“בתחילה לא שמנו לב למשהו חריג. הרי מדובר בילד מאוד שקט ורגוע. אבל בשלב מסוים, כשראינו שהוא מתחיל לצבור פערים בלימודים, הבנו שיש איזושהי בעיה שמצריכה טיפול מידי”.
“שמנו לב שהוא מרחף ומרבה לשכוח חפצים. השיא היה כשהוא שכח את הגיטרה שלו בתחנת אוטובוס בדרך חזרה הביתה. אך כיום, בזכות טיפול ממוקד ומתאים, יכולת הקשב שלו הרבה יותר ממוקדת והוא מסוגל לעמוד במטלות מסוימת מבלי להתפתות להסחות דעת שונות”.
אלו היו עדויות של הורים לילדים המתמודדים עם ADD.
אנשים המתמודדים עם ADD (הפרעת קשב וריכוז ללא היפר אקטיביות) סובלים מלא מעט תסמינים מאתגרים כמו – חוסר ריכוז, איבוד קשב, דימוי עצמי נמוך, חוסר ארגון ועוד. ההתמודדות עם ההפרעה עשויה להקשות גם על גורמים נוספים מסביב, בין אם מדובר בהורים, חברים והסביבה החינוכית המקיפה את הילד. אולם, טיפול נכון וממוקד, בין אם מדובר בהדרכת הורים, טיפול תרופתי או טיפול פסיכולוגי, עשוי להוות הזדמנות לשינוי משמעותי בקרב אנשים המתמודדים עם ההפרעה, במטרה לאפשר להם לנהל שגרת חיים מלאה, תקינה ופעילה.
ADD מתוארת כמצב נוירולוגי, המבטא הפרעת קשב וריכוז עם קשב נמוך, ללא היפראקטיביות. אולם כיום מונח זה משמש כדי לתאר תת קבוצה של הפרעת קשב הממוקמת תחת מונח הגג – ADHD. אנשים הלוקים ב- ADDמתאפיינים לרוב בקשיי ריכוז, נטייה לשכוח פרטים וחפצים, ריחוף, ניתוק וחוסר יכולת להתמודד עם הסחות דעת. כאשר לא פעם אותם סימפטומים עלולים לעורר דימוי עצמי נמוך המוביל בין היתר להתבודדות וקשיים חברתיים.
הפרעת קשב add, בניגוד ל- ADHD המלווה בסימפטומים בולטים יותר כמו היפראקטיביות ואימפולסיביות, אינה בולטת בהכרח על פני השטח, כך שלעתים לוקח מעט זמן להבחין באותם תסמינים. אולם, מדובר בהפרעה כרונית אשר עשויה להקשות על התפקוד היום יומי בקרב ילדים צעירים ומבוגרים הלוקים בה.
הפרעות קשב וריכוז היו קיימות מאז ומתמיד ונחשבות לתופעה שכיחה למדי. אולם, בשנים האחרונות, בעקבות חשיפה תקשורתית רחבה יותר והעלאת המודעות לתופעה, נראה כי כמות המאובחנים רק הולכת וגדלה. נכון להיום, אין אומדן מדויק באשר לשיעור המאובחנים הכללי, אך ההערכה היא שכחמישה עד עשרה אחוזים מכלל הילדים, לוקים בסוג מסוים של הפרעת קשב וריכוז.
בפן המגדרי נראה כי אחוז הבנים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז הכוללת היפר אקטיביות, גבוה יותר ביחס לבנות. אם כי אין נתונים מדויקים המצביעים על כך בוודאות. לצד זאת, ישנה הערכה כי בנות נוטות יותר להפרעת קשב וריכוז עם קשב נמוך, אולם רבות מהן לא מאובחנות מאחר שהן לא מפגינות תסמינים בולטים הבאים לידי ביטוי כלפי חוץ, בדומה ל-ADHD. בחלוקה בין ADD ל – ADHD נראה כי ADHD שכיחה יותר בקרב ילדים רכים בגילאי הגן. אולם בקרב ילדים ומבוגרים בגיל בית הספר ומעלה, ADD נחשבת נפוצה יותר.
אף על פי שמדובר בתופעה נוירולוגית שכיחה הפוקדת ילדים ומבוגרים רבים, עדיין לא ידוע על גורם ספציפי אשר עשוי לגרום לקיומה של ההפרעה. אם כי, לא מעט מחקרים שנעשו לאורך השנים, מצביעים על היתכנות של גורם גנטי לצד מחסור בכימיקלים מסוימים. בנוסף, מחקרים נוספים שנערכים בתחום מנסים לבדוק קשר בין התפתחות של ADD לגורמים נוספים כמו – השפעות סביבתיות, סיבוכים בזמן ההריון או טראומות מהעבר.
רבים מאתנו נוטים להפגין חוסר קשב או חוסר ריכוז מעת לעת, בעיקר כאשר אנו מצויים בתקופה לחוצה, או כאשר אנו מוטרדים מעניין מסוים. אולם, בקרב אנשים הסובלים מהפרעת קשב – add, מדובר בהתנהלות עקבית המתבטאת בין השאר בסימפטומים מסוימים כמו – חוסר יכולת לשמור על ריכוז לאורך זמן, יכולת ארגון לקויה, קושי להשלים משימות ומטלות באופן רציף, שכחה של חפצים ופרטים מסוימים, חוסר יכולת להתמודד עם הסחות דעת וגירויים ונטייה להימנע ממשימות מורכבות המצריכות ריכוז לאורך זמן.
אבחון של הפרעת קשב add מתבצע על ידי איש מקצוע בעל הכשרה ספציפית בתחום, בין אם מדובר בפסיכיאטרים, רופאי משפחה, נוירולוגים, רופאי ילדים, או בפסיכולוגים המתמחים בתחום. תהליך האבחון מתבסס על מספר קריטריונים מרכזיים המצוינים בספר ההפרעות הנפשיות האמריקני ה-DSM בקטגוריית הפרעת קשב, על פי המהדורה שפורסמה ב – 1994.
קריטריונים אילו מתייחסים למספר סימפטומים מרכזיים המצוינים בפסקה הקודמת. על מנת לבסס את אבחון התופעה יש לוודא כי אותם תסמינים או רובם, מתקיימים לאורך תקופה של ששה חודשים לפחות ברצף ומשפיעים על התפקוד היום יומי של האדם. כמו כן, יש לוודא כי הם מתבססים על מידע אמין ואובייקטיבי שהתקבל ממספר גורמים כמו – תשאול שנערך עם הילד ועם גורמים שונים בסביבתו כמו הורים ומורים, בדיקה פיזית, אישור של רופא מטפל לגבי ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית של הנבדק, התבוננות מעמיקה בילד ומבדקים הבודקים היתכנות ללקויי למידה ובעיות חברתיות כלשהן.
בנוסף, יש לוודא כי אותם תסמינים אינם קשורים בבעיות נפשיות ורפואיות אחרות כמו – חבלת ראש, סימפטומים הנובעים כתוצאה משימוש בתרופות מסוימות, או הפרעות נפשיות אחרות כמו – הפרעת אישיות כלשהי או תנודות במצב הרוח.
אנשים רבים נוהגים להשתמש במונחים ADD ו – ADHD ללא אבחנה, על מנת לתאר הפרעת קשב וריכוז, בהנחה שלשניהם יש אותה משמעות. אך למעשה, מדובר בשני מונחים שונים. אמנם שני מונחים אלו מתייחסים להפרעות קשב וריכוז, אך מבחינה טכנית המונח ADD כבר לא נחשב לאבחנה רפואית בפני עצמה, אלא משמש כדי לתאר תת קבוצה של הפרעת קשב וריכוז עם קשב נמוך, ללא היפראקטיביות.
המונח ADHD לעומת זאת, משמש את הקהילה הרפואית מאז שנת 1994 כשם כולל להפרעות קשב וריכוז, הכוללות בין היתר הפרעת קשב עם קשב נמוך ((ADD. בנוסף, המונח ADHD משמש לצורך תיאור של הפרעת קשב וריכוז בעלת מאפיינים של היפראקטיביות ואימפולסיביות, המתאפיינת בין השאר בתזזיתיות וחוסר מנוחה פיזית, חוסר סבלנות, פטפטנות ואנרגטיות יתר. זאת בשעה שאנשים הלוקים ב-ADD עשויים להיראות שקטים ורגועים יותר ומתאפיינים לרוב בחוסר ארגון, שכחה של חפצים, קושי למלא אחר הוראות ולהשלים משימות באופן רצוף והימנעות ממטלות הדורשות מאמץ וריכוז לאורך זמן.
ד”ר דניאל ג’ אמן – רופא אמריקאי נודע אשר עסק בספריו בין השאר בהפרעות קשב וריכוז, טוען כי ADD עשויה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, בהתבסס על פעילות מוחית שונה, וביניהן:
על פי אמן, מדובר במצב של ADD הנגרם כתוצאה מרמות דופמין נמוכות, כאשר האדם שרוי במצב של חוסר קשב ולא מסוגל להתמודד עם הסחות דעת. בנוסף, מצב זה מתאפיין לא פעם באימפולסיביות וחוסר מנוחה, לצד חוסר ארגון ונטייה לדחות משימות חשובות לרגע האחרון.
אנשים הלוקים ב-ADD המאופיין במיקוד יתר, סובלים על פי אמן ממחסור בסרוטונין ודופמין ומתאפיינים בין היתר בקשב נמוך וקשיי ריכוז, לצד נטייה לשקוע במחשבות שליליות, המלוות לא פעם באובססיה וחרדה, מבלי יכולת להתגמש ולהרפות מאותו קו מחשבה שלילי.
ADD מוזנח נובע על פי אמן מרמות נמוכות של דופמין ומתאפיין בין היתר בהסחות דעת, קשיי קשב וריכוז, איטיות, חוסר מוטיבציה ונטייה לחולמניות, ללא רכיב של היפר אקטיביות. כאשר בדומה לסוגים מסוימים של הפרעת קשב וריכוז ללא היפר אקטיביות, גם סוג זה נחשב שכיח יותר בקרב נשים מאשר גברים.
טיפול תרופתי באמצעות תרופות ממריצות כמו רייטלין וקונצרטה, או תרופות חדשניות יותר כמו ויואנס ואדרל, מסייע בהקלה על סימפטומים מסוימים המאפיינים הפרעת קשב וריכוז, כמו הסחת דעת והיפר אקטיביות. עם זאת, כל מטופל עשוי להגיב באופן שונה לאותן תרופות ולתופעות הלוואי שהן עלולות לגרום, בין אם מדובר באפאטיות, חוסר מצב רוח או הפחתת התיאבון. כך שלעתים חולף מעט זמן עד אשר מוצאים את השילוב והמינון המתאים עבור כל מטופל. לצד זאת טיפול יעיל ב-ADD משלב לרוב טיפול תרופתי לצד טיפול פסיכולוגי.
באמצעות טיפול פסיכולוגי מתאים, המטופל עשוי לרכוש כלים ספציפיים שיאפשרו לו לפתח מיומנויות חדשות ולהתמודד באופן אדפטיבי ומועיל יותר עם התסמינים השונים הנלווים להפרעות קשב וריכוז. טיפול פסיכולוגי בהפרעות קשב וריכוז אינו תחום לשיטת טיפול ספציפית ועשוי לכלול טכניקות ושיטות טיפול שונות בהתאם לצרכים ולמאפיינים של כל מטופל, בין אם מדובר בטיפול פסיכולוגי פרטני, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), הדרכת הורים, או שיטות תרפויטיות שונות כמו ריפוי בעיסוק ותרפיה באמנות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לדוגמא, מאפשר למטופל לאתר דפוסי חשיבה שליליים הנלווים למצב ולהחליף אותם בדרכי התנהגות חיוביות ובריאות יותר, באמצעות תרגול מעשי. הדרכת הורים נחשבת גם היא לדרך טיפול יעילה בהפרעות קשב וריכוז, באמצעות עבודה רציפה עם ההורים, במהלכה הם רוכשים כלים רלוונטיים לצורך התמודדות עם המצב.
הפרעת קשב -add, אמנם לא מלווה בסימפטומים בולטים לעין, כמו ADHD, כך שאנשים רבים הלוקים בה אינם מאובחנים בילדותם, אלא רק בגיל מבוגר יותר. חשוב להבין ש-ADD היא אינה תופעה חולפת אלא מצב כרוני אשר עשוי לפגוע בתחומי החיים השונים. לצד זאת, אבחון מוקדם של ההפרעה ובחירה בדרכי טיפול רלוונטיות, עשויים להקל על התסמינים הנלווים לה באופן ניכר ולאפשר לאנשים המתמודדים עמה להגשים את שאיפותיהם ומאווייהם השונים לאורך זמן.
צוות המטפלים המקצועי במכון חיבורים, בעל ניסיון רב בטיפול בהפרעות קשב וריכוז. נשמח לעמוד לרשותכם ולהתאים עבורכם תכנית טיפול ייעודית בהתאמה אישית.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
כיום, ADD לא נחשבת כהפרעה נפרדת בפני עצמה, אלא מתארת תת קבוצה של הפרעת קשב וריכוז המתאפיינת בקשב נמוך ללא היפר אקטיביות וממוקמת תחת ההגדרה הרחבה של הפרעות קשב וריכוז, המכונה – ADHD.
ADD מתאפיינת במספר סימפטומים עיקריים וביניהם – נטייה לשכחה של חפצים, חוסר ארגון, קשב נמוך, קושי להתמודד עם הסחות דעת וקושי להתרכז במשימות לאורך זמן.
המונח ADD מתאר כיום סוג של תת קבוצה של הפרעת קשב וריכוז המתאפיינת בקשב נמוך, ללא היפראקטיביות. ADHD לעומת זאת, משמש כיום את הקהילה הרפואית כשם כולל להפרעות קשב וריכוז ומתייחס בין היתר להפרעת קשב וריכוז המתאפיינת בהיפראקטיביות ואימפולסיביות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח׳ רוטשילד 45
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון פסיכולוגי מהמובילים בארץ, המציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בדיכאון ובחרדות בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 40 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית או פסיכותרפיסטים – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך.
מכון פסיכולוגי מהמובילים בארץ, המציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בדיכאון ובחרדות בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 40 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית או פסיכותרפיסטים – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך.
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים