ילדים שגדלים אצל משפחה מאמצת עלולים להתמודד עם חוויה מורכבת. המסע שילד מאומץ עובר בחייו, מושפע מאינספור גורמים, כך שאצל כל ילד תהיה חוויה שונה, בהתאם לנסיבות האישיות שלו, גיל האימוץ, התכונות ונטיות האופי שלו למשל. עם זאת, נמצאו לאורך השנים מאפיינים נפשיים המשותפים לילדים מאומצים רבים, וקשורים לחוויית האימוץ שעברו. במאמר זה נלמד עוד על נושא הילדים המאומצים, וננסה לשפוך אור על האתגרים שלהם במפגש עם המשפחה המאמצת.
הקשיים שילדים מאומצים מתמודדים איתם יכולים להיות מגוונים ומורכבים. מחקרים מראים, שיש אצל ילדים אלה סיכון גבוה לקשיים נפשיים. במקרים רבים, הם סובלים מחרדות, שקשורות לניתוק שחוו ממשפחתם בגיל צעיר ולאחריו מסע הסתגלות למשפחה ולסביבה חדשה. לילדים מאומצים שעברו אירוע טראומטי יכולים לפתח הפרעה פוסט טראומטית (PTSD), שגם היא מוסיפה למורכבות הרגשית בחייהם. בנוסף לכך, הם חווים לעיתים קרובות תחושות של אובדן עמוק, בשל חוויית האובדן של קשרים ביולוגיים ומורשת משפחתית ורבים מהם סובלים מהערכה עצמית נמוכה או תחושת חוסר שייכות. לא פעם עלולה להופיע נטייה לקשיים בוויסות סנסורי- מוטורי וכן בתחום השפה והביטוי העצמי, מה שיכול להקשות עליהם לתקשר ולבטא את תחושותיהם והרצונות שלהם. כל אלה מצריכים מהמשפחה המאמצת לפתח סבלנות, הכלה והבנה כלפיהם, ובמקרים מסוימים ליווי מקצועי.
למשפחה המאמצת ישנם אתגרים מורכבים שהם חלק בלתי נפרד מתהליך האימוץ של ילד למשפחה.
הנה כמה מהאתגרים הנפוצים בקרב משפחות מאמצות:
זהו מושג שמקיף מגוון של אתגרים רגשיים והתנהגותיים אצל ילדים מאומצים. אתגרים אלה יכולים לנבוע מחוויות חיים מוקדמות, כמו טראומה או הזנחה. במקרה כזה, המשפחה המאמצת נדרשת להתמודד עם המורכבות הזו בצורה רגישה, סבלנית וחומלת. חשוב שכל משפחה מאמצת תכיר בכך, שתהליך האימוץ טומן בחובו אתגרים מורכבים, שלא תמיד ניתן להתמודד איתם רק באופן עצמאי, ותדע להבחין כאשר נדרשת תמיכה נוספת מבחוץ ולפנות לקבל ייעוץ וטיפול מקצועי.
כפי שציינו קודם, משפחות מאמצות יכולות למצוא את עצמן במצבים מאתגרים ביותר, מצבים שבהם יקשה על המשפחה להעניק סביבה תומכת ומאוזנת לילד המאומץ. ייעוץ פסיכולוגי והדרכת הורים הם כלים חיוניים ביותר כדי להבין את הצרכים הייחודיים של הילד המאומץ ולמצוא דרך יעילה ובריאה להיענות לצרכים אלה. עבור ההורים המאמצים, ייעוץ וטיפול מהווים משאבים חיוניים, שמקנים להם כלים ליצירת תקשורת בריאה עם הילד ולטיפוח אווירה תומכת בבית.
דיכאון לאחר אימוץ הוא קושי אמיתי שחלק מההורים המאמצים חווים. תחושת האופוריה, שיכולה להופיע בשלב הראשוני של האימוץ, מפנה את מקומה להכרה בעוצמת האחריות וחוסר הוודאות הכרוכים בתהליך האימוץ. לכן זה קריטי שההורים המאמצים יהיו מודעים לאפשרות של התפתחות של דיכאון, ויפנו לתמיכה מקצועית במקרה הצורך.
ישנם מספר גורמים המעלים את הסבירות לקשיים נפשיים אצל ילדים מאומצים. עבר טראומטי, הזנחה וחשיפה לחוויות קשות בגיל צעיר- כל אלה יכולים להשפיע באופן מהותי על המערכת הרגשית. מובן, שישנם הבדלים אישיים בין הילדים, ברמת החומרה והעומק של גורמים אלה, ולכן חשוב שההורים המאמצים יהיו מודעים להיסטוריה של הילד ולקשיים שבהם נתקל, שעלולים ליצור אתגרים רגשיים שונים.
החוויות המורכבות שעובר ילד מאומץ בתחילת חייו עד לאימוץ מייצרות אצלו במקרים רבים טריגר חזק לחרדת נטישה. הפחד מנטישה יכול להוביל לקושי משמעותי ביכולת לסמוך וליצור חיבור רגשי. על ההורים המאמצים לעמוד איתנים, ולהפגין כלפי הילד מחוייבות בלתי מעורערת. על ההורים להיות מוכנים לספק לילד סביבה מטפחת, בטוחה ומכילה, שתהווה רשת תמיכה להכלת הפחד שמקשֶה עליו לתת אמון בעולם, לאחר הפגיעה שחווה.
המסע לבניית הזהות של הילד המאומץ יכול להיות מורכב ביותר. ילדים מאומצים לעיתים קרובות מוטרדים משאלות בנוגע למורשת, לשורשים ולתחושת השייכות שלהם. משפחות מאמצות יכולות לתמוך בתהליך, בכך שהן מספקות לילד מרחב בטוח ומעודד לחקירה וגילוי. על ההורים ללמוד לתקשר באופן כן ופתוח עם הילד לגבי סיפור האימוץ שלו, וליצור אווירה מאפשרת, שתתמוך בהתפתחות זהות עצמית בריאה.
לטיפול פסיכולוגי לילדים מאומצים יש תפקיד חשוב, כחלק מהמעטפת התומכת לרווחה הנפשית שלהם. טיפול נפשי מספק לילד כלים לנהל את רגשותיהם, לפתח אסטרטגיות התמודדות ולחזק את תחושת העצמי שלהם. במקביל לכך, טיפול יכול לעזור להם לעבד את החוויות הטראומטיות מהעבר ולבנות מערכות יחסים מיטיבות עם המשפחה המאמצת.
המסע של הילד המאומץ הוא מסע מורכב ומשמעותי, שמכיל רגעים שמחים ומרגשים לצד רגעים קשים וכואבים. הבנה מעמיקה יותר של האתגרים והקשיים שילדים מאומצים חווים במשפחתם המאמצת היא כלי חיוני במסע זה. ההורים המאמצים נדרשים להבין את המורכבות והקושי, ולפתח סבלנות, אמפתיה ומחויבות לייצר את הסביבה הנחוצה לילד כדי לשגשג. עליהם לתמוך בילד ולהיות עבורו עוגן יציב ובטוח בכל שלב בדרך.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
ילדים מאומצים חווים במקרים רבים חרדות, הפרעות פוסט טראומטיות, אובדן, קושי בוויסות סנסור מוטורי, אתגרים התנהגותיים וקשיים שפתיים.
כן. ילדים מאומצים נמצאים בסיכון גבוה יותר לבעיות נפשיות, בעיקר מפני שלחלק גדול מהם יש ברקע חוויות של טראומה או הזנחה. כמובן שרמת הסיכון משתנה מילד לילד, בהתאם לנסיבות האישיות.
דיכאון לאחר אימוץ הוא מצב שבו ההורה המאמץ מתמודד עם קשיים נפשיים ומתחים הקשורים לאימוץ, וחווה הצפה רגשית של תחושת אחריות פתאומית וחוסר וודאות.
ניתן לקבל טיפול וייעוץ מקצועי עבור משפחות מאמצות אצל מטפלים ויועצים מוסמכים, בעלי הכשרה מקצועית רלוונטית. בנוסף, אפשר לפנות לייעוץ בארגונים ועמותות העוסקים בנושא האימוץ.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים