fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אגוצנטריות

כותב:
תוכן עניינים

“אתה כל הזמן חושב רק על עצמך, אתה ממש אגואיסט” “אני מרגישה שהבן שלי, עם תחילת גיל ההתבגרות, פשוט נהיה אגוצנטרי” “הכי חשוב לי בבת זוג שלא תהיה אגואיסטית, ותראה גם אותי”.

כולנו מכירים את המונח “אגואיסט” או “אגוצנטרי” , ורובנו אף משתמשים באופן תדיר במונחים הללו. אך האם ידעתם שאגוצנטריות היא תכונה שמאפיינת שלב קריטי בהתפתחות הפסיכולוגית של האדם? מה זה אומר בכלל להיות אגוצנטרי ואיך מזהים אדם כזה? כל התשובות במאמר.

מה פירוש אגוצנטריות?

אגוצנטריות היא הלחם בסיסים של המילים אגו- בלטינית, אני וצנטרום- מרכז. משמע, אני המרכז. אדם אגוצנטרי הוא אדם שרואה את העולם מנקודת מבטו הבלעדית, מבלי להתייחס לנקודות מבט של אחרים. על פי הפסיכולוג השוויצרי, ז’אן פיאז’ה, אגוצנטריות נחשבת לשלב חשוב בהתפתחות ילדים, אשר באופן טבעי עסוקים בעולמם ולא מודעים למתרחש סביבם.

אגוצנטריות כחלק מההתפתחות הקוגניטיבית

בשגרת היום-יום אנו מייחסים למונחים “אגואיסט” או “אגוצנטריות”  פרשנות שלילית שלילי אך בקרב ילדים מדובר בשלב חשוב להתפתחות העצמי.  .

על פי פיאז’ה, בשלב ההתפתחותי הפרה אופרציונלי (גילאים 3-7) לילדים אין את היכולת לעשות הפרדה מלאה בין העצמי לאחר. החל מגיל 7, הילד מפתח יכולת להבחין בינו לבין הסביבה, ומפתח חשיבה אגוצנטרית. האגוצנטריות בילדות נובעת מהתפתחות יכולת “מרכוז”, כלומר, התמקדות של הילד בהיבט אחד של סיטואציה בזמן מסוים.

מדובר ביכולת חשובה, בעזרתה הילד יכול לפתח קשב וריכוז. חלק מהעניין, הוא היעדר יכולת לשים לב לאחרים בתוך סיטואציה חברתית לדוגמה. בהמשך הילד יוכל להרחיב את נקודת עולמו המצומצמת והאישית ולהכיר גם במציאותם של אחרים סביבו.

דיבור אגוצנטרי

אחת הדרכים בהן מתבטא עניין האגוצנטריות בילדיו הוא דרך הדיבור שלהם. פיאז’ה הגדיר 3 קריטריונים לזיהוי דיבור אגוצנטרי:

  1. מונולוג
  2. חזרה על מילים
  3. מונולוג בחברת ילדים נוספים

תחילה הילד מדבר את עולמו, כיוון שעולמו הוא עצמו בלבד בשלבים אלו של ההתפתחות, הוא לא שם לב למתרחש סביבו. בשלבים יותר מאוחרים כאמור (מאזור גיל 10), הילד ילמד להבחין בצרכי המציאות וצרכי החברה סביבו וישנה את הדיבור מאגוצנטרי לחברתי יותר.

איך אפשר לבדוק אגוצנטריות אצל ילדים?

פיאז’ה ואינהלדר פיתחו מודל לבדיקת אגוצנטריות אצל ילדים:

הפסיכולוג מציג לילדים בגילאים שונים מודל עם שלושה הרים. בכל פעם, הפסיכולוג מציב בובה במקומות שונים במודל ושואל את הילדים מה רואה הבובה? ילדים בגילאי 3-4 יענו בכל פעם שהבובה רואה את מה שהם רואים, לעומת ילדים בני 7, שמצליחים כבר להבין שלבובה נקודת מבט אחרת משלהם. המודל זכה לביקורות בשל היותו מורכב, ועם זאת, מדגים כיצד ילדים צעירים חושבים בצורה אגוצנטרית.

אגוצנטריות יכולה להיות מאפיין התפתחותי חשוב בגילאים מסוימים או סימן ללקות חברתית בגילאים אחרים. על מנת להבין אם מדובר בחלק מההתפתחות או בתופעה הזקוקה ליחס, ניתן לפנות לאבחון פסיכולוגי תואם.

אגוצנטריות בגיל ההתבגרות

גם בגילאי ההתבגרות אגוצנטריות משחקת תפקידים שונים.
רובנו זוכרים את התחושה הזו של גיל ההתבגרות, העיסוק הרב בנראות, ההרגשה הזו שכולם רואים את החצ’קון הנוראי שיצא באמצע המצח למרות שאמא אמרה שלא רואים כלום. ובכן, לא מדובר בסתם קפריזה של הגיל, אלא, סימנים נוספים של חשיבה אגוצנטרית.
בתקופת ההתבגרות, לבני נוער יש  תחושה  שהם נמדדים  באופן שהוא לא תמיד פרורציונאלי. הפער הזה, בין מה שהנוער חושב שהסביבה חושבת עליו לבין המציאות, הוא מעין שלב של חשיבה אגוצנטרית.

אגוצנטריות אצל מבוגרים

אצל חלק מהמבוגרים הנטייה לחשיבה אגוצנטרית נותרת מאפיין מרכזי יותר מאחרים.. אדם שרואה את העולם רק מנקודת מבטו ולא מסוגל להבין או לראות את העולם מנקודת מבטו של האחר, הוא אדם שעלול להתקשות בשמירה על נורמות חברתיות, מערכות יחסים, קשרי עבודה וכדומה. בגילאים מבוגרים, אגוצנטריות היא תכונה שמצויה שהחברה עלולה לגנות והתגובה של הסביבה לאדם בעל תכונת אופי כזו, עלולה להיות לא קלה .

האם יש הבדל בין אגוצנטריות לנרקיסיזם?

בדרך כלל, כשאנו חושבים על אדם אגואיסט אנחנו חושבים על מישהו שאכפת לו רק מעצמו, שאוהב רק את עצמו ועלולים בעצם לבלבל בין שני מונחים של אגוצנטריות ונרקיסיזם.

האדם האגוצנטרי, הוא אדם שמתקשה לראות את העולם מנקודת מבטו של האחר.
האדם הנרקיסיסט, הוא אדם שעסוק בהצלחותיו והישגיו בצורה יתרה ואף אובססיבית, ודורש מהסביבה להכיר בך ולהפגין הערצה והערכה כלפיו.

לא מדובר באותה אבחנה, אלא בשתי תופעות שונות לחלוטין שלעיתים מבלבלים לחשוב שהן חת. הפרעת אישיות נרקיסיסטית, לעומת אגוצנטריות, נובעת מחסך הקשור בדימוי עצמי שברירי, ועל כן נוהג בצורה אגואיסטית- נרקיסיסטית.

לסיכום

לעיתים אנחנו חושבים לעצמנו, “אם תכונה היא כל כך שלילית, למה היא קיימת בכלל?” ש. בגילאי הילדות, אגוצנטריות היא שלב התפתחותי קריטי להתפתחות תקינה. מתי תכונה  עשויה להוות מכשול? בגילאים מבוגרים, בעת שהציפייה היא להכיר באחר ומציאות של הזולת, פה האגוצנטריות כבר עלולה להוות מכשול, וכדאי להכיר בקיומה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן