fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

סכיזופרניה

כותב:
תוכן עניינים

 סכיזופרניהSchizophrenia  היא הפרעה נפשית קשה בה הלוקים בה אינם יכולים לפרש את המציאות, סובלים מהזיות, אשליות, בלבול, מחשבות שווא ומתנהגים באופן חריג. שמה בעברית: שסעת.

רבים נוטים לבלבל בין שסעת לפיצול אישיות אולם מדובר על מחלה שונה. שיעור הלוקים בסכיזופרניה באוכלוסייה הוא 2% והיא המאופיינת בשיבושים חמורים במחשבה, ברגשות, בשפה ובתפקוד. עד כה לא יודעים בדיוק מה גורם לסכיזופרניה וככל הנראה מדובר על שילוב של גורמים סביבתיים וגנטיים. ממחקרים גנטיים עלה כי קיימות מאות מוטציות העלולות להיחשב כגורמי סיכון למחלה. יודעים למשל שהיא נגרמת אצל מי שיש לו עלייה ברמות הדופמין במוח, אך יכולה להופיע גם אצל מי שחווה ירידה בדופמין. הוא יציג פאסיביות, חוסר אנרגיה ומוטיבציה, קשיי ריכוז ועוד.

את הסכיזופרניה מחלקים לארבע סוגים: סכיזופרניה פרנואידית, קטטונית, שאריתית ולא מאורגנת.

סכיזופרניה היא מחלה כרונית והיא פועלת כ”גלים” של תקופות שקטות יותר או התלקחויות הנקראות גם התלקחויות פסיכוטיות. במצב הזה נדרשת מעורבות רפואית גדולה עד לאשפוז כדי לשמור על בטיחות המטופל וסביבתו.

תסמינים של חולי סכיזופרניה

את תסמיני הסכיזופרניה מחלקים לתסמינים חיוביים ושליליים.

תסמינים חיוביים הם: הזיות כמו שמיעת קולות, פרנויה. החולה בטוח שרודפים אחריו וסובל ממחשבות שווא והתארגנות מפוזרת, מבולבלת ובלתי מאורגנת.

תסמינים שליליים של סכיזופרניה הם: הזנחה עצמית, אטימות רגשית, חוסר עניין בסביבה. הימנעות מקשרים חברתיים. חוסר מוטיבציה, הפרעות בחשיבה, בזיכרון. קושי בהבנת מידע וקשיים בריכוז.

אנשים החולים בסכיזופרניה בדרך כלל אינם מודעים לתסמינים שלהם, ומי שפונה לקבלת עזרה הם בדרך כלל חברים או בני משפחה.

סכיזופרניה אצל ילדים

אצל בוגרים לעתים רבות מגלים סכיזופרניה בהתפרצות פסיכוטית ראשונה וחריפה. אצל ילדים היא מתפתחת בהדרגתיות ויכולה להיות מאובחנת כבר בגיל 12. היא עלולה לבוא לידי ביטוי בבעיות מוטוריות, קשיי שפה או דיבור. יחול שינוי בהרגלים אצל הילד, נסיגה בהרגלי ההיגיינה או הלבוש, התבודדות, התנהגות אלימה וריגרסייה בלימודים.

חשוב לסייג ולומר כי יש הרבה ילדים שעלולים לסבול מבעיות מוטוריות וקשיי שפה או דיבור, או שינויים בהרגלים שאין להם שום קשר למחלה אלא לגיל ההתבגרות. רצון של ילד ליצור קשרים חברתיים (גם כאלה שלא מצליחים) יכול להעיד על כך שהוא לא לוקה במחלה.

התנהגותם  החולים במחלה איננה עקבית והיא משתנה במשך הזמן. ילדים שלדוגמה עד להופעת הסימפטומים היו חברותיים, עלולים לפתע להיות מתבודדים או ביישניים. חלקם ידברו על פחדים או שיהיו להם כל מיני רעיונות מוזרים שלא מחוברים למציאות, חסרי משמעות והקשר. הם עלולים להיצמד להוריהם בצורה חריגה ומתנהגים באופן מוזר וחריג. הם עלולים לצחוק באירוע עצוב, יתקשו לשמור על קשר עין עם המשוחחים עמם ויתקשו לפתח מערכות יחסים בכלל. לעתים הבעות פניהם אטומות. הם מתקשים להבדיל בין מציאות וחלומות. סובלים מהזיות ושומעים קולות. סובלים מחשיבה מבולבלת, “מדברים “שטויות” כמו שיאמרו עליהם אחרים, דיבורים מנותקים מכל היגיון או הקשר למציאות. יש להם תחושת רדיפה, הם עלולים להיות ילדותיים מגילם, להפגין חרדה ופחד קיצוניים ועוד.

סימפטומים של סכיזופרניה אצל ילדים

* סובלים מהזיות, לשמוע קולות או לראות דברים שלא קיימים במציאות.

* סובלים מאמונות מוזרות ותלושות מהמציאות, לייחס לעצמם כוחות מאגיים או לסבול

מפרנויה לחשוד למשל שכל הילדים זוממים משהו נגדם.

* עלולים להיות אטומים עם “פני פוקר” או שיפגינו רגשות לא בהתאם למתרחש.

* יסבלו מקשיי תקשורת עם מבוגרים או ילדים אחרים ולא יצרו עמם קשר.

* יחוו ריגרסיה בהישגים שלהם בבית הספר ויסבלו מקשיי ריכוז וזיכרון.

* יחוו מצבי רוח ירודים.

* הם עלולים לבצע פעולות החוזרות על עצמם כמו טקסי אכילה מוזרים.

* עלולים לסבול מדיבור ללא שום קשר לנאמר ואף מקשיי שפה.

* יביעו דעות לא הגיוניות.

* יסבלו מחרדה.

* יסבלו מפרנויה.

סכיזופרניה פרנואידית

סכיזופרניה פרנואידית הופיעה בעבר כאחת מתתי הסוגים של מחלת הסכיזופרניה, אולם כיום היא כבר איננה מופיעה במדריך ה-DSM החל ממהדורה 5. לפני DSM-4 היא הייתה מאופיינת בסימפטומים הידועים של סכיזורפניה אולם הייתה מלווה גם במחשבות שווא גרנזיוזיות כמו “אני אלוהים ואני משיח”. התפרצות המחלה הזו נקבעה כמאוחרת יותר מאשר התפרצותן של שאר הסוגים ומשום כך רובן של היכולות האישיות והתפקודיות של החולה היו נשמרות גם לאחר ההתפרצות.

איך מטפלים בסכיזופרניה?

חשוב מאוד לאבחן ולטפל במחלה מוקדם ככל האפשר, שכן ילד הסובל מהמחלה סובל מהתסמינים, וככל שהוא יטופל מהר יותר כך ניתן יהיה לעזור לו ולבני משפחתו. הזנחה בטיפול עלולה להוביל לסיבוכים קשיים כמו התנהגות הרסנית, דיכאון, התמכרות, ועד לאובדנות.

סכיזופרניה היא מחלה המטופלת תרופתית אולם גם חשוב לטפל בה גם באמצעות טיפול פסיכולוגי שכן נמצא כי בחצי מהמקרים הטיפול התרופתי אינו מספק. החולים סובלים מקשיים נפשיים רבים, מועקה, חרדה, פחד ובדידות וכן בני משפחתם הקרובה.

בשנים האחרונות מתגברים הקולות הקוראים למצוא אפשרויות טיפול ללא תרופות, שיש להן תופעות לוואי קשות מאוד, כמו למשל טיפול פסיכולוגי.

טיפול פסיכולוגי CBT או ACT במחלת הסכיזופרניה לחולה ולבני משפחתו

טיפול פסיכולוגי בגישת CBT או ACT מאפשר לחזק את המטופל ומשלים את הטיפול התרופתי שהוא מקבל.

מכיוון שסכיזופרניה מאופיינת בין השאר ע”י מחשבות והזיות בלתי מציאותיות כמו מגלומניה, או מחשבות רדיפה ועוד המכונות “דלוזיות”, יש מקום לתת לחולה בסכיזופרניה טיפול קוגניטיבי אשר יקל העוצמת ההתקפים הללו באמצעות אתגור מחשבות המטופל כמו למשל – הבנה כי המחשבות אינן משקפות את המציאות ואינן רציונאליות.

הטיפול הקוגנטיבי מתבסס על כך שלכל אדם יש את הזכות להבין מהו מצבו בעיקר כאשר הוא שרוי במצוקה. בטיפול בחולי סכיזופרניה מלמדים את המטופל על המחלה, על ההתפתחות שלה וכיצד היא מתבטאת אצלו. למטפל יהיה חשוב להסביר למטופל בדיוק מה יש לו ולנסות להבין מה הוא מרגיש בתוך ההפרעה שלו. הטיפול הזה מעניק מקום וכבוד למטופל ולמחלה שלו, ושואף לאפשר לו לשתף פעולה אתה במובן של להיות חלק ממנה וחלק מהטיפול בה. זהו אקט שעשוי לגרום לו לחוש כמי ששולט בחייו ומנהל אותם וגם הדימוי העצמי שלו ישתפר בעקבות כך.
המטפל ילמד אותו מהן דרכי ההתמודדות שהוא יכול להשתמש בהן כדי להקל על הסימפטמים שלו כמו טכניקות להרגעה עצמית, ניטור מחשבות, הגברת המודעות להופעתן של ההזיות וגם שיעורי בית של עבודה עצמית. מטפלים יעודדו חולים בסכיזופרניה גם להצטרף למעגלי תעסוקה, להתנסות בסיטואציות חברתיות ולהיות מעורים בעולם ובחייהם.
החולים במחלה חווים ירידה בתפקודם וכישלונות סובלים מדימוי עצמי נמוך ומדיכאון ומוצפים במחשבות שליליות על עצמם. המטרה של  טיפול קוגנטיבי התנהגותי הוא ללמד אותם, כיצד ללמד לבלום את דפוסי החשיבה השליליים על עצמם ולהרגיש יותר טוב.

המטפלים במכון חיבורים מחויבים מוסרית ומקצועית להתמסר לכל מטופל כדי להטיב עם חייו. אנו מקבלים מדי יום ילדים, מתבגרים ומבוגרים המבקשים מענה לקשיים, הפרעה או סבל שהם חווים.

במכון שלנו 40 מטפלים מקצועיים, בעלי תואר שני המעניקים טיפולים פסיכולוגיים בגישות מתקדמות כמו CBT ו-ACT או טיפול פסיכו-דינמי בהתאם לנדרש במקרים כמו:  חרדה, פחדים, דיכאון. הפרעות שינה, אכילה, בדידות, קשיים חברתיים, מחלות נפש ועוד.

למכון חמישה סניפים: תל אביב, חולון, ראשל”צ, רעננה ופתח תקווה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

אישה עם תסמיני סכיזופרניה

רוצים לדבר איתנו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן