מה ההבדל בין CBT ל- DBT? שאלה זו עולה לעיתים קרובות, כאשר מחפשים מענה מקצועי לקשיים רגשיים וצרכים נפשיים. שתיהן גישות טיפוליות מבוססות-מחקר, שמציעות כלים מעשיים לניהול מחשבות ורגשות – אך כל אחת מהן פותחה מתוך גישה שונה, עם מיקוד בסוגי אתגרים אחרים. אם אתם מתלבטים בין השיטות או רוצים להבין לעומק מה הן מציעות, במאמר זה נפרט את ההבדלים המרכזיים ביניהן, תוך התייחסות לצרכים השונים שהן יכולות לענות עליהם.
בעולם הטיפול הפסיכולוגי קיימות מגוון גישות טיפוליות שנועדו לשפר את איכות החיים והאיזון הרגשי של המטופלים. טיפול CBT וטיפול DBT נמנים בין השיטות המרכזיות והפופולריות ביותר בתחום, וכל אחת מהן מציעה כלים מעשיים ויעילים בדרכה הייחודית.
CBT, או טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, מתמקד בהבנה ובשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שמעוררים מצוקה רגשית. השיטה מיועדת לסייע במצבים של חרדה, דיכאון, הפרעות אובססיביות-כפייתיות ועוד, תוך שהיא עוזרת למטופלים לזהות מחשבות שליליות ולהמיר אותן במחשבות חיוביות ומציאותיות. לעומת זאת,DBT (טיפול דיאלקטי-התנהגותי) פותחה במיוחד לסייע במצבים בהם יש קושי משמעותי בוויסות רגשי, והיא מתמקדת במתן כלים לניהול מצבי לחץ ומצבי קיצון.
שתי השיטות מבוססות מחקר ומעודדות שיתוף פעולה פעיל בין המטפל והמטופל. למרות ההבדלים במיקוד, יש גם חפיפה בין השיטות ולעיתים הן משתלבות יחד, במיוחד כאשר יש צורך בטיפול רב-תחומי המותאם לצרכי המטופל.
CBT היא גישה טיפולית שהתפתחה בשנות ה-60 על ידי הפסיכיאטר אהרון בק. גישה זו מתמקדת בקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגויות, מתוך הבנה שדפוסי חשיבה לא מועילים (כגון מחשבות שליליות על עצמי) יכולים לעורר רגשות של מצוקה והתנהגויות מזיקות. בטיפול, המטופלים לומדים לזהות דפוסים אלו, לבחון אותם ולהחליפם במחשבות חיוביות ומציאותיות יותר, כדי לשפר את רווחתם הנפשית.
הטיפול מיועד לרוב לבעיות כמו חרדה, דיכאון, פוביות והפרעות נוספות, וכולל שיטות וכלים מעשיים שהמטופלים יכולים ליישם בחיי היום-יום. CBT מתאים לכל גיל, כולל ילדים, ותורם להתמודדות טובה יותר עם מצבי מתח, שינוי או קושי ממושך. טיפול CBT לילדים כולל פעילויות מותאמות לגילם, המשפרות את ההבנה שלהם לגבי מחשבות ורגשות.
הוא גישה טיפולית שפותחה על ידי הפסיכולוגית מרשה לינהן, בעיקר עבור אנשים המתמודדים עם DBT משלב עקרונות מהטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי עם תכנים דיאלקטיים – כלומר, גישה שמבקשת לאזן בין ניגודים ולמצוא את “הדרך האמצעית”.
DBT, או טיפול דיאלקטי-התנהגותי, הוא גישה טיפולית שפיתחה הפסיכולוגית מרשה לינהן, במיוחד עבור אנשים המתמודדים עם הפרעת אישיות גבולית וקושי בוויסות רגשי. DBT הוא חלק מהגל השלישי של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), שמתמקד בשיטות המשלבות קבלה ושינוי במטרה לפתח גמישות רגשית. שיטה זו משלבת בין עקרונות קוגניטיביים להתנהגותיים לבין עקרונות של קבלה עצמית ומיינדפולנס, מה שהופך אותה למתאימה במיוחד לאנשים עם מצבים רגשיים עוצמתיים ונטייה להתנהגות אימפולסיבית. בטיפול זה, המטופל מקבל כלים מעשיים להתמודד עם מצבי מצוקה אינטנסיביים בצורה יעילה יותר, ובדגש על ויסות רגשי ומיומנויות תקשורת.
DBT מוכר בזכות תרגול מדיטציה וקבלה עצמית, אשר מסייעים למטופלים לפתח גישה סבלנית ואמפתית לעצמם ולאחרים, תוך יכולת לשנות דפוסים מזיקים. מעבר לטיפול הפרטני, שיטת DBT כוללת לעיתים קרובות גם טיפולים קבוצתיים ומענה טלפוני במקרה של מצבי חירום רגשיים, כך שמטופלים יכולים להתאמן במיומנויות שלמדו גם מחוץ לפגישות הטיפוליות.
ההבדל העיקרי בין CBT ל- DBT הוא במוקד ובאופי ההתערבות, כך שכל שיטה מתאימה לסוגי קשיים שונים:
למרות ההבדלים, קיימות מספר נקודות דמיון מהותיות בין CBT ל- DBT, והן מהוות חלק מרכזי בהצלחת שתי השיטות:
טיפול CBT מתאים במיוחד למי שמחפש פתרון ממוקד ומהיר יחסית לבעיות רגשיות מגוונות. השיטה מיועדת לאנשים המתמודדים עם חרדה, דיכאון, פוביות, הפרעות אובססיביות-כפייתיות, ובמיוחד למי שמעוניינים בכלים לשיפור איכות חייהם באופן עצמאי דרך זיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות מעוררי מצוקה. עבור ילדים, טיפול זה מציע כלים מותאמים להבנה ולניהול רגשות, ומסייע בפתרון אתגרים חברתיים ורגשיים יומיומיים.
טיפול DBT, לעומתו, נועד בעיקר לאנשים החווים קשיים משמעותיים בוויסות רגשי ובמיומנויות בין-אישיות. הטיפול מתאים במיוחד לבעלי הפרעת אישיות גבולית, לאלו המתמודדים עם מתחים נפשיים גבוהים, דיכאון עמיד, מצבי סיכון או נטיות אובדניות. DBT מעניק כלים לניהול מצבי לחץ אינטנסיביים, תוך שילוב של קבלה עצמית ומודעות. השיטה מתאימה למי שזקוקים לתמיכה רגשית מחוץ למפגשים, כגון דרך תמיכה טלפונית במקרי חירום או קבוצות תרגול לפיתוח יכולות התמודדות יומיומיות.
DBT פותחה במיוחד עבור מצבים מורכבים, שבהם נדרשים כלים ייחודיים להתמודדות עם קשיים רגשיים והתנהגותיים, ולכן מתאימה למגוון רחב של מצבים:
DBT מציעה מגוון יתרונות ייחודיים, שיכולים להתאים במיוחד לאנשים המתמודדים עם קושי בוויסות רגשי:
טיפול DBT מתבצע בארבעה שלבים עוקבים, שנועדו לחזק את יכולת המטופל להתמודד עם רגשות עוצמתיים ולהעניק לו כלים להתמודדות עם מצבי מצוקה קשים:
בשלב זה, המטופלים לומדים לזהות ולבקר את תגובותיהם הרגשיות, במיוחד כאשר הן עוצמתיות. הכלים הנלמדים מסייעים להם למנוע התפרצויות פתאומיות ולהגיב באופן רגוע יותר, מתוך הבנה כיצד לזהות את המניעים לרגשות אלה ולנתב אותם בצורה בריאה.
שלב זה מתמקד בפיתוח מיומנויות תקשורת ומערכות יחסים. המטופלים לומדים לשפר את יכולת ההקשבה, ההבעה והאינטראקציה שלהם, מתוך מטרה ליצור קשרים בריאים ולצמצם קונפליקטים במערכות יחסים.
המטופלים מתרגלים טכניקות של קבלה עצמית ושל המציאות, כולל התמקדות ברגע הנוכחי ובחינת המחשבות מבלי לשפוט אותן. תרגול זה מפחית שיפוטיות עצמית ומקנה למטופלים כלים להגברת תחושת השלווה.
בשלב האחרון, המטופלים לומדים כיצד לנהל מצבי מצוקה ותגובות קיצוניות. הכלים הנרכשים מסייעים לאדם להתמודד בצורה בריאה ומאוזנת, ולהימנע מהחלטות אימפולסיביות או נזק עצמי בזמן לחץ.
שני הטיפולים, CBT ו- DBT, זכו להכרה רחבה ולהמלצות רבות בשל יעילותם. DBT נמצא כיעיל במיוחד בקרב מטופלים עם קשיים מורכבים בוויסות רגשי ובעיות התנהגותיות, כאשר המיומנויות והכלים הנרכשים במהלך הטיפול תורמים לשיפור ניכר באיכות חייהם של המטופלים.
אחת המעלות של DBT היא הגמישות בשיטות הטיפול המשלימות – מפגשים פרטניים לצד קבוצות תרגול, בהם המטופלים יכולים לשתף בחוויותיהם, ללמוד ולהתאמן יחד. במקרים דחופים ניתן לתמוך במטופל באמצעות תקשורת טלפונית, דבר שמסייע להתמודד עם מצבי חירום בצורה מיידית וממוקדת.
הבחירה בין CBT ל- DBT נובעת מהתאמה לצרכים הייחודיים של כל מטופל ומאופי הקושי הנפשי. טיפול CBT מציע כלים פרקטיים לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות, ומתאים למי שמחפש התמודדות עם חרדות, דיכאון או דפוסים מעכבים ביומיום. לעומתו, טיפול DBT מעניק מענה מעמיק לקשיים בוויסות רגשי וכולל כלים לתמיכה גם במצבי קיצון, מה שמתאים לאנשים עם נטייה למצבים רגשיים עוצמתיים או למצבי משבר.
אם אתם מתלבטים לגבי השיטה הנכונה עבורכם, כדאי להתייעץ עם מטפל מומלץ ומוסמך, שמכיר את שתי השיטות ויוכל לכוון בהתאם למטרותיכם האישיות. מכון “חיבורים” מזמין אתכם ליצור קשר וליהנות מייעוץ מקצועי עם מומחים שיסייעו לכם במסע האישי לשיפור הרווחה הנפשית.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
מומלץ לחפש מטפל מוסמך עם ניסיון בגישה המתאימה, לוודא המלצות וביקורות, ולבחור מישהו שנוח לכם איתו בפגישה ראשונית.
כן, טיפול CBT מתאים לרוב הבעיות הרגשיות, כמו חרדה ודיכאון, וניתן להתאים אותו לגילאים שונים, כולל ילדים.
בהחלט, DBT כולל לעיתים גם קבוצות תמיכה, ועבודה פרטנית, וכן תמיכה טלפונית במקרה הצורך.
לרוב, CBT קצר יותר ומתמקד בסדרה מוגדרת של פגישות, בעוד DBT הוא טיפול מעמיק יותר שכולל גם תרגול מיומנויות לטווח הארוך.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים