fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

ODD: הכל על הפרעת התנגדות אצל ילדים

כותב:
תוכן עניינים

כאשר בנה ד’ היה כמעט בן 4, א’ , אם יחידנית, התוודתה בבושה שהיא לפעמים חושבת שהילד שלה “הופך את חייה לגיהינום”. א’ מספרת בתסכול, “היום הוא התנהג נורא ועורר בי שנאה“, כתבה ביומנה הפרטי. “הוא הביא אותי לקצה. כשהוא לא היה עסוק בלהפיל מגדל בלוקים של ילד אחר או זרק ניירות על כל הרצפה – ללא סיבה, כך נראה, מלבד זה שהוא יכול – הוא סבל מהתקפי זעם שיכולים להימשך שעות”. היו לו חמישה התקפי זעם ביום“, המשיכה א’, . “בהם הוא היה תוקפני ואלים. הוא היה מתפרץ, היכה אותי ואת אחותו ומחורר חורים בקירות.”

הסיבה, היא גילתה, הייתה הפרעת התנגדות, או ODD המאופיין בהתפרצויות אלימות, התנגדות לכללים ונטייה להתנהגויות פוגעניות – יחד עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD או ADD) במקרה של ד’, אובחנה גם תסמונת אספרגר.

האמת היא, שילדים כמו כולנו, זקוקים שיראו אותם כפי שהם ולא מתוך פריזמה של איזה הפרעה הם אובחנו בה. עם זאת, כאשר אנחנו נותנים שם לתופעה שהילד שלנו חווה זה יכול להרגיע אותנו שהמדע מכיר את זה, אנחנו לא לבד, יש עוד כמונו שמתמודדים עם זה וקיים טיפול תומך. מה שמכונה הפרעת ODD או הפרעת התנגדות הוא  סוג של אבחנה שניתנת לילדים הכוללת מספר סוגים של התנהגות המלווה במזג סוער. ההתנהגות ODD המתנגדת נובעת מתוך קושי גדול שהם חווים, לכן באחריות ההורים היא ללמוד איך אפשר לעזור להם אל אף הקושי הגדול להיות באמפתיה כלפיהם כאשר הם תוקפניים כל כך.

מה זה הפרעת התנגדות ODD?

כל הילדים הצעירים מתנהגים לפעמים בצורה אימפולסיבית או מתריסה,וזה לאו דווקא אומר שיש להם ODD, לרוב זה חלק מתגובה רגשית נורמלית. אבל אם התנהגויות האלו קיצוניות ואינן תואמות את השלב ההתפתחותי, זה יכול להצביע על ODD או איזשהי הפרעת התנהגות אחרת.

ODD הוא הרבה מעבר להתקף טנטרום מדי פעם, מדובר בדפוס מתמשך ומוגזם של התנהגות שלילית ותוקפנית כלפי דמויות סמכות בחייו של הילד, הנמשך שישה חודשים או יותר. כמו אלפי ילדים עם ODD, בהרבה מקרים בעלי הפרעת התנהגות ODD  מתקשים לתפקד במסגרות ונושרים  מהן, בגילאים בוגרים יותר, בהרבה מקרים וללא טיפול מתאים הילדים עלולים להגיע למצבים של עבריינות ולהסתבכויות כאלה או אחרות ולפעמים לפתח הפרעת אישיות אנטי סוציאלית. [1]

גורמי סיכון לODD

אין גורם אחד ברור לפיתוח ODD. סביר להניח ששילוב של נסיבות פיזיולוגיות וסביבתיות משחקים תפקיד חשוב:

  • סיבוכים בהריון: מצאו כי הפרעות התנהגותיות שכיחות יותר אצל ילדים עם משקל לידה נמוך, או שנולדו בטרם עת. כמו כן, ODD עשויה להיות שכיחה יותר גם בילדים שנחשפו לרעלנים ברחם, כגון עשן טבק, או בילדים שהוריהם או הדמויות שמטפלות בהם סובלים מהפרעות התמכרות לסמים.
  • גנטיקה: ODD יכול לעבור בתוך המשפחה, הדבר יכול להצביע על נטייה גנטית של אנשים מסוימים לפתח אותן. עם זאת, במקרה של ODD, מדענים לא זיהו גן מסוים שיכול לתת הסבר חד משמעי לתופעה.
  • טראומה: אירוע טראומתי יכול לגרום לחץ נפשי רב ולהשפיע על האישיות שלנו. חשיפה מוקדמת בילדות לטראומה יכולה להשפיע על התפתחות הילד ולגרום להתפחות של ODD. דוגמאות נפוצות שעשויות להשפיע על ילדים כוללות:
  • קשיי תפקוד בבית, חיי בית לא יציבים
  • יחסים מורכבים וקשים עם ההורים
  • משמעת לא עקבית או קשה מדי
  • הזנחה או התעללות פיזית או רגשית
  • בבתים בהם יש קשיים כלכליים ומחסור ODD עלול לנבוע מרמות מוגברות של מתח.
  • עיכוב התפתחותי הנובע מסיבות שונות סביבתיות או מולדות יכול להוות גם הוא גורם לODD, לילדים עם עיכוב התפתחות קשה יותר לווסת, לפענח ולתקשר את הרגשות שלהם.

אפשר בקלות לבלבל בין מתח טראומטי של ילדים לבין ODD, כי יש להם תסמינים חופפים. אפשר לקרוא על הנושא עוד כאן.

התסמינים ודרכי הזיהוי של ODD

רוב התסמינים הנראים אצל ילדים ובני נוער עם ODD מופיעים לסירוגין גם אצל ילדים אחרים שאינם מתמודדים עם ההפרעה, לכן נציין שלא מומלץ לעשות אבחון עצמי ולהסיק מסקנות ולפני שעושים אבחון מקצועי על ידי גורמי מקצוע מתחום בריאות הנפש. גילאים בהם יותר קשה לעשות אבחנה לODD הם הגילאים הצעירים של שנתיים-שלוש, או שנות גיל ההתבגרות בהן מופיעים התנהגויות שחופפות להפרעת ההתנהגות כמו מרדנות ווכחנות והתרסה נגד ההורים.

אצל ילדים ובני נוער עם ODD, ההתנהגויות האלו מופיעות לעתים תכופות יותר. ומפריעות ללמידה ולהסתגלות לבית הספר. ובמקרים מסוימים, הם משבשים את מערכות היחסים של הילד עם אחרים.

אם תבחינו בתסמינים האלה לפחות במשך 6 חודשים מעל גילאי 2-3 יש לגשת לאבחון:

  • התקפי זעם תכופים
  • מרבה בוויכוחים עם מבוגרים
  • מסרב לעשות מה שמבוגר מבקש
  • תמיד מטיל ספק בכללים ומסרב לציית לכללים
  • עושה דברים כדי לעצבן או להרגיז אחרים, כולל מבוגרים
  • האשמת אחרים בהתנהגויות או בטעויות שהילד עצמו עשה ולא לוקח עליהם אחריות.
  • מוטרד בקלות על ידי אחרים
  • לעתים קרובות בעל מזג רגזני
  • מדבר בצורה נוקשה או חסרת חביבות
  • מחפש נקמה או נקמני. [2]

אבחון של ODD

בגלל מה שציינו בפסקה קודמת, פסיכולוגים ואנשי בריאות הנפש לא ימהרו לאבחן את הפרעת ההתנהגות ODD בילדים מאד צעירים בגלל שבגיל הזה דברים עוד יכולים מאד להשתנות.

תהליך האבחון לODD מתבצע לרוב על ידי פסיכולוג מומחה והוא יכול לאבחן את ההפרעה באמצעות תהליך הערכה שכולל:

  • התבוננות בילדים
  • רישום הערות וחוות דעת על התנהגותו
  • ביצוע שאלונים
  • ראיונות עם הורים, מטפלים או מורים

חשוב לציין שאבחון מוקדם של ODD יכול לשפר משמעותית את יעילות הטיפול בילד ולמנוע סבל והתדרדרות

הפרעות נלוות ל-ODD

בהרבה מקרים ODD  מופיע כחלק או לצד קשיים אחרים שהילד חווה כמו למשל:

ODD יכול להיות הדרך של הילד לספר לכם משהו שהוא לא יכול לדבר אותו במילים ולכן חשוב לראות מעבר להתנהגות הODD גם מה החוויה של הילד ולפעול לפי זה.

דרכי התמודדות עם הפרעת התנגדות ODD 

חשוב מאד לדעת שיש מגוון רחב של כלים והתערבויות טיפוליות יעילות בעולם בריאות הנפש לטיפולמ בODD:

הדרכת הורים

מחזקת ותומכת ראשית בכם ההורים, מתוך ההבנה שזה יכול להרגיש מאד בודד וחסר אונים או מייאש להתמודד שוב ושוב עם תוקפנות מצד ילדכם במסגרת הפרעת ODD. תקבלו כלים משמעותיים להתמודדות ממטפלים שמכירים היטב את התסמינים והאתגרים שיש בהורות לילדים עם הקושי הזה.

טיפול רגשי

כאשר ילד מגיע לטיפול קודם כל הדגש יהיה על ביסוס הקשר שלו עם המטפלת, כאשר ילד עם קושי של ODD מצליח לסמוך על מבוגר ומבסס איתו קשר שאין בו מלחמות זה מחזק אותו ומראה לו שאפשר ליצור קשר עם מבוגרים בצורה אחרת, הילד צריך להבין קודם כל שכשהוא מגיע לחדר הזה הוא יכול להניח את “כלי הנשק” ואת המלחמות בצד ולנוח. לאחר השלב הזה שהוא בפניי עצמו משמעותי ומשנה הרבה בתפיסה שלו, אפשר לעבוד על יחד על מה רגשית מפעיל אותו, מכעיס, מעורר חרדה או תסכול. העבודה הרגשית והגישה תהיה תלויה בשלב בו נמצא הילד רגשית והתפתחותית. ניתן דרך טיפול לשפר משמעותית את התסמינים של ODD.

טיפול CBT לילדים

טיפולים אלו יכולים לעזור לילד לגלות מה הוא מרגיש ולפתח הבנה טובה יותר לעולם הפנימי שלו, מה קורה לו למשל כשהוא חווה התקף זעם? מה מרגיש בגוף? בטיפול המטפלת מעודדת את הילד “להיות כמו בלשים” שמגלים יחד מה מפעיל אותו ומה עוזר לו מנגד.

טיפול בCBT עשוי להניב פירות יפים כאשר מדובר בODD ובייחוד הכלים שהוא נותן לילד להתמודדות וויסות עם כעסים לצד חיזוק חיוביים והעצמת הילד.

ילדים פשוט צריכים שיראו אותם ולא ינסו לשנות אותם ממש כמונו, הורות וחינוך הם “ריקוד” על המנעד הזה בין הצבת גבולות להתכווננות אל הילד, חייבת להיות שם אמפתיה לצד אסרטיביות והובלה, ומציאת הגשר בין הצורך של הילד למה שהמערכת דורשת ממנו. ODD היא מכונה הפרעה אבל אם נסתכל על מה שנמצא מאחוריה המקור הרגשי יכול ללמד אותנו הרבה על הילד ואת הילד על עצמו, מה הרגישות שלו ומה הוא נרתע, מה עוזר לו להרגע ועוד.

למכון שלנו בחיבורים, מגיעים הורים רבים עם אותן שאלות כמו שלכם, ב13 שנות הותק של המכון הספקנו לעזור לאלפי משפחות שמתמודדות עם מקרים של ODD או הפרעות התנהגות אחרות. אנחנו מזמינים אתכם להתייעץ ולעבור אצלנו תהליך משנה חיים בין אם זה רק באמצעות הדרכת הורים, טיפול רגשי לילד בגישות מתקדמות או גם וגם, כי מגיע לכם להנות מהילד ולילד מגיעה תחושת רווחה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן