fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

טיפול פסיכולוגי

כותב:
תוכן עניינים

טיפול פסיכולוגי הוא כל מפגש עם פסיכולוג – איש מקצוע שהוכשר להבנת התהליכים הנפשיים המודעים והבלתי מודעים, התנהגויות, יחסים בין אישיים ועוד. המטפלים בצוות מכון חיבורים הינם אנשי מקצוע שהוכשרו על מנת לתת מענה לקשיים הנפשיים איתם אנשים מתמודדים. יש לציין, כי טיפול פסיכולוגי הוא טיפול פרא-רפואי, ולכן מחויבים הפסיכולוגים לנהל רשומה רפואית מסודרת של הטיפולים ולשמור על סודיות.

למה מומלץ ללכת לטיפול פסיכולוגי?

אינכם לבד. רבים מהאנשים החיים בעולמנו חווים במהלך חייהם קשיים נפשיים כמו דיכאון, חרדה, דימוי עצמי נמוך או התנהגות אובססיבית. כמעט כל אדם יפגוש בעת כזו או אחרת התמודדויות עם שינויים ומשברי חיים, קושי בקבלת החלטות, בעיות במערכות יחסים, תחושת חוסר סיפוק וריקנות. בין אם מדובר בכאב מתמשך או במשבר רגעי, בפגיעה קשה בחיי היום יום או בקושי מינורי יותר שמלווה כצל את חייו של אדם, המשותף פעמים רבות הוא חוסר היכולת להתמודד לבד, והבדידות בה אנשים נשארים עם בעיותיהם.

טיפול פסיכולוגי יכול לעזור. בדיוק במקומות האלו בהם כל הכלים שבידכם לא יכולים לסייע לכם עוד מול ההתמודדויות הנפשיות תפקידו של הטיפול לאפשר דרך חדשה, הזדמנות לשינוי או יציאה מתקיעות.

אז מה עוצר בעדכם? לפעמים הקושי להודות בכך שיש בעיה, החשש משינויים או הפחד מהסטיגמה. לפעמים גם הידע על טיפול שאוב ממקומות כמו סרטים או תוכניות טלוויזיה ולכן יכול להיות שתחשבו שטיפול פסיכולוגי הוא לא בשבילכם.

אולם טיפול פסיכולוגי הוא למעשה הזדמנות. מקום עבורכם לקבל עזרה כדי לקחת אחריות ולייצר שינוי, לאפשר הקלה ולהתגבר על מה שתוקע אתכם. לא פעם הטיפול מהווה בנוסף גם הזדמנות להכיר את עצמכם טוב יותר ואף להתפתח באופן אישי.

מה זה טיפול פסיכולוגי?

כפי שאנו בני האדם שונים זה מזה והקשיים עמם אנו מתמודדים עשויים להיות גם כן שונים מאחד לשני כך גם המטרות בטיפול עשוית להשתנות בין אדם למשנהו. עם זאת ניתן לומר כי פעמים רבות נעסוק בטיפול בשינוי דפוסים שליליים ויציאה ממעגלים של תקיעות. מול מחשבות ודאגות לא פוסקות, התנהגויות נמנעות או הרגלים הרסניים הטיפול מבקש לסייע במציאת דרך חדשה, כזו המובילה לשינוי ולהטבה ארוכת טווח באיכות החיים. לעיתים יבקש הטיפול לסייע בשיקום תפיסת עולם שנסדקה, לעיתים יבקש לסייע בשינוי ההשקפה המקורית ויצירת שיפור עצמי בתהליך הדרגתי ובטוח. מטרת הטיפול יכולה להיות גם יצירת מקום בטוח המאפשר התבוננות פנימית והבנה של הסיבות לתחושות קשות או הרגלים שליליים. יש מקרים בהם גם מבלי שקיים קושי נפשי מוגדר או סימפטום כזה או אחר מטרת הטיפול היא לתמוך בהבנה של היעדים אותם רוצה המטופל להשיג, מהי הדרך הנכונה עבורו וכיצד הוא מוביל את עצמו בביטחון ואמונה ביכולותיו.

רוצים לדעת עוד על בחירת מטפל? תוכלו לקרוא על כך כאן.

לעוד מידע על פסיכולוג ילדים

שיטות שונות לטיפול פסיכולוגי

ישנם לא מעט סוגים של טיפול פסיכולוגי, אשר מתאימים לאנשים שונים עם מטרות שונות. עם זאת ניתן באופן כללי לחלק את רוב הטיפולים השכיחים כיום לשני ענפים מרכזיים. הראשון הוא הזרם הקוגניטיבי התנהגותי, והשני הוא הזרם הפסיכודינמי.

טיפול פסיכולוגי בגישה קוגניטיבית -התנהגותית

תחת מטריה רחבה זו ישנם מספר כיוונים טיפוליים אשר המאחד ביניהם הוא הדגש על דפוסי החשיבה הלא מסתגלים של האדם, על ההימנעות ממגע עם רגשותיו ועל ההתנהגויות השליליות או לא מותאמות שלו. השאיפה בדרך כלל היא לייצר שינוי במעגלי החשיבה או שינוי יחס אל המחשבות עצמן, כדי לאפשר פתיחות רגשית והתנהגות משוחררת ומקדמת יותר. כך מתרחשת הפחתת סימפטומים כמו חרדה או דכאון יחד עם שיפור בתפקודו של הפרט והתקדמותו לעבר יעדים בעלי משמעות.

לא אחת בטיפול מסוג זה הדגש יהיה על ההווה ועל התמודדות עם הדפוסים הקשים בחיי היום יום. פעמים רבות הטיפול עשוי להיות קצר טווח, ומול הפרעות שונות יש לו אחוזי הצלחה גבוהים במחקרים מבוססי ראיות (לדוגמא מול חרדה חברתית, הפרעת פאניקה, OCD ועוד…)

טיפול פסיכולוגי בגישה פסיכודינמית

בטיפולים הנובעים מזרם זה ניתן דגש רב יותר לתוכן דבריו של המטופל, ובאופן ממוקד לתוכן הלא מודע שכמו צפון בתוך הדברים שבוחר המטופל להעלות. המטפל מציע למטופל פרשנויות חדשות או מניעים סמויים לתחושות, מחשבות והתנהגויות אשר מאפיינות אותו בחייו. לא פעם הפרשנות תעלה מתוך היחסים הטיפוליים בין המטפל למטופל עצמם, יחסים שכמו משקפים את עולמו הבין אישי של המטופל מחוץ לחדר הטיפול.

בבסיס הטיפול האמונה כי פעמים רבות ההתחקות אחר המניעים וההבנה של הגורמים הנסתרים שבמעמקי הנפש מאפשרות שחרור ושינוי. היחס לדברים וההסתכלות הפרשנית עשויים לנבוע מתיאוריה פסיכודינמית כזו או אחרת אשר מציעה הסבר לנפש האדם, למניעיו הכמוסים ולהתנהגות הנראית. הטיפול עשוי להיות ארוך ואינטנסיבי, מספר פעמים בשבוע במשך כמה שנים (הטיפול “הקלאסי” שמוכר בשם פסיכואנליזה) או קצר יותר בהיקף של פעם או פעמיים בשבוע. כיום אף נפוץ גם טיפול פסיכודינמי קצר טווח, שעשוי לכלול בין עשרה לשלושים מפגשים. גם טיפול זה נבדק וקיבל משנה תוקף במחקרים מבוססי ראיות, למשל מול הפרעות חרדה.

לקריאה נוספת אודות טיפול בגישה פסיכודינמית

טיפול פסיכולוגי בגישה ההומניסטית

מעבר לשני הזרמים המרכזיים זרם נוסף שכדאי לציינו בשלב זה הוא הזרם ההומניסטי. על פי גישה זו האדם הוא במרכז ,והחוויה האנושית ראויה למרחב ולחקירה בהקשר האישי והבין אישי. מכאן שלא ניתן לצמצם את החוויה האנושית לכדי “בעיה ופתרון” או “קטגוריות והגדרות” ויש לתת מקום ומרחב לייחודיות ולסיפור האישי של כל מטופל. בטיפול שואפים לסייע לאדם למצוא את המשמעות הפרטית שלו, ולחשוב כיצד ימצה משמעות זו בבחירותיו במישורים השונים בחייו. בטיפול המוניסטי נושאים כמו ערכים אישיים, יצירתיות, ולקיחה של אחריות יהיו במוקד.

לקריאה נוספת אודות טיפול בגישה הומוניסטית

טיפים להפקת המירב מהטיפול

בעוד שאין כלל אחד לטיפול מוצלח, ניסינו לרכז מספר עצות שמניסיוננו יישומן יכול להוות תמיכה נהדרת לטיפול:

  1. היו כנים. כולנו משתמשים לעיתים בהכחשה כמנגנון הגנה, אך יש גבול עד כמה ניתן להתכחש למציאות. עצם ההחלטה ללכת לטיפול היא החלטה משמעותית מאוד, ולכן תנו לעצמכם הזדמנות להסתכל יותר בכנות על מערכות היחסים ועל נסיבות חייכם.
  2. חשפו את הרגשות שלכם. אם אינכם מסכימים עם המטפל, או שאתם חשים תגובה רגשית חזקה כלפי משהו שהוא אמר בפעם הקודמת, דברו על זה. התייחסות אל רגשות שליליים שיש לכם לגבי הטיפול עשויה להיות חוויה מעצימה עבורכם וגם גורם שיקדם את הטיפול עצמו.
  3. שימו לב למרחב טיפולי בטוח עבורכם. לפעמים נדרשת עבודה קשה, ואתם עלולים להרגיש לא בנוח. טיפול פסיכולוגי הוא לעיתים קרובות המקום הראשון שבו ניתנת הכרה לזיכרונות ואירועים מטרידים ואף טראומטיים. לכן כדאי להשתדל לחשוף בכנות את הדברים שברצונכם לעבוד עליהם ועם זאת חשוב גם שתרגישו שהקצב והמרחב מתאימים לכם ושאתם לומדים לבטוח באיש המקצוע שמולכם. איש מקצוע טוב קשוב לחוויות של הלקוחות ויודע מתי יש צורך לשנות קצב או כיוון בטיפול.
  4. דברו על מה נכון עבורכם בקשר. חשוב לזכור שהקשר בין הפסיכולוג למטופל הוא מערכת יחסים שאתם שותפים לה. אם תגיעו עם מטרות והעדפות ברורות לגבי הטיפול (כאשר יש לכם כאלו כמובן), יש סיכוי רב יותר שתחוו הצלחה בטיפול. מומלץ גם בפגישה הראשונה שכל אחד ישתף בדברים שמפריעים לו והוא לא רוצה שיקרו במהלך טיפול פסיכולוגי. לדוגמה, פסיכולוג שחשוב לו שהמטופל יגיע לפגישות בזמן או מטופל שאומר מראש שלא תרם לו כשהאשימו אותו בבגידה של בן זוגו. הידע ההדדי הזה יעזור למערכת היחסים וגם יעזור למטפל להבין טוב יותר את המטופל.
  5. היו מחויבים. לא משנה מהי הסיבה שבגללה הגעתם להתחיל טיפול פסיכולוגי – חרדה חברתית, פרידה על רקע רומנטי או כל סיבה אחרת, בכל מקרה שינוי חיובי יתחולל כאשר תהיו מחויבים למשמעות או לדרך שעולה בטיפול. התייחסו לטיפול הפסיכולוגי כמרחב בו מתקבלות ההחלטות והתובנות המשמעותיות בנוגע לחייכם בעת הזו, והיו מחויבים למרחב הזה.
  6. לתרגל בבית. יישום הנכונות להתמודדות חדשה והתובנות שעלו בפגישה גם בין הפגישות זו הדרך לתגבר ולחזק את ההבנה החדשה והעבודה הקשה שהתרחשו במפגש הטיפולי. וחשוב לא פחות – זו דרך להישאר מחוברים אל הנפש והגוף גם באופן כללי.
  7. לשים לב מהן המחשבות, התחושות וההתנהגויות שעלו אצלכם הכי הרבה במהלך השבוע, מתי זה קרה, היכן, ועם מי. לעיתים תסריטים לא בריאים ותחושות לא נעימות עשויים להיות לא-מודעים ואינכם שמים לב לקיומם, אך הם משפיעים באופן נרחב על ההתנהגות שלכם.
  8. דאגו לעצמכם. אפילו שינויים קלים באורח חיים יכולים לשפר משמעותית את הרווחה הפיזית והנפשית ולהוות גורם תומך לטיפול הפסיכולוגי. מצב הרוח ורמת האנרגיה עשויים להשתפר בעקבות פעילות פיזית, תרגילי קשיבות, או דמיון מודרך. אם ניתן רצוי גם להפחית הרגלים מזיקים ולהקפיד על שינה טובה.
  9. להכין רשימת קשיים שעליהם תרצו לדבר. לעיתים רישום הדברים עשוי כבר לסייע בארגון המחשבות ויצירת סדר עדיפויות בין הדברים עליהם חשוב לנו לעבוד.
  10. להביא פנקס או מחברת לרישום רעיונות ותרגילים. מי שנעזר בדרך כלל בכתיבה כדי לזכור או להבין יכול בהחלט להיתרם מרישום בזמן המפגש. בטיפול פסיכולוגי לצד החוויה הרגשית שהיא לעיתים לב הטיפול, אנו גם עובדים על דברים רבים המרחיבים את הידע וההבנה, וייתכן שלא תזכרו את כל הנקודות החשובות שהועלו.
  11. להיות בקשר עם הרופא או הפסיכיאטר אם נוטלים תרופות. לשים לב לתוצאות ולתופעות לוואי. לפעמים יש צורך לשנות מינון או סוג תרופה כדי להשיג את התוצאה הרצויה. מומלץ גם, ככל שניתן, לאפשר תקשורת בין המטפל הפסיכולוגי לגורם הרפואי כדי לאפשר “יישור קו” בין גורמי הטיפול הנפשי.
  12. מותר לצחוק לפעמים. חוש הומור תמיד עוזר.

מי רשאי להציע טיפול פסיכולוגי?

  • טיפול פסיכולוגי מוצע אך ורק על ידי מי שעבר הכשרה מוכרת וקיבל תעודה קלינית והיתרים לאחר מבחן ההסמכה לעסוק בטיפול פסיכולוגי. עובדים סוציאליים קליניים, ומטפלים בעלי הכשרה ממוקדת לפסיכותרפיה – אינם יכולים לתת טיפול פסיכולוגי, הם יכולים לתת טיפול פסיכותרפיה. השירות ניתן באופן פרטי ובדרך כלל גם במסגרות ציבוריות כמו בתי חולים וארגונים שונים. על פי רוב למטפלים שונים מומחיות ממוקדות משלהם בהתאם להכשרתם ולתוכנית הלימודים שלהם. לדוגמא יש פסיכולוגים המתמחים בטיפול CBT, יש המתמחים בטיפול בטראומה, כאלה המתמקדים בטיפול זוגי או פסיכולוג ילדים וכו’.
  • פסיכיאטרים ורופאים – בעלי תואר ברפואה, מתמחים בעיקר באבחון הפרעות נפשיות ומתן מענה תרופתי. לעיתים פסיכיאטרים נותנים גם מענה בפסיכותרפיה ולעיתים מתמקדים גם בטיפולים ביו-רפואיים. גם כאן יש משמעות למסלול ההכשרה הספציפי וללימודים הממוקדים של המטפל.
  • יועצים חינוכיים – לעיתים מעניקים שירותי פסיכותרפיה במקומות כמו בתי ספר וארגוני רווחה. מטפלים אלו עברו מסלול הכשרה המייחד את עבודתם למסגרות הללו.

כל המטפלים במכון חיבורים הם בעלי תואר שני ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית או פסיכותרפיסטים. לכל המטפלים יש אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך וניסיון תעסוקתי רחב. אנו דוגלים בתהליך למידה מתמיד כדי לאפשר לצוות להתפתח מבחינה מקצועית ולהיות המטפלים הטובים ביותר עבור הלקוחות שלנו.

לסיכום

אם את/ה שוקל/ת פנייה לטיפול, קרוב לוודאי שאת/ה חש/ה מצוקה, והשאלה “איך זה עוזר בכלל?” היא שאלה מהותית ביותר. למרות הניסון במאמר זה לתת הסבר ברור לפעמים עדיין קשה לשים את האצבע ולהסביר מה בדיוק קורה בתוך חדר הטיפולים. עם זאת טיפול פסיכולוגי הוא בדרך כלל כלי יעיל ומועיל, כאשר בסופו של דבר האלמנט החשוב ביותר שבו הוא הקשר הבינאישי שנרקם בין המטפל למטופל.

הקשר בינך, הפונה, לבין איש הצוות המקצועי המלווה אותך בתהליך הטיפולי כולל אמון, קבלה, הקשבה, מיומנות וידע וכמובן רצון משותף לשנות ולהשתפר. נכון שחלק מן ההיבטים האלה ניתן לפעמים לקבל גם בדרכים אחרות בחיינו, אך פעמים רבות זה פשוט לא מספיק. טיפול פסיכולוגי מהווה מסגרת מקצועית ומארגנת לעבודה עצמית, ומאפשר זמן של הפרט נטו לעצמו.

במכון חיבורים צוות המונה כ 40 פסיכולוגים קליניים ופסיכותרפיסטים שעובדים בגישות ממוקדות ויעילות, מבוססות מחקר ובעלות התאמה ספציפית עבור כל סוג קושי או בעיה. כבר עשר שנים שאנו מטפלים בחרדה, דיכאון ובעיות פסיכולוגיות שונות, צרו איתנו קשר ונחבר אתכם/ן למטפל/ת המתאימים ביותר עבורכם/ן.

לקריאה נוספת על: מאפיינים של טיפול פסיכולוגי טוב

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

טיפול פסיכולוגי על ספה

רוצים לדבר איתנו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מקורות

 

Abramowitz J, Franklin M, Foa E. (2002), Empirical status of cognitive-behavioral therapy for obsessive-compulsive disorder: a meta-analytic review. Rom J Cogn Behav Psychother; 2: 89–104 .

Craske, M. G., & Barlow, D. H. (2006). Mastery of your anxiety and panic: Therapist guide, 4th ed. New York, NY: Oxford University Press.

Hayes SC, Luoma JB, Bond , Masuda A, & Lillis J (2006). Acceptance and

Commitment Therapy:

Model, processes and outcomes. Behaviour Research and Therapy, 44, 1-25.

Heimberg R. G. ,(2002), Cognitive-behavioral therapy for social anxiety disorder: current status and future directions, Biological Psychiatry 51 , 101–108.

Keefe, J. R., McCarthy, K. S., Dinger, U., Zilcha-Mano, S., & Barber, J. P. (2014). A meta-analytic review of psychodynamic therapies for anxiety disorders. Clinical psychology review, 34(4), 309-323.‏

Leichsenring, F., Rabung, S., &Leibing, E. (2004). The Efficacy of Short-term Psychodynamic sychotherapy in Specific Psychiatric Disorders: A Meta-analysis. Archives of general psychiatry, 61(12), 1208-1216.‏

Reif, W., Trenkamp, S., Auer, C., & Fichter, M. M. (2000). Cognitive behavioral therapy in panic disorder and comorbid major depression. Psychotherapy and Psychosomatics, 69, 70–78.

Rothbaum, B. O., Meadows, E. A., Resick, P., & Foy, D. W. (2000). Cognitive-behavioral therapy. In E. B. Foa, T. M. Keane, & M. J. Friedman (Eds.), Effective treatments for PTSD: Practice guidelines from the International Society for Traumatic Stress Studies (pp. 320-325). New York, NY, US: Guilford Pres

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן