״מבחינתנו, הליבה של הדרכת הורים היא מציאה מחדש של הכיוון שלנו כהורים. אנחנו נוטים להיסחף למעגלי עשיה, שליטה ומחשבות ויכולים לשכוח את החיבור שלנו, את התשובה לשאלה- איזה הורה אני רוצה להיות?״- הפסיכולוג עמי ויזל, מדריך הורים במכון חיבורים
האם אתם כהורים מוצאים עצמכם מתמודדים עם קושי בהצבת גבולות? קושי בהבחנה בין אמפתיה והגנה מועילה לכזו היוצרת תלות וחרדה אצל ילדכם? האם אתם מתקשים לעיתים למצוא קו אחיד ותואם המוסכם עליכם כדרך המתאימה ביותר להתמודד עם הקשיים של ילדכם? האם אתם נתקלים בבעיות התנהגות ולמרות שהצבתם גבולות לא מתרחש שינוי מהותי? במאמר זה נתאר מיומנויות שונות שנרכשות במהלך הדרכת הורים ונמליץ על מספר פעולות שהורים יכולים לאמץ בכדי לתמוך בילדיהם בזמן משבר.
להיות הורים טובים וקשובים היא שאיפה של כל אדם המביא ילד לעולם, אולם מדובר במשימה לא פשוטה כלל וכלל. לא אחת משולה ההורות לעבודה במשרה מלאה ובצדק, מדובר במשימה תובענית וארוכת שנים הדורשת מאיתנו לפתח שלל מיומנויות חיוניות חדשות. מיומנויות אלו ניתן לפתח על ידי בניית תוכנית מוגדרת ויעילה המאפשרת העצמה של ההורים בתמיכה וקידום של הילד/ה לעבר התפתחותו/ה הנורמטיבית והרצויה. הדרכת הורים כוללת פגישות פרטניות של זוג ההורים או הורה אחד עם מדריך /מטפל המוסמך לכך לצורך מתן כלים להתנהלות נכונה עם הילד/ים, הפגישות מתקיימות ללא נוכחותם.
דוגמא לתוכנית טיפולית: הורים לילד הסובל מחרדות יונחו כיצד לשלב אמפתיה, אמונה ביכולתו, הצבת גבולות נכונים ויצירת מערכת חיזוקים. נדבר איתם על מקורות החרדה ומה מעצים את תחושות החרדה אצל בנם ונבין יחד אלו כלים טיפוליים התנהגותיים יכולים לעבוד עבורם. בהדרכה שמועברת דרך הגישה הקוגניטיבית התנהגותית או דרך גישת ACT בונים יחד עם ההורים תוכנית טיפולית ברורה ומגובשת ובודקים את האפקטיביות שלה לאורך הטיפול. הורים לילדה עם טריכוטילומניה יונחו לפתח את התקשורת הרגשית, להבין כיצד להפחית לחץ וללמוד את עקרונות הגישה שמטפלת בשינוי הרגלים (HRT). לכל קושי רגשי או סימפטום ישנן טכניקות טיפוליות שניתן להנגיש להורים וללוות אותם בתהליך של היישום.
העובדה שיש קשיים עם הילדים, ממש לא מצביעה על טיב ההורות שלנו. אחת הדרכים הכי יעילות לשפר אותו היא באמצעות קבלת הכוונה מתאימה. אם נצליח לפעול קצת פחות באופן אמוציונאלי מתוך אוטומטים שלנו בתקשורת עם הילדים, ונקבל כלים לפעול באופן נכון, קשוב ומקרב נוכל לשפר את היחסים איתם מאד. קיימים מגוון של כלים שניתן לקבל על מנת להצליח לשנות דפוסי חשיבה ופעולה מול הילדים, דפוסים שגורמים להנצחת הקשיים, ריחוק והתדרדרות היחסים. במקרים אחרים, הקשיים בגידול הילדים דווקא נובעים מקושי לשתף פעולה ולפעול יחד כהורים. דוגמאות אפשריות למצבים:
קיימות מגוון דוגמאות מן הקליניקה, ניתן להתנחם בכך שלכולם יש קשיים, אף אחד איננו הורה רע והבשורות הטובות שניתן לתקן, לשנות ולשפר את המצב, אך יש צורך במוטיבציה גבוה ושימת כוונה עמוקה לכך.
הגדרת המטרות והערכת הבעיות איתם מתמודדים ההורים והילד/ה
יצירת עמדה משותפת ואחידה של ההורים בכדי לחזק את הסמכות ההורית
זיהוי תפיסות ואמונות המגבילות את ההורים בהצבת גבולות נכונים
הבנה ולמידה של אמצעים המותאמים לצרכיו האישיים של הילד/ה
בנייה של תוכנית חיזוקים
הבנה של הסימפטומים השונים וכיצד הם נוצרים
חיזוק התקשורת המשפחתית
הבנת הערכים המשפחתיים וכיצד הם מובילים אתכם כהורים
כיצד להעלות את ערכו העצמי של ילדכם על ידי חשיפה התנהגותית
ההתמודדות של ההורים הזקוקים להדרכה היא ברגעים היום יומיים, בשגרה, בהתנהלות השוטפת בבית. בין יתרונותיו הבולטים של תהליך הדרכת הורים ב”מכון חיבורים” היא הזמינות הרציפה של המדריכ/ה עבור ההורים. ליווי ותמיכת המדריכ/ה איננה מתחילה ונגמרת בשעת המפגש וניתן להתייעץ איתו גם מעבר לשעות אלו. קיימת בנוסף קבוצת WATSAPP ייעודית למפגש פורה ומלמד עם הורים נוספים המתמודדים עם קשיים בהורות. איכות ההדרכה היא גבוהה וניתנת על ידי אנשי מקצוע מנוסים מאד בתחום. בהדרכה מקבלים ערכים שילוו את תהליכי ההורות לטווח הארוך (גם לילדים הבאים).
כאשר ילד מאובחן על הספקטרום, ההתמודדות עם המצב היא כלל משפחתית ודורשת הערכות מחודשת תוך משפחתית. ברוב המקרים, כל המשפחה רוצה לעטוף את הילד, להתגייס ולסייע לו. כאשר מתרחש מצב משפחתי כזה ישנה חשיבות גבוהה לליווי חיצוני של דמות מקצועית ומנוסה, זאת על מנת לשמור על האיזון, לרכוש כלים טובים להתמודדות למתן תמיכה מרבית לילד תוך שמירה על כוחות ההורים ולהימנע ממצבי שחיקה ופיתוח חוסן משפחתי. מדריכ/ה הורים יוכל לסייע במציאת הדרכים הנכונות לתווך לילד את הדברים כפי שהם בדרך הבריאה והטבעית ביותר שתתן לו את מה שהוא צריך. צוות הפסיכולוגים ב”מכון חיבורים” בעלי ניסיון של התמודדויות עם מצבים כאלו במשפחה והעבירו הדרכות הורים רבות להורים שחיים במציאות כזו.
הדרכת הורים היא כלי נפוץ שהורים רבים נעזרים בו בשלבי התפתחות שונים של ילדיהם. ניתן לקבל הדרכת הורים מסובסדת מטעם קופות החולים אך לרוב הדבר כרוך בזמני המתנה ארוכים. כאשר מדובר בקונפליקט מול ילדכם או כל קושי שבגינו אתם זקוקים להדרכה, זמן הוא מרכיב קריטי, גם בהקשר ההתפתחותי של הילד וגם על מנת לחסוך סבל מיותר.
“מכון חיבורים” מציע הדרכת הורים במחיר של 450 ₪ למפגש של 50 דקות. ברגע שמתחילים תהליך במכון חיבורים, מקבלים הרבה ערך נוסף מעבר למפגשים:
קיימים מקרי קיצון, בהם הזמן הוא מרכיב אקוטי, מצבים בהם נשקפת סכנה אמיתית בריאותית לילד או מקרים בהם עיכוב בהגשת עזרה טיפולית עלול לגרום לנזק נפשי. בנוסף לכך, מקרים אלו דורשים גם התערבות טיפולית ישירה של פגישות פרטניות של הילד עם הפסיכולוג בנוסף להדרכת הורים. לרוב במקרים אלו הטיפול יינתן באופן אינטנסיבי יותר וממוקד. מקרים לדוגמא:
מעבר לכך, ישנם מקרים שאינם אקוטיים וקיצוניים שבהם יש לשים דגש דווקא על טיפול פרטני של הילד או לחלופין טיפול בפורמט משפחתי. כדי להבין איזה תהליך התערבות מתאים, תוכלו להתייעץ ישירות עם המכון להכוונה והתאמת תכנית טיפול מתאימה לכם.
כאשר אתם מבחינים שילדכם מתמודד עם קשיים וקיימת השפעה ניכרת על תפקודו בבית, בבית הספר או במסגרות חברתיות. כאשר הקושי איתו הוא או היא מתמודדים משפיע על בטחונו וערכו העצמי או כאשר אתם כהורים לא בטוחים כיצד להתמודד עם משברי חיים שונים המשפיעים על משפחתכם. אם אתם מרגישים צורך בהדרכה לגבי שינויים כגון מעברי דירה ובית ספר, התמודדות עם אובדן או גירושין, או כאשר ברצונכם לפתח את התקשורת עם ילדכם, לחזק את הסמכות והשפעתכם על ילדכם, ניתן ואף כדאי לפנות להדרכת הורים. כאשר ילדכם צעיר מידי או מסרב להגיע לטיפול, הדרכת הורים מאפשרת שינוי מהותי גם ללא השתתפות ילדכם בטיפול. מחקר מצא שהורים שלומדים במהלך הדרכת ההורים תאוריות למידה חברתית, מצליחים להפיק יותר והשינוי ההתנהגותי נשמר לאורך זמן רב יותר.
במכון חיבורים קיימת אפשרות להדרכת הורים ובמקביל טיפול ממוקד לילד/ה בגישות שונות : CBT, ACT, או מיינדפולנס אך השילוב מומלץ במקרים בהם הילד/ה מעוניין בטיפול ומוכן לשתף פעולה. במקרים שאין לילדכם מוטיבציה ,הדרכת הורים יכולה להוות פתרון מהיר ומאד יעיל. המטפלים שלנו מספרים על הצלחות טיפוליות רבות ושינוי דרמטי שעובר הילד/ה והמשפחה כולה בעקבות טיפול קצר מועד יחד עם ההורים.
הדרכת הורים היא הדרך המומלצת ביותר להוביל שינויים התנהגותיים ורגשיים אצל הילדים בזמן קצר- בממוצע 10 מפגשים.
כל המפגשים מתבצעים על ידי מטפל או מטופלת מוסמכים מתחום בריאות הנפש עם רישיון משרד הבריאות וניסיון בהדרכת הורים.
מועד המפגשים, המבנה שלהם והמספר שלהם משתנה בהתאם למורכבות המצב וההעדפות שלכם, ההורים.
המפגש הראשון מתקיים עם שני ההורים: לאחר מכן תחליטו ביחד עם המטפל/ת המוסמכים על התוכנית הטיפולית.
לעיתים, יוצע לעבוד במשך מספר מפגשים עם אחד ההורים בנפרד ואז לחזור למפגשים משותפים.
לאורך התהליך מתבצע משוב שוטף לניטור הרשמים שלכם והתגובות מצד הילדים. חשוב לזכור שההדרכה הזו היא בשבילכם: המטפלים שלנו בהחלט יוכלו להעניק ההתייחסות לקושי הרגשי שאתם חווים סביב המצב, כך שהטיפול מאפשר גם שינוי בתפיסת החרדה או המצוקה שלכם.
בסופה של ההדרכה, שאורכת כאמור כ-10 שבועות בממוצע, נוכל להסביר הסיבות למצב מהיבט רגשי, מחשבתי, התנהגותי, וביולוגי, נבנה תוכנית, ניישם אותה, נתרשם מהצלחתה ונתאים אותה במקרה הצורך.
אנחנו יודעים שאתם עמוסים. את ההדרכה ניתן לבצע בשעה וביום שנוחים לכם. מכון חיבורים עובד 6 ימים בשבוע משעה 7:00 בבוקר ועד 22:00 בלילה. בימי שישי המכון פועל עד השעה 16:00.
👈 כמה הדרכת ההורים אונליין עולה?
עלותה של פגישה בהדרכת הורים עומדת על 450 ש״ח.
👈 כמה משתתפים יש בהדרכה?
ההדרכה היא אישית ומשתתפים בה רק המטפל/ת והורי הילד. לעיתים יוצע לצרף עוד אדם שמשמעותי לילד וחשוב שיהיה שותף בחלק מהמפגשים.
👈 האם יש הנחה לאם/אב חד הוריים?
כן, אב או אם חד-הוריים יכולים לזכות בהנחה עבור הדרכת הורים במכון חיבורים.
👈 כמה זמן נמשך כל מפגש?
אורכו של מפגש הדרכת הורים הוא כ-50 דקות. לעיתים יש צורך להאריך את המפגשים.
הדרכת הורים בשיטה מקוונת (אונליין) יכולה להיות הפתרון במיוחד בתקופה הזאת. בין מגבלות הסגר, העבודה מהבית וילדים שלא הלכו לבית הספר תקופה ארוכה – קשה לפנות זמן גם לדברים החשובים. פגישה אונליין עם צוות המומחים של ״חיבורים״ יכולה לתת לכם את כל סל הכלים של הדרכת הורים – בנוחות של פגישה במקום שנוח לכם, בזמן שנוח לכם.
עולם הפסיכולוגיה עובר חידושים רבים שנועדו להתאים את הגישה הטיפולית לצורך של המטופל, ולא להפך. שיטת ACT (Acceptance and Commitment Therapy – טיפול על-ידי קבלה ומחויבות) – מתמקדת בגמישות מחשבתית שמסייעת גם להורים וגם לילדים להתמודד עם קשיי היומיום.
מה המשמעות של גמישות מחשבתית? פירושה של שיטת ACT היא לקבל את עצמנו כמו שאנחנו ולצמוח מתוך קבלה זו: לשנות את ההתנהגות שלנו למה שהיינו רוצים לראות בעצמנו, ובמקרה של הדרכת הורים – להיות ההורים שהיינו רוצים עבור ילדינו. שיטת ACT מאמינה כי הדרך לשינוי מתחילה בקבלה עצמית.
הדרכת הורים בשיטת ACT תעזור לכם למצוא את סגנון ההורות שמתאים לכם, כדי שתרגישו רווחה נפשית ביחס שאתם מעניקים לילדיכם, אך גם לעצמכם.
השינוי העצמי שמציעה שיטת ACT מאפשר לשנות דברים מהותיים שמפריעים לכם בקשר עם ילדיכם בצורה שהוכחה מחקרית כמועילה לשני הצדדים בקשר. בין הקבלה הראשונית של עצמנו ועד לגילוי המחויבות לישום ההבנות הללו, נעבור יחד תהליך משמעותי של התמודדות עם הרגשות הלא נעימים שכולנו חווים והמצוקות היומיומיות – כולל ילדינו בבית.[4]
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
תהליך הדרכתי אותו עוברים הורים על ידי פסיכולוג / מטפל רגשי מוסמך על מנת לפתור קונפליקט/ים הנוגעים לילד.
ב”מכון חיבורים” ניתנת הדרכה פרטנית, ממוקדת בהתאם לצרכי ההורים הכוללת בניית תכנית טיפולית/ הדרכתית ייעודית.
עבור הדרכת הורים איכותית ומקצועית ההמלצה היא לפנות למכון מוכר או פסיכולוג בעל תעודת הסמכה מתאימה, ניסיון וידע בתחום.
תהליך הדרכתי שאופיו תלוי במה ההורים מביאים להדרכות, על פי הצורך. במכון חיבורים התהליך מתקיים מעבר לשעת הפגישה וקיים ערוץ ישיר לתקשורת עם המדריכ/ה בזמני אמת, בשגרה. ההדרכות ניתנות על ידי פסיכולוגים מנוסים ומומחים בתחום.
רוצים לדבר איתנו?
Anxiety in Children and Youth – A Guide for Parents
Effects of knowledge of social learning principles on enhancing treatment outcome and generalization in a parent training program Journal of Consulting and Clinical
Psychology. 49(4):526–532, AUG 1981
Robert J. McMahon; Rex Forehand; Douglas L. Gries
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים