fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

כלים להרגעת מתח, דאגה ומחשבות טורדניות על המצב

כותב:
תוכן עניינים

מצבי מתח מלווים את כולנו מדי פעם. זוהי תגובה טבעית שהגוף מייצר לנוכח מצבים מאתגרים. בעזרת מנגנון המתח הפנימי, הגוף מכין את עצמו לתגובה הישרדותית של “הילחם או ברח” ומשחרר הורמונים שמאפשרים תנועה חזקה וממוקדת. ימים אלו של מצב מלחמה, אי ודאות ופגיעה משמעותית בעם שלנו יכולים להוליד מצבי מתח קשים מנשוא שחלקנו כלל לא הכרנו. טראומה אישית פוגשת טראומה קולקטיבית, והתדר הכללי עשוי להשפיע על כולם.

מצב של מתח מתמשך עלול לגבות מהגוף ומהנפש מחירים כמו שחיקה ומערכת עצבים מעורערת, חוסר יציבות רגשית עוד. במאמר זה נבין לעומק את מנגנון המתח המנטלי. נכיר דרכים פשוטות ומעשיות להתמודד עם מתח, שיוכלו לשפר משמעותית את ההרגשה בימים אלה אל מול הטלטלות שאנו עוברים.

השפעה של המצב הבטחוני בישראל על רמת המתח והחרדה

המצב המורכב שאותו אנחנו חווים היום בארץ מטיל צל על חיי היומיום של רבים מאיתנו, אשר חווים מידה רבה של מתח. ההשלכות של מתקפת הטרור, בשילוב עם מצב הלחימה המתמשך ואנשים רבים שפונו מבתיהם ואיבדו את שגרת החיים המוכרת, כל אלה יוצרים אווירה של חוסר וודאות ואי שקט. גם צלילי האזעקות, שהפכו לחלק מהחיים היומיומיים של רבים מאיתנו, תורמים את שלהם להגברה של תחושת החרדה הקולקטיבית, ואצל אנשים מסויימים נוצר ממש פחד מהאזעקות עצמן. משקלן של הדאגות והמחשבות האובססיביות מעמיס עלינו במישור האישי, המשפחתי והמקצועי גם יחד, ודוחף אותנו לעיתים למצוא דרכים להקל על המתח. ככל שנדע להקל על המתח ולהיות רגועים יותר בתוך חיי היומיום, כך נוכל גם לפתח יותר חוסן פנימי ולהתמודד ביעילות עם מצבים מאתגרים.

האם מתח הוא בהכרח דבר שמזיק לנו לבריאות?

בעוד שמתח הוא תגובה טבעית למצבים מסוימים, הרי שמתח מתמשך וכרוני יכול לייצר עומס גדול על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. החשיפה המתמשכת של הגוף להורמוני סטרס עלולה לתרום לשלל מצבים בריאותיים לא רצויים כמו: לחץ דם גבוה, מערכת חיסון חלשה וקשיים בעיכול. כמו כן, גם הבריאות הנפשית יכולה להיות מושפעת מסטרס, היות שמצבי מתח קשורים לעלייה ברמות של חרדה ודיכאון. חשוב שנדע להבחין בין סטרס זמני שאנחנו מצליחים לנהל אותו לסטרס מתמשך ומזיק, כדי לדעת כיצד לנהוג, ובאיזו דרך לפעול על מנת להפחית את רמתו. כמו כל דבר בחיים, הכל עניין של מידה ומינון. מתח ברמות נמוכות יכול בהחלט להיות גורם חיובי, שמאפשר לנו להשיג יעדים ולשפר ביצועים. כך שאין צורך להיבהל ולנסות לנטרל את המתח בצורה גורפת, אלא רק לעקוב ולשים לב, שהמתח והדאגות אינם משתלטים על התודעה שלנו והופכים ל “בעלי הבית”.

אילו תסמינים יש למתח ולחצים נפשיים?

מעבר לתסמינים הגופניים הנפוצים למתח כמו כאב ראש, הפרעות בעיכול, שרירים מכווצים וחוסר אנרגיה, ישנם גם סימנים נפשיים שיכולים לרמז על רמות מתח גבוהות, כמו: דאגות בלתי פוסקות, מחשבות שמתרוצצות במהירות ואינן מניחות, מצבי רוח משתנים ותחושות של אומללות, חרדה, חוסר אונים ודיכאון. לחץ נפשי יכול לבוא לידי ביטוי גם במישור הקוגניטיבי, דרך קשיים בריכוז, פיזור דעת, בעיות בזיכרון, קושי להתמקד בעיקר ועוד. בפן הרגשי וההתנהגותי, ניתן לראות אצל אנשים מסויימים הפרעות בשינה, עלייה בצריכת חומרים ממכרים ונטייה להסתגרות.

איך ניתן להרגיע מתח שלא יורד ורק עולה?

ישנן דרכים רבות ומגוונות להפחית את רמות המתח והדאגה. נמנה פה 6 דרכים יעילות שתוכלו לבחון בעצמכם ולאמץ מה שעובד עבורכם:

תרגלו תשומת לב לנשימה:

נשימה איטית משפיעה באופן חיובי על מערכת העצבים ומאפשרת לגוף לעבור למצב נינוח ורגוע יותר.

הכניסו פעילות גופנית לשגרה השבועית שלכם:

שלבו במהלך היום הליכה, יוגה, תרגילי כוח, רכיבה על אופניים או כל פעילות אחרת שיכולה להעלות דופק ולשחרר את המתחים.

הגבילו את גורמי המתח בחייכם:

אם עדכוני החדשות מעציבים אתכם ומורידים לכם את האנרגיה, כדאי מאוד להגביל את צריכת המידע, ולייצר חלונות זמן ללא חדשות. זכרו שבריאות הנפש שלכם היא משאב יקר ערך.

אינטימיות וחברויות:

טפחו קשרים מעצימים בחייכם, שמאפשרים תמיכה רגשית ואוורור חוויות.

כלים לטיפול עצמי מיידי:

במקרים שהחרדה מתעצמת, מומלץ שיהיו לכם כלים לטיפול עצמי מיידי בנוסף ליעוץ מקצועי. במאמר הזה תוכלו לקבל כמה כלים יעילים למצבים כאלה.

טיפול מקצועי:

במידה שאתם מרגישים צורך בתמיכה נוספת, כדאי וחשוב להיעזר במטפל מוסמך. אחת השיטות היעילות לטיפול במצבי סטרס היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). בשיטה זו תקבלו כלים מעשיים להתמודדות עם אתגרים, והיא נמצאה אפקטיבית בהפחתת מתח וחרדות.

 

כאשר המצב החיצוני מדליק אצלנו טריגרים של חרדה, מתח ודאגות מרובות, חשוב שנדע לזהות סימנים של קושי ומצוקה ונעניק לעצמנו תנאים להרגיש טוב יותר. יש כלים רבים וזמינים לשיפור התחושה, ואם אתם זקוקים לעזרה בהתמודדות, דעו שאתם לא לבד. אנחנו במכון “חיבורים” נשמח לעמוד לרשותכם, עם צוות מטפלים מקצועי ומיומן, שיודע לספק מענה מדוייק ומועיל.

 

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן