fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

סכיזופרניה פרנואידית

כותב:
תוכן עניינים

סכיזופרניה פרנואידית  – מהפרעות הנפש הקשות הקיימות

סכיזופרניה – שסעת בעברית או סכיזופרניה פרנואידית הנה מחלה הפוגעת ב-1% מהאוכלוסייה (ויותר בגברים), המתפרצת לרוב בין גיל ההתבגרות לגיל 40, אולם יש והיא תפרוץ בגילאים אחרים ואף בקרב ילדים. בארץ נקודת הזמן הכי נפוצה להתפרצותה של המחלה היא בצבא, רחוק מהבית. יש הטוענים כי שימוש בסמים הגורמים לפסיכוזות מובילים להתפרצות המחלה, אולם המחשבה היא שהמחלה הייתה פוגעת בהם גם ללא שימוש בסמים.

ממחקרים עלה כי למרכיב התורשתי יש משקל רב בהתפרצותה. אם למשל תאום זהה יחלה בסכיזופרניה יש סבירות של כ-50% שגם התאום שלו יחלה.

יחד עם זאת מכיוון שעדיין לא זוהו הגנים שמוטציה בהם עלולה לגרום למחלה ומכיוון שיש עוד גורמים משפיעים על היווצרותה, אין היום שום בדיקה גנטית שבני זוג טרם הולדת ילד, יכולים לבצע כדי לבדוק אם הם נושאים את המוטציה הרלבנטית. אין גם שום בדיקה שניתן לאבחן באמצעותה את קיומה של המוטציה בעובר.

ממה נגרמת המחלה?

עפ”י תיאוריית הדחק יש אנשים להם נטייה ראשונית לחלות בסכיזופרניה נרכשת או גנטית עקב מצבי דחק כמו מצב נפשי חמור, פציעה ועוד.

עפ”י התיאוריה הביולוגית יש עדויות רבות שלחולים במחלה יש פתולוגיות באזורים שונים במוח, אשר גורמים להפרעה בהתפתחות התקינה של המוח וגם התנוונות של מערכת העצבים עלולה לגרום למחלה.

עוד עלה ממחקרים כי לעודף פעילות של דופמין יש קשר למחלה.

מחקר חדש שנערך לאחרונה ע”י האוניברסיטה העברית מצא כי מוטציה באזור גן NDST3 בקרב יהודים אשכנזים, מגביר את הסיכוי שלהם ללקות במחלת הסכיזופרניה או במאניה דיפרסיה בכ-40%.  ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת: Nature Communications . המוטציה המדוברת פוגעת בחלבון ומשבשת את היווצרות רשתות נוירונים.

מחקר אחר אשר פורסם בכתב העת- Nature מצא כי 108 גנים, מתוכם 83 שלא אותרו קודם לכן מעורבים בהתפתחות מחלת הסכיזופרניה. הממצא החשוב ביותר הוא שחלקם של הגנים הללו הנקראים “קדהרינים, ממוקמים על הממברנה של התא ואחראיים בין היתר על הצמידות שלהם ומכאן גם על היווצרות מבנה הרקמות במוח.

במה מתבטאת המחלה?

מחלת הסכיזופרניה באה לביטוי במגוון רחב של תסמינים נפשיים והתנהגותיים הכוללים בין השאר: בעיות קוגניטיביות, מחשבות שווא, הזיות, מנעד רגשות מצומצם. פגיעה בהנאה, בכוח הרצון ועוד. היא מחלה כרונית מתמשכת עם התלקחויות מעת לעת.

אצל הסובלים מסכיזופרניה, חל נתק ושסע בין המציאות הפנימית שלהם לבין המציאות בפועל. רבים טועים לחשוב שסכיזופרניה פירושה ריבוי אישויות ולא כך הדבר. מדובר על אדם אשר יוצר מציאות פנימית שהיא מעוות, שגויה ושונה מהמציאות הקיימת ומכאן הנתק והשסע.

בהפרעת הסכיזופרניה יש כמה מסלולים בביטוי והתפתחות המחלה אשר כל אחת מהן הנה מחלה שונה, אך כולן בסופו של דבר גורמות לאדם הלוקה בהן לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות, ברצון, ביכולות הרגשיות, בשיפוט ובהתעניינות.

הסכנה בהפרעה זו הנה המסוכנות שלה לחולה ולסביבתו עקב מחשבות שווא או הזיות. היא באה לידי ביטוי בהפוגות – רמיסיה והתלקחויות ולא ניתן לדעת כמה זמן יארך כל שלב כזה. יחד עם זאת טיפול תרופתי משולב בטיפול פסיכולוגי עשוי לזרז את היציאה מההתקפים ולסייע לחולה לחזור לתפקוד.

סוגים של סכיזופרניה

יש ארבעה סוגים של סכיזופרניה:

  סכיזופרניה פרנואידית

באה לידי ביטוי בכך שהלוקה בה עסוק באופן אינטנסיבי במחשבות שווא

כולל הזיות של תחושת גדלות או מחשבות רדיפה. חלקם גם עלול “לשמוע קולות” ויפגינו עויינות,

חשדנות ואגריסיביות. סוג זה של מחלה בדרך כלל יתפרץ בשלב מאוחר בחייהם.

   סכיזופרניה קטטונית

הסוג הזה יבוא לידי ביטוי בשני אופנים קיצוניים. תנועה מוגזמת או חוסר

תנועה. התנועתיות תהיה מפוזרת ולא מותאמת, חזרתיות של תנועות וחיקוי דיבור או תנועה של

אחרים ותנועות סטריאוטיפיות. מעבר חד בין תזזיות מוגזמת לחוסר תנועה מוחלט.

   סכיזופרניה בלתי מאורגנת

בדרך כלל תתפרץ מחלה זו לפני גיל עשרים וחמש. החולים בסוג זה

של סכיזופרניה יסבלו מהתנהגות ודיבור לא מאורגנים., בפרע בתהליכי החשיבה ונתק מהמציאות.

הם לא ידעו כיצד להתנהל באירועים חברתיים והתגובות שלהן לא יתאימו למציאות. הם גם יהיו

בלתי היגייניים ומוזנחים מכל בחינה.

  סכיזופרניה מסוג שאריתי

מחלה זו תתבטא בחוסר מוטיבציה, חוסר הנאה. דיבור דל במילים,

קהות רגשית ונסיגה חברתית.

מהו התקף פסיכוטי?

אצל כל החולים במחלת הסכיזופרניה וכן סכיזופרניה פרנואידית מתפרצת המחלה ע”י התקף פסיכוטי, שהיא חלק אינטגרלי מהפרעות המחלה ופוגעת ביכולת של הסובל ממנה להתמודד עם המציאות.  התקף זה בא לידי ביטוי בעיוות ופגיעה בתהליכי החשיבה, תפיסת המציאות ובתגובה הרגשית. הוא עלול להתפרץ במצבי לחץ של המחלה אבל גם עלול לתקוף אנשים שלא סובלים מסכיזופרניה עקב לחץ ומתח קיצוניים. התקף, פסיכוטי פוגע ביכולתו של החולה לפרש נכון גירויים בסביבתו, תוך התנהגות ביזארית ומנותקת מהמציאות. הוא עלול להיות תוקפני, לשמוע קולות המורים לו לבצע מעשים שונים ועוד. הוא עלול לדבוק בתיאוריות קונספירציה פאראנואידיות.

המאפיינים המרכזיים של התקף פסיכוטי הם: פגיעה ביכולת לראות את המציאות כפי שהיא. בלבול בין תחושות, רגשות ומחשבות לבין הסביבה והקשר אליה. בזמן ההתקף יחווה החולה חשיבה ומעשים לא מאורגנים כמו למשל דיבור במילים חסרות פשר, צחוקים או חיוכים פתאומיים. הוא יהיה בטוח שהוא הבריא מהמחלה שלו ובסביבתו לא מבינים זאת.

הופעת דלוזיות הן חלק מהתקף פסיכוטי. מדובר על רעיונות או אמונות מוזרים הנובעים משיפוט שגוי של חוויות או תפיסות. יש כמה סוגי דלוזיות כמו: דלוזיות על רדיפה- רודפים אחרי, עוקבים אחרי. דלוזיות של ייחוס למשל כולם בסביבה רוצים להעביר לי איזה מסר. דלוזיות של תחושת גדלות כמו למשל “אני המשיח” ודלוזיות שליטה הגורמות לחולה לחשוב כי רגשותיו ורצונותיו נשלטים ע”י חוצנים, חייזרים ומרגלים.

ויש גם הלוצינצניות- גירויים חושיים כמו למשל שמיעת קולות, ריח של אבק שריפה ועוד.

הקושי העיקרי לטפל בחולה סכיזופרניה היא לגרום לו ליטול את התרופות שלו, בזמן התקף הוא בטוח שרוצים למשל לרצוח אותו ואף עלול כאמור לתקוף כל מי שנראה לו משתף פעולה עם הרוצח הסמוי.

טיפול בהפרעת סכיזופרניה בגישות פסיכולוגיות מתקדמות: CBT או ACT

אחד הטיפולים הפסיכולוגיים היעילים בחולים במחלת סכיזופרניה או סכיזופרניה פרנואידית  היא טיפול CBT או ACT, טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים. מדובר על טכניקות טיפול קצרות מועד אשר מתאימה לטיפול בתסמיני דיכאון וחרדה המאפיינים גם את הפרעת הסכיזופרניה.

המטרה בטיפולים הפסיכולוגיים הללו היא ללמד את החולים באמצעות תרגול מיומנויות, שינוי חשיבה והרגלי התנהגות. הוא כולל בתוכו טכניקות של הצפה או חשיפה, התנסות הדרגתית להתמודד עם סיטואציות מאיימות ולימוד המטופל טכניקות של שליטה והרגעה עצמית.

טיפול קוגניטיבי מתבסס על העקרונות המגדירים את הבעיה באופן הדדי ושקוף בין המטפל למטופל ויחד גם מסכימים על תכנית הפעולה. נקודת ההנחה היא שקשיים התנהגותיים ורגשיים הם תוצאה של אימוץ התנהגויות מושרשות אובססיביות אשר כדי לשנותן, יש להתחיל משינוי דפוסי החשיבה השגויים ובעקבותיהם יתרחש גם שינוי התנהגותי.

המטפלים במכון חיבורים מחויבים מוסרית ומקצועית להתמסר לכל מטופל ולהטיב עם חייו.

מכון חיבורים מקבל מדי יום מטופלים חדשים המחפשים תשובה לקשיים או סבל שהם חווים. במכון צוות של מטפלים בעלי תואר שני המעניקים טיפולים פסיכולוגיים בבעיות כמו:  חרדה, פחדים, דיכאון. הפרעות שינה, אכילה, בדידות, קשיים חברתיים ועוד לילדים, מתבגרים ומבוגרים.  ניתן מענה גם במצבי חירום.

אנו מטפלים בגישות מתקדמות כמו טיפול CBT ו-ACT וכן טיפול פסיכו- דינמי.

למכון חמישה סניפים: תל אביב, חולון, ראשל”צ, רעננה ופתח תקווה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן