סוף כל סוף, סיימתם את המבחן האחרון של הסמסטר, אחרי תקופת לימודים ארוכה ומייגעת, ואתם יוצאים לחופשה. אתם חווים תחושה נעימה של הישג והקלה. אתם בהחלט מרגישים ראויים לחופשה הזאת.
יומיים לאחר מכן, אתם מגלים, שהנסיעה שתכננתם עם חברים וחיכיתם לה בכיליון עיניים, מבוטלת מסיבה טכנית שלא בשליטתכם. אתם מרגישים אכזבה קשה, וחוסר אנרגיה לפעול. בשני המקרים, החוויה שלכם מושפעת מאחד ההורמונים החשובים בגופנו- דופמין. מהו אותו דופמין, ומדוע הוא חשוב כל כך לתפקוד התקין שלנו? על כך נסביר במאמר זה.
אז מהו בעצם דופמין? דופמין הוא נוירוטרנסמיטור בגופנו, המעביר מסרים בין המוח למערכת העצבים. הוא ממלא תפקיד מרכזי בתקשורת בין נוירונים, ומאפשר למסרים העצביים הקשורים לתנועה, לרגשות ולעונג לעבור בין חלקי הגוף השונים, דרך מערכת העצבים. הדופמין נקרא גם הורמון “ההרגשה הטובה”, היות שהוא שותף ראשי במערך התחושות הנעימות המתחוללות בגופנו.
השפעת הדופמין באה לידי ביטוי בצורות שונות. הוא עוזר לווסת את יכולת המיקוד שלנו, לשמור על המוטיבציה לביצוע פעולות ולקבל החלטות. הדופמין הוא מרכיב פעיל ודומיננטי בהתנהגויות שמטרתן להשיג חיזוק חיובי ותגמול מענג על הישגים. בצד החיובי, דופמין דוחף אותנו לפעולה ולהשתתפות באתגרי החיים. בזכות הדופמין אנחנו חשים דחף להעז ולהתנסות. הדופמין גם אחראי על המשיכה לעבר עונג, ולכן בצד הפחות מואר שלו, הוא גם קשור להתמכרויות, מפני שהבסיס להתמכרות הוא הרצון לקבל עוד מחוויית העונג שאותו דופמין מייצר.
לדופמין יש השפעה משמעותית על התהליכים הקוגניטיביים וההתנהגותיים המתרחשים בתוכנו. במישור הקוגניטיבי (מישור ההכרה והמודעות שלנו), הדופמין ממלא תפקיד מכריע בתפקודים ניהוליים, כמו קשב, תכנון, יצירתיות, זיכרון ופתרון בעיות. הוא עוזר לווסת את היכולת שלנו להתמקד, להחזיק מוטיבציה, לקבל החלטות ולבצע אותן בפועל. במישור ההתנהגותי, דופמין קשור באופן הדוק להתנהגויות ולפעולות שמסבות לנו הנאה, ודוחף אותנו לפעולה שיכולה לזכות אותנו בחיזוקים ותגמולים שונים. גישת הטיפול הקוגניטיבית התנהגותית (CBT) היא שיטת טיפול המתקשרת גם לתפקודיו של הדופמין, בכך שהיא מכוונת להבנות מחדש את תבניות החשיבה וההתנהגויות, הפוגעות באיכות חייו של האדם, ומפריעות לו בתפקוד היומיומי. שיטה זו יכולה להשפיע באופן עקיף על מעגלים עצביים, הקשורים להפרעות שונות, ובכך היא יכולה לסייע בטיפול במצבים של דיכאון או חרדה חברתית.
ישנן שיטות שונות שבעזרתן אפשר להעריך את רמות הדופמין בגוף, אם כי מדידה ישירה של רמת הדופמין במוח היא עדיין בגדר אתגר לא פשוט. ניתן לבדוק את רמת הדופמין בעזרת בדיקת שתן הנשלחת למעבדה. החוקרים משתמשים גם בטכניקות דימות, כמו בדיקת טומוגרפיית פליטת פוזיטרונים (או בשמה המקוצר- PET), שמודדת באופן עקיף את פעילות הדופמין באזורים שונים במוח. בנוסף, ניתן לנתח רמות דופמין בעזרת בדיקה של נוזל עמוד השדרה.
הדופמין הוא רכיב חשוב בגופנו, האחראי על וויסות תהליכים נפשיים וגופניים ומשפיע על מגוון של תפקודים, החל ממצב הרוח והמוטיבציה ועד לתפקודי חשיבה והתנהגות. הבנת התפקיד המורכב של דופמין תוכל להעניק לנו תובנות חשובות לגבי הפרעות שונות כמו חרדה ודיכאון. בעולם המדע והרפואה, מפתחים החוקרים כלים לבדיקה ולטיפול בוויסות רמות הדופמין במוח, במטרה לעזור למטופלים לשפר את הבריאות ואת הרווחה הנפשית שלהם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים