fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פחד טיסה: איך להתגבר על חרדת טיסה ולהתחיל ליהנות מהחופשה?

כותב:
תוכן עניינים

מרגישים שאתם פשוט לא מסוגלים לעלות על טיסות? מטוסים הם כלי התחבורה הבטוח בעולם, אך עבור אחדים, הפחד מהימצאות בחוסר שליטה גורר עמו פחד ומחשבות שליליות, המונעים מהם חווית רבות • קראו ממה נובעת החרדה ואיך מתגברים עליה.

מהי חרדת טיסה?

רובנו מודעים לנתון הסטטיסטי הקובע שהסתברותית, הסיכוי להיות מעורבים בתאונת מטוס נמוך מהסיכוי להיות מעורבים בתאונת דרכים. למרות זאת, מדובר בחרדה נפוצה הרבה יותר מחרדת תאונות דרכים או חרדת נהיגה. רוב הסובלים מחרדת טיסה מייחסים זאת לפחד מתקלות במטוס, פחד מאירוע חבלה והחשש משהייה ארוכה במקומות סגורים. מדובר בתופעה נפוצה, הפוגעת באיכות החיים ואולם בהחלט ניתנת לטיפול.

חרדת טיסה היא חרדה ספציפית השייכת לקבוצת הפרעות החרדה והיא מוגדרת כפחד שמתעורר כאשר האדם שוהה בכל כלי טייס באשר הוא. גורם מעורר החרדה הוא עצם השהייה באוויר בעת מהלך הטיסה.

אישה עם חרדת טיסה

מהם הגורמים לחרדת טיסה?

החשש המשמעותי ביותר של אלו הסובלים/ת מחרדת טיסה הוא תחושת חוסר אונים ופחד מאובדן שליטה אשר יוצרים התקף חרדה בזמן הטיסה עצמה ומחשבות מטרידות וקטסטרופאליות לפני הטיסה עצמה, כגון: ” לאורך הטיסה אהיה במצב של חרדה מתמדת” , ” לא אהיה בשליטה על עצמי ואחווה התקף חרדה בטיסה” וכו’.

גורמים אפשריים להיווצרותה של חרדת הטיסה:

  • קיום של חרדות שונות: לפעמים החרדה מטיסות מלווה או נובעת מחרדות מסוגים אחרים כמו חרדה ממקומות סגורים (קלסטרופוביה), פחד גבהים, פחד מאובדן שליטה, פחד מפני תאונת מטוס.
  • גורמים כימיים: לעיתים אצל חלק מהאנשים חרדה מתעוררת בשל חוסר איזון כימי כמו הפרשת יתר של הורמוני לחץ כמו קורטיזול ואדרנלין.
  • חוויות טראומתיות מן העבר: אצל חלקם, חרדת הטיסה יכולה לנבוע מתוך אירוע בו חוו חרדה ברמה גבוהה בטיסה בשל חוויה אותה פירשו כסכנת חיים אפילו אם לא הייתה בה סכנה ממשית. למשל תופעת “כיסי אוויר”. חוויות טראומתיות שנוצרות בילדות בעלות השפעה קריטית על הדרך בה נחווה את העולם בהמשך וכאשר ילד חווה חרדה בטיסה היא עלולה להישאר איתו עד הבגרות.

האם גם אתם סובלים מהבעיה?

נסו להיזכר בחופשה האחרונה, בדגש על רגעי טרום ההמראה והטיסה עצמה. אם חוויתם חלק מהתחושות הבאות או שסיגלתם את ההתנהגויות הבאות, יתכן שגם אתם מתמודדים עם פחד טיסה

  • מחשבות שליליות וקטסטרופאליות לפני ובזמן הטיסה
  • הימנעות מעליה למטוס כחלק מאורך חיים תקין
  • תחושות פיזיולוגיות המלוות אותנו זמן קצר לפני מועד הטיסה ובמהלכה, כגון: אי נוחות, דופק לב מואץ, סחרחורות, בחילות, עצבנות, הזעת יתר ולעיתים התקף חרדה.

המאפיינים הפיזיולוגיים ופסיכולוגיים היוצרים תחושה ואמונה כי קיימת סכנה ממשית, גם במצב בו הכל תקין ומתנהל על מי מנוחות, משפיעים על ערכו העצמי של הסובל מחרדת טיסה ומצמצמים את האמונה ביכולתו להתמודד עם מצבי לחץ שונים ולנהל אורח חיים רצוי. אדם הסובל מחרדת טיסה נוטה לנסות להימנע מטיסות מה שיכול לפגוע באיכות החיים כי הדבר מיצר את צעדיו.

פחד מטיסה הוא דבר טבעי!

על פי הערכות, בין 10%-40% מאוכלוסיית העולם סובלת מחרדת טיסה ברמות שונות. שכיחותה של חרדת טיסה היא משהו שקשה לחקור בגלל שחסרים דיווחים עצמיים של אנשים בשל הבושה. במקרי קיצון, חרדת הטיסה גורמת לאנשים לבטל טיסות חשובות, לוותר על טיולים ופרנסה בשל אותה חרדה. ניתן להתנחם בכך שאינכם לבד, חרדת הטיסה היא חרדה שכיחה מאד בקרב האוכלוסייה ואולי מצביע על כך שהמצאות על מטוס באוויר נוגדת את הטבע האנושי בבסיסו.

לצורך ההשוואה,  שכיחותן של תאונות מטוס נמוכה מתאונות דרכים: 1.2 מיליון הרוגים וכ-20-30 מיליון פצועים בשנה בתאונות דרכים לעומת כ- 155,549איש שנהרגו מתחילת הימים שהחלו לטוס. נתון זה משקף כי אין הפעלה של הגיון בחרדת טיסות.

ממריאים: טיפים להתמודדות עם פחד מטיסות

  • הימנעו מלהימנע! כאשר קיימת חרדה הימנעות מהגורם שמעורר אותה רק מגביר אותה ומשמר אותה לאורך זמן. קבעו לכם יעד טיסה קרוב כמו יוון או אפילו טיסה בשמי הארץ, חשיפה לגירוי שמעורר את החרדה מפחית אותה משמעותית ומספק חוויית סיפוק והצלחה.
  • לזכור שכל תחושה, מחשבה או רגש כמה שהם נוראיים וקשה לשאת אותם, יסתיימו לבסוף, כמו כל דבר. כך גם הטיסה מעוררת החרדה.
  • מומלץ מאד להביא ספר שאתם אוהבים, לשוחח עם אדם אחר. אם אתם מתרגלים מדיטציה ונשימות ביום יום, היא תוכל לסייע לכם גם כאן.
  • אם אתם לא מרבים לטוס וטיסה עבורכם היא מותרות וטיול וקורית בתדירות נמוכה, ניתן להיעזר בטיפול תרופתי נקודתי ביום הטיסה.
  • תוכלו להיעזר בדמיון ומחשבות מרגיעות. תוכלו לדמיין את היעד אליו אתם טסים את הנחיתה המרגיעה, המגע עם הקרקע. תוכלו לעשות תרגיל של סריקת גוף, לחוש את כפות הרגליים נוגעות ברצפה, להרגיש היכן בגוף את חשים את החרדה ולהניח שם יד מרגיעה.

מטוס ממריא

מתי כדאי להתייעץ עם איש מקצוע?

אצל חלק מהאנשים הסובלים מהבעיה, טיסות מיועדות לשם אטרקציה בלבד ולא חלק אינטגרלי מאורח חייהם, אלו מקרים בהם יש פחות משקל על הכף וזה נתון לשיקול האדם, עליו לשאול את עצמו האם הוא רוצה להתמודד או  להמשיך לסבול ממגבלה זו. אצל אנשים שקיבלו הצעת עבודה, רילוקיישן או שטיסות הן חלק מעבודתם באופן קבוע ומתמודדים עם חרדת טיסה טיפול מקצועי הוא בהחלט נדרש, אין סיבה להמשיך לסבול כך.

דרכי טיפול מקצועיות בחרדת טיסה

טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי שניתן על ידי פסיכולוג מוסמך ובעל ניסיון בתחום החרדה היא אחת הדרכים להתמודד עם החרדה, להפחיתה ואף לרפאה. בטיפול פסיכולוגי קיימת אפשרות להתבונן ולזהות את מקור החרדה, אם מדובר אירוע טראומתי או חרדה אחרת ממנה נובעת חרדת הטיסה ניתן לחקור זאת בחדר הטיפולים ולהגיע לתובנות בנושא. כאשר בוטחים במטפל פסיכולוגי מתקיים מרחב בטוח בחדר בו ניתן לעבור תהליך של ריפוי החרדה מתוך הבנה של המקור של החרדה והתבוננות עליו. תנאי הכרחי להצלחת תהליך כזה הוא מוטיבציה גבוהה של המטופל לעבור אותו ושיתוף פעולה מלא עם הפסיכולוג.

טיפול קוגנטיבי התנהגותי – CBT

על פי רוב מטפלים בחרדה על ידי טיפולים ממוקדים כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או טיפול דינאמי קצר מועד. מטרתו של הטיפול בפחד טיסה היא ללמד כיצד להתמודד באופן נכון עם החרדה בזמן הטיסה, ליצור מודעות גבוהה יותר לסוגי החשיבה הבלתי יעילים אשר מגבירים ומשמרים את החרדה, לפתח ולתרגל דפוסי חשיבה אלטרנטיביים ובריאים יותר, להיחשף באופן התנהגותי לרגשות ולתחושות הקיימות מבלי שהן יגבירו את החרדה. הטיפולים מתמקדים בדפוסים העומדים בבסיס היווצרות החרדה כגון: צורך בשליטה, פחד מאי ודאות וערך עצמי נמוך. בטיפול נעזרים בכלים שונים ויוצרים מערך תרגול שמטרתו להטמיע את הכלים השונים וליצור הסתגלות מלאה.

EMDR

טיפול באמצעות תזוזות עיניים או EMDR הינה גישה טיפולית ששמה דגש על ריפוי של חוויות טראומות. השלב המרכזי בשיטת הריפוי נעשה באמצעות תזוזות עיניים ופעולות שונות אותן מנחה המטפל את המטופל לעשות בזמן המפגש ומגרים את שתי האונות (גירוי בילטרלי) ההנחה היא כי גירוי של שתי האונות מקהה את עוצמת הטראומה אם הוא נעשה במקביל להעלאת תכנים ותמונות מהאירוע הטראומתי על ידי המטופל. בשלבים הראשוניים של הטיפול נעשית הערכה וזיהוי אמונות ודפוסי חשיבה של המטופל שנבנו בעקבות הטראומה וגם בלי קשר אליה. בהמשך תהיה התמקדות בדרכי התמודדות של המטופל שהביאו אותי להרגיש בטוח בהן הוא משתמש כשהוא חש מצוקה וחרדה. שיטת טיפול זאת יעילה עבור חרדת טיסה במקרים בהם מקור החרדה נובע מאירוע טראומתי. חשוב לציין כי אירוע טראומתי לא חייב להיות מקרה דרמטי וייתכן ומדובר אף במספר מקרים שבנו בהדרגה את תחושות החרדה והרצון להימנע ממצבי טיסה. בטיפול זה ניתן להפחית את עוצמת החרדה שמצבי טיסה מעוררים ולאפשר  רחב נשימה כאשר מגיעים למצבים כאלה.

טיפול במציאות מדומה

טיפול חדשני בישראל. טיפול זה מעניק חוויה של מציאות המדמה חוויית טיסה אמיתית.  האדם מתיישב בכיסא כמו של מטוס בתוך חדר סגור סביבו תפאורה המדמה בנאמנות את תא הנוסעים. במהלך הסשן מופעלים כל הגירויים שיש במהלך טיסה, קולות, רעשים תזוזות, וגם גירויים ראייתיים. טיפול חדשני זה מתבסס על ההנחה כי החשיפה היא הגורם המרכזי שמסוגל לרפא את החרדה מהגירוי עצמו.

טיפול במציאות מדומה

טיפול תרופתי

למי שנוהג לטוס מעט ומעוניין להימנע מהסיטואציה המאיימת, קיימת אפשרות ליטול תרופת הרגעה הפועלת באופן נקודתי למספר שעות, תרופות הרגעה ניתנות על פי מרשם ודורשות מעקב וייעוץ פסיכיאטרי. מי שנוהג לטוס הרבה וסובל מפחד טיסה, עדיין לא נמליץ ליטול תרופות על בסיס קבוע ולהתמודד עם החרדה באמצעות אחד הכלים המוצעים במאמר.

 

חרדת טיסה כאמור, איננה רציונאלית וייתכן ונובעת ממקורות שונים כמו אירוע טראומתי או חרדה מסוג אחר. בכל מקרה, המצב האופטימאלי יהיה לשאוף לחופש ניידות מלא בעולם ולהסרת המגבלות שמצמצמות אותנו.  לשם כך עלינו להיחשף לפחד ולפגוש את החלקים הפחות נעימים בתוכנו, גם אם ההיחשפות היא מעודנת והדרגתית, היא חשובה. בטיפול רגשי או פסיכולוגי ניתן לעבור תהליך הדרגתי שדרכו ניתן להגיע לתחושת שחרור באמצעות יציאה למסע יד ביד עם מטפל תומך שבו עוברים דרך הקשיים והמצוקות על מנת להגיע להטבה ולהיות מסוגלים לפגוש באומץ את הפחדים שלנו.

ב”מכון חיבורים” ניתן מענה טיפולי ממוקד עבור מצבים של חרדה. הצוות המקצועי במכון מונה אנשי טיפול מוסמכים כגון פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים, בין היתר, בעלי התמחות לטפל במצבי חרדת טיסה. צוות המכון נמצא בהתפתחות ולמידה מתמדת ומהווה קורת גג משפחתית ומקצועית למטפלים ולמטופלים כאחד.  צרו קשר להתאמה אישית וייעוץ.

צרו קשר להתאמה וייעוץ אישי.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן