשרה זו בתדירות מסוימת.

דעו כי כל עוד רישיונו של המטפל שלכם נמצא בתוקף, אתם יכולים להיות בטוחים שהוא רכש את ההשכלה וההכשרה הרלוונטיות.

גם לפסיכולוג יש גבול מה יוכל לעשות עבורנו

למטפלים כמו לכל אדם, יש מגבלות. הם בילו אינספור שעות במחקר המקצוע, בעבודה על עצמם, בשליטה בטכניקה שלהם ובלמידת האופן שבו יוכלו לסייע לאנשים שמעוניינים בשירותם. רובם רוצים לבצע עבודה טובה. הם רוצים לסייע למטופלים להשתחרר מהמעמסות ולהתמודד עם הסבל, בעיקר כי הם מכירים את התחושה הנפלאה שנלווית לתהליך.

עם כל זאת, לפעמים אנחנו פשוט לא יכולים לעזור. אנו מאמינים שמטפל טוב לעולם לא מאבד תקווה להחלמתו של המטופל, אך גם מכירים בכך שאותו מטפל לא בהכרח יהיה מי שיעזור, בכך שהזמן עשוי להיות שגוי, או בכך שהאדם הזה אינו מוכן או יכול, מכל סיבה, לבצע את העבודה העצמית הדרושה לשם החלמה. לעתים, משמעותו של טיפול טוב הוא הרפיה מציפיות ותוצאות, עבור המטפל ועבור המטופלים, מבלי לאבד תקווה.

לסיכום

לסיכום נאמר כי תוצאת הטיפול תלויה בגורמים רבים, אך חוקרים בתחום הפסיכותרפיה הוכיחו שהקריטריונים עליהם דיברנו ממלאים תפקיד מרכזי בהגברת הסיכויים לתוצאות טיפוליות מוצלחות. הטיפול יכול להתרחש במסגרת מצבים שונים ומגוונים, החל מייעוץ זוגי ועד לסיוע לעובדים. יתכן כי לא כל מטפל יענה על כל הקריטריונים האלו, אך כל עוד אתם מודעים אליהם, תוכלו להחליט האם אתם או היקרים לכם מקבלים את הטיפול הטוב ביותר בשוק. אנו נמצאים כאן בשבילכם, וכדי לעזור לכם למצוא את המטפל הטוב ביותר בעבורכם.

מכון “חיבורים” נוצר למטרה זו ממש, לרכז עבורכם את מיטב הפסיכולוגים והמטפלים הרגשיים מהשורה הראשונה. אצלנו תמצאו מגוון של מטפלים בסוגים שונים של התמחויות. מיותר לציין כי אנשי המקצוע אצלנו כולם בעלי ההכשרות המתקדמות ביותר ומוכשרים לטפל באופן המקצועי ביותר ביקר לכם מכל, הנפש שלכם. צרו קשר עוד היום להתאמת מטפל לצרכיכם.

 

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן