אוטיזם (או בשמו המקצועי באנגלית- ASD- Autism Spectrum Disorder) הוא מצב מורכב ואניגמטי, הנוגע למיליוני אנשים ברחבי העולם. התופעה מעוררת עניין בקרב חוקרים, הורים ומטפלים, שכולם מנסים למצוא דרכים להבנה טובה יותר שלה ולמציאת פתרונות מתאימים. במאמר זה ננסה לשפוך אור על האתגרים השונים הכרוכים באוטיזם, ונכסה מספר שיטות טיפול מקובלות. כל זאת ביחד עם ההבנה, שנדרשת מידה רבה של ענווה בטיפול בנושא מורכב ורב פנים שכזה.
אוטיזם הוא הפרעה התפתחותית נוירולוגית, שמאופיינת במגוון רחב של תסמינים, הבאים לידי ביטוי בדרך כלל כבר בגיל צעיר. התסמינים יכולים לכלול קשיים ביצירת תקשורת חברתית, התנהגויות חזרתיות ותחומי עניין מצומצמים. המונח “ספקטרום”, שבו משתמשים לתיאור התופעה, משקף את הקשת הרחבה והמגוונת של אתגרים ויכולות, שניתן לראות אצל אנשים עם אוטיזם. חלקם יזדקקו לתמיכה משמעותית בחיי היומיום, בעוד שאחרים מסוגלים לתפקד באופן עצמאי, אולם עדיין מתמודדים עם אתגרים מסויימים הקשורים לאינטראקציה חברתית ותקשורת.
אוטיזם הוא מצב שמאופיין במגוון רחב של סימפטומים, שבאים לידי ביטוי בצורות שונות אצל אנשים שונים. כמה דוגמאות לביטויים נפוצים של אוטיזם:
חלק מהאנשים עם אוטיזם יתקשו ליצור קשר עין עם האדם שמולם, עלולים להתקשות להבין סיטואציות חברתיות או לנהל שיחות שגרתיות.
לאנשים עם אוטיזם יכולה להיות נטייה להתנהגות חזרתית, כמו נפנוף ידיים, התנדנדות במקום או התעקשות על פעולות שגרתיות מסויימות.
אוטיזם מתבטא במגוון של אתגרי תקשורת, כמו עיכוב בהתפתחות שפה או קושי להבין תקשורת לא מילולית (מחוות ידיים, הבעות פנים וכו’).
אנשים עם ASD סובלים במקרים רבים מרגישות מוגברת מהרגיל או נמוכה מהרגיל לגירויים חושיים כמו אור, צליל, מגע או טעם. רגישויות אלה יכולות להביא לתגובות קיצוניות ולהתנהגויות שאינן שגרתיות.
מי שמתמודד עם אוטיזם לעיתים לעיתים נוטה לפתח עניין מעמיק בנושאים מסויימים, ולהתמקצע בהם באופן מאד מודגש עד לרמה של שליטה מאד גבוה בפרטים הקטנים. .
בעוד שאין לנו היום וודאות לגבי הגורמים לאוטיזם, מחקרים מקיפים שנעשו בנושא מצביעים על מספר גורמים אפשריים, שיכולים לתרום להתפתחות של אוטיזם:
לאור מה שידוע לנו היום, נראה כי לגורמים גנטיים ישנו תפקיד משמעותי. מחקרים שונים זיהו גנים ספציפיים המקושרים ל- ASD.
גורמים סביבתיים כמו חשיפה של האם לחומרים כימיים או מזהמים שונים בזמן ההריון נמצאו בחלק מהמחקרים כגורמים אפשריים לתופעה. עם זאת, חשוב לסייג ולומר שגם פה, אין ממצאים מוחלטים בעניין, והמחקר עדיין מתפתח כל הזמן.
ישנם מחקרים המצביעים על כך, שייתכן שיש ממד תורשתי לתופעה. גם פה, התשובות הן לא חד משמעיות, היות שעדיין לא נמצא גורם ספציפי אחד שניתן לקשר אותו באופן ישיר להופעת ASD.
גידול של ילד עם אוטיזם הוא מסע שכולל אתגרים ייחודיים, הדורשים מההורים לפתח חוסן נפשי, סבלנות והשקעת משאבים רבים . אותם הורים מתמודדים לעיתים קרובות עם קשיים ייחודיים, כמו הצורך לעזור לילדם להתמודד עם רגישות תחושתית מוגברת, למצוא לו תמיכה מתאימה במסגרת החינוכית ולטפל בצרכים הרגשיים הייחודיים שלו. אתגרים אלה ואחרים יכולים להיות תובעניים מבחינה רגשית ופיזית, אך בעזרת תמיכה ומשאבים נכונים, הורים יכולים לחולל שינויים משמעותיים למען רווחת הילד, בריאותו והתפתחותו.
כאמור, אוטיזם הוא מצב מורכב ומאתגר, שיש לו הרבה השלכות על חיי האדם שמתמודד איתו ועל סביבתו הקרובה. החדשות הטובות הן, שישנה קשת רחבה של שיטות טיפול והתערבות, שיכולות לתרום לשיפור איכות החיים של מי שנמצא על הרצף האוטיסטי. חשוב לזכור, שאין שיטה אחת שמתאימה לכולם, היות שמידת היעילות של כל סוג התערבות משתנה מאדם לאדם.
כמה מדרכי הטיפול המקובלות הן:
לנקודת הזמן שבה מתחילים את הטיפול יש חשיבות קריטית על התפתחות הילד. ככל שההתערבות נעשית בשלב מוקדם יותר, ישנה סבירות גבוהה יותר לתועלת ושיפור המצב. התערבות כזאת יכולה לכלול טיפול בדיבור, ריפוי בעיסוק וטיפול התנהגותי, בהתאמה אישית לצרכי הילד הספציפי.
גישה טיפולית זו מתמקדת בשינוי התנהגותי על סמך נתונים. שיטת ABA קיימת ומיושמת לאורך עשרות שנים בכל העולם, והיא הוכחה כיעילה בשיפור מיומנויות חברתיות ותקשורתיות ובהפחתת התנהגויות לא רצויות.
אנשים רבים עם אוטיזם חווים אתגרים בתחום התקשורת. טיפול בדיבור מתמקד בשיפור של כישורי השפה והתקשורת, ובכך מסייע לאדם להבין טוב יותר את המסרים שהוא מקבל מהסביבה, וכן לבטא את צרכיו ורצונותיו בצורה ברורה יותר.
זוהי שיטת טיפול מובנית, שמסייעת לאנשים עם אוטיזם לזהות ולנהל דפוסי חשיבה והתנהגות שאינם מועילים. בטיפול זה האדם רוכש כלים פרקטיים להפחתת חרדות, לשיפור מיומנויות חברתיות ולפתרון יעיל של בעיות יומיומיות. טיפול CBT יכול להועיל במיוחד במצבים שבהם האדם סובל מחרדות.
זוהי שיטה המציבה במרכז את הדינמיקה המשפחתית, ומדגישה את חשיבותן של ומיומנויות חברתיות ותקשורתיות. RDIמתמקדת בחיזוק יכולתו של האדם לקחת חלק באינטראקציות חברתיות משמעותיות, לקרוא רמזים חברתיים ולפתח גמישות מחשבתית.
שיטה זו מטפלת בצד התנועתי והתפקודי של הילד. המטפל בונה תוכנית טיפול בהתאם לכישוריו וצרכיו הייחודיים, במטרה לחזק את יכולתו לבצע פעולות יומיומיות בצורה עצמאית ויעילה, לשפר את ההתמודדות עם רגישויות תחושתיות ולפתח כישורים מוטוריים.
הורים רבים נעזרים בליווי והדרכה של מטפל מוסמך, שבו הם מקבלים מרחב בטוח לשתף בהתלבטויות וקשיים, לצד תובנות, פתרונות ואסטרטגיות להתמודדות עם האתגרים המתלווים לטיפול בילד עם ASD.
ASD הוא מצב מורכב, המצריך טיפול במגוון של מישורים. על מנת להקל את החיים ועל הסימפטומים הרגשיים והנפשיים , הרי שהתערבות מוקדמת ושילוב של טיפולים מותאמים אישית יכולים לשפר בצורה ניכרת את איכות החיים של אדם עם ASD ושל בני משפחתו. הבנה מעמיקה של האתגרים, הגורמים ואפשרויות הטיפול לאוטיזם היא שלב קריטי מאין כמוהו, בדרך לטיפול מיטבי ותמיכה נכונה באנשים עם אוטיזם. במכון “חיבורים” נשמח לתת לכם מענה קשוב ומקצועי, בידי מטפלים המנוסים בטיפול עם אוכלוסיות שנמצאות על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה. במידה ולא נוכל לתת לכם את המענה אצלנו נשמח לסייע למצוא מקום שיוכל לסייע. נציין שהמכון אינו מתמחה במענים לרמות תפקוד נמוכות יותר. גישות הטיפול בהם אנו עובדים הם גישות CBT מתקדמות שיכולות לסייע במקרי חרדה OCD הפחתת מתח ותסמינים שונים שיכולים לפגוע בתפקוד במקרים של התמודדות עם אוטיזם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
ASD, או אוטיזם הוא הוא הפרעה התפתחותית נוירולוגית, המאופיינת בקשיים בתפקוד חברתי, התנהגויות חזרתיות, רגישויות תחושתיות ותחומי עניין מוגבלים. זוהי הפרעת ספקטרום, כלומר ישנו מגוון רחב של יכולות ואתגרים, בקרב כלל האנשים הלוקים בה.
אבחנה של אוטיזם בדרך כלל מחייבת בדיקה והערכה של אנשי מקצוע, כמו רופא ילדים, פסיכולוג או פסיכיאטר, שיבצעו תצפיות, ראיונות ובדיקות על מנת לקבוע אבחנה מדוייקת.
ישנן שיטות טיפול רבות ומגוונות ל- ASD, וחשוב להבין, כי מידת ההשפעה והיעילות של כל שיטה משתנה מאוד מאדם לאדם. התערבות מוקדמת, שילוב מותאם של טיפולים וסביבה תומכת הם מרכיבים בסיסיים להצלחת כל טיפול. חשוב להתייעץ באיש מקצוע מומחה כדי לבחור טיפול מתאים לילדכם.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים