fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

התמודדות עם לחץ

כותב:
תוכן עניינים

אם אתם מוצאים את עצמכם מנסים “לג’נגל” בין מטלות בעבודה, מחויבויות משפחתיות, סידורים יומיומיים, טלפונים, מפגשים חברתיים ושאר המשימות שהחיים מזמנים לכם, ולא ממש מבינים איך אתם אמורים להספיק הכל ולשמור על שפיות, אתם לא לבד. אנשים רבים חווים לחץ, כחלק מחוויית החיים השגרתית בעולם המודרני. במציאות הישראלית של התקופה האחרונה, נראה שהגורמים ללחץ רק הולכים ומתרבים, ביחד עם המציאות הכואבת והבלתי נתפסת, האירועים המטלטלים, עם מבזקי החדשות הבלתי פוסקים והאובדנים הרבים שכולנו חווים כאן. כל אלה יכולים לייצר לחץ רב ותעוקה.

החדשות הטובות הן, שמצבי לחץ טומנים בחובם גם הזדמנות לפתח ולשכלל את כישורי ההתמודדות והחוסן הפנימי הקיימים בנו. כמו כן, ישנם כלים רבים מעולם הטיפול, שיכולים לסייע לנו במצבי לחץ. במאמר זה נכיר את מנגנון הלחץ הנפשי וכיצד הוא משפיע עלינו, ונלמד כיצד ניתן לטפל בו על מנת להחזיר לעצמנו את תחושת הרווחה והאיזון.

מהם הגורמים העיקריים ללחץ?

לחץ מהווה משקל אצל רבים מחיי היום יום, כתוצאה מדרישות החיים, וגורם לנו להרגיש דחוקים בין הציפיות שלנו לבין המציאות. תחושה זו יכולה להתגבר ככל שעולה עומס המשימות, האחריות והאתגרים שאנו נדרשים לעמוד בהם. העומס יכול להגיע ממגוון של סיבות ומשתנים, בתחומים שונים בחיינו:

  • עבודה – הצורך לעמוד ביעדים מקצועיים, הצורך להוכיח מסוגלות וכו’.
  • מערכות יחסים – קונפליקטים עם הקרובים אלינו, אי הבנות וכו’.
  • כספים – קשיים כלכליים, מינוס בבנק וכו’.
  • בריאות – כאבים, מחלות וקשיים בתפקוד גופני.

או לחץ שנובע פשוט מעצם ההתמודדות עם הקצב המהיר של אורח החיים המודרני. אנשים מסוימים חווים גם לחץ בנסיבות ספציפיות כמו חרדת בחינות או פחד קהל, והקושי פוגע ביכולת שלהם להתקדם ולהתפתח. מה שלא תהיה הסיבה לכך, לחץ יכול להופיע בנסיבות חיצוניות מסוימות, ולחלוף כאשר הנסיבות משתנות, אך הוא עלול גם להפוך למלווה קבוע בחיינו, ובמידה שלא נטפל בו, הוא עלול לייצר עבורנו קשיים ולהוריד את רמת הרווחה הנפשית והגופנית שלנו.

אילו תסמינים פיזיולוגיים אנו חווים בשעת לחץ?

במצבי לחץ, הגוף משחרר הורמוני סטרס שונים, כמו אדרנלין וקורטיזול, כחלק ממנגנון טבעי של הישרדות, שבו הגוף פועל במצב של “מלחמה או בריחה”. הורמונים אלה מפעילים תגובות פיזיולוגיות, המיועדות לסייע לגוף להתמודד עם מצבי סכנה, כמו: דפיקות לב חזקות, ערנות מוגברת ומתח שרירים גבוה. עם זאת, במידה שהלחץ הופך למצב מתמשך, והורמוני הסטרס מופרשים לאורך זמן, ישנה שחיקה של מערכות הגוף, והדבר יכול להוביל לבעיות כמו: הפרעות בשינה, ירידה בתפקוד המערכת החיסונית, בעיות במערכת הלב וכלי הדם ועוד.

איך מתמודדים עם לחץ?

ניתן לטפל בלחץ בדרכים שונות, וכל אדם שחווה לחץ יכול למצוא את הכלים שתומכים בו בצורה האפקטיבית ביותר. נמנה פה שלוש מהדרכים המקובלות והיעילות ביותר:

תרגול מיינדפולנס

תרגול זה מאפשר לאדם לפתח התבוננות פנימית ללא שיפוט בזרם המחשבות והרגשות, ועל ידי כך להגיע לקבלה ושלווה הולכת וגוברת של רגע ההווה. ההתבוננות במחשבות ובתחושות הגוף ללא הזדהות מאפשרת לאדם לחוות יותר רווחה פנימית, ולבחור בצורה יעילה יותר את התגובה הרצויה לו.

אימון גופני

תרגול קבוע של אימון גופני משפר לא רק את הבריאות הפיזית, אלא גם את מנגנוני ההתמודדות הנפשית עם לחץ. תרגול אירובי כמו ריצה, הליכה, שחייה ורכיבה על אופניים גורם לשחרור של אנדורפינים, שהם הורמונים התורמים לשיפור מצב הרוח, ומספקים לגוף דרך טבעית לשחרור מתחים.

טיפול פסיכולוגי

בטיפול פסיכולוגי עם מטפל מוסמך, האדם מקבל מרחב מכיל ונטול שיפוט, שבו הוא יכול לשתף ולחלוק את רגשותיו, להגיע להבנה עמוקה יותר של מה שגורם לו כאב ולפתח דרכי התמודדות מיטיבות יותר עם מצבי לחץ בחייו.
אחת מדרכי הטיפול האפקטיביות לאנשים הסובלים מלחץ היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). שיטה זו מציעה תהליך קצר וממוקד, שבו המטופל לומד לזהות את דפוסי החשיבה השליליים שלו ואת הרגשות וההתנהגויות הנוצרים בעקבותיהם, ולשנות את תבניות החשיבה שאינן משרתות אותו. התהליך הטיפולי מצייד את האדם בכלים פרקטיים ויעילים, שאותם הוא יכול ליישם באופן מיידי בחייו ולשפר את דרכי ההתמודדות שלו עם האתגרים בהם הוא נתקל. לשיטת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ישנן תוצאות שהוכחו מחקרית ביצירת הקלה משמעותית בפרק זמן קצר יחסית.

לסיכום

למרות שהחיים מזמנים לנו לא מעט סיבות ללחץ, חשוב לזכור שיש הרבה מה לעשות כדי להחזיר לעצמנו את תחושת הרווחה והנינוחות. ככל שנפתח הבנה לגבי גורמי הלחץ ונאמץ אסטרטגיות התמודדות יעילות, כך נוכל להגיב לאתגרים בצורה נבונה ושקולה יותר ולהרגיש איתנים ושלווים יותר גם במצבים מלחיצים. במיוחד בזמנים קשים מנשוא כמו שאנו חווים כיום במדינת ישראל.

אם גם את/ה נתקל/ת בהרגשה של חוסר יכולת להתמודד עם סף לחץ הולך וגובר, אין סיבה להשאר עם זה לבד. מטפלי המכון מוכשרים ומוסמכים לטפל במצבי לחץ וישמחו ללוות גם אותך ביצירת חיים של רווחה ונחת.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן