המרחב הטיפולי הוא לעיתים קרובות מקום שבו האדם חושף את המחשבות והרגשות הכמוסים ביותר שלו, ומצפה לקבל מהמטפל הדרכה ותמיכה עם השנים, נמצא כי יש ערך לחשיפה גם מהכיוון השני, כלומר- מצד המטפל. כאשר המטפל משתף את המטופל בחוויות ותחושות מעולמו, באופן מידתי מתוך תבונה ושיקול דעת, יש לחשיפה כזאת פוטנציאל להעצים את מערכת היחסים הטיפולית, ולתמוך בהתקדמות המטופל. במאמר זה נחקור את המושג של חשיפה עצמית בטיפול, כחלק מהנושא הרחב של יחסי מטפל- מטופל, נעמוד על המאפיינים של חשיפה זו, נכיר את התועלות והסיכונים האפשריים וניגע בכמה מהסוגיות האתיות שכל מטפל אחראי נדרש לקחת בחשבון בבואו ליישם חשיפה שכזו.
חשיפה עצמית, בהקשר של טיפול נפשי, מתייחסת למצב שבו המטפל חושף בפני המטופל חוויות אישיות, רגשות, אתגרים ודרכי התמודדות מעולמו הפרטי, שהם קרובים ורלוונטיים לנושא הנדון במפגש הטיפולי. שיתוף זה נעשה באופן מכוון, במטרה לבסס אמון, אמפתיה, פתיחות וקרבה עם המטופל.
לחשיפה עצמית בתהליך הטיפולי ישנם מספר יתרונות משמעותיים:
בזכות חשיפה עצמית, נוצרת תחושה של שותפות אנושית בין המטפל למטופל. כשהמטפל נפתח וחולק עם המטופל את המקומות שבהם הוא חווה קושי או פגיעות, הוא למעשה מייצר אמפתיה, והדינמיקה במפגש מקבלת נופך כן ושוויוני יותר.
חשיפה עצמית יכולה לשמש ככלי לימודי משמעותי. המטפל יכול להשתמש בשיתוף של חוויות אישיות כדי להעניק למטופל דוגמה חיה ואמיתית של עמידה בפני אתגרים ושל פיתוח מנגנוני התמודדות בריאים יותר.
כאשר המטפל מדבר בפתיחות על החוויות שלו עם מצבים נפשיים מאתגרים כמו חרדה או דיכאון, הוא למעשה מעודד את המטופל לבטוח ולשחרר את הבושה והשיפוטיות שהוא אולי חווה כלפי התכנים האישיים שלו. דרך השיתוף, יכול המטפל לשדר נרמול של הקושי, ובכך להעניק למטופל עוד לגיטימציה להיפתח לגבי החוויות שלו.
לחשיפה עצמית של המטפל יכולה להשפיע כזרז לתהליך החקר העצמי. המטופל לעיתים חווה קושי, חשש או אי נוחות להעמיק לתוך רגשותיו וחוויותיו, ולראות את המטפל “קופץ למים העמוקים” יכול לתת לו בדיוק את הכוחות שהוא זקוק להם כדי להעז ולצלול בעצמו. העמקת החשיפה והחקר באופן כזה מהווה קרקע פורייה לפריצות דרך בתהליך, לתובנות חדשות ולצמיחה אישית.
כמו שראינו, לחשיפה עצמית ישנם יתרונות בולטים, אך לצד אלה, יש לה גם חסרונות או סיכונים אפשריים, שחשוב לקחת אותם בחשבון. על המטפל להיזהר מחשיפת יתר, שעלולה להסיט את המיקוד בתהליך למקומות שאינם תואמים את צרכי המטופל. כמו כן, חשוב שהמטפל יהיה ער לאפשרות של כלומר מצב שבו המטופל עלול לפתח רגשות וציפיות לא מציאותיות ממערכת היחסים בעקבות הפתיחות של המטפל. שיקולים אתיים הם בעלי חשיבות עליונה בכל הנוגע לחשיפה עצמית. המטפל חייב לשקול בכובד ראש את היתרונות האפשריים מול הסיכונים, ולשים את טובת המטופל תמיד במקום הראשון בסולם העדיפויות. חשוב לעבוד מתוך הסכמה מדעת, ולוודא שהמטופל מודע לכוונת המטפל, וחש בנוח עם התהליך.
במפגש הטיפולי בקליניקה, חשוב מאוד לדעת שהחשיפה העצמית שנוקט המטפל נעשית באופן שמיטיב איתכם. גם אם הנחת היסוד היא, שהמטפל או המטפלת שבחרתם הם מצוינים ומקצועיים, ושהתהליך מתקדם לשביעות רצונכם, עדיין חשוב שתדעו איך להבחין בחשיפה עצמית שאינה מועילה לכם. לכן תרצו לשים לב למאפיינים הבאים:
כאשר כל הרכיבים הללו נוכחים בחשיפה, תוכלו לדעת שהיא יכולה להיטיב עם התהליך שלכם.
בעולם הטיפול הפסיכולוגי, חשיפה עצמית מצד המטפל היא כלי עוצמתי, שביכולתו להעמיק את מערכת היחסים הטיפולית ולתרום לתוצאות חיוביות בתהליך. אולם כמידת הכוח של החשיפה, כך גם האחריות שיש לנקוט בשימוש בה. חשיפה עצמית שנעשית בזמן או באופן לא מותאם עלולה לייצר השלכות שאינן רצויות. לכן שימוש בכלי זה זה מחייב תבונה, רגישות והפעלת שיקול דעת אחראי מצד המטפל, שאמור לשים בראש סדר העדיפויות את רווחת המטופל ואת השמירה על מרחב בטוח עם גבולות ברורים. חשיפה עצמית, כשהיא מתבצעת בצורה נבונה ומתוך שמירה על אתיקה מקצועית, יכולה להוות זרז לצמיחה משמעותית במסע הטיפולי.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
חשיפה עצמית היא מצב שבו המטפל משתף את המטופל בזמן המפגש ברגשות, חוויות ואתגרים מעולמו האישי.
חשיפה עצמית יכולה לחזק את הקשר החיובי בין המטופל למטפל, להעמיק את האמון והפתיחות במערכת היחסים הטיפולית, ומתוך כך לתמוך בתהליכי צמיחה וריפוי.
כן, במידה שהחשיפה נעשית בצורה לא נכונה, היא עלולה לא להועיל, ובמקרים מסויימים אף להזיק. לכן חשוב שהמטפל יהיה ער לפוטנציאל הנזק שיש בחשיפה, ויפעיל אותה באופן אחראי ואתי, ומתוך הבנה עמוקה של צרכיו הייחודיים של המטופל שמולו.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים