fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פלאשבקים

כותב:
תוכן עניינים

אם חוויתם מצב, שבו מציף אתכם גל פתאומי וחזק של זיכרון מחוויה שהתרחשה בעבר, יכול להיות שחוויתם את מה שנקרא- “פלאשבק”. זוהי תופעה שבה האדם חווה שוב את התחושות או הרגשות מאירוע שקרה לו בעבר, לרוב היא תהיה טראומתית, והתחושה חיה ועוצמתית לעיתים עד כדי הצפה. במאמר זה, נסביר את תופעת הפלאשבקים, נתאר את המאפיינים שלה, את ההשלכות האפשריות וגם נפרט מספר שיטות ודרכים שיכולות לסייע לנו בהתמודדות עם החוויה.

פלאשבקים: מהם?

פלאשבקים, במישור הפסיכולוגי, הם זיכרונות פולשניים של חוויות, שיכולים להיות מקושרים למתח פוסט טראומטי. במקרים של פוסט טראומה, ישנה נטייה לחזור בצורה לא רצונית לסצנות מתוך החוויה שגרמה למצוקה, ובכך האדם חווה מחדש שוב ושוב, את אותו הקושי הכרוך בטראומה. כך שלמעשה, האדם פוגש הדים מהעבר שחוזרים לתודעה שלו, ויכולים להיות מופעלים על ידי גירויים שונים. אותם זיכרונות מציתים בו תחושות ורגשות, הקשורים לאותה טראומה מקורית שחווה.

מהו פלאשבק רגשי?

פלאשבק רגשי הוא סוג מסויים של פלאשבק, שמופעל במצב של טראומה מורכבת. פלאשבקים רגשיים קשורים באופן מאוד הדוק למקרים של התעללות בילדות, והם מציפים את האדם בתחושות ורגשות הקשורים לאירוע שחווה, למשך מספר דקות, ולעיתים גם שעות או אפילו ימים. פלאשבק רגשי לא בהכרח מקושר לאירוע ספציפי, אלא לרגשות בעצימות גבוהה שהאדם חווה בעברו והם צפים שוב ושוב. אנשים שעברו טראומה בילדות, כמו במקרים של הזנחה או התעללות, עלולים למצוא את עצמם תחת מתקפה פנימית של חרדה, בושה או חוסר אונים, מבלי יכולת לזהות בצורה ברורה את הטריגר שהפעיל רגשות אלה. כתוצאה מכך, פלאשבקים רגשיים הם היבט מורכב ומאתגר של טראומה ופוסט טראומה.

איך זה מרגיש?

אפשר לדמות חוויה של פלאשבק למצב שבו האדם לכוד בתוך מעין “מנהרת זמן”, שבה העבר וההווה כמו מתערבבים, כך שהגבולות ביניהם מיטשטשים. במצב כזה, הרגשות מתעצמים מעבר לרמה השגרתית, דפיקות הלב מואצות והאדם מתמלא בתחושת חוסר אונים. התודעה כמו שואבת את האדם אל תוך אותה חוויה רגשית שהיתה לו בזמן האירוע הטראומטי, ובכך הוא חווה שחזור חי ועוצמתי של אותה מצוקה שכבר הרגיש בעבר. אדם הסובל מפלאשבקים רגשיים יכול להרגיש גם אשמה ובושה על החוויה שהוא עובר, ולכן לנסות להסתיר אותה מהעולם. במקרה כזה, נוצרת סביבו בועה של בדידות מכאיבה, שכמובן בתורה רק תורמת עוד להעצמת הקושי הראשוני.

איך אפשר להתמודד עם פלאשבקים?

זיהוי הטריגרים

הבחנה וזיהוי של הגירוי שמצית את הפלאשבק היא השלב הראשון בתהליך ההתמודדות. הבנה כזאת יכולה להעניק לנו תחושת מסוגלות ועוצמה, הדרושות לנו כדי לעבור דרך הסערות הרגשיות בצורה מיומנת יותר.

להתנהג כמו ה “מבוגר”

כאשר אנחנו בוחרים בזמן הפלאשבק להעניק לעצמנו חמלה והבנה עצמית, נוכל לתמוך בעצמנו באופן יעיל יותר. חשוב לזכור, שההווה איננו בהכרח דומה לחוויית העבר ושיש לנו כוחות להחזיק מעמד גם כאשר ההצפה מגיעה.

לנשום עמוק

טכניקות של קרקוע וחזרה לגוף כמו נשימות עמוקות, יכולות לעגן אותנו בחזרה ברגע ההווה. בדרך זו, אנחנו פחות נתונים לשליטת המחשבות והרגשות הסוערים שעולים. התרגול יכול להיות פשוט מאוד: שאיפה עמוקה, החזקת האוויר בראות למשך מספר שניות ואז נשיפה איטית. זוהי שיטה בסיסית, הזמינה לכל אדם בכל רגע, ויכולה לעזור מאוד בהחזרת השליטה העצמית שאבדה לנו בזמן ההתקף.

להרגיע את החושים

מומלץ לשלב את החושים בתהליך ההתמודדות, היות שזה יכול למתן את ההצפה באופן מיידי. כאשר אנו נוגעים בחפץ בעל מרקם מחוספס כלשהו, מתמקדים בניחוח מסויים או מקשיבים לצלילים מוזיקליים מרגיעים, תשומת הלב שלנו יכולה לחזור מהמחשבות והתחושות שמציף הפלאשבק אל הרגע הנוכחי, ובכך לתמוך בהחזרת השליטה אלינו.

השגת תמיכה

מומלץ לשתף את החוויות שלכם עם אדם שאתם סומכים עליו מחוג המשפחה והחברים הקרובים, ובנוסף עם מטפל מקצועי. כמו במקרים רבים של אתגרים רגשיים, רשת תמיכה חברתית יכולה לתרום בצורה משמעותית להתמודדות שלנו. כאשר אנו משתפים בפתיחות ונמנעים מלהסתיר, אנו מאפשרים לעצמנו פתח יציאה מהבועה המבודדת של הכאב והבושה.

להכיל את עצמך

חשוב ליצור לעצמנו מרחב בטוח, אוהב, מכיל ויציב שבו נוכל לחוות בבטחה את מגוון הרגשות והתחושות, שחוויית הפלאשבק מביאה איתה. במידה שקשה לעשות זאת לבד, כדאי לפנות לתמיכה וייעוץ.

פלאשבקים ופוסט טראומה

פלאשבקים הם חוויה המשפיעה על אנשים שעברו טראומות מסוגים שונים ומגוונים. פוסט טראומה, ובאופן ספציפי פוסט טראומה מהצבא, שמקורה בהתנסויות קשות בשדה הקרב, יכולה להותיר צלקת רגשית בעלת אפקט מתמשך על התודעה. רבים מהלוחמים בצבא לאורך הדורות סבלו ולמרבה הצער עדיין סובלים מחוויות של פלאשבקים. הבנה של תופעת הפלאשבק וטיפול נכון הם צעדים קריטיים שעלינו לקחת כדי לאפשר לאדם הפרטי ולחברה כולה להגיע להחלמה ולפתח חוסן נפשי.

אל תהססו לפנות לטיפול

טכניקות לעזרה עצמית יכולות לחזק אותנו בהתמודדות עם פלאשבקים, אך במקרים מסוימים כדאי גם להיעזר בליווי מקצועי. שיטת CPT (טיפול בעיבוד קוגניטיבי) היא שיטה טיפולית הממוקדת באופן ספציפי בעיבוד של זיכרונות ותפיסות שנוצרו אצל המטופל בעקבות אירועים טראומטיים, והוכחה במחקרים כיעילה בשיפור איכות החיים אצל אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה. במידה שאתם חווים פלאשבקים באופן מתמשך, שפוגע בתפקוד היומיומי, חשוב שתדעו שיש אפשרויות טיפוליות שיכולות לעזור לכם ואתם ממש לא צריכים להישאר עם הקושי לבדכם. ב”מכון חיבורים” עומדים לרשותכם מטפלים מוסמכים עם הכשרה מקצועית וניסיון בתחום הטיפול בטראומה, שישמחו להציע לכם מרחב בטוח וליווי מקצועי ואכפתי, המותאם באופן ספציפי לצרכים הייחודיים שלכם. נשמח לקחת חלק בתהליך שלכם להשיב לעצמכם את איכות החיים והשגשוג שאתם ראויים להם.

לסיכום

התמודדות עם פלאשבקים דורשת חוסן פנימי, חמלה וכלים יעילים. ככל שנשכיל להבין את מנגנוני ההפעלה של הפלאשבקים ונכיר דרכים מעשיות להתמודדות, נוכל להתקדם לעבר הטבה וריפוי. במידה שהפלאשבקים משבשים את איכות החיים שלכם, ניתן ורצוי להיעזר בטיפול מקצועי.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן