תסמונת טורט היא הפרעה פסיכיאטרית עם מקורות נוירוביולוגים הבאה לידי ביטוי ב"טיקים" פיזיולוגיים או קוליים שמופיעים אצל הסובל ממנה באופן בלתי נשלט. המאפיין המפורסם והמוכר ביותר בקרב הציבור הרחב לתופעה, הוא הנטייה לקלל ולהשתמש בשפה בוטה.
תסמונת טורט

אבחון וזיהוי של תסמונת טורט
הפרעות “טיקים” מופיעות אצל ילדים רבים אך רק במקרים נדירים ביותר מדובר בטיקים כתוצאה מתסמונת טורט. מבחינה קלינית, על מנת לאבחן טורט הטיקים צריכים להופיע לפני גיל 18, לתקוף את האדם למשך שנה לפחות ובתדירות תכופה וכן שלא יופיעו בשל הקשר נסיבתי כלשהו. טיקים פיזיולוגיים או קוליים המופיעים לאחר גיל 18, בנסיבות ספציפיות, ותוקפים את האדם לאורך זמן, יכולים להצביע על בעיות נוירולוגיות או פסיכיאטריות אחרות אך לאו דווקא על תסמונת טורט.

האם יש טיפול לתסמונת?
תסמונת טורט היא מחלה כרונית שאינה ניתנת לריפוי מלא. עם זאת, ישנם מספר אפיקי טיפול שיכולים להפחית את עוצמתם של הטיקים ולאפשר לאדם הסובל מהתסמונת שיבוש מינימלי של חייו. טיפול רגשי ממוקד או טיפול קוגנטיבי התנהגותי יכול לאפשר לאדם הסובל מההפרעה להתמודד עם תסמינים שהם תוצאה נלווית של ההפרעה כמו דיכאון, חרדה או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית.
ישנן מספר תרופות פסיכיאטריות וכן פיזיולוגיות המשמשות לטיפול בתסמונת טורט, אולם השימוש בהן בדרך כלל נדיר מכיוון שתופעות הלוואי של התרופות הללו אינן קלות. פיתרון נוסף שהפך פופולרי לאחרונה הוא טיפול בקנאביס רפואי אשר ידוע כבעל יכולת להפחית את עוצמתם של הטיקים וכן את תחושות החרדה הנלוות אליהם. גישה אחרת לטיפול במחלה מתמקדת בתזונה ובהפחתת צריכת חומרים כמו קפאין או ניקוטין שמעוררים טיקים.
לרוב משלבים בין כמה גישות טיפוליות שונות לתסמונת טורט על מנת להשיג תוצאות מיטביות. צוות המטפלים במכון חיבורים ישמח לעזור, פנו אלינו לקבלת סיוע מקצועי ומיומן.
