ראשי » OCD – הפרעה אובססיבית קומפולסיבית » אובססיית HOCD: או.סי.די ומחשבות מיניות
ראשי » OCD – הפרעה אובססיבית קומפולסיבית » אובססיית HOCD: או.סי.די ומחשבות מיניות
OCD ותסמינים טורדניים הם תופעה נפוצה הרווחת בכלל האוכלוסייה. ספקטרום ה OCD הוא רחב ומגוון וכולל מאפיינים של מחשבות טורדניות ולא נשלטות המייצרות לחץ וחרדה ומובילות לביצוע טקסים שאמורים לכאורה להרגיע אותה. HOCD הוא סוג מסויים של OCD במסגרתו המחשבות המטרידות הן מיניות ומעוררות חרדה אצל הסובל מן התופעה. טאבו חברתי ותרבותי הוא בעל משקל רב ולהפר את הטאבו הזה בהקשר מיני, מעורר המון חרדה, בייחוד עם מעורבת במחשבות הללו אלימות או פגיעה באחר חסר ישע.
או. סי. די מיני נכללת תחת ההפרעות האובססיביות קומפולסיביות וכוללת התמודדות מורכבת עם מחשבות טורדניות לגביי זהות מינית, מעשים ודמיונות מיניים. סובל מן ההפרעה יחוש חרדה לנוכח המחשבות שעולות בו וייבהל מהן, הן ימשיכו להטריד את מנוחתו וחוזר חלילה. התמודדות זאת עשויה לפגוע באורח החיים ובקיום חיי מין תקינים ובריאים. מחשבות מיניות הן נחוות כחודרניות ועשויות לייצר מתח עקבי שטורד את האדם גם בחדר המיטות. על מנת לווסת אתה המחשבות, ובדומה לכל קבוצת הפרעות הOCD מתגבשים אצל האדם טקסים שאותם הוא מבצע כדי להקל על סבלו מתוך אמונה שהם יפיגו את המחשבות.
לפני שנספר על סוגי המחשבות האובססיביות שמולידו התנהגות כפייתית לעיתים, נציין כי החרדה מאותן מחשבות איננה מעידה על האוריינטציה המינית של אותו אדם. זו סיטואציה מורכבת של מעגל סגור כאשר את אותן מחשבות “מתדלקת” החרדה עצמה וחוזר חלילה. אין הדבר בהכרח מעיד על קיום של אותה משיכה.
להלן מחשבות מיניות ופחדים אופייניים לHOCD:
אדם שחרד להפוך את נטייתו המינית, למשל סטרייט שחרד מלהפוך להומו. מה שמפתיע הוא שקיימים מקרים רבים בקליניקה, בהם דווקא אדם הומו חרד ממחשבותיו על המין השני, כלומר להפוך לסטרייט. עיקר החרדה כאן היא למעשה שהאדם לא יוכל לקיים מערכת זוגית בריאה עם מושא אהבתו בשל מחשבותיו המיניות ואלו “יגנבו” אותו ממעשה האהבה שלהם ויגרמו לו (כביכול) להמיר את נטייתו דבר שיתפרש כסוג של בגידה. עובדה מעניינת נוספת היא שלרוב מי שסובל מסוג המחשבות האלו הם דווקא אנשים ליברליים עם קבלה מלאה של השונה.
אצל מרבית האוכלוסייה, גם אלו שאינם רווקים, עוברות מחשבות מיניות ברחוב על אנשים או נשים אחרות, זה דבר טבעי. הדבר מתפתח לכדי מחשבות פולשניות שמעוררות חרדה כאשר קיימת חרדה להיות במצב של חוסר שליטה ולממש את הפנטזיות הללו.
אחד הפחדים המטרידים והמדאיגים ביותר הוא הפחד לגרום נזק מיני לילד – להפוך לפדופיל, פחד המכונה OCD פדופילי. סוג זה של או סי די איננו מקבל כיסוי תקשורתי נרחב אולם ידוע על מקרים בהם הבושה לפנות לטיפול הובילה למחשבות אובדניות. התחושה היא של פצצה מתקתקת, שכל רגע אתה מסוגל להרע לילד הצעיר שלך או לחבריו. תחושה מפחידה ומבעיתה המובילה לעיתים קרובות לדיכאון ובמקרים חמורים גם למחשבות אובדניות.
הפרדוקס של OCD פדופילי שהוא מעוות ופוגע בדברים שחשובים בעינייך ביותר כמו למשל הילדים שלך. התגובות הכפייתיות להקלה בתחושה הקשה של פגיעה בילדים הן לא “פשוטות” כמו לשטוף ידיים שוב ושוב, כאן ננקטים צעדים הרבה יותר משמעותיים כמו להימנע מלשהות במחיצת הילדים שלך וילדים בכלל ובעקר כאשר אין אף אחד אחר בסביבה הקרובה.
תגובות כמו חזרה כפייתית על תפילות וקריאה אובססיבית של פרקי תנ”ך, מהווים הקלה זמנית בלבד עד לחזרתן של המחשבות הפולשניות. עם הזמן ההפוגות, בין ביצוע הדחפים הכפייתיים ועד הופעת המחשבות הטורדניות מחדש, הולכות ומצטמצמות עד שהדאגות הופכות לקבועות.OCD פדופילי הוא בעייתי משום שבמידה והוגשה תלונה רשמית, מאוד קשה לשכנע את שלטונות החוק ואפילו את החברה שאין כאן סכנה ממשית לחברה ומדובר בתופעה שניתן להתמודד אתה ולטפל בה.
למעשה הסובלים מ OCD זה הם האחרונים שיפגעו בילד. הם הרי מוכנים ומעדיפים הרבה פעמים להתאבד למען השמירה על ביטחון הילדים, שבעצם לא נמצאים בכלל בסכנה.OCD מיני הוא בר טיפול בדומה לשאר סוגי האו סי די המוכרים כיום בעולם הפסיכולוגיה. מחמת חוסר הנוחות והבושה להודות ולהתוודות בפני אחרים במחשבות הטורדניות הקשורות ל OCD מיני, לא תמיד פונים לעזרה המתאימה. חשוב שתהיה מודעות לחשיבות הרחבת הידע של המטופלים בפרט ושל הציבור בכלל. ציבור מיודע יפגין הבנה ואהדה במקום שיפוטיות. מומחה בטיפול בOCD מסביר למטופליו את הביולוגיה שמאחורי התופעה שעל בסיסה ניתן לבנות תוכנית טיפול התואמת גם את הביולוגיה וגם את יכולותיו של המטופל.
יצר מיני, לעיתים מקושר בנפש האדם לתוקפנות. חרדה מיצר התוקפנות המובנה המקושר למיניות יכול לעורר חרדה. מחשבות כאלו יכולות לכלול דימויים ודמיונות מיניים הכוללים אלימות ומעוררים חרדה ובהלה בקרב החושב אותם. גם כאן, לא בהכרח מדובר באנשים אלימים והרבה פעמים מדובר דווקא באנשים עדינים.
סוג נוסף זה של מחשבות מאופיין בדמיונות מיניים חריגים מהנורמה. דמיונות אלו מערערים את זהותו של האדם וגורמים לו לחוש שהוא “משוגע” בשל אופיים ההזוי והביזארי. פקפוק עצמי זה גורם לאדם להתבייש ולהרגיש חריג, דבר המשפיע על דימויו העצמי.
המשותף לכל סוגי המחשבות החודרניות בעלות האופי המיני שהן גורמות לאדם לבושה גדולה והרגשה שהוא מסתיר סוד גדול. האדם מנסה להעלים את המחשבות הללו על ידי התנהגויות שונות שהוא מאמץ לעצמו, או מחשבות נגד. יש אנשים שמאמצים תפילות או מנטרות דתיות שונות על מנת לבטל את המחשבות, אנשים בעלי רקע דתי או מסורתי.
יש לציין כי ללא טיפול והתייחסות למצבים הללו, קיים סיכוי שהם יחמירו. מה שגורם למחשבות להתגבר ולהיות חודרניות יותר הוא עצם החרדה וחרדה מזינה חרדה כמעגל סגור, על מנת לשבור את המעגל יש להישיר מבט אל עבר השורש של הפחד שעומד מאחורי אותה חרדה וזה דבר שמומלץ לעשותו במסגרת טיפול רגשי.
להלן סוגי טיפולים המומלצים היום לטיפול בOCD ככלל ובפרט בסוג זה של ההפרעה כוללים:
CBT בבסיס הטיפול השאיפה לשנות דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות. כלי הטיפול הם ראשית, זיהוי המחשבות הללו, אבל הפעם להבדיל מפעמים אחרות שהאדם לבדו ונמצא במנוסה תמידית מלחשוב את המחשבות, באופן הדרגתי במהלך הטיפול יש ניסיון לפתח מבט שונה עליהם, מבט שפחות נבהל ויותר חוקר אותן, אופיין, תדירותן ותוכנן. CBT נוכח כיעיל עבור התמודדות זאת בשל הדגש על הקשר בין מחשבה רגש והתנהגות. מטרת הטיפול היא לאפשר לאדם להיות יותר נינוח עם המחשבות ולשבור את המעגל הסגור של מחשבה- חרדה- התנהגות.
גישה מרכזית תחת טיפולי CBT הנפוצה ביותר לטיפול בHOCD היא גישת ERP. גישה זו עובדת על בסיס חשיפה ומניעת תגובה. תהליך טיפולי זה ממוקד וקצר ובעל מטרה מוגדרת וברורה- לשנות את אופן התגובה למחשבות המטרידות, על ידי לימוד התמודדות איתן עד כדי רמה שהן כבר לא מייצרות את החרדה ואת התגובה ההתנהגותית.
דרך נפוצה כיום לטיפול בOCD- ככלל ובHOCD – בפרט הוא טיפול תרופתי. טיפולים תרופתיים מחייבים ליווי ומעקב פסיכיאטרי. תרופות הניתנות עבור OCD כוללות את משפחת הSSRI שמאזנות את מערך הפרשת הסרטונין במוח וניתנות במקרים של פגיעה משמעותית בתפקוד, לרוב. בעת שימוש בתרופות ההמלצה החד משמעית היא לשלב, טיפול תרופתי ושיחתי ולא להסתפק רק בנטילת התרופות.
אנחנו ב”מכון חיבורים” מתמחים בכל הקשור בטיפול בחרדות. אצלנו מטפלים ופסיכולוגים בעלי נסיון, ידע מעמיק וכמות נכבדת של אמפתיה ואהבת אדם. אנו ערוכים במכון, לשיחתכם ומתאימים עבורכם את הפסיכולוג או פסיכותרפיסט המדויק עבורכם. מזמינים אתכם, לשאול להתייעץ ודבר עם המומחים שלנו את שעל לבכם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים