רומינציה היא מיקוד מתמשך וחזרתי במחשבות מעיקות או בדאגות. מצב זה מוביל לעיתים קרובות לעלייה ברמות החרדה והסערות הרגשיות. זהו הרגל נפשי, שיכול לגרום לאדם לדפוסי חשיבה מעגליים חזרתיים ושליליים ובכך לגרום להמון אי נחת, תקיעות ובמקרים מסוימים גם חרדה.
למעשה, רומינציה היא מעין התעסקות מתמשכת ולא יעילה בבעיות, פחדים או באירועים שליליים מהעבר. במקום להתמקד במציאת פתרונות או תובנות מקדמות לשיפור המצב, האדם השקוע במחשבות חזרתיות. אפשר לדמות את המעגל הזה למעין תקליט שבור, שבו השכל “מנגן” שוב ושוב את אותו הקטע המוזיקלי של דאגה, חרטה וביקורת עצמית. לצורך המחשה, ניקח לדוגמה אדם שעשה טעות בעבודה בעבר. אותו אדם יכול לבלות שעות, ואולי אף ימים, בהרצת ההתרחשויות שעברו בדמיונו, מתוך ניסיון לדמיין תוצאה אחרת ולהטיל ספק ביכולותיו. תבנית חשיבה חזרתית זו יכולה להיראות כמעט אוטומטית, ולמשוך את האדם עמוק אל תוך מצב של חרדה או דיכאון סמוי, מבלי לאפשר לו לגבש שום פתרון אמיתי.
ישנם מספר אלמנטים המאפיינים את הרומינציה. ראשית, היא בדרך כלל מתקשרת לעיסוק במחשבות שליליות, במיוחד כאלה הקשורות לאירועים מהעבר או לחששות מפני העתיד. בשונה ממחשבות של פתרון בעיות, שבהן החשיבה מכוונת לעבר מטרה ובעלת אופי פרואקטיבי, הרי שהחשיבה ברומינציה היא בעלת אופי פאסיבי ומעגלי. דפוס חשיבה זה מייצר התשה נפשית, ללא תוצאות מועילות. מאפיין נוסף של רומינציה הוא היותה בלתי רצונית, כלומר האדם לא בוחר לעסוק ברומינציה, אלא מוצא את עצמו לכוד בתוך “לופ” של מחשבות חזרתיות. בנוסף לכך, רומינציה מתאפיינת במיקוד עצמי. כלומר, היא מעבירה את תשומת הלב של האדם פנימה, מה שגורם לו לעיתים קרובות לתחושת בדידות וחוסר אונים.
לרומינציה יש סיבות שונות, שרבות מהן קשורות לרגשות החבויים מתחת לפני השטח או למטענים נפשיים כאלה ואחרים. אחד הטריגרים הנפוצים לרומינציה הוא- חרדה. זאת מפני שאנשים במצב חרדתי נוטים לעסוק במחשבות על התרחישים הגרועים ביותר האפשריים. דיכאון סמוי יכול גם הוא לשחק תפקיד משמעותי ברומינציה, כאשר רגשות מעיקים כמו עצבות, חרטה או תחושת נחיתות, שלא עברו עיבוד וריפוי, יכולים להוביל לחשיבת יתר ולספקות עצמיים. אנשים מסויימים מפתחים רומינציה מתוך ניסיון מוטעה להשיג שליטה במחשבותיהם וברגשותיהם. הם מאמינים, שבעזרת ניתוח בלתי פוסק של המצב, הם יוכלו למנוע את התוצאות הלא רצויות. גישה זו לפעמים מייצרת לאדם קושי נוסף, היות שהיא מובילה לעלייה ברמת המתח ולהתחפרות עמוקה יותר בתוך דפוסי החשיבה השליליים.
לרומינציה יכולות להיות השפעות עמוקות על בריאות הנפש. במחקר שפורסם בארה”ב בשנת 2000, נמצא קשר בין רומינציה מתמשכת להחרפה של חרדה, דיכאון ומצבים נפשיים נוספים. כמו כן נמצא, כי רומינציה יכולה להגביר רגשות של חוסר אונים וייאוש, ובכך היא מקשה על האדם לתפקד באופן חופשי ומועיל בפעילויות יומיומיות, או להתחבר לשמחת החיים שלו. בנוסף, רומינציה עלולה לפגוע באיכות השינה וביכולת הריכוז. למרבה הצער, אדם בעל נטייה לרומינציה עלול גם לחוות קושי לנהל מערכות יחסים קרובות, היות שהמיקוד המתמיד במחשבות שליליות מייצר מחסום לאינטראקציה משמעותית ועמוקה. לאורך זמן, הדבר יכול להוביל ליצירת מעגל סגור, שבו האדם מתבודד ונמנע מקשרים, ובכך הוא חווה העצמה של האתגרים הנפשיים שלו. במצבים כאלה מומלץ לפנות לטיפול בחרדות. טיפול כזה, כשהוא נעשה בצורה מקצועית ומיומנת, יכול לסייע לאדם לשבור את המעגל השלילי שנקלע אליו.
ישנן מספר שיטות יעילות ונגישות לעזור לאנשים להתמודד עם מנגנון הרומינציה. נמנה פה כמה מהגישות המקובלות:
זוהי אחת מהשיטות הנפוצות והיעילות לרומינציה (כמו למגוון של אתגרים אחרים). שיטת טיפול זו ידועה ביכולתה לעזור לאנשים לזהות את דפוסי החשיבה השליליים ולפרק אותם. בשיטת CBT, המטופל לומד לזהות את הטריגרים המפעילים אצלו את הרומינציה, ולפתח אסטרטגיות להתערב במעגלי החשיבה האלה. טכניקות כמו הבנייה קוגניטיבית מחדש מאפשרות לאדם להחליף את המחשבות הלא מועילות במחשבות שהן מאוזנות יותר ומחוברות יותר למציאות.
טיפולים מבוססי מיינדפולנס זוכים להכרה ביכולתם לסייע בתחומים רבים, ובין השאר הם יכולים לעזור בהפחתת רומינציה. טכניקת מיינדפולנס מעודדת את האדם להישאר נוכח, ולהיות מעורב באופן מלא ברגע הנוכחי. בכך היא עוזרת לו להשתחרר מהעיסוק החזרתי בטעויות מהעבר או בדאגות לגבי העתיד. בעזרת תרגול טכניקות מיינדפולנס, כמו מדיטציה ונשימה מודעת, המטופל יכול ללמוד להתבונן במחשבותיו ללא שיפוט, ומיומנות זו עוזרת לו להיחלץ מהאחיזה של חשיבת הרומינציה, או לכל הפחות להחליש אותה במידה ניכרת.
דרכי טיפול נוספות המשמשות לעיתים קרובות כשיטות משלימות לאלה שתיארנו למעלה, כוללות: כתיבה יומית של מחשבות, טכניקות שונות להרגעת המיינד ופעילות גופנית, שמסייעת להסיט את המוקד המנטלי של האדם ממחשבות שליליות לעבר כיוונים בריאים יותר. שילוב של כמה מהגישות האלה ביחד יכול להעצים את האדם לקחת בחזרה את השליטה על מחשבותיו, ולשפר את תחושת הרווחה הפנימית שלו.
טיפול בגישת CBT ממלא תפקיד משמעותי ביותר ביציאה ממעגל הרומינציה, בכך שהוא מספק למטופל את הכלים והאסטרטגיות, הדרושים לו בכדי לאתגר ולשנות את דפוסי החשיבה ה”דביקים” שחוזרים על עצמם בראשו. בעזרת CBT, האדם לומד לזהות עיוותים תפיסתיים שעלולים להוביל לאופי חשיבה זה כמו חשיבה קטסטרופלית או חשיבה בסגנון של “הכל או כלום”.
לאחר מכן, המטופל לומד למסגר מחדש את המחשבות הללו באופן שהוא מאוזן ומציאותי יותר. שיטת CBT מדגישה גם את החשיבות של שינוי התנהגותי, ומעודדת את המטופל לקחת חלק בפעילויות משמעותיות ומתגמלות. בדרך זו ניתן להעביר את מוקד תשומת הלב מהמחשבות השליליות אל פעולה חיובית. עם הזמן, התהליך הטיפולי יכול להוריד בצורה משמעותית את תדירות הרומינציה ואת העוצמה שלה, ובכך לשפר את הבריאות הנפשית של האדם ואת תחושת הרווחה הפנימית שלו.
כפי שאפשר להבין, אדם המתמודד עם רומינציה ניצב בפני אתגר לא פשוט. במקרים רבים, ישנו קושי אמיתי להתגבר על רומינציה בעבודה עצמאית בלבד, והאדם זקוק לעזרה חיצונית ולהכוונה מקצועית. במידה שאתם מוצאים את עצמכם כלואים בתוך מעגל של חשיבה שלילית, שמקשה עליכם לתפקד ולהנות מהחיים, חשוב שתדעו שאתם לא חייבים להתמודד עם זה לבד. הצוות המוסמך והמיומן של “מכון חיבורים” עומד לרשותכם בכל שאלה והתלבטות. המטפלים שלנו מתמחים בגישות טיפוליות מתקדמות, ויעניקו לכם מענה רגיש ומקצועי. צרו איתנו קשר עוד היום, ונשמח ללוות אתכם בדרך חזרה לעבר השלווה, היציבות הפנימית ואיכות החיים שאתם ראויים להן.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים