fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אבחון פסיכולוגי

כותב:
תוכן עניינים

אבחון פסיכולוגי (psychological evaluation) הוא לא חלק שגרתי מטיפול פסיכולוגי רגיל. זהו תהליך בו פסיכולוג קליני מוסמך עורך למטופל אשר הגיע אליו הערכה כוללת ומקיפה תוך מתן מבחנים קצרים ומשימות שונות, על מנת להסיק מהם מסקנות מקצועיות אשר משמשות אותו להרכיב פרופיל פסיכולוגי. לשיחה אישית עם מומחה, השאר את פרטייך ואנו ניצור עמך קשר בהקדם.

אבחון פסיכולוגי נדרש כאשר יש חשד לאבחנה הקשורה בבריאות הנפש, במקרים של עבירות על החוק כשיש צורך לעשות הערכה פסיכאטרית, במקרים של ילדים עם קשיי התנהגות ועוד. מאבחן מוסמך יעשה את כל הנדרש על מנת לספק תמונה מקיפה ומדוייקת על מצבו הנפשי והרגשי של המאובחן על מנת לאפשר את דיוק הטיפול בו, בין אם זה טיפול פסיכולוגי, תרופתי או המלצות אחרות להמשך.

מהו אבחון פסיכולוגי?

אבחון פסיכולוגי הוא תהליך הערכה פורמלי של מצב נפשי שנעשה על ידי איש מקצוע מוסמך בבריאות הנפש, כגון פסיכיאטר או פסיכולוג קליני. התהליך כרוך בהערכת התסמינים, ההתנהגות וההיסטוריה של האדם והצלבה שלהם עם הקריטריונים המתוארים במדריך האבחון והסטטיסטי של הפרעות נפשיות (DSM). האבחון משמש כדרך לזהות את אופי הקשיים של המתמודד איתם ולהתאים לו תכנית התערבות טיפולית שתעזור לו.  אבחון אינו נועד כדי לתת תווית או לערער על ערכו של אדם, זהו כלי חשוב המסייע לזהות ולטפל בצרכים הקשורים בבריאות הנפש להפחית סבל ולמצוא דרכי התמודדות יעילות. אבחון פסיכולוגי יכול לשמש גם במצבים אחרים שאינם קליניים כמו בתהליכי אבחון תעסוקתי או לצרכי החוק.

 

מתי נערך אבחון פסיכולוגי

בדרך כלל נערך האבחון הפסיכולוגי בשל דרישה של צד שלישי כלשהו. תרחיש קלאסי לאבחון פסיכולוגי הוא, לדוגמא, כזה הנדרש על ידי מקום עבודה פוטנציאלי.

ישנם מקצועות הדורשים פרופיל פסיכולוגי מסוים, בין אם בשל העובדה שהם כרוכים באחריות רבה או לחץ רב. מקצועות אחרים הם כאלה השייכים לקשת המקצועות הטיפוליים, כגון אחיות, עובדים סוציאליים ואף מטפלים פסיכולוגיים.

האבחון הפסיכולוגי מעניק למעסיק הפוטנציאלי יכולת להעריך האם המועמד הוא בעל הנטיות המתאימות לתפקיד, שכן הוא מספק מידע על אופיו של האדם ונותן מענה לשאלות כגון- מהם דפוסי ההתמודדות שלו, ומהם יחסיו עם אנשים אחרים והיכולות האמפטיות שלו.

עוד אפשרות לעריכת אבחון פסיכולוגי היא במקרה של דרישה במסגרת חקירה משטרתית. אבחון פסיכולוגי משמש על ידי חוקרי המשטרה ככלי להעריך את האופן בו מתאים החשוד להערכות החוקרים.

מאבחן פסיכולוגי יוכל לקבוע, לדוגמא, שאדם מסוים הוא בעל נטייה גבוהה לאגרסיביות, ועל כן הפרופיל הפסיכולוגי שלו עומד בקנה אחד עם ממצאי החקירה.

מצד שני, יכול האבחון להעלות כי האדם הוא בעל נטייה מאוד נמוכה לאלימות, ובמקרה שכזה יוכלו ממצאי האבחון ללמד את החוקרים כי יש צורך למצות כיווני חקירה נוספים.

יש כמובן, אנשים הניגשים לאבחון פסיכולוגי מיוזמתם. כאלו הם, לדוגמא, אנשים שמוצאים את עצמם שוב ושוב מול אותם קשיים רגשיים ובעיות. האבחון הפסיכולוגי יוכל לסייע להם להבין מהם הדפוסים האישיותיים שמובילים אותם שוב ושוב אל אותם מקומות, וכיצד הם יכולים לפתח דפוסי התנהגות בריאים ורצויים יותר.

 

ביצוע אבחון פסיכולוגי

האבחון מתבצע באופן שונה מאוד מטיפול פסיכולוגי, הנעשה על ידי שיחות. במהלך האבחון, מציג המאבחן לאדם סדרה של מבחנים, אותם הוא נדרש לבצע בנוכחותו של המאבחן. ברוב המבחנים, האלמנט הנבדק איננו תוצאות המבחן אלא האופן בו האדם מתמודד עם המשימות.

ישנם גם מבחנים אחרים, שאינם אבחון פסיכולוגי, בהם התוצאה היא שנבדקת- כגון מבחני איי-קיו, אשר נותנים תמונה לגבי הפרופיל הקוגניטיבי של הנבחן.

בנוסף, ישנם גם מבחנים הנותנים לבוחן צוהר לנבכי הלא מודע של האדם. אחד המבחנים המוכרים ביותר הוא מבחן רורשאך, במסגרתו מציג המאבחן הנבחן סדרה של תמונות, והוא נדרש לאמר מה הסיטואציות שהן מעלות בו.

השלבים בתהליך האבחון וההערכה הפסיכולוגי

תהליך האבחון וההערכה הפסיכולוגיים כולל בדרך כלל מספר שלבים.

שלב הראשון

מתבצעת בדרך כלל הערכה ראשונית, שבה הקלינאי אוסף מידע על הבעיה של הנבחן וההיסטוריה שלו. זה עשוי לכלול ראיון, שאלונים ועיון ברשומות רפואיות ופסיכולוגיות רלוונטיות.

שלב שני

המאבחן עורך הערכה מקיפה כדי לאסוף מידע מפורט יותר על הסימפטומים, ההתנהגות והתפקוד של הנבחן. זה עשוי לכלול מבחנים והערכות פסיכולוגיות סטנדרטיות, תצפיות ומידע נלווה מבני משפחה או ממקורות אחרים.

שלב שלישי

הקלינאי מעבד את כל המידע זה ומשווה אותו לקריטריונים האבחוניים המפורטים ב-DSM כדי להגיע לאבחנה.

שלב רביעי

בסוף התהליך, הקלינאי עובד עם האדם על מנת לפתח תכנית טיפול המותאמת לצרכיו ולמטרותיו הספציפיות.

חשיבות האבחון הנכון

קביעת אבחנה פסיכולוגית נכונה היא קריטית על מנת שאפשר יהיה לבנות תכנית טיפול מדויקת ולבחור כלים טיפוליים מתאימים.  אבחון נכון מספק מסגרת להבנת הקשיים של המתמודד איתם, הוא מאפשר להעריך ולחזות את מצבו של המטופל ומנחה החלטות טיפוליות.

אבחון מדויק חיוני כדי להבטיח שאנשים יקבלו את ההתערבויות הטיפוליות היעילות ביותר עבורם ויימנעו מטיפולים לא רלוונטיים שיכולים במקרה הטוב לא להועיל ובמקרה רע גם להזיק.

אבחנה שגויה עלולה להוביל לבחירות טיפול לא נכונות, חוסר יעילות ולסבל ממושך. יתרה מכך, אבחנה נכונה יכולה לסייע בהפחתת הסטיגמה ואי ההבנה הקשורים להפרעות בריאות הנפש, ולאפשר לאנשים גישה למשאבי תמיכה להם הם זקוקים כדי לעבור שינוי מיטיב ולחוות חיים בריאים ומלאים יותר.

אבחון פסיכולוגי לילדים VS אבחון פסיכולוגי למבוגרים

אבחונים פסיכולוגיים לילדים ומבוגרים חולקים ביניהם כמה קווי דמיון אבל קיימים גם הבדלים משמעותיים. להלן כמה הבדלים עיקריים:

 

שיקולים התפתחותיים

אבחון פסיכולוגי לילדים לוקח בחשבון את גילם, רמתם ההתפתחותית ושלב חייהם. ילדים עשויים להפגין תסמינים שונים מאלה הנראים אצל מבוגרים, והפרעות מסוימות עשויות להיות ספציפיות לגיל הילדות או ההתבגרות.

כלי ההערכה

כלי הערכה שונים משמשים לילדים ולמבוגרים. לדוגמה, ניתן להעריך ילדים באמצעות מדדים של אינטליגנציה, רמת התפתחות או סולמות דירוג התנהגות, בעוד שמבוגרים עשויים להיות מוערכים באמצעות שאלוני דיווח עצמי או ראיונות אבחון מובנים.

מקורות הדיווח

בעת הערכת ילדים, מידע עשוי להיאסף ממקורות רבים, כולל הורים, מורים ומטפלים אחרים. לעומת זאת, אבחנות מבוגרים מבוססות לרוב בעיקר על דיווח עצמי.

קריטריונים לאבחון

הקריטריונים האבחוניים להפרעות מסוימות עשויים להיות שונים בין ילדים למבוגרים. לדוגמה, הסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז (ADHD) עשויים להיראות שונה אצל ילדים מאשר אצל מבוגרים.

שיקולים טיפוליים

אפשרויות הטיפול בילדים עשויות להיות שונות מאלו של מבוגרים עקב הבדלים הקשורים לשלב ורמת ההתפתחות ובזמינות המשאבים. אצל ילדים עשויים להידרש סוגים שונים של התערבויות, כגון טיפול במשחק או טיפול משפחתי, בעוד שמבוגרים עשויים להפיק תועלת רבה יותר מפסיכותרפיה פרטנית בשיחה או מתרופות.

 

לסיכום

באופן כללי, אבחון פסיכולוגי הן לילדים והן למבוגרים מצריך התייחסות מדוקדקת של גורמים התפתחותיים, כלי הערכה, מודיעים, קריטריונים לאבחון ואפשרויות טיפול. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש שעובדים עם ילדים ומבוגרים צריכים להכיר את ההבדלים הללו ולהתאים את גישתם בהתאם.

צוות האבחון במכון חיבורים מכיל מאבחנים פסיכולוגים מוסמכים על ידי משרד הבריאות שנבחרו בקפדנות רבה על מנת להתאים עבורכם את תכנית הטיפול היעילה והמקיפה ביותר.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן