fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

קושי בקבלת החלטות

כותב:
תוכן עניינים

קבלת החלטות היא חלק מהותי מחיי היומיום של כל אחד מאיתנו. היכולת לקבל החלטה באה לידי ביטוי בכל שלב בחיינו, במגוון של נושאים. החל מהחלטות שגרתיות ולא דרמטיות כמו : בחירת הבגדים בבוקר, בחירת מנה לארוחת הצהריים, החלטה לגבי הזמן הנכון לבצע מטלה יומיומית מסויימת ועד להחלטות בנושאים עמוקים יותר בעלי השפעה ארוכת טווח כמו: בחירת מקצוע, החלטה על מעבר בית או סיום של קשר זוגי משמעותי. רוב האנשים מצליחים במידה זו או אחרת להתמודד עם החלטות פשוטות ויומיומיות, אם מפני שהיכולת לקבל החלטות היא חזקה אצלם באופן טבעי, ואם בשל כך שרכשו מספיק ניסיון ומיומנות בתהליך קבלת החלטות במהלך החיים. עם זאת, ישנם לא מעט מצבים, שבהם אנשים חווים קושי להחליט, ומרגישים שכל החלטה שואבת מהם זמן ואנרגיה רבים, מייצרת להם עומס נפשי ופוגעת משמעותית ביכולת שלהם להנות מהחיים ולהיענות להזדמנויות המוצעות להם בצורה בריאה וספונטנית. במאמר זה נתייחס לקושי בקבלת החלטות – נבין לעומק את הגורמים ונתאר דרכים להתמודד איתו, כדי להקל על עצמנו בצמתי החיים.

קושי בקבלת החלטות – איך הוא מתבטא?

הקושי לקבל החלטות יכול לבוא לידי ביטוי במגוון צורות, ולהשפיע על חיינו בהיבטים רבים ושונים. אדם שיש לו קושי בתחום זה, יחווה מאבקים, אתגרים ומצוקות במהלך היום בנקודות זמן, שעבור רובנו עוברות ללא שום חיכוך. זה כמובן תלוי בחומרת הקושי, ובמידה שבה האדם חווה כל צומת של החלטה כשדה קרב פוטנציאלי. עבור אנשים מסויימים, ההחלטה לגבי החולצה שילבשו לאותו יום יכולה להיות מאתגרת כמעט באותה מידה כמו ההחלטה לגבי בחירת מסלול לימודים גבוהים. מה שבטוח הוא, שאדם שמתקשה בקבלת החלטות יכול לחוות את החיים כמו מעגל בלתי פוסק של ניתוח נתונים, ספקות והיסוסים לגבי בחירותיו והצפה עד כדי תחושת שיתוק וקושי לצאת לפעולה.

ממה נובע הקושי להחליט?

פחד מכישלון או מהצלחה

פחדים אלה, הנשמעים כמנוגדים זה לזה, שניהם יכולים לגרום לנו לקשיים בקבלת החלטות. לרבים מאיתנו יש פחד, שלא נצליח לעמוד ברף הציפיות הגבוה שהצבנו לעצמנו. הפחד הזה יכול לגרום לתחושה של שיתוק וקושי להתקדם. בהקשר זה חשוב לציין, שבעוד שפחד מכישלון הוא תופעה מוכרת ונפוצה, הרי שבצד השני של המטבע, יש גם פחד מהצלחה. זהו פחד שהוא אולי פחות מודע ומדובר ויכול להישמע אפילו חסר הגיון, ועם זאת, הוא אכן מופיע בחיי אנשים רבים בנקודות זמן מסוימות, ובהחלט יכול להשפיע על יכולתנו לנוע בחופשיות ולקבל החלטות בצורה יעילה.

פרפקציוניזם

אם אתם סובלים מפרפקציוניזם (שאיפה לשלמות), אתם בטח מכירים את התחושה, שלא משנה מה נעשה ומה נחליט- תמיד יהיה עוד “משהו קטן” שאפשר לשפר או לשדרג, ושברגע שמתברר מה דורש שיפור, לא נהיה רגועים עד שלא נבצע אותו, רק כדי לגלות שוב, שיש עוד משהו… השאיפה האינסופית להגיע לתוצאות מושלמות ללא פגמים יכולה להפוך את תהליך קבלת ההחלטות למסלול מכשולים מייגע, ובמקרים מסויימים אף לגרום לאדם להימנע ממצבים שבהם נדרשת החלטה.

דימוי עצמי נמוך

כאשר אדם סובל מדימוי עצמי נמוך הוא נוטה לחוות חוסר ביטחון, חשש וספקות רבים. כל אלה משבשים את יכולתו להתבונן במציאות כפי שהיא, ולקחת החלטות נבונות ומועילות.

FOMO

FOMO או חרדת החמצה בעברית, הוא הפחד להפסיד הזדמנויות, שנפוץ מאוד בעידן הדיגיטלי שלנו. כאשר הפחד הזה מנהל אותנו, נתקשה להגיע להחלטות, היות שתמיד ננסה למצוא אפשרות אחרת, שתהיה עדיפה על מה שבחרנו.

פחד להתחייב

החלטה בכיוון מסויים היא צעד של התחייבות בכיוון זה, שיכול לעורר באדם תחושת לחץ או מחנק, ולגרום לו להסס ולהתקשות בהחלטה.

איך נכון לקבל החלטות?

הדרך לקבלת החלטות יעילה מתחילה ביצירת בהירות לגבי היעדים והערכים שלנו, ובחינה של האפשרויות לאור אותם יעדים וערכים. כאשר אנחנו בוחרים להיות בהלימה עם אותם ערכים, נוכל לחוות יותר בהירות וביטחון. חשוב לפתח מודעות לתהליכים פנימיים, כדי להבחין בין דחפים זמניים שנוטים להתחלף תדיר, לבין רצונות מהותיים, שמבטאים את הערכים האמיתיים שלנו.

מהי עייפות בקבלת החלטות?

עייפות בקבלת החלטות היא אפקט מצטבר שנוצר במצבים של לקיחת החלטות רבות במשך היום. מצב כזה יכול לגרום לדלדול כוחות ולהחלשת היכולת שלנו לקחת החלטות בצורה בריאה ויציבה. בדומה לשריר שהפעלנו יתר על המידה, כך גם יכולת החשיבה יכולה להגיע לעומס יתר, ומתוך כך- להחלטות פזיזות או להימנעות מלקיחת החלטות.

איך מתמודדים עם הקושי להחליט?

על מנת להתמודד עם קושי בקבלת החלטות, כדאי לאמץ גישה הוליסטית, שמטפלת בשורש העמוק של הקושי. חשוב להבין מהי הסיבה האמיתית שמונעת מאיתנו לקחת החלטות בצורה קלה ויעילה. בנוסף לכך, יש להבין לעומק, שגם אם אנחנו נמנעים מלקבל החלטות, בשל הפחד מההשלכות שלהן, הרי שגם לאי קבלת החלטה יש מחירים, מה שאומר, שאין לנו באמת אפשרות להתחמק מהתוצאות שאנחנו מייצרים, ואם כך- אולי כבר עדיף לנו להשתתף בבחירה לטובתנו?

טיפול בקושי בקבלת החלטות

לאנשים המתקשים בקבלת החלטות מומלץ להיעזר בגישה טיפולית, המספקת כלים מעשיים ויישומיים. גישת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי CBT היא אחת השיטות המועילות במצבים כאלה, היות שהיא מציעה למטופל דרך יעילה לזהות את מנגנוני החשיבה שמעכבים אותו בתהליכי קבלת ההחלטות, וכן שיטות פשוטות לנטרל אותם ולפתח אסטרטגיות התמודדות בריאות ויעילות.

לסיכום

המסע לקבלת החלטות יכול להיות רצוף בחוסר ודאות ומורכבות, ובאותו זמן, הוא גם מעניק לנו הזדמנויות לצמיחה, לגילוי עצמי, להעצמה אישית ולפיתוח מיומנויות חשובות. ככל שנלמד לקבל באהבה את האתגרים ולהצטייד בכלים ושיטות להתמודד איתם, כך נוכל לצבור ביטחון ובהירות על מסלול ההתפתחות האישית שלנו, בדרך להשגת היעדים שהצבנו לעצמנו.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן