“הייתי רוצה להיות אמא אידיאלית, אבל אני עסוקה מדי בגידול הילדים שלי….”
אימהות רבות מכירות את התחושה של ספק מתמיד, לגבי הבחירות שלהן (שאלות כמו: “האם עשיתי את מה שבאמת הכי טוב בשביל הילד, או שאפשר יותר?”; “אולי הבחירות שלי עכשיו יזיקו לו בטווח הארוך?” הן רק דוגמה קטנה). חוויית האימהות מלווה לעיתים קרובות ברצון להיות “אמא מושלמת”. לאימהות רבות ישנה תפיסה אידיאליסטית של תפקיד האם, שלפיה ‘אמא’ היא מישהי שאמורה להיענות בכל רגע ורגע לכל צרכי הילד ולתפקד בצורה מושלמת ללא ‘טעויות’. ניסיון להשיג שלמות כזאת עלול בקלות להוביל את האם לחוויה של תסכול מתמשך, אכזבה עצמית, תחושת אשמה וערעור פנימי. המושג “אם טובה דיה”, שטבע הפסיכואנליטיקאי דונלד וויניקוט, מציע זווית אחרת לגבי האימהות. הרעיון של אם טובה דיה מאפשר לאימהוֹת להפחית את המתח שהן חוות בגלל החתירה לאמהות אידאלית לא מציאותיים, ולמצוא יותר סיפוק ונחת בתפקידן האימהי. במאמר זה נדון במשמעות המושג, ונקבל הצצה לתרומתו של וויניקוט להבנת התפתחות הילד, וההשפעה של מערכת היחסים בין האם לילדה על התפתחות זו.
לפי וויניקוט, אם טובה דיה היא אם המספקת לילד שלה טיפול וטיפוח המספיקים לו כדי לפתח תחושת עצמי בריאה. אותה אם מבינה ששלמות אינה יעד שניתן להשגה, ומתמקדת במילוי של הצרכים הפיזיים והרגשיים החיוניים לילד. אם טובה דיה מכוונת לשים לב לצרכי הילד ולהגיב להם בצורה מועילה, ובכך היא תורמת להתפתחות של התקשרות בטוחה ורווחה רגשית.
אחד מתפקידיו של פסיכולוג ילדים בהקשר זה הוא לתמוך ולהדריך את האם בהבנת הצרכים, האתגרים והחוזקות הייחודיים של ילדה. באמצעות ייעוץ, פסיכולוג הילדים יכול לעזור לאם לפתח אסטרטגיות הורות יעילות, להתמודד עם גורמי לחץ פוטנציאליים ולבנות מערכת יחסים חזקה וחיובית בין ההורים לילד. המטרה היא להעצים את האם לקבל החלטות מושכלות המטפחות את רווחתו והתפתחותו של ילדה
המושג של “אם טובה דיה” עומד בניגוד לרעיון של “אם מושלמת”. הרדיפה אחר שלמות יכולה לייצר ציפיות לא מציאותיות ומתח מוגזם, שעלולים לפגוע ביכולתה של האם לחוות הנאה מחוויית האמהות ובמקרים מסוימים בחיבור לילד. אם טובה דיה, לעומת זאת, הוא רעיון הטומן בחובו הכרה במגבלות הקיימות במציאות, והבנה שחסרונות או טעויות חולפות אינם פוגמים ביכולת של האם להעניק טיפול מספק והולם.
לאם טובה דיה יש תפקיד קריטי בהתפתחות התינוק. בכך שהיא מספקת לו סביבה בטוחה ומאפשרת, היא יוצרת לו מצע איכותי להתפתחות רגשית ופסיכולוגית בריאה. וויניקוט הדגיש את החשיבות של “החזקה”, במובן הגופני והרגשי, כאמצעי לוודא שהתינוק חש בטוח ונתמך. בכך שהאם מכוונת להקשיב ולהיענות למסרים הרגשיים המגיעים מהילד, וכן לשקף את החוויה שלו, היא מאפשרת לו לפתח זהות עצמית בריאה.
ויניקוט תרם לעולם הפסיכולוגיה ההתפתחותית מספר רעיונות חשובים. נסקור פה את העיקריים שבהם:
החזקה היא למעשה התמיכה הפיזית והרגשית אותה מעניקה האם לתינוקה, ואשר נחוצה כדי לתת לו תחושת ביטחון. אם טובה דיה תספק לתינוק החזקה שתואמת את צרכיו, ותומכת בהתפתחותו הנפשית.
שיקוף הוא היכולת של האם לשקף ולאשר את החוויות והרגשות של הילד, ובכך לאפשר לו לפתח תחושת עצמי עקבית, שלמה ורציפה.
האווירה הכללית של הטיפול שהאם מייצרת, על מנת להבטיח שהצרכים הגופניים והרגשיים של התינוק יקבלו מענה. הדגש הוא על יצירת סביבה לא תובענית, אשר מאפשרת לילד להתפתח בנחת, בלי לחץ מיותר של דרישות וציפיות.
מנגנון הגנה, שבו הילד מדחיק את העצמי האותנטי שלו, כדי לענות על ציפיות ההורה, כפי שהוא תופס אותן. בהיעדר הסביבה המאפשרת שהוזכרה בסעיף הקודם, יש סיכוי גבוה יותר להתפתחות של עצמי כוזב, המונע ממנגנונים של ריצוי דמויות חיצוניות ונטישה עצמית.
תחושת העצמי האותנטית והמקורית של הילד, אשר מתפתחת כאשר האם קשובה לצרכי הילד ומקבלת אותו כפי שהוא.
חפץ שהילד משתמש בו על מנת להירגע, כמו שמיכה או צעצוע רך. חפץ המעבר מסייע לילד להתמודד עם השינוי שנוצר כאשר הוא עובר ממצב של תלות מוחלטת באם למצב של פיתוח הדרגתי של עצמאות ונפרדות. החפץ מלווה אותו בתהליך ההסתגלות.
כמו שאפשר להבין, כדי להיות אם טובה דיה אין שום צורך לנסות לפעול בצורה “מושלמת” (אם יש דבר כזה בכלל), אלא פשוט להיות ערה לצרכים של הילד ולהיענות להם ככל האפשר. רצוי לסמוך על האינסטינקטים הטבעיים, לפנות לעזרה בשעת הצורך ולשמור על ערוץ תקשורת פתוח וחופשי עם הילד. במידה שתראי שילדך מבטא את רגשותיו מפגין בטחון ומידה גדלה והולכת של עצמאות, תוכלי להסיק מכך שאמהות שלך טובה מספיק, או במילים אחרות- את אם טובה דיה, וילדך מפתח ‘התקשרות בטוחה’. כמובן שבדברים אלו אין תחליף לייעוץ מקצועי על ידי גורם מוסמך ואין לראות בהם אבחנה רשמית.
אימהות היא משימה מלאה באתגרים, ואך טבעי הוא שבמצבים מסויימים תחווי תחושה של עומס, הצפה וקושי להתמודד. במקרים כאלה, מומלץ מאוד לחפש סיוע מקצועי. ב”מכון חיבורים” תוכלי למצוא מטפלים מוסמכים, בעלי נסיון עשיר בהדרכת הורים, שישמחו להציע לך ייעוץ ותמיכה. טיפול יכול לעזור לך לפתח אסטרטגיות יעילות להתמודדות, ואף למצוא דרך הקושי את הכוחות והכישורים הטמונים בך, שיתרמו להתפתחות שלך כאם וכאדם.
הרעיון של “אם טובה דיה” מאפשר לאימהות נקודת מבט המשחררת אותן מהאחיזה הנוקשה של תפיסת האימהות ה “מושלמת”. אימוץ הרעיון של אם טובה דיה מאפשר לאם להציב בראש סדר העדיפויות את הרווחה הרגשית של הילד, מתוך הכרה במגבלותיה. על ידי מתן סביבה מאפשרת, הקשבה ושיקוף לילד, יכולה האם לתמוך בהתפתחות הבריאה של הילד, ולהניח את היסודות לצמיחה של תחושת עצמי בטוחה ונינוחה.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
אם טובה דיה היא אם המספקת סביבה מאפשרת ומיטיבה, נענית לצרכים החיוניים של הילד ומטפחת את הרווחה הנפשית שלו, אך בד בבד היא מכירה במגרעותיה ומקבלת את העובדה שאי אפשר להיות אם אידאלית.
במידה שילדך מראה סימנים של התקשרות בטוחה, מבטא את רגשותיו ומפתח התנהגות עצמאית גדלה והולכת, התואמת את המצופה בגילו, סביר שאת בכיוון הנכון. במידה שאת עדיין לא בטוחה, תוכלי להיעזר בייעוץ מקצועי.
אם טובה דיה מספקת לילדה בסיס יציב ובטוח להתפתחות רגשית ונפשית, מאפשרת לו לפתח תחושת עצמי בריאה ומטפחת את הרווחה הכללית של הילד בכל דרך אפשרית.
אולי יעניין אותך גם:
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים